iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά»

 


Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η σημερινή και δίνεται μεγάλη έμφαση στην πληροφόρηση και την ενεργοποίηση, προκειμένου να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, λόγω χρήσης καπνού, της ανθυγιεινής διατροφής και της μειωμένης σωματικής άσκηση.

Την ίδια ώρα που τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2022) έχει ως μήνυμα «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά» (USE HEART FOR EVERY HEART).


Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς συμπεριλαμβάνονται τρεις πυλώνες: Η Ανθρωπότητα, η Φύση και ο Άνθρωπος.


Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως:


η χρήση καπνού,

η υψηλή αρτηριακή πίεση,

η ανθυγιεινή διατροφή,

η υψηλή χοληστερόλη,

ο σακχαρώδης διαβήτης,

η ατμοσφαιρική ρύπανση,

η παχυσαρκία,

η νεφρική νόσος,

η έλλειψη σωματικής άσκησης,

η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και

το άγχος.

Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.


Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών για την καρδιαγγειακή νόσο ποικίλλει ευρέως σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.


Το ψυχολογικό στρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση, η ξεκούραση και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων στρες.


Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναλαμβάνει κάθε χρόνο πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Aυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που πέρασαν Covid-19

 


Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες.

Τα παιδιά που αρρώστησαν με Covid-19, έχουν σημαντικά αυξημένο (κατά 72%) κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 1, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Είναι πάντως ασαφές σε ποιό βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 571.000 ασθενείς έως 18 ετών στις ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ή με άλλη αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διετία 2020-2021.

Η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο από την λοίμωξη με κοροναϊό 123 παιδιατρικοί ασθενείς είχαν διαγνωσθεί για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 1 (ποσοστό 0,043%), έναντι 72 (ποσοστό 0,025%) μεταξύ όσων είχαν περάσει άλλη αναπνευστική λοίμωξη πλην Covid-19. Αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση 72% στις νέες διαγνώσεις παιδικού διαβήτη στους ασθενείς με Covid-19. Αυτό ίσχυε τόσο για τα μικρότερα παιδιά (0-9 ετών), όσο και για τα μεγαλύτερα (10-18 ετών).

«Οι οικογένειες υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους θα πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σχετικά συμπτώματα μετά από Covid, το ίδιο και οι παιδίατροι, από τη στιγμή ιδίως που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στα παιδιά. Μπορεί να δούμε μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 τους επόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε η δρ Ντέηβις.

Ο διαβήτης τύπου 1 θεωρείται αυτοάνοση πάθηση. Συμβαίνει κυρίως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παραγωγή της. Είναι μια νόσος συχνότερη στα παιδιά από ό,τι ο διαβήτης τύπου 2 που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες με το πέρασμα του χρόνου, καθώς ο οργανισμός τους αποκτά αντίσταση (αντοχή) στην ινσουλίνη, ενώ αργότερα το πάγκρεας τους σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα τους.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκρέιχαμ Ογκλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαβητολογικό-ενδοκρινολογικό περιοδικό «The Lancer Diabetes & Endocrinology», εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 1 θα διπλασιασθεί έως το 2040, από 8,4 εκατομμύρια το 2021 (μόνο το 18% ήσαν κάτω των 18 ετών, ενώ το 64% ήσαν 20-59 ετών και το 19% άνω των 60 ετών) σε 13,5 έως 17,4 εκατομμύρια το 2040.

Αύξηση των περιστατικών τις επόμενες δεκαετίες

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαβήτης τύπου 1 παραδοσιακά θεωρείται παιδική ασθένεια, το 2021 εκτιμάται ότι περισσότεροι ενήλικες (316.000) από ό,τι παιδιά και έφηβοι (194.000) διαγνώστηκαν με την ασθένεια, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 32 έτη. Οι θάνατοι λόγω της νόσου παγκοσμίως το 2021 υπολογίστηκαν σε 175.000.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 θα εμφανίσουν αύξηση σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιώντας για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες και στα συστήματα υγείας. Οι δέκα χώρες με την μεγαλύτερη εξάπλωση του διαβήτη τύπου 1 στον γενικό πληθυσμό είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Σ.Αραβία και Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – in.gr 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

 


Τρεις στους τέσσερις άνθρωποι (το 75%) που αρρώστησαν λόγω κορονοϊού, έχουν αναρρώσει τελείως μετά από 12 μήνες, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσησης τους. Όμως το υπόλοιπο 25% - ο ένας στους τέσσερις - έχει ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα όπως βήχα, κόπωση και δύσπνοια.
Οι άνθρωποι αυτοί με επίμονα συμπτώματα έχουν στο σώμα τους αντισώματα που σχετίζονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα βρήκε ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μανάλι Μούκερτζι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο και τον καθηγητή Κρις Κάρλστεν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", μελέτησαν 106 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 τη διετία 2020-21 και είχαν νοσηλευθεί γι' αυτό τον λόγο, καθώς επίσης για λόφους σύγκρισης 22 υγιή άτομα και άλλα 34 που είχαν αρρωστήσει με άλλη αναπνευστική λοίμωξη (όχι από κορονοϊό).
Οι αυτοάνοσες παθήσεις συμβαίνουν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται στα υγιή μέρη του σώματος, προκαλώντας ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Στις αυτοάνοσες διαταραχές το σώμα παράγει αυτο-αντισώματα που δεν στοχεύουν σε επιβλαβείς ιούς και βακτήρια, αλλά σε υγιή κύτταρα και ιστούς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 80% των ασθενών με μακρά Covid-19 (κανένας δεν είχε διαγνωσθεί με αυτοάνοση πάθηση πριν την πανδημία) είχαν δύο ή περισσότερα τέτοια αυτο-αντισώματα μετά από τρεις έως έξι μήνες από την αρχική λοίμωξη, με το ποσοστό αυτό να έχει πέσει στο 41% (τέσσερα στα δέκα άτομα) μετά από ένα έτος. Από την άλλη, σχεδόν όλοι οι υγιείς εθελοντές δεν είχαν τέτοια αντισώματα "μπούμερανγκ" στο αίμα τους, ενώ επίσης τα επίπεδα των αυτο-αντισωμάτων ήσαν σχετικά χαμηλά σε όσους είχαν προ μηνών περάσει μη-Covid αναπνευστική λοίμωξη.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ιδίως δύο συγκεκριμένα αυτο-αντισώματα (U1snRNP και SSb-Las), μαζί με άλλες πρωτεΐνες κυτταροκίνες που προκαλούν φλεγμονή, υπήρχαν στο 30% των ασθενών με μακρά Covid-19 μετά από έναν χρόνο, ιδίως σε όσους υπέφεραν από δύσπνοια και επίμονη κόπωση.
Η Μούκερτζι δήλωσε ότι "για την πλειονότητα των ασθενών στη μελέτη μας ακόμη κι αν είχαν αυτο-αντισώματα λίγο μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά είχαν φύγει μετά από 12 μήνες. Όμως σε μερικούς ασθενείς τα αυτο-αντισώματα επιμένουν και αυτοί ακριβώς οι ασθενείς είναι που είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να υποφέρουν από συμπτώματα και να χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι για σημάδια αυτοάνοσης νόσου στους ασθενείς με μακρά Covid-19 που διαρκεί για ένα έτος ή περισσότερο". Όπως είπε, οι άνθρωποι με συμπτώματα Covid-19 μετά από ένα έτος θα πρέπει να απευθυνθούν σε ρευματολόγο ή σε άλλο ειδικό για τις αυτοάνοσες παθήσεις και όχι πλέον κατ' ανάγκη σε παθολόγο, πνευμονολόγο ή λοιμωξιολόγο.
Οι ερευνητές θα μελετήσουν σε επόμενη φάση ασθενείς με πολύ μακρόχρονη Covid-19 διάρκειας έως δύο ετών για να δουν πώς τα αυτο-αντισώματα μεταβάλλονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.      ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιες ασθένειες κρύβει η πρωινή ζάλη....

 


Το συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετούς • Η Dr. Julie Honaker αριθμεί μερικές συνηθισμένες αιτίες • Από χαμηλή αρτηριακή πίεση μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια

To πρωινό ξύπνημα δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση. Ομολογουμένως όμως, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος όταν ο κόπος για να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι συνοδεύεται από ζαλάδα. Οταν δε αυτό συμβαίνει περισσότερες από μία φορά, τότε μοιραία γεννάται το ερώτημα τι κρύβεται πίσω από το – όχι σπάνιο – σύμπτωμα.

Οπως άλλωστε υπογραμμίζει η Dr. Julie Honaker, διευθύντρια του Προγράμματος Αιθουσαίων Διαταραχών & Διαταραχών Ισορροπίας στην παγκοσμίου φήμης κλινική «Cleveland», η ζάλη είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που ο κόσμος απευθύνεται στον γιατρό, αναζητώντας γνωμάτευση.

Πιθανές αιτίες

«Οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές, καθώς μεγαλώνοντας γινόμαστε ευάλωτοι σε πολλές παθήσεις που την προκαλούν» προσθέτει η ειδικός και διευκρινίζει πως όταν η ζαλάδα δεν αποτελεί καθημερινή ενόχληση αλλά συμβαίνει σποραδικά, τότε (κατά κανόνα) δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οταν όμως ξυπνάει κανείς ζαλισμένος κάθε πρωί, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί ως περιστατικό. Και στο πλαίσιο αυτό, η Dr. Honaker αριθμεί μερικές συνηθισμένες αιτίες.

• Χαμηλή αρτηριακή πίεση

«Το αίμα τείνει να συσσωρεύεται στον κορμό όταν είμαστε ξαπλωμένοι» εξηγεί η ίδια. «Οταν σηκωθούμε, μετακινείται απότομα προς τα πόδια και την κοιλιά, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο οργανισμός αντιμετωπίζει γρήγορα αυτή τη μείωση. Αν όμως η αντίδρασή του είναι αργή, η συνέπεια είναι η ορθοστατική υπόταση, που προκαλεί ζάλη».

Η ορθοστατική υπόταση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, στην ίδια λίστα όμως συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά) αλλά και όσοι πάσχουν από νοσήματα όπως είναι τα καρδιολογικά προβλήματα ή νευρολογικές διαταραχές.

Τα καλά νέα είναι πως σε κάθε περίπτωση η ορθοστατική υπόταση συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά και έπειτα υποχωρεί. Αν όμως την εκδηλώνετε συχνά, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, αναφέρει η ειδικός της «Cleveland».

• Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως (BPPV)

Πρόκειται για διαταραχή των αφτιών. Τι προκαλεί; Ο πάσχων έχει την εντύπωση ή την αίσθηση της κίνησης ενώ στην πραγματικότητα παραμένει στάσιμος. Μια ενδεικτική περίπτωση είναι πως αισθάνεται ότι το δωμάτιο περιστρέφεται.

Η διαταραχή αυτή είναι συχνότερη στις ηλικίες άνω των 40 ετών, ιδίως στις γυναίκες. Ο ίλιγγος τυπικά διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Εκδηλώνεται όταν υπάρχει διαταραχή στους ωτολίθους, ένα είδος μικρών κρυστάλλων που βρίσκονται στο έσω ους. Αν αυτοί εκτοπιστούν, προκαλούν ζάλη. Καθώς οι ωτόλιθοι σταθεροποιούνται σε ένα άλλο σημείο του έσω ωτός, η ζάλη υποχωρεί.

Εκτός από τη ζάλη, άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι ναυτία, εμετός και δυσκολία στη βάδιση σε ευθεία γραμμή.

• Αφυδάτωση

Το νερό είναι κινητήριος δύναμη για τον οργανισμό. Σε περίπτωση συνεπώς αφυδάτωσης η αρτηριακή πίεση πέφτει, με συνέπεια την πιο αργή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο που μοιραία οδηγεί σε πρωινές ζαλάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι απλή: αυξήστε την πρόσληψη υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι αφυδατωμένοι ηλικιωμένοι, πάντως, μπορεί να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση ορού.

• Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ζάλη το πρωί που ξυπνάμε, λόγω των επιδράσεων που ασκούν στην αρτηριακή πίεση ή της αλληλεπίδρασής τους με άλλα φάρμακα. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την ειδικό, ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, αντιρετροϊκά (για την HIV/AIDS λοίμωξη), διουρητικά, ανοσοκατασταλτικά και οπιούχα αναλγητικά.

Συνεπώς, στην περίπτωση που κάποιος απευθυνθεί στον γιατρό λόγω των συχνών ζαλάδων που τον ταλαιπωρούν, δεν θα πρέπει να αμελήσει να αναφερθεί λεπτομερώς στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Η Dr. Honaker υπογραμμίζει εντούτοις το εξής: «Μη διακόψετε για κανέναν λόγο από μόνοι σας τη λήψη τους».

• Υπνική άπνοια

Οσοι πάσχουν από υπνική άπνοια βιώνουν πολλές φορές διακοπή της αναπνοής την ώρα του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται καλά το αίμα και ο εγκέφαλός τους. Μάλιστα, η ζάλη δεν είναι το μοναδικό συνεπακόλουθο της κατάστασης αυτής. Ο ίλιγγος και ο πονοκέφαλος είναι εξίσου συχνές εκδηλώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το έντονο ροχαλητό που διακόπτεται και έπειτα ξαναρχίζει με δυνατή ανάσα, συχνά μαρτυρά την ύπαρξη υπνικής άπνοιας.

• Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί μειωμένη ροή αίματος στο υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζονται οι ανάγκες τους. Ετσι, εξηγείται πώς οι πάσχοντες υποφέρουν συχνά από ζαλάδες ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας και συνεπακόλουθα κίνδυνο πτώσεων.

Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση, με βάση τις οδηγίες του θεράποντος καρδιολόγου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο

 


 “Αυτό το νομοσχέδιο πετιέται…” αναφέρει σε επιστολή του στον Τύπο το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών αναφορικά με το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

23 Σεπτεμβρίου 2022

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την παράσταση στη ΔΕΘ, τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε μια σειρά δηλώσεων ενδεικτικών των προθέσεων τους στον τομέα της Υγείας.

Πιο σαφής από όλους ο κ. Πλεύρης μίλησε για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ. Ενώ η κ. Γκάγκα επανήλθε στο θέμα της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ.

Όλα αυτά εντάσσονται στο “νέο ΕΣΥ” του Μητσοτάκη, το οποίο θα είναι εργασιακή γαλέρα για τους πολλούς εργαζόμενους και όνειρο απατηλό η δωρεάν νοσηλεία για τους ασθενείς.

Δεν έμειναν όμως μόνο στα λόγια. Έχουν ήδη έτοιμο από καιρό το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο νύχτα διακινούν από mail σε mail σε φιλικά προσκείμενούς τους, ώστε να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις.

Και είναι τέτοιο αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που έφριξαν ακόμη και φιλικά στην κυβέρνηση στελέχη που το διάβασαν.

Και τι δεν περιλαμβάνει; Από επαναφορά καταδικασμένων από την ιστορία και την κοινωνία διατάξεων του νόμου Σούρλα του 1992 μέχρι νεοφιλελεύθερης κοπής Θατσερικές πρακτικές της δεκαετίας του ’80, που τις ανασκευάζουν ακόμη και οι τότε θιασώτες τους. Και βέβαια σωρεία ρουσφετολογικών διατάξεων νεο-μητσοτακικής κοπής για να χαϊδέψουν ελάχιστα από τα “δικά “ τους παιδιά και ασφαλώς όλους τους μεγαλο-κλινικάρχες. Συνολικά, προβλέπουν την ολοσχερή διάλυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η κατεδάφιση των οποίων («αναδιάταξη» κατά τον κ. Μητσοτάκη) είναι δουλειά δεύτερης τετραετίας -μετά τις εκλογές, όπως είπε ο πρωθυπουργός “γιατί πολλοί θα ξεβολευτούν”.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του σκότους:

·      Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.

·      Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ.

·      Γιατροί μερικής απασχόλησης (και μερικής ευθύνης;) στα νοσοκομεία.

·      Εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στα νοσοκομεία στα πλαίσια του “αγροτικού”.

·      Επαναφορά του Συντονιστή Διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.

·      Αλλαγές στην πρόσληψη των ιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

·      Αναδιάρθρωση του ΚΕΣΥ.

Ξεπερνώντας, προς το παρόν, τα τραγελαφικά (υπηρεσία αγροτικού στα νοσοκομεία, ως ομολογία πλήρους αποτυχίας της προπτυχιακής εκπαίδευσης που παρέχουν  οι αγαπητοί στην κυβέρνηση μεγαλο-καθηγητάδες), και αφήνοντας, επί του παρόντος, στην άκρη τις νομικές ακροβασίες σχετικά με τις προσλήψεις (ένας γιατρός θα μπορεί με τους ίδιους συνυποψήφιους να βγαίνει πρώτος στη συνέντευξη στο ένα νοσοκομείο και τελευταίος στο άλλο, ανάλογα με το ποιον θέλει ο Διοικητής ή ο μεγαλο-διευθυντής του κάθε νοσοκομείου), ας σταθούμε στα τραγικά.

Καμία αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ, τους οποίους προτρέπουν απροκάλυπτα να επιδράμουν στις τσέπες των ασθενών. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών (με τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και μερική απασχόληση) που θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της ιατρικής στη χώρα. Γιατροί-λάστιχο, οι οποίοι θα τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές, έχοντας ενδιαμέσως το νου τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Το μοντέλο των μεγαλο-πανεπιστημιακών δηλαδή, το οποίο είναι τόσο πετυχημένο που στις κλινικές τους χρειάζονται πανεπιστημιακούς υποτρόφους για την εκπαίδευση των φοιτητών και γιατρούς ΕΣΥ ως “είλωτες” για τη νοσηλεία των ασθενών. Ούτε λόγος βέβαια στην περίπτωση αυτή για σεβασμό των ωραρίων και της μέγιστης εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών, με αποτέλεσμα η επαγγελματική εξουθένωση να τροφοδοτεί τα ιατρικά λάθη, εις βάρος όλων. Η εκπαίδευση ειδικευόμενων σε ένα τέτοιο σύστημα είναι φυσικά το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Και αν για τους γιατρούς η επωδός θα είναι “τρέχα και δούλευε όσο πιο πολύ μπορείς εις βάρος της ζωής σου και της ζωής των ασθενών”, για τους πολίτες που θα έχουν πρόβλημα υγείας η απάντηση θα είναι μία: “όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπας και δεις γιατρειά”.

Τους μόνους που εξυπηρετεί  αυτή η πολιτική είναι οι μεγαλο-κιλινικάρχες, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πληθώρα απασχολουμένων στις κλινικές τους και το Υπουργείο, που στα πλαίσια του laisser faire, αφήνει την κοινωνία να αυτορυθμιστεί.

Όποιος δεν εμφανίσει την απαραίτητη ατομική ευθύνη προσαρμογής, πεθαίνει. Αυτό είναι το εκφρασμένο δόγμα του νεο-μητσοτακισμού.

Υποθέτουμε πως πριν τις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων δε θα τολμήσουν να δώσουν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο- έκτρωμα, αντιλαμβανόμενοι την πανωλεθρία που θα υποστούν οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις.

Η απάντηση σε όλα αυτά και όλους αυτούς είναι μία. Κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων στην υγεία. Ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία. Κατάργηση των ανισοτήτων στην υγεία και όχι διεύρυνση τους. Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, που με ένα μίγμα αυξήσεων και φορολογικών αλλαγών, θα πρέπει να καταλήγουν σε υπερδιπλασιασμό των καθαρών αποδοχών τους. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των γιατρών του δημοσίου (ΕΣΥ, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών). Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, καταρχήν τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσο για το νομοσχέδιο της νύχτας και του σκότους, που από το καλοκαίρι προαναγγέλουν και δεν τολμούν να το εμφανίσουν, ας το αφήσουν εκεί που βρίσκεται. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στη χλεύη της κοινωνίας. Γιατί εκεί ανήκει.

Αν τολμήσουν να το εμφανίσουν, η απάντηση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών (όλων, όχι μόνον των γιατρών του ΕΣΥ), η απάντηση όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας, θα είναι μία:

Αυτό το νομοσχέδιο δε συζητιέται, πετιέται!!

Και μαζί με αυτό σύντομα θα πεταχτεί στα αζήτητα και η πολιτική τους!

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ”

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Άνοδος 7% κρουσμάτων κορωναϊού σε παιδιά και εφήβους


 


Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Μικρή αύξηση (7%) των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα και η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίζεται, κυρίως, σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών.

Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους

Αυξήθηκαν ξανά τα κρούσματα

Ανακοινώθηκαν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν την εβδομάδα αναφοράς από 12 Σεπτεμβρίου έως 18 Σεπτεμβρίου από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν την εβδομάδα αναφοράς ανέρχονται σε 36.146 κρούσματα COVID-19 (3.465 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 7% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 24% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.875.215 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

Ειδικότερα την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 36.146 κρούσματα COVID-19 (3.465 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 7% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 24% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.875.215 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

818 εισαγωγές – 754 εξαγωγές

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 818 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 117, 4% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 754 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 108, -13% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 82 (64.6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.3% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

111 θάνατοι

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 111 θάνατοι ασθενών COVID-19 (11 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -14% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 25 (23%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.010 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Δείτε τον παρακάτω χάρτη όπου καταγράφεται η επίπτωση των τελευταίων δύο εβδομάδων (Iso Week) επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες).

πηγη  in.gr

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Πότε αρχίζουν τα ραντεβού

 


Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, περίπου 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα.

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023 και το τρίμηνο που προηγείται θα γίνονται βελτιώσεις και θα επιλύονται προβλήματα που προκύπτουν.

«Στην αρχή κάθε νέο αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές. Γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα προσωπικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ρευματολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει, παρέχοντάς του υπηρεσίες δωρεάν. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωράει και ενδεικτικό αυτού είναι ότι αν και οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό ξεκίνησαν καλοκαίρι, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 3,1 εκατ. πολίτες άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, περίπου 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα, από το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Ικανοποίηση για την εξέλιξη του συστήματος εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού εξελίσσεται πολύ καλά με περισσότερους από 3,1 εκατ. πολίτες να έχουν ήδη εγγραφεί. Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί το σύστημα ραντεβού, καθώς και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται».

Αναφέρθηκε στη σημασία του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό του γιατρό, τονίζοντας: «Αλλάζουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας. Δημιουργούμε το θεσμό για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της υγείας των πολιτών. Πέρα από την παραδοσιακή άσκηση της διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών εστιάζουμε στην πρόληψη και αγωγή υγείας. Ο προσωπικός γιατρός θα συμβουλεύσει τον πολίτη για τη σημασία προγραμμάτων πρόληψης και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής».

«Αγκάθι» το μειωμένο ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών

Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 1.000 ιδιώτες, από τους 4.000 ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν. Με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα η κάλυψη φτάνει στο 75% των πολιτών της χώρας και χρειάζονται περίπου ακόμη 1.200 γιατροί, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στην Αττική, οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να εγγράψουν το 55% του πληθυσμού, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και σε περιοχές όπου το δίκτυο γιατρών δεν επαρκεί. Το υπουργείο σχεδιάζει την ενίσχυση του δικτύου των προσωπικών γιατρών και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, εντοπίζονται περισσότερο στις επαρχιακές πόλεις λόγω της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών και τον περιορισμένο αριθμό ιατρών δημόσιων δομών οι οποίες λειτουργούν εντός της πόλης (ΤΟΜΥ, Κ.Υ. αστικού τύπου) με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε ιατρούς γειτονικών περιοχών ή της Περιφερειακής ενότητας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κατσαράκης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι με τη συμμετοχή ολοένα και περισσοτέρων ιατρών στην πλατφόρμα εγγραφών, η κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να υπάρξουν δυνατότητες επιλογής για κάθε πολίτη.

Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα θέτουν οι γιατροί

Οι γιατροί από την πλευρά τους αναφέρουν ότι είναι αρκετά αυτά που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο σύστημα, δηλώνοντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι υπέρ του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό γιατρό του, ωστόσο ακόμα υπάρχουν κενά και αδυναμίες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η διεύρυνση των ειδικοτήτων που σχεδιάζεται είναι σωστή κίνηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΓΓ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, πρόσθεσε ότι «το σύστημα για να προχωρήσει θέλει σοβαρές βελτιώσεις», θέτοντας οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Οι δύο εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, στην επιβολή ποινών σε πολίτες που δεν θα εγγραφούν και την διαφωνία τους ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή. Ζητούν επίσης, βελτιώσεις και των οικονομικών όρων με τον κ. Ελευθερίου να αναφέρει ότι «στα ποσά που έχουν ακουστεί (60.000 ευρώ) για εγγεγραμμένους πολίτες 2000 το χρόνο, περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και στο τέλος απομένουν κάτω από 1000 ευρώ το μήνα».

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όσες φορές δεν εισακούστηκαν οι γιατροί και οι Σύλλογοί τους υπάρχει αποτυχία», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Εξέφρασε φόβους ότι με την εξέλιξη του συστήματος «στην πράξη θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το να υπάρχουν ειδικοί γιατροί είναι ευλογία. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με χώρες όπως η Αγγλία, έχουμε ειδικευμένους γιατρούς και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν».

1η Οκτωβρίου σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό, έτσι ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.

Επιπλέον, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, αλλά αυτές θα παραμένουν όσο υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες, είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν ο πολίτης που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα είχε πρόσθετη συμμετοχή από την 1/10/2022, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πηγή: in.gr 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχές Οκτωβρίου τα εμβόλια κατά των νέων μεταλλάξεων

 


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτήν τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κοροναϊού Ο4 και Ο5.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Προβληματίζει η εποχική γρίπη στην κοινότητα


Προς το τέλος της σύμφωνα με τους ειδικούς, οδεύει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ήδη η τάση καταγράφεται πτωτική και αυτό γίνεται αισθητό και στις νοσηλείες. Την ίδια ώρα ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία το φετινό χειμώνα για την εποχική γρίπη, με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 700.000 εγγραφές μέσω φαρμακείων

 


Περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5:00 το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου. Οι φαρμακοποιοί ανταποκρίθηκαν στην άμεση ανάγκη των πολιτών για την εγγραφή στον νέο θεσμό.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ), πάνω από 700.000 πολίτες εγγράφηκαν στον προσωπικό τους γιατρό, επισκεπτόμενοι κάποιο φαρμακείο σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, οι πολίτες σε πανελλαδική κλίμακα οι οποίοι εντάχθηκαν στο σύστημα ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.newsit.gr πατώντας εδώ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής για τις επόμενες γενιές

 


Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των κοινωνιών στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης φιλοξένησε γιατρούς οι οποίοι παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας σε Ελλάδα και Ευρώπη και μίλησαν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από την συγκεκριμένη νόσο.

«Υπάρχει συσχέτιση της παχύσαρκης γυναίκας με τα μελλοντικά παχύσαρκα παιδιά της»

Ξεκινώντας η Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδας και διευθύντρια Β’ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Ελισάβετ Διαμαντή, ανέλυσε τον όρο παχυσαρκία και εξήγησε πως ένα παιδί μπορεί να γίνει παχύσαρκο εξαιτίας της μητέρας του.

«Μιλάμε για… επιδημία παχυσαρκίας. Είναι μια ενεργειακή ανισορροπία δηλαδή οι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες απ΄ ό,τι καταναλώνουν. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας τα τελευταία 30 με 40 χρόνια; Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα ποσοστά της παχυσαρκίας μόνο από τη διατροφή, την άσκηση, τον τρόπο ζωής, τα γονίδια κ.α. Από τη δεκαετία του 90, τότε που η ιατρική κοινότητα εστίασε στο πρόβλημα, διατυπώθηκε ότι ακόμη και πριν τη γέννηση παιδιών το ενδομήτριο περιβάλλον είναι αυτό που παρεμβαίνει και κάνει το μεταβολικό προγραμματισμό για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, ύστερα από… δύο, 9τρεις γενιές», ανέφερε η κα. Διαμαντή.

Όπως τόνισε απο τις μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι υπέρβαρες ή οι παχύσαρκες μητέρες κάνουν πιο συχνά μεγάλα παιδιά, καισαρικές τομές, δεν θηλάζουν, ενώ ο θηλασμός είναι μέτρο πρόληψης κατά της παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων διότι εμπεριέχει την έννοια της αυτορρύθμισης.

Πολλές δε γυναίκες, σε ποσοστό μέχρι και 30% μετά τον τοκετό, δεν χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης κι αυτό δημιουργεί προβλήματα, μεταξύ άλλων και στις επόμενες κυήσεις.

«Ναι υπάρχει συσχέτιση της παχύσαρκης μητέρας με τα μελλοντικά παχύσαρκα παιδιά της, συνεπώς η πρόληψη κατά της παιδικής παχυσαρκίας ξεκινά από πριν τη γέννηση», ανέφερε.

Μύθος ότι τα κιλά θα γίνουν… μπόι

Διατροφικές συμβουλές για τα μικρά παιδιά έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΑΠΘ και Διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΠΓΝΘ, ΑΧΕΠΑ, Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου ενώ μίλησε και για τους μύθους που ακόμη «ζουν και βασιλεύουν» στις ελληνικές οικογένειες

«Η πρόληψη, η οικογένεια και ο παιδίατρος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο από την πρώτη στιγμή της γέννησης ώστε να μειωθούν τα περιστατικά παχυσαρκίας», ανέφερε η κα. Γαλλή-Τσινοπούλου δίνοντας συμβουλές για θηλασμό μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, στερεές τροφές από τους έξι μήνες ζωής του παιδιού, αλεσμένα φρούτα και όχι χυμούς, γλυκά, μέτρηση λίπους στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού, φυσική δραστηριότητα, ένα γεύμα με την οικογένεια για να δίνει το παράδειγμα κλπ).

Όσο για τη «βεβαιότητα» ότι το λίπος των παιδιών θα γίνει ύψος είναι… μύθος.

Όπως εξήγησε μέχρι την ηλικία των 5 χρονών τα παιδιά έχουν πρότυπα τους γονείς, ύστερα τους δασκάλους και στην εφηβεία τους φίλους.

Στα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να υπάρχουν τροφές με μεγάλη διατροφική αξία και όχι… «σκουπίδια».

Η ειδικός τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα υγιεινής διατροφής εντός εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν προτείνω την απαγόρευση διότι αυτή δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον για άχρηστες και επιβαρυντικές τροφές (σνακ κλπ).  Θεωρώ ότι η καλύτερη σήμανση των προϊόντων είναι σημαντική για να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε  προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Ο δε καλός ύπνος με μεγάλη διάρκεια για τα παιδιά των προσχολικών ηλικιών, μέχρι 14 ώρες, είναι επιβεβλημένος για μια καλύτερη ανάπτυξη και μελλοντική ζωή, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και έρευνες.

«Μπορεί να είμαστε η πρώτη γενιά που θα αναγκαστούμε να πάμε στις κηδείες των παιδιών μας»

Στην παραπάνω σοκαριστική δήλωσε προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής- Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Αθανάσιος Χριστοφορίδης, αναφέροντας επίσης πως το 1/3 του πληθυσμού το 2030 θα έχουν τον χαρακτηρισμού του παχυσάρκου.

«Το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας είναι παγκόσμιο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τρομάζουν για την προοπτική και το… μέλλον. Το 1/3 του πληθυσμού το 2030, περισσότεροι από 2.000.000.000 άνθρωποι θα έχουν το χαρακτηρισμό του παχύσαρκου. Οφείλουμε , κυρίως για τα παιδιά, να αντιστρέψουμε τους δείκτες κάτι που μπορούμε να κάνουμε στα υπέρβαρα πριν γίνουν παχύσαρκα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση ισορρόπησης στις ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα ή ίσως υπάρχει αυτή η τάση γιατί δεν μπορούμε να το φτάσουμε χειρότερα! Αντίθετα στις υπό ανάπτυξη ή στις υπανάπτυκτες χώρες υπάρχει μια «έκρηξη» της παχυσαρκίας. Είναι διατροφικό το πρόβλημα», ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας της COVID-19

 


Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία της COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του ιού που έχει σκοτώσει πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι θάνατοι από την COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν οι λιγότεροι που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ενώ ο ΠΟΥ αναμένει να συνεχιστούν τα μελλοντικά κύματα μολύνσεων COVID-19, ο κόσμος έχει στη διάθεσή του εργαλεία όπως τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα προκειμένου να αποτρέψει σοβαρές λοιμώξεις, δήλωσε η Μαρία Κέρχοβ, τεχνική υπεύθυνη του οργανισμού για την COVID-19.

Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων βρίσκονται επίσης σε πτώση, όμως ο Τέντρος έκανε έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τη μάχη.

«Όπως και με την COVID-19, δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσουμε ή να μειώσουμε την επιφυλακή μας», είπε.

ΕΜΑ: Κάνετε όποια ενισχυτική δόση εμβολίου υπάρχει διαθέσιμη

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε ενισχυτική δόση εμβολίου υπάρχει διαθέσιμη γι’ αυτούς τους επόμενους μήνες, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Εκτός από τα αρχικά εμβόλια κατά της Covid, ο EMA έχει εγκρίνει τις τελευταίες εβδομάδες αριθμό εμβολίων προσαρμοσμένων στην παραλλαγή Όμικρον.

«Η προσέγγιση που έχουμε πάρει στην Ευρώπη είναι να έχουμε πλουραλισμό επιλογών επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε διαφορετικά κράτη μέλη μπορεί να είναι διαφορετικές», δήλωσε η Κουκ προσθέτοντας πως οι χώρες είναι πιθανό να αρχίσουν τις εκστρατείες τους σε διαφορετικούς χρόνους ή να συνδυάσουν τους εμβολιασμούς για την Covid με τα εμβόλια για τη γρίπη.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την ενισχυτική δόση τους, δήλωσε η ίδια, «όμως πραγματικά πολλά εξαρτώνται από το τι υπάρχει διαθέσιμο εκεί όπου βρίσκεσαι».

«Το μήνυμά μου είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε όποια εμβόλια σας προσφέρονται», τόνισε.

πηγη:cnn.gr