iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Οδηγός “επιβίωσης” για κρυολόγημα, γρίπη, κορονοϊό: Πότε είναι ιός, πότε βακτήριο και πότε παίρνουμε αντιβιοτικό


 

Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα να φτιάχνουμε μικρόβια, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Έτσι, αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά, δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.

Αυτά επισημαίνουν οι ειδικοί, που εφιστούν την προσοχή για το πότε έχει νόημα να ξεκινήσουμε αγωγή με αντιβίωση και πότε τα αντιβιοτικά όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη του αναπνευστικού που εμφανίζουμε, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν επίσης κακή χρήση.

Η γενική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων. Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.

Σημειώνεται πως κατά κανόνα η κλινική εικόνα των ιογενών λοιμώξεων περιλαμβάνει ήπια συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση και καταρροή, πταρμό, βήχα, κεφαλαλγία, πυρετό, αίσθημα κακουχίας, μυαλγίες και δυσκολία στην κατάποση.

Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς (όταν έχουμε βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, ίωση). Όπως τονίζεται, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι.

Η μικροβιακή αντοχή

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλά και την επικράτηση για μακρύ χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.

Επίσης, αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον ή στους συν-νοσηλευόμενους με αυτούς τους ασθενείς.

Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα φάρμακα αλλά χαρακτηρίζονται πολλές φορές από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό, η χρήση αντιβιοτικών που περίσσεψαν στο σπίτι ή που λαμβάνονται κατά την γνώμη και την εμπειρία του οικείου περιβάλλοντος, συγγενών και φίλων, είναι επικίνδυνη πρακτική και θέτει σε κίνδυνο την ατομική υγεία αλλά και τη δημόσια υγεία.

Πηγή: thetoc.gr 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Μελέτη για να απαντήσει σε ένα ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;



Ήταν το έτος 1938 όταν μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ ξεκίνησε μια μελέτη για να απαντήσει σε ένα ερώτημα: Τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν αρχικά 724 άτομα – ήταν αγόρια από μη προνομιούχες οικογένειες της Βοστώνης και φοιτητές του ιδρύματος. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι σύζυγοί τους, κατόπιν τα παιδιά τους, μετά τα εγγόνια τους. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ενσωμάτωσαν τελικά στη μελέτη τους 1.300 απογόνους που προέρχονταν από την αρχική ομάδα.

Ανά τακτά διαστήματα, συγκέντρωναν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες που ξεκινούσε από την οικονομική τους κατάσταση και την επαγγελματική τους ανέλιξη για να φτάσει έως την υγεία τους. Ήταν άνθρωποι που παντρεύονταν και χώριζαν, γνώριζαν επιτυχίες και αποτυχίες, γίνονταν γονείς ή έμεναν άκληροι, αποκτούσαν πλούτο ή ζούσαν σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.

To συμπέρασμα

Στη μακροβιότερη μελέτη στην ιστορία, το συμπέρασμα στο τέλος ήταν ένα: Το «κλειδί» της ανθρώπινης ευτυχίας είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Πώς όμως καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις;

Στο ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι σημερινοί επικεφαλής της μελέτης του Χάρβαρντ ξεκινώντας από μια παραδοχή: όπως σημειώνουν στην επιθεώρηση The Atlantic οι Ρόμπερτ Ουόλντιντζερ και Μαρκ Σουλτς, οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι πάντοτε η πρώτη μας προτεραιότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός αφιέρωσε το 2018 συνολικά 11 ώρες την ημέρα σε μοναχικές δραστηριότητες. Σε ένα διάστημα 29 ετών, οι 58 ημέρες που πέρασε κανείς με έναν φίλο του είναι χωρίς αμφιβολία μια ασήμαντη υποδιαίρεση σε σχέση με τις 4.851 ημέρες που αφιέρωσε στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή της επιστήμης ή ανάλυση κάποιων ευρημάτων για να αναγνωρίσει κανείς πώς επιδρούν οι σχέσεις στην ψυχολογία μας. Αρκεί να ανακαλέσει στη μνήμη του το συναίσθημα της αναζωογόνησης που τον καταλαμβάνει έπειτα από μια καλή συζήτηση ή την ένταση που νιώθει έπειτα από έναν καβγά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι υγιείς και ολοκληρωμένες σχέσεις προσφέρουν ένα είδος ευεξίας – ή κοινωνικού fitness. Και όπως συμβαίνει και με τη φυσική ευεξία, τη γνωστή «φόρμα», έτσι και στην περίπτωση της κοινωνικής χρειάζεται άσκηση για να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα. 

Τι είδους άσκηση μπορεί να είναι αυτή όμως; Οι ειδικοί λένε πως τα ερωτηματολόγια που καλούνται να συμπληρώσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δίνουν μια απάντηση. Εκεί, τα 1.300 άτομα του δείγματος καλούνται να σκεφτούν γύρω από τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που αγαπούν. Και για κάποιους από αυτούς, όπως διαπιστώνεται, αυτός ο αναστοχασμός λειτουργεί ευεργετικά.

Είναι μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τον καθένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι απλή και εύκολη. Οι δύο ερευνητές παραδέχονται πως κάποιοι συμμετέχοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, άλλοι διατηρούν ζωηρές αμφιβολίες, αφήνοντας ολόκληρες σελίδες του ερωτηματολογίου κενές, κάποιος έγραψε στο περιθώριο «μα τι ερωτήσεις είναι αυτές!».

Ο στοχασμός γύρω από την πορεία και τις δυσκολίες της ζωής δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η σημασία του κοινωνικού fitness όμως είναι τεράστια εάν αναλογιστεί κανείς πως η μοναξιά, μια συνθήκη με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε δείγμα 55.000 ατόμων από όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου, ένα στα τρία άτομα όλων των ηλικιών δήλωσαν πως αισθάνονται μόνα. Ανάμεσά τους, η ηλικιακή ομάδα που βίωνε πιο έντονα αυτό το συναίσθημα ήταν αυτή των 16-24 ετών, ενώ από αυτούς το 40% ανέφερε πως αισθανόταν μόνο «συχνά» και «πολύ συχνά».

Έρευνα το 2020 έδειξε ακόμη πως το 32% των ενήλικων στην Ιαπωνία ανέμενε να βιώσει μοναξιά στη διάρκεια του έτους, ενώ σε έρευνα στις ΗΠΑ το 2019 τρεις στους τέσσερις είπαν πως είχαν βιώσει από ήπια έως και υψηλά επίπεδα μοναξιάς.

Καθώς διαπιστώθηκαν ανάλογα ευρήματα στη Βρετανία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θεσπίσει ένα υπουργείο για τη Μοναξιά. Για τους ειδικούς, ωστόσο, η αντιμετώπιση της επιδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού η μοναξιά είναι μια υποκειμενική εμπειρία: άνθρωποι αισθάνονται μόνοι αν και έχουν οικογένεια ή φίλους, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ελάχιστες επαφές, αλλά να μη βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό σημαίνει πως οι αντικειμενικές συνθήκες της ζωής ενός ατόμου δεν είναι αρκετές για να εξηγήσουν γιατί κάποιος αισθάνεται μόνος. Φαίνεται τελικά πως το συναίσθημα καθορίζεται από τη διαφορά ανάμεσα στο είδος των κοινωνικών επαφών που διατηρεί κάποιος και αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα να έχει.

Όπως σημειώνουν οι Ουόλντιντζερ και Σουλτς και στο νέο τους βιβλίο «The Good Life: Lessons From the World’s Longest Scientific Study of Happiness», η συνθήκη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων. Η παραμέλησή τους, επισημαίνουν, συνιστά κίνδυνο για εμάς τους ίδιους.

Όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να επενδύει κανείς στην κοινωνική ευεξία κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα της ζωής του. Θέτοντας ασφαλώς τις διαπροσωπικές του σχέσεις σε πρώτη προτεραιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ –  in.gr 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

 


Συναγερμός επικρατεί για την έξαρση των ιώσεων της γρίπης και του RSV, που σε συνδυασμό με τον κοροναϊό, έχουν προκαλέσει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία.

Μάλιστα φέτος ο ιός της γρίπης έχει δείξει μεγαλύτερη επιθετικότητα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ Σταματούλα Τσικρικά.

Η γρίπη και πώς μεταδίδεται

Καθώς η γρίπη σαρώνει τη χώρα, ο ΕΟΔΥ παρέχει χρήσιμες οδηγίες για τα συμπτώματα και οδηγίες προστασίας.
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους
2 μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους – Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • κυάνωση
  • άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
  • μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
  • διέγερση ή σπασμοί
  • επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:

  • υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
  • δύσπνοια
  • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
  • λιποθυμικά επεισόδια
  • σύγχυση
  • πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

Οι επιπλοκές της γρίπης

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι «κλασικές» διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

Τι πρέπει να κάνετε αν αρρωστήσετε

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
  • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ’όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
  • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως «θα κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό. 

Πως θα προστατευτούμε από τη γρίπη – Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο

Μέχρι σήμερα,ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

πηγη in.gr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Πώς με ένα κλικ μπορούμε να μάθουμε αν ο γιατρός μας είναι «μαϊμού»

 


Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι ενταγμένη στην ιστοσελίδα του ΠΙΣ και μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίσουν όποιον από τους 64.510 γιατρούς όλης της χώρας επιθυμούν.
Συγκεκριμένα με το νέο μητρώο των μελών, που είναι διαθέσιμο online, όλοι οι πολίτες θα μπορούν δίχως εγγραφή να ελέγξουν αν ο γιατρός τους διαθέτει όλα τα νόμιμα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Το ψηφιακό σύστημα υλοποιήθηκε πρόσφατα και μετά από τα φαινόμενα αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος από πρόσωπα που ουδεμία σχέση είχαν με την ιατρική, αλλά δήλωναν γιατροί, όπως η πρόσφατη περίπτωση με τους δήθεν νευρολόγους εξειδικευμένους στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί πολίτες, αλλά και να χάσουν χιλιάδες ευρώ.
Στο ψηφιακό μητρώο του ΠΙΣ οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν το όνομα του γιατρού που τους ενδιαφέρει, την ειδικότητά του αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος.
Με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν ένα πρόσωπο που δηλώνει ότι κατέχει την ιατρική ιδιότητα είναι πράγματι ιατρός.
Αν κάποιος δεν βρίσκεται στη λίστα του ΠΙΣ, δεν είναι νόμιμος γιατρός και ενδέχεται να είναι γιατρός-μαϊμού
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα πράττει πάντοτε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαφυλαχτούν τα δικαιώματά τους, αλλά και η ορθή πρόσβασή τους στο ιατρικό προσωπικό της χώρας.
Παράνομος ο γιατρός που δεν είναι εγγεγραμμένος σε σύλλογο
Για να ασκήσει το επάγγελμα ένας γιατρός που έχει πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι άδειες αυτές μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια δίνονταν από τις νομαρχίες.
Έτσι, μπορούσε ο κάθε πτυχιούχος να καταθέσει τα χαρτιά του σε οποιαδήποτε νομαρχία, οπότε δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.
Πλέον, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο από τον ΠΙΣ, ύστερα από έλεγχο γνησιότητας του πτυχίου, είτε αυτό είναι από ελληνικό είτε από πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού.
Μάλιστα, ο ΠΙΣ είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την έκδοση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, έπειτα από εξετάσεις που οργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο.
Στη συνέχεια, ο γιατρός εγγράφεται στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, κάτι που είναι υποχρεωτικό.
Αν ο ιατρός δεν εγγραφεί στον οικείο ιατρικό σύλλογο, δεν μπορεί να ασκήσει νομίμως ιατρική, ακόμη και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.
Μπορεί επίσης ένας γιατρός του ΕΣΥ που έχει προσληφθεί από το Δημόσιο να μην είναι γραμμένος σε σύλλογο.
Όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν προκληθεί κάποια επιπλοκή σε ένα χειρουργείο και ασκηθεί αγωγή από τον ασθενή προς τον γιατρό, ακόμη και αν όλα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ του γιατρού, πιθανότατα χάνει το δικαστήριο, καθώς θεωρείται ότι χειρουργούσε παράνομα, εφόσον δεν ήταν μέλος ιατρικού συλλόγου, άρα δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τη νέα υπο-παραλλαγή "Όρθρος" και στην Ελλάδα

 

Η νέα υπο-παραλλαγή Όρθρος έρχεται να προστεθεί στα στελέχη που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα. Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό σε δείγματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, Kraken, όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η υπο-παραλλαγή Όρθρος (επίσης της Όμικρον) εντοπίστηκε σε 93 περιστατικά με κορονοϊό από τον περασμένο Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο- παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο- παραλλαγή Kraken XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα .
Ποια είναι η νέα υπο-παραλλαγή
Η υπο- παραλλαγή CH.1.1 είναι παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022, στην Ινδία. Θεωρείται επίσης πολύ μεταδοτική, καθώς μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία. Έχει επίσης ανιχνευτεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.
Το ECDC πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν διαθέτει στοιχεία πως η νέα υπο- παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές στην Όμικρον.
Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες υπο- παραλλαγές της Όμικρον, μοιάζουν δηλαδή με το κοινό κρυολόγημα.
Εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλη Βρετανία (UKHSA), που επικαλείται ο Independent, η υποπαραλλαγή Όρθρος, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1.
Από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον περασμένο Νοέμβριο, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον το 23,1% όλων των κρουσμάτων -αν και οι αλληλουχίες του ιού
δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές.
Η γονιδιωματική χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Sanger, δείχνει ότι ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Τα περισσότερα συμπτώματα του Long Covid υποχωρούν εντός ενός έτους



Εκτός από τα επίμονα συμπτώματα, οι ασθενείς με μακρά Covid έχουν να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα που φέρνει το μυστηριώδες, άγνωστης διάρκειας σύνδρομο.

Μεγάλη μελέτη στο Ισραήλ δίνει τώρα ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς διαπιστώνει ότι τα περισσότερα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν εντός ενός έτους, τουλάχιστον για όσους πέρασαν την Covid-19 ελαφρά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο έγκριτο British Medical Journal, δείχνει ακόμα ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που προσβλήθηκαν από κοροναϊό αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο επίμονων αναπνευστικών δυσκολιών, συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα άτομα.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι ασθενείς ήπιας Covid-19 αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία και ότι οι περισσότερες από αυτές υποχωρούν εντός ενός έτους από τη διάγνωση» λένε οι ερευνητές σε ξεχωριστή ανακοίνωση του BMJ.

«Είναι σημαντικό ότι ο κίνδυνος επίμονης δύσπνοιας ήταν μειωμένος στους εμβολιασμένους ασθενείς με λοίμωξη διαφυγής, συγκριτικά με τα ανεμβολίαστα άτομα, ενώ ο κίνδυνος για άλλες επιπτώσεις στην υγεία ήταν συγκρίσιμος στις δύο ομάδες» προσθέτουν.

Η ανάλυση αφορά πάντως μόνο τους ασθενείς με ήπια Covid-19, καθώς δεν εξέτασε τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί λόγω κοροναϊού. Παραμένει ασαφές αν οι ασθενείς που πέρασαν σοβαρή λοίμωξη μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα για πάνω από έναν χρόνο.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο Nature Communications έδινε πιο δυσοίωνα ευρήματα, καθώς διαπίστωνε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που υποφέρουν από long Covid έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη θα συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα και στους 18 μήνες.

Σύγκριση μεταξύ ασθενών και υγιών

Αν και ακόμα δεν υπάρχει ομόφωνα αποδεκτός ορισμός, ως long Covid θεωρούνται συνήθως συμπτώματα που επιμένουν ή πρωτοεμφανίζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τον Μάρτιο του 2022, περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα στη Βρετανία, ή το 2,4% του πληθυσμού, είχαν αναφέρει συμπτώματα long Covid, κυρίως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και όρασης και δυσκολία στη συγκέντρωση.

Θέλοντας να εκτιμήσουν την κατάσταση των ασθενών ένα χρόνο μετά τη λοίμωξη, αλλά και να προσδιορίσουν παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές συνέκριναν εθελοντές που δεν είχαν προσβληθεί από Covid-19 με ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ήπια Covid έναν χρόνο νωρίτρα.

Η ανάλυση συμπεριέλαβε δεδομένα για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους στο Ισραήλ που υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.

Οι ερευνητές συνέκριναν την παρουσία 70 διαφορετικών συμπτωμάτων που συνδέονται με την long Covid ανάμεσα στην ομάδα των υγιών ασφαλισμένων και την ομάδα των ασθενών Covid-19. Φρόντισαν να σταθμίσουν τα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα υποκείμενα νοσήματα.

Σε σύγκριση με την ομάδα υγιών ασφαλισμένων, όσοι είχαν περάσει ήπια Covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίζουν προβλήματα υγείας ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Η απώλεια γεύσης, οι δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση, η δύσπνοια, η κόπωση και η ζάλη ήταν τα πιο επίμονα συμπτώματα, ενώ η τριχόπτωση, ο πόνος στο στήθος, ο βήχας και οι μυαλγίες είχαν συνήθως μικρότερη διάρκεια.

Τα σοβαρότερα συμπτώματα έναν χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη ήταν το αίσθημα κόπωσης, το οποίο παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και οι δυσκολίες στην αναπνοή, οι οποίες όμως ήταν λιγότερο συχνές σε ασθενείς κάτω των 20 ετών.

Σε αντίθεση όμως με άλλες μελέτες, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η μακρά Covid είναι συχνότερη στις γυναίκες, η ισραηλινή μελέτη δεν αναγνώρισε διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι συντάκτες της αναγνωρίζουν ότι η ανάλυση πάσχει από ορισμένους περιορισμούς λόγω κενών στα δεδομένα του ασφαλιστικού φορέα. Υπάρχει εξάλλου περίπτωση να υπερεκτιμήθηκαν τα προβλήματα υγείας των ασθενών Covid-19, οι οποίοι ενδέχεται να απευθύνονταν σε γιατρό πιο συχνά από ό,τι οι υγιείς ασφαλισμένοι.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν πάντως ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο επίμονης δύσπνοιας σε περίπτωση που η λοίμωξη εξελιχθεί σε μακρά Covid. Για άλλα συμπτώματα όμως το εμβόλιο δεν βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο.

ΠΗΓΗ in.gr

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

NEO voucher με δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά

 


Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, που θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ενεργοποιείται τον ερχόμενο Μάρτιο. Μάλιστα, το δίκτυο παροχής υπηρεσιών δεν θα έχει περιορισμούς, καθώς δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όσοι οδοντίατροι στην επικράτεια το επιθυμούν, με τους γονείς να κλείνουν ραντεβού χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια κάνοντας απλά χρήση του Dentist Pass.

Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί πως αντίστοιχη δράση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα σημαντικό πλην όμως πρώτο βήμα για την αποζημίωση οδοντιατρικής περίθαλψης. Αναλυτικότερα έως και σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ καμία ιατρική πράξη που αφορά τη φροντίδα των δοντιών, με αποτέλεσμα οι γονείς να επιβαρύνονται για το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων που κρίνονται απαραίτητες για τα παιδιά τους (αλλά και για τους ίδιους).

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό αυτό «κενό», το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο δράσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφάλισε το απαραίτητο κονδύλι για την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (6-12 ετών).

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στον παιδικό πληθυσμό ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ορθή φροντίδα της στοματικής τους υγείας, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα χρόνια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δυνητικά θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι αργότερα.

Για τον λόγο αυτόν το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται: 1. Ελεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού. 2. Φθορίωση δοντιών. 3. Καθαρισμός. 4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

Για 600.000 παιδιά

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του «Dentist Pass», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι τα εξής: Ενας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Επειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως κάθε κάρτα χρηματοδότησης που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, το κόστος της προληπτικής οδοντιατρικής παροχής θα καλύπτεται πλήρως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να μην επιβαρύνονται με συμμετοχή οι γονείς, ενώ η έναρξή του αναμένεται τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα – in.gr

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

5 συμπτώματα που δείχνουν πιθανή έλλειψη βιταμινών

 


Όταν δεν παίρνεις αρκετές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και γενικά τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μέσα από τη διατροφή σου, είναι πιθανό να εμφανιστούν κάποια παράξενα συμπτώματα. Μην τα αγνοήσεις. Μάθε να τα αναγνωρίζεις τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμινών αλλά και πώς θα τρέφεσαι πιο υγιεινά ώστε το σώμα σου να προμηθεύεται όλα όσα χρειάζεται.

5 πιθανά συμπτώματα από την έλλειψη βιταμινών
Παθαίνεις συχνά μυικές κράμπες
Εάν οι μυς σου στα πόδια (κυρίως στις γάμπες) συσπώνται επώδυνα, ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει κάποιο είδος έντονης άσκησης, ίσως πρόκειται για σημάδι ότι σου λείπει μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθάει στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Για να ξαναγεμίσεις τις αποθήκες σου δοκίμασε να τρως συχνά μπανάνες, αμύγδαλα και λαχανικά που έχουν σκούρα πράσινα φύλλα.
Νιώθεις τα άκρα σου να μουδιάζουν
Αισθάνεσαι συχνά σαν να τρυπάνε χιλιάδες μικρές καρφίτσες τα χέρια ή τις γάμπες σου. Είναι πιθανό να σου λείπουν βιταμίνες ου συμπλέγματος Β και κυρίως Β6, φυλλικό οξύ και Β12. Η έλλειψη βιταμινών και ιδιαίτερα της Β12 είναι πολύ συχνή σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Ο λόγος; Η πρόσληψή της γίνεται τρώγοντας ζωικά προϊόντα. Για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου σε βιταμίνες Β, φάε περισσότερα όσπρια, σπανάκι, δημητριακά ολικής άλεσης και αυγά.
Θέλεις να φας πάγο
Ακούγεται παράξενο, αλλά πολλές φορές η επιθυμία μας να πάρουμε ένα παγάκι από την κατάψυξη και να το φάμε σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, τελευταίες έρευνες έχουν συνδέσει αυτή την επιθυμία με την ανάγκη του εγκεφάλου να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια όταν αντιμετωπίζει το αίσθημα κόπωσης που σχετίζεται με την αναιμία. Αντί λοιπόν να φας παγάκια, φάε καλύτερα κόκκινο κρέας, συκώτι, φακές και άλλα όσπρια.
Τα νύχια σου ξεφλουδίζουν και σπάνε
Πολλές φορές είναι κι αυτό ένα σημάδι της έλλειψης σιδήρου. Γι‘ αυτό, βεβαιώσου ότι η διατροφή σου είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο, όπως κρέας και όσπρια. Εάν νιώθεις επιπλέον αίσθημα κόπωσης, είναι σκόπιμο σε συνεργασία με το γιατρό σου να κάνεις εξετάσεις αίματος για να δεις τα επίπεδα του σιδήρου και της φεριτίνης σου.
Τα χείλη σου σκάνε στις γωνίες του στόματος
Εάν τα χείλη σου είναι σκασμένα στα συγκεκριμένα σημεία και η κατάστασή τους δεν βελτιώνεται βάζοντας κάποιο ενυδατικό στικ χειλιών, ίσως πρόκειται για έλλειψη ριβοφλαβίνης (βιταμίνης Β2) ή και βιταμίνης C. Για να εξασφαλίσεις ριβοφλαβίνη χρειάζεσαι γαλακτοκομικά, ενώ για τη βιτ
αμίνη C εμπλούτισε τη διατροφή σου σε εσπεριδοειδή και λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα,

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Με ηλεκτρονική συνταγογράφηση φάρμακα σε έλλειψη


Αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να χορηγούνται όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Οι χειρόγραφες συνταγές θα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το φαρμακείο που εκτελεί τη συνταγή

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβίωση όταν έχουμε ίωση

 


Με το κύμα αναπνευστικών ιώσεων και γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση (η κορύφωσή του, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο) και τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα να παραμένουν, ένα ερώτημα που δέχονται οι γιατροί είναι εάν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγείται αντιβίωση.
Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής: Η λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν έχει όφελος, διότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιογενών λοιμώξεων. Οι πιο κοινές λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς και σε αυτήν την περίπτωση τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν. Τα αντιβιοτικά είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ήπιων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως ο πονόλαιμος, η βρογχίτιδα ή η ωτίτιδα είναι άσκοπη. καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταπολεμήσει μόνο του αυτές τις ήπιες λοιμώξεις.
Αν πάρουμε αντιβιοτικά δεν θα θεραπευτούμε γρηγορότερα από το κρυολόγηµα ή τη γρίπη. Αντίθετα, είναι πιθανό να δηµιουργήσουν παρενέργειες, όπως διάρροια, πονοκέφαλο, εξάνθηµα ή τάση για έµετο.
Την ίδια ώρα η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δηµιουργεί πιο ισχυρά µικρόβια που γίνονται πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μερικά µικρόβια έχουν ήδη γίνει ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και η αµοξικιλλίνη.Επίσης, εάν γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, όταν πραγµατικά χρειαζόμαστε αντιβίωση, αυτή μπορεί να μην είναι πια αποτελεσματική.
Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν επίσης κακή χρήση.
Πότε παίρνουμε αντιβίωση
Αντίθετα, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η πνευμονία. Τα αντιβιοτικά χρησιµοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από µικρόβια.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία συστήνει στους γιατρούς να μην συνταγογραφούν αντιβιοτικά, εκτός κι εάν υπάρχει σαφής ένδειξη χορήγησης. Αναφέρει ότι αντιβιοτικά χορηγούνται σε περιπτώσεις βρογχοπνευμονίας, πνευμονίας, βήχα με μικροβιακά αίτια, οξείας μέσης ωτίτιδας, στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, χρόνιας ιγμορίτιδας.
Ποια είναι η ορθή χρήση των αντιβιοτικών
• Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μεταγενέστερα.
• Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες
θεραπείες.
• Μην δίνετε αντιβιοτικά που σας έχουν περισσέψει σε άλλους.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από κάποια θεραπεία.
Τα φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματα
Οι ειδικοί δίνουν τις εξής κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τις ιώσεις:
• Τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
• Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα σπρέι ή οι παστίλιες για τον λαιμό
διευκολύνουν την κατάποση.
• Τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς.
• Τα ρινικά εκνεφώματα και τα αποσυμφορητικά διευκολύνουν την αναπνοή.
• Τα αντιισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια, το φτάρνισμα και τη
φαγούρα στη μύτη.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Η μετάλλαξη Κράκεν είναι η πιο μεταδοτική που έχει ανιχνευθεί

 


Ολοι κινδυεύουν να κολλήσουν την υποπαραλλαγή “Κράκεν” του κορονοϊού (νοσήσαντες κι εμβολιασμένοι) σύμφωνα  με τους επιστήμονες. Από τι εξαρτάται ενα νέο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων.

Επιπλέον κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο, σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.

Συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της νέας υποπαραλλαγής XBB.1.5, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι εξαπλώνεται γρήγορα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tην περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε το 27,6% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το στέλεχος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις βορειοανατολικές περιοχές, όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων της λοίμωξης. Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το νέο στέλεχος XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ.

Συμπτώματα λοίμωξης

Όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

πηγη News247.gr 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΕΟΦ: Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη – Με ποια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε

 



Αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο ενημερωτικός πίνακας για τους πολίτες, μέσω του οποίου θα μπορούν να βρουν εμπορικές ονομασίες γενόσημων ή πρωτότυπων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αντικαθιστούν όσα είναι σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Ενδεικτικός κατάλογος δραστικών ουσιών και εμπορικών ονομασιών

Α) Παυσίπονα και Αντιπυρετικά

1. Παρακεταμόλη: Depon, Apotel, Panadol, Condalair
2. Παρακεταμόλη και καφεΐνη: Depon Plus, Apotel Extra, Panadol Extra, Algine
3. Ιβουπροφαίνη: Brufen, Nurofen, Algofren, Advil, Buscofem
4. Μεφαιναμικό οξύ: Ponstan, Rafreda
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ: Aspirin, Salospir
6. Παρακεταμόλη και Ιβουπροφαίνη: Unitek, Gopain
7. Παρακεταμόλη και Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και καφεΐνη: Algon, Splentir
8. Τολφαιναμικό οξύ: Gantil

Β)Παυσίπονα και Αντιπυρετικά μαζί με Αποσυμφορητικά/
Αντιϊσταμινικά

1. Παρακεταμόλη και Φαινυλεφρίνη: Panadol Cold and Flu and Cough (περιέχει
επίσης γουιαφενεσίνη), Tantogrip
2. Παρακεταμόλη και Χλωρφαιναμίνη: Depon Cold and Flu
3. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη: Panadol Cold and Flu
4. Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη και Χλωρφαιναμίνη: Comtrex Cold, TrebonGrippe Day & Night (περιέχει και Ακετυλοκυστεΐνη)
5. Ακετυλοσαλικυλικό οξύ και Ψευδοεφεδρίνη: Aspirin Complex Cold & Flu
6. Ιβουπροφαίνη και Ψευδοεφεδρίνη: Gripomed, Nurofen Cold & Flu

Γ) Αποσυμφορητικά (Spray)

Στα ρινικά SPRAY, είναι μεταξύ τους εναλλάξιμα μόνο τα σκευάσματα μέσα σε κάθε
κατηγορία από αυτές που αναφέρονται παρακάτω εφόσον έχουν την ίδια μορφή
και ίδια/αντίστοιχη περιεκτικότητα:

1) ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΑ (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.):

1. Ξυλομεταζολίνη: Otrivin, Hexarhinal, Nasasyn
2. Οξυμεταζολίνη: Ezixin, Vicks Sinex, Ronal

2) ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ κτλ (Συνταγογραφούμενα) που περιέχουν
κορτικοστεροειδές

3. Δεξαμεθαζόνη: Dexa-Rhinaspray, Dexaris 2
4. Μομεταζόνη: Nasonex, Mometasone/TARGET NASPR.SUS 50MCG/DOSE
5. Τριαμσινολόνη: Nasatrim
6. Φλουτικαζόνη: Flutarzole NASPR.SUS 50MC/DOSE, Flutinasal NASPR.SUS
50MCG/DOSE
7. Βουδεσονίδη: Abelitan, Aurid, Biosonide NASPR.SUS 100MCG/DOSE, Budesonide
Norma, Budesonide Target NASPR.SUS 100MCG/DOSE, Esonide, Obecirol NASPR.SUS
100MCG/DOSE, Olfosonide, Resata, Serbo, Talgan NASPR.SUS 100MCG/DOSE
(σταθ.δοσ), VERICORT NASPR.SUS 100MCG/DOSE, Vinecort NASPR.SUS
100MC/DOSE, Zefecort NASPR.SUS 100MCG/DOSE (σταθ.δοσ.), Zyolaif, Ιχωρ
NASPR.SUS 100MCG/DOSE

3) ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ κτλ (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) που περιέχουν αντιισταμινικό

8. Ντιμετινδένη και Φαινυλεφρίνη: Vibrocil (περιέχει επιπλέον και την
αποσυμφορητική δραστική ουσία Φαινυλεφρίνη)

4) ) ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ κτλ (Συνταγογραφούμενα) που περιέχουν συνδυασμό
κορτικοστεροειδούς και αντιισταμινικού

9. Αζελαστίνη και Φλουτικαζόνη: Dymista
Αποσυμφορητικά (από του στόματος)
1. Χλωρφαιναμίνη: Istamex (σιρόπι)
2. Ψευδοεφεδρίνη: Aerinaze δισκία (περιέχει και δεσλοραταδίνη), Clarityne-D
δισκία (περιέχει και λοραταδίνη)

Δ) Αντιβηχικά και Αποχρεμπτικά

Για ξηρό βήχα

1. Βουταμιράτη: Sinecod, Safarol-Medichrom, Buvastin, Devix, Zetapron,
Verocod, Minatuss, Physiocod, Devix
2. Λεβοδροπροζίνη: Levotuss, Cetirol-Raldex
3. Κωδεϊνη και Εφεδρίνη: Sival-Β (συνταγή ναρκωτικών).

Για παραγωγικό βήχα

4. Αμβροξόλη: Mucosolvan, Strubelin, Aprinol, Fluibrox, Abrobion. Celibron,
Broncolyn
5. Βρωμεξίνη: Bisolvon, Bronchotussine
6. Γουαιφενεσίνη: Hexacough warm honey and lemon
7. Ακετυλκυστεϊνη: Fluimucil, Trebon-N
8. Φυτικά προϊόντα: Prospan, Alpenkraft, Bronchodual
9. Θεοφυλλινική χολίνη: Choledyl
10. Καρβοκυστεϊνη: Mucothiol
Ε) Αντιαλλεργικά / Αντιϊσταμινικά
1. Σετιριζίνη: Zirtek, Telarix, Zeda, Habitek, Cetirgen,
2. Λεβοσετιριζίνη: Xozal, Contrahist, Levocet
3. Δεσλοραταδίνη: Aerius
4. Μιζολαστίνη: Oriens
5. Φαιξοφεναδίνη: Allegra
6. Ρουπαταδίνη: Rupafin
7. Χλωρφραιναμίνη: Istamex
8. Βιλαστίνη: Bilaz, Bilargen

ΣΤ) Εισπνεόμενα

ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΑ:

1. Σαλβουταμόλη (β2 διεγέρτης βραχείας δράσης):
-Aerolin AER.MD.INH 100MCG/DOSE,
-Aerolin AER.MD.INH 200MCG/DOSE [σε άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και
εμφύσημα]
-Aerolin NEBULES INH.SOL.N* 2.5mg/2.5ML AMP (SD),
-Aerolin NEBULES INH.SOL.N* 5mg/2,5ML AMP (SD) [σε άσθμα, ΧΑΠ και οξύ
σοβαρό άσθμα (Status asthmaticus)]

2. Φορμοτερόλη (β2 διεγέρτης μακράς δράσης):
-Forair INH.SOL.P 12MCG/Dose(ex-valve) [σε άσθμα+ΧΑΠ],
-Broncoteril INHPD.CAP 12MC/CAP [σε άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και
εμφύσημα],
-Edufil INHPD.CAP 12 MCG/CAP [[για βρογχόσπασμο προκαλούμενο από
άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα+ αλλεργιογόνα/αέρα/άσκηση +
ΧΑΠ],
-Formopen INH.PD.DOS 12MCG/DOSE (BLISTER) [για βρογχόσπασμο
προκαλούμενο από άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα+
αλλεργιογόνα/αέρα/άσκηση + ΧΑΠ],
-Formotil /GENEPHARM INHPD.CAP 12MCG/CAP [για βρογχόσπασμο
προκαλούμενο από άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα+
αλλεργιογόνα/αέρα/άσκηση + ΧΑΠ],
-Imotec INHPD.CAP 12MC/CAP

3. Σαλμετερόλη (β2 διεγέρτης μακράς δράσης):
-Salment INH.SUS.P 25MCG/DOSE (σταθερών δόσεων),
-Serevent PD.INH.MD 50MCG/DOSE,
-Serevent INH.SOL.P 25 MCG/DOSE [σε άσθμα μόνο μαζί με
κορτικοστεροειδή]

4. Βρωμιούχο ιπρατρόπιο (αντιχολινεργικό):
-Atrovent INH.SOL.P 20MCG/DOSE [βρογχοδιασταλτικό για συμπτώματα από
βρογχικό άσθμα, ΧΑΠ, χρόνια βρογχίτιδα με ή χωρίς εμφύσημα],
-Atrovent INH.SOL.N* 500mcg/2ml DOSE,
-Atrovent INH.NE.SOL* 250MCG/2ML(DOSE) [βρογχοδιασταλτική θεραπεία
ΧΑΠ, χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος+ οξέων επεισοδίων άσθματος με β2
διεγέρτες]
-Broncovent INH.SOL.P 20MCG/DOSE [βρογχοδιασταλτικό για συμπτώματα
χρόνιων αποφρακτικών διαταραχών των αεροφόρων οδών με αναστρέψιμο
βρογχόσπασμο, όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα με ή χωρίς
εμφύσημα]
5. Βρωμιούχο τιοτρόπιο (αντιχολινεργικό):
-Spiriva INHPD.CAP 18MC/CAP [ΧΑΠ],
-Spiriva RESPIMAT SOL.INH 2,5MCG/PUFF [ΧΑΠ+άσθμα]
ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

6. Βεκλομεθαζόνη:
-Becloneb INH.SUS.N 400MCG/1ML VIAL*,
-Becloneb INH.SUS.N 800MCG/1ML VIAL [σε άσθμα, όταν δεν κρίνεται
ικανοποιητική ή κατάλληλη, η χρήση φαρμάκου στη μορφή εισπνεόμενου
αερολύματος υπό πίεση ή ξηρής σκόνης για εισπνοή σε ενήλικες και παιδιά
+ θεραπεία υποτροπιάζοντος συριγμού σε παιδιά έως 5 ετών]

7. Βουδεσονίδη:
-Budiair INH.SOL.P 200MCG/DOSE (ex-valve) [άσθμα],
-Miflonide BREEZHALER INHPD.CAP 200MCG/CAP,
-Miflonide BREEZHALER INHPD.CAP 400MCG/CAP [άσθμα]
-Pulmihal INH.SUS.P 200MCG/DOSE
-Biosonide INH.SUS.N* 0,5MG/2ML,
-Biosonide INH.SUS.N* 1MG/2ML [άσθμα+ΧΑΠ+οξεία
λαρυγγοτραχειοβρογχί-τιδα]
-Nebulin INH.SUS.N* 1MG/2ML [άσθμα+ΧΑΠ+οξεία
λαρυγγοτραχειοβρογχίτι-δα]
-Pulmicort TURBUHALER INH.PD.DOS 200μg/dose
-Pulmicort INH.SUS.N* 0,25MG/ML,
-Pulmicort INH.SUS.N* 0,5MG/ML [άσθμα+ΧΑΠ+οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα]
-Talgan INH.SUS.N* 0,25MG/ML(0.50MG/2ML ανά δόση),
-Talgan INH.SUS.N* 0,5MG/ML(1MG/2ML ανά δόση) [άσθμα+ΧΑΠ+οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα]
-Vernoral INH.PD.DOS 200MCG/DOSE,
-Vernoral INH.PD.DOS 200MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]

8. Σισλεσονίδη:
Alvesco INH.SOL.P 160MCG/DOSE [άσθμα]

9. Φλουτικαζόνη:
-Bocacort-S INH.SUS.P 250MCG/DOSE (σταθερών δόσεων) [άσθμα+ΧΑΠ]
-Flihaler INH.SUS.P 250MCG/DOSE (σταθερών δόσεων) [άσθμα+ΧΑΠ]
-Flixocort INH.SUS.P 250MC/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Flixotide AER.MD.INH 50MCG/DOSE,
– Flixotide AER.MD.INH 125MCG/DOSE
-Flixotide AER.MD.INH 250MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Flixotide PD.INH.MD 250MCG/DOSE,
-Flixotide PD.INH.MD 500MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Fluticapen INH.PD.DOS 250MCG/DOSE (BLISTER),
-Fluticapen INH.PD.DOS 500MCG/DOSE (BLISTER) [άσθμα+ΧΑΠ]
-Salenga INH.SUS.P 250MCG/DOSE (σταθερών δόσεων)
– Flixocort INH.SUS.P 250MC/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Flusonide INH.SUS.N* 0.5MG/2ML,
– Flusonide INH.SUS.N* 2MG/2ML [άσθμα]

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟΥ ΜΕ ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΟ ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΕΣ

10. Βεκλομεθαζόνη και Φορμοτερόλη:
-Foster INH.SOL.P (100+6)MCG/DOSE(ex-valve),
-Foster NEXTHALER PD.INH.MD (100+6)MCG/ΕΙΣΠΝΟΗ,
-Foster NEXTHALER PD.INH.MD (200+6)MCG/ΕΙΣΠΝΟΗ,
-Inuvair INH.SOL.P (100+6)MCG/DOSE(ex-valve),

11. Bεκλομεθαζόνη & φορμοτερόλη & βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο
-Trimbow INH.SOL.P (87+5+9)MCG/DOSE,

12. Βουδεσονίδη και Φορμοτερόλη:
-Pulmoton INH.PD.DOS (200+6)MCG/DOSE,
-Pulmoton INH.PD.DOS (400+12)MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Symbicort INH.SUS.P (80+2.25)MCG/ΨΕΚΑΣΜΟ,
-Symbicort INH.SUS.P (160+4.5)MCG/ΨΕΚΑΣΜΟ [άσθμα]
-Symbicort TURBUHALER PD.INH.MD (80+4,5)MCG/DOSE,
-Symbicort TURBUHALER PD.INH.MD (160+4,5)MCG/DOSE,
-Symbicort TURBUHALER PD.INH.MD (320+9)MCG/DOSE [άσθμα]

13. Βουδεσονίδη και Σαλμετερόλη:
– Desoterol INHPD.CAP 300mcg+25mcg/CAP (240mcg/+20mcg/DOSE)
[άσθμα]

14. Φλουτικαζόνη και Βιλαντερόλη:
-Relvar Ellipta INH.PD.DOS (92+22)mcg/DOSE,
-Relvar Ellipta INH.PD.DOS (184+22)mcg/DOSE
-Revinty Ellipta INH.PD.DOS (92+22)mcg/DOSE,
-Revinty Ellipta INH.PD.DOS (184+22)mcg/DOSE

15. Σαλμετερόλη και Φλουτικαζόνη:
-Airflusal Forspiro INH.PD.DOS (50+250)MCG/DOSE,
-Airflusal Forspiro INH.PD.DOS (50+500)MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Azodal INH.SUS.P (25+125)MCG/DOSE,
-Azodal INH.SUS.P (25+250)MCG/DOSE
-Duobreathe INH.SUS.P (25+50)MCG/DOSE,
-Duobreathe INH.SUS.P (25+125)MCG/DOSE,
-Duobreathe INH.SUS.P (25+250)MCG/DOSE,
-Rolenium INH.PD.DOS (100+50)MCG/DOSE,
-Rolenium INH.PD.DOS (250+50)MCG/DOSE,
-Rolenium INH.PD.DOS (500+50)MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Seretide (INHALER) INH.SUS.P (25+50)MCG/DOSE,
-Seretide (INHALER) INH.SUS.P (25+125)MCG/DOSE,
-Seretide (INHALER) INH.SUS.P (25+250)MCG/DOSE [άσθμα]
-Seretide DISKUS INH.PD.DOS (50+100)MCG/DOSE,
-Seretide DISKUS INH.PD.DOS (50+250)MCG/DOSE,
-Seretide DISKUS INH.PD.DOS (50+500)MCG/DOSE [άσθμα+ΧΑΠ]
-Serkep INH.SUS.P (25+125)MCG/DOSE,
-Serkep INH.SUS.P (25+250)MCG/DOSE [άσθμα]
*ΓΙΑ ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗ

**Η λίστα θα ενημερώνεται εφόσον προκύπτουν νεότερα δεδομένα

www.kathimerini.gr