Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικάη ηλιοθεραπεία και τι πρέπει να προσέξουμε


 Το να ξαπλώνουμε στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα προσπαθώντας να αποκτήσουμε ένα χρυσαφένιο μαύρισμα μπορεί να είναι μια από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές δραστηριότητες – παρόλο που πιθανώς γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος, ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τις σωστές προφυλάξεις.

Ενώ οι δερματολόγοι προτρέπουν να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον χρόνο που περνάμε στον ήλιο, αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πιθανό να κάνουν ηλιοθεραπεία. Περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών αναφέρουν ότι μαύρισαν πέρσι και πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα ότι ένα βασικό μαύρισμα θα αποτρέψει τα ηλιακά εγκαύματα και ότι το μαύρισμα είναι ασφαλές εφόσον δεν καιγόμαστε, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

«Ανεξάρτητα από παλαιότερα ηλιακά εγκαύματα, (και) το γεγονός ότι το υπεριώδες φως προκαλεί καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν ηλιοθεραπεία αυτό το καλοκαίρι», δηλώνει η δρ Χόουπ Μίτσελ, πιστοποιημένη δερματολόγος από το Οχάιο. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτούς τους κινδύνους και άλλους που σχετίζονται με την ηλιοθεραπεία».

Ακόμη και σύντομες περίοδοι έκθεσης στον ήλιο και μικρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και να βλάψουν το δέρμα μας, αναφέρει.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις ΗΠΑ, δηλώνει στη HuffPost η δερματολόγος δρ Ελίζαμπεθ Χέιλ, ανώτερη αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιουδήποτε τόνο δέρματος και συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

“«Ενώ ένα μαύρισμα μπορεί να μας δώσει μια προσωρινή λάμψη, δεν αξίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες».”

Ωστόσο, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί, λέει η Χέιλ. «Είναι εύκολο να εφαρμόσουμε ένα αντηλιακό που μας αρέσει, να μείνουμε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο και να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ηρεμία».

Καθώς σχεδιάζουμε το επόμενο ταξίδι μας στην παραλία, ας ορίσουμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πόσο κακή είναι πραγματικά η ηλιοθεραπεία και ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το δέρμα μας καθώς περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ηλιοθεραπεία

 

Ο ήλιος μπορεί να διεγείρει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών και ως «ορμόνες της καλής αίσθησης», εξηγεί η δρ Κάρμεν Καστίλα, πιστοποιημένη δερματολόγος στο New York Dermatology Group. «Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να εθιστούν στον ήλιο».

“Οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός του, κινδυνεύει από καρκίνο του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο.”

Ομως, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την δρ Μίτσελ. Αυτό καταστρέφει το DNA στα κύτταρα του δέρματός μας, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, οδηγώντας σε ρυτίδες και κηλίδες από τον ήλιο και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Η μελανίνη, μια χημική ουσία που παράγει χρωστική ουσία στο δέρμα μας, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει η Καστίλα. Έτσι, όταν το δέρμα μας μαυρίζει στον ήλιο, είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι προσπαθεί να προστατευτεί από περαιτέρω βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία.

«Αλλά είναι ένας ελαττωματικός αμυντικός μηχανισμός που τελικά θέτει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματός μας», αναφέρει η Μίτσελ. «Ενώ ένα μαύρισμα μπορεί να μας δώσει μια προσωρινή λάμψη, δεν αξίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι γνωστό καρκινογόνο και η υπερβολική έκθεση είναι αυτή που προκαλεί καρκίνο του δέρματος, δηλώνει επίσης η Χέιλ. «Γνωρίζουμε ότι το να πάθουμε πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζει τον κίνδυνο για μελάνωμα», μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, πρόσθεσε. Το μελάνωμα θεωρείται πιο επικίνδυνο γιατί μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η Καστίλα αναφέρει πως υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι επειδή τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα έχουν υψηλότερες ποσότητες μελανίνης, δεν αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος ή εγκαύματα από τον ήλιο.

«Αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια», τονίζει. Οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός του, κινδυνεύει από καρκίνο του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο.

 

(Κι όμως), ο ήλιος δεν είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D

 

Έχει γίνει πολύς λόγος για τη βιταμίνη D τελευταία, καθώς πολλοί Αμερικανοί έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με έρευνα.

Ενώ το ηλιακό φως είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, οι δερματολόγοι λένε ότι το να περνάμε χρόνο στον ήλιο δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης. Και δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε το αντηλιακό. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση αντηλιακού πιθανότατα δεν παρεμβαίνει στην παραγωγή βιταμίνης D του δέρματος.

Να προσεγγίζουμε πάντα την έκθεση στον ήλιο έχοντας κατά νου την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, τονίζει η Χέιλ.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) δεν συνιστά να βασιζόμαστε στον ήλιο ή στο μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους για να λαμβάνουμε βιταμίνη D. Αντίθετα, ο οργανισμός προτείνει πηγές τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά και ψάρια, ή συμπληρώματα για να αυξήσετε την πρόσληψη.

 

Πως να αποκτήσουμε μπρονζέ δέρμα με ασφάλεια

 

Εάν ο στόχος μας είναι ένα μπρονζέ δέρμα, η Μίτσελ προτείνει μια επιλογή μαυρίσματος χωρίς ήλιο, συμπεριλαμβανομένου της μαυρίσματος με σπρέι. «Αυτά τα προϊόντα παρέχουν μια μπρονζέ όψη χωρίς να εκθέτουν το δέρμα μας σε επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία», λέει.

Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος με διυδροξυακετόνη (DHA) ή ερυθρυλόζη αντιδρούν με το ανώτερο στρώμα του δέρματος για να μαυρίσουν προσωρινά το δέρμα, λέει η Καστίλα. Μερικά φέρουν την ένδειξη «σταδιακό μαύρισμα», που σημαίνει ότι περιέχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών και μας επιτρέπουν να χτίσουμε το χρώμα, προσθέτει.

Ας αναζητήσουμε προϊόντα που «δίνουν προτεραιότητα στην υγεία του δέρματος, αφού το ενυδατωμένο, λείο δέρμα θα φαίνεται το καλύτερο», προσθέτει η Χέιλ. Προτείνει είδη που περιέχουν φυσικά έλαια και υαλουρονικό οξύ.

Ας φροντίσουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες στο προϊόν για τα καλύτερα αποτελέσματα, λέει ακόμα η Μίτσελ.

“«Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, επομένως η φροντίδα και η προστασία του είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία».”

 

Αν πρόκειται να κάνουμε ηλιοθεραπεία, ορίστε τι πρέπει να κάνουμε

 

«Όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε δίπλα στην πισίνα ή να απολαύσουμε λίγη επιπλέον ηλιοφάνεια σε εξωτερικούς χώρους, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία και την προστασία», λέει η Μίτσελ.

Αυτό ξεκινά με τη χρήση μιας γενναιόδωρης ποσότητας αντηλιακού με δείκτη ηλιακής προστασίας 30 ή υψηλότερο, λέει. Ας αναζητήσουμε αντηλιακά που προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, προσθέτει η Χέιλ.

«Ας μην ξεχάσουμε να αλείψουμε αντηλιακό στην κορυφή των αυτιών μας, στο πίσω μέρος του λαιμού, στο κάτω μέρος των ποδιών μας ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο», λέει η Καστίλα. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περπατάμε με καμένα πόδια από τον ήλιο».

Ας εφαρμόσουμε ξανά αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπάμε, ιδρώνουμε ή στεγνώνουμε το δέρμα μας με πετσέτα, λέει η Μίτσελ.

Μαζί με το αντηλιακό, ας κάνουμε διαλείμματα στη σκιά κι ας φορέσουμε αντηλιακά ρούχα, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, καταλήγει η Χέιλ. Και να πίνουμε άφθονο νερό.

«Τέλος, ας προσφέρουμε αγάπη στο δέρμα μας ελέγχοντάς το τακτικά για τυχόν αλλαγές», είπε ο Μίτσελ. «Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, επομένως η φροντίδα και η προστασία του είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία».

huffingtonpost.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου