HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Freegr network

Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης την περίοδo του καύσωνα

 


Ο υδράργυρος  έχει πάρει την ανήφορα και πολλοί είναι οι χρόνιοι πάσχοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τι να κάνουν.

Έχουν μειώσει τις μετακινήσεις έξω, πίνουν πολύ νερό και χυμούς και βρίσκονται σε δροσερά μέρη. Τι γίνεται, όμως, με τα φάρμακα που λαμβάνουν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς του South Western Sydney PHN ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο νοσημάτων της ζέστης, ενώ άλλα  γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η πιο σοβαρή απειλή το Καλοκαίρι και ιδιαίτερα στις περιόδους καύσωνα είναι η αφυδάτωση, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα των φαρμάκων, επιδεινώνοντας:

  • Τις νοητικές λειτουργίες
  • Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Τη λειτουργία των νεφρών

Τα φάρμακα

Τα φάρμακα που ενδέχεται να μας δημιουργήσουν προβλήματα στη ζέστη είναι πολλά. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα και οι συνέπειες που ενδέχεται να έχουν είναι:

  1. Επιπτώσεις στην εφίδρωση. Μπορεί να προκληθούν από αντιχολινεργικά (π.χ. τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), βήτα-αναστολείς, αντιισταμινικά, φαινοθειαζίνες, αγγειοσυσταλτικά
  2. Επιπτώσεις στη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας: Μπορεί να έχουν αντιψυχωσικά ή νευροληπτικά, αγωνιστές σεροτονίνης, διεγερτικά (π.χ. αμφεταμίνη), θυροξίνη
  3. Μείωση της δίψας: Μπορεί να την προκαλέσουν αναστολείς του ACE (α-ΜΕΑ), βουτυροφαινόνες
  4. Αφυδάτωση ή διαταραχή των ηλεκτρολυτών: Μπορεί να προκληθούν από διουρητικά (ιδίως διουρητικά της αγκύλης), φάρμακα που προξενούν διάρροια ή εμέτους (π.χ. αντιβιοτικά, κωδεΐνη, κολχικίνες)
  5. Μείωση της νεφρικής λειτουργίας: Μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), σουλφοναμίδες, κυκλοσπορίνη, ινδιναβίρη

Ποια φάρμακα επηρεάζονται από την αφυδάτωση

  • Διγοξίνη
  • Λίθιο
  • Βαρφαρίνη
  • Αντιεπιληπτικά
  • Διγουανίδια όπως η μετφορμίνη (για τον διαβήτη)
  • Στατίνες (για τη χοληστερίνη)

Υπάρχουν επίσης φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες, ισχυρά παυσίπονα/ναρκωτικά) που επηρεάζουν το επίπεδο της πνευματικής εγρήγορσης. Η δράση τους μπορεί να ενταθεί στους αφυδατωμένους ασθενείς.

Ποια επιδεινώνουν τα νοσήματα της ζέστης

Επιπλέον ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τα νοσήματα που προκαλεί η ζέστη (π.χ. την θερμική εξάντληση) επειδή προκαλούν υπόταση. Αυτό ενδέχεται να συμβεί με:

  • Αντιυπερτασικά φάρμακα
  • Αγγειοδιασταλτικά (π.χ. νιτρώδη, αναστολείς διαύλων ασβεστίου).

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :