iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Μέτρα αποκλιμάκωσης αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου


Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι τα όποια μέτρα αποκλιμάκωσης αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου και θα είναι σε συνάρτηση με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να μην πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, εφόσον κάνουν έστω και τώρα το εμβόλιο.

«Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί κίνητρο σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα πάνε τώρα να κάνουν το εμβόλιο, να μην πληρώσουν το πρόστιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την παράταση της ισχύος μέτρων για την πανδημία.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα όποια μέτρα αποκλιμάκωσης αποφασιστούν, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα είναι σε συνάρτηση με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: In.gr

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Άλμα με 28.933 κρούσματα την Τρίτη – 49 θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι

 


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 28.933, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.986.882 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.226 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

ingr

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.392 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (58.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.439 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή +2.72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 419 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Αλλεργικές παθήσεις την άνοιξη: TA ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μέτρα μέσα στο σπίτι σας



Οι αιτίες που προκαλούν έξαρση στις αλλεργίες σας μπορεί να κρύβονται σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι σας

Με τον ερχομό της άνοιξης πληθαίνουν τα κρούσματα με αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, οι αλλεργίες της εποχής είναι βεβαίως κάτι σχεδόν αναπόφευκτο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε κάποια έξυπνα μέτρα πρόληψης για να προστατευτείτε από αυτές, τουλάχιστον μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.

Οι αιτίες που προκαλούν έξαρση στις αλλεργίες σας μπορεί να κρύβονται σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι σας.

Συνιστάται, λοιπόν, σε όποιον έχει αλλεργίες να γνωρίζει ποια σημεία είναι αυτά και τι μπορεί να κάνει για να προστατευτεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Ακαταστασία σημαίνει σκόνη

Ένα ακατάστατο περιβάλλον, όπου συσσωρεύονται παλιά περιοδικά, χαρτιά, εφημερίδες, ακόμα και άπλυτα ρούχα, αποτελεί ένα μικρό «παράδεισο» για τα ακάρεα της σκόνης, τη μούχλα και τα τρωκτικά. Ανακυκλώστε κάθε τι παλιό εβδομαδιαία και κρατήστε τους κάδους των απορριμμάτων όσο πιο μακριά από το σπίτι μπορείτε.

Χαλιά και μοκέτες φιλοξενούν ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα της σκόνης και άλλοι μικροοργανισμοί από το τρίχωμα των κατοικιδίων σας συσσωρεύονται σε χαλιά και μοκέτες. Έτσι, πρέπει να τα καθαρίζετε πολύ τακτικά με σκούπα, η οποία μάλιστα να είναι εφοδιασμένη και με ένα υψηλής αποδοτικότητας φίλτρο σωματιδίων αέρα, για να παγιδεύει τα μικροσκοπικά σωματίδια.

Κλινοσκεπάσματα

Εξαφανίστε τα ακάρεα που ζουν στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας με το να τα αλλάζετε και να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στους 60+ βαθμούς Κελσίου στο πλυντήριο. Ορισμένα πλυντήρια, μάλιστα, διαθέτουν και ειδικό πρόγραμμα για την απομάκρυνση αλλεργιογόνων ουσιών.

Μπάνιο

Η υγρασία στο μπάνιο ή στους τοίχους των υπογείων συντελεί στη δημιουργία μούχλας. Καθαρίστε καλά πατώματα και τοίχους σε δωμάτια με αυξημένη υγρασία με ένα διάλυμα χλωρίνης (1 καπάκι σε 1 λίτρο H2O) για να μην επιτρέψετε να αναπτυχθούν μύκητες.

Ψίχουλα στην κουζίνα

Ψίχουλα και διάφορα άλλα μικρά και αμελητέα πολλές φορές σκουπιδάκια αποτελούν δέλεαρ για τρωκτικά και κατσαρίδες, και τα περιττώματα αυτών των οργανισμών επιδεινώνουν τις αλλεργίες σας. Κρατήστε το χώρο σας καθαρό.

Όταν ανοίγετε τα παράθυρα, επιτρέπετε στα εξωτερικά αλλεργιογόνα να εισέλθουν στο σπίτι

Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά, τουλάχιστον κατά τις ώρες όπου η γύρη στην εξωτερική ατμόσφαιρα είναι στο μέγιστο επίπεδο συγκέντρωσης, δηλαδή ανάμεσα στις 10 το πρωί και τις 3 το απόγευμα. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα των μονάδων κλιματισμού (air condition), επειδή εκεί συσσωρεύονται πολλά αλλεργιογόνα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να κρατήσουν μούχλα

Οι γλάστρες με φυτά μπορεί να κρατήσουν αλλεργιογόνες ουσίες και μούχλα στα φύλλα τους. Αφαιρέστε τα τυχόν μουχλιασμένα φύλλα αμέσως και μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο δίσκο κάτω από τις γλάστρες, όταν τις ποτίζετε.

Πηγή: in.gr 

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Επιστήμονες θα δημιουργήσουν το πρώτο ανδρικό χάπι αντισύλληψης

 


Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο προς το παρόν έχει αποδειχθεί επιτυχές σε εργαστηριακές δοκιμές σε τρωκτικά προσπαθούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δοκιμές για το αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι γυναίκες έχουν πολλές επιλογές για την αντισύλληψη, που κυμαίνονται από χάπια έως ενδομήτριες συσκευές, και στο πλαίσιο αυτό φέρουν σημαντικό μέρος του βάρους της πρόληψης της εγκυμοσύνης», αναφέρουν οι ερευνητές. «Όμως και οι επιλογές των ανδρών για αντισύλληψη θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν».

Το χάπι δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και εμποδίζει τη δέσμευση των πρωτεϊνών με τη βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Το φάρμακο ήταν 99% επιτυχές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε τρωκτικά και δεν έχει εμφανείς παρενέργειες, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Όταν τα ποντίκια ξεκίνησαν να λαμβάνουν το φάρμακο από το στόμα για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, παρατηρήθηκε τόσο απότομη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που τα ποντίκια έφτασαν σε σημείο στειρότητας. Μόλις η ομάδα σταμάτησε να χορηγεί δοσολογίες στα ζώα, παρατήρησε ότι τα ποντίκια επανήλθαν στη φυσιολογική γονιμότητα.

Κι αν λειτουργήσει;

Αν λειτουργήσει και στους ανθρώπους, τότε το φάρμακο θα μπορούσε να είναι η πρώτη αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης των ανδρών πέραν της χρήσης προφυλακτικού και της χειρουργικής επέμβασης.

«Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό ανδρικό αντισυλληπτικό, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα χάπια στην αγορά», λέει ο Αμπντουλάχ αλ-Νόμαν, χημικός στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που συμμετείχε στη δημιουργία του χαπιού.

Παράλληλα, επειδή το εν λόγω αντισυλληπτικό είναι μη ορμονικό, είναι πιθανό να έχει λιγότερες παρενέργειες. Προηγούμενες προσπάθειες για ανδρικά αντισυλληπτικά χάπια είχαν σε μεγάλο βαθμό λειτουργήσει μπλοκάροντας την τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μειωμένη λίμπιντο.

Ακόμη και όταν οι επιστήμονες χορήγησαν υπερδοσολογία στα ποντίκια με το νέο φάρμακο, τα τρωκτικά φαινόταν να τα καταφέρνουν μια χαρά στη συνέχεια.]

Πηγή: tanea.gr 

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Επέλαση Όμικρον 2: ΤΑ 4 πρώιμα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι ότι νοσείς

 



Η Όμικρον 2 σφυροκοπάει τη χώρα
Η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» επικρατεί σταδιακά όπως αναμενόταν και στη χώρα μας και σε συνδυασμό με τη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από ορισμένους πολίτες, φέρνει τη νέα έξαρση της πανδημίας.
Η διασπορά της είναι πια μεγάλη καθώς καταγ
ράφεται στο 50% των νέων κρουσμάτων, ενώ έχει σχεδόν κυριαρχήσει στην Κρήτη. Το καλό νέο όμως είναι ότι η νοσηρότητα δεν διαφέρει σημαντικά με αυτή της Όμικρον.
Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο, Ρομπέρτο ​​Κάουντα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore και διευθυντή της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Gemelli, υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο σχετικά με την Όμικρον 2. Το αρνητικό είναι πως μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, καθώς θα περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις. Το θετικό είναι ότι όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να είναι πιο βαριά.

Για την ακρίβεια, τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με αυτά της «προκατόχου» της. Υπάρχουν 4 πρώιμα συμπτώματα που αν τα έχει κάποιος τότε είναι πολύ πιθανό να νοσεί, χωρίς να το γνωρίζει. 
Πρόκειται για την καταρροή, τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και το φτάρνισμα.
«Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Ο αριθμός αναπαραγωγής, που είναι γνωστός ως R₀, υποδεικνύει στην επιδημιολογία, την πιθανή μεταδοτικότητα μιας μη ελεγχόμενης μολυσματικής παραλλαγής, δηλαδή το επίπεδο των ατόμων που μπορούν να έχουν μολυνθεί από ένα ήδη μολυσμένο άτομο. Στην Όμικρον 1 , το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα 15 έως 17- τρεις φορές περισσότερα από την Δέλτα. Εάν η Όμικρον 2 αποδειχτεί ακόμη πιο μεταδοτική, προφανώς τα προβλήματα θα αυξηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι κλινικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει. Η Όμικρον 1, μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα, είναι σίγουρα λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα», τονίζει ο δρ Κάουντα.
Μάλιστα, με δεδομένο πως η Δανία υπήρξε η χώρα στην οποία παρατηρήθηκε αρχικά η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, ο Ρομπέρτο Κάουντα τονίζει: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Δανία μας δείχνει πώς είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε έναν μεγάλο αριθμό αλληλουχιών για την καλύτερη αναγνώριση του ιού και πώς συμπεριφέρεται. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες αλληλουχίες δεν συνοδεύονται πάντα από σοβαρό επιδημιολογικό αντίκτυπο», εκτιμά ο Ιταλός επιδημιολόγος.
Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πρόκειται για μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη. Άλλωστε, ένα από τα βασικά πράγματα που άπαντες γνωρίζουν για τον κορωνοϊό δεν είναι άλλο από την ικανότητά του να αλλάζει διαρκώς. Μια αντίστοιχη υποπαραλλαγή άλλωστε είχε παρατηρηθεί και με την Δέλτα -η λεγόμενη «Δέλτα Plus»- και τότε είχε αποδειχθεί πως δεν ήταν τόσο σημαντική για επιδημιολογικούς σκοπούς. Δεν πρέπει να λησμονείται ωστόσο πως μιλάμε για έναν ιό που εμφανίστηκε πριν μόλις δυο χρόνια και ως εκ τούτου, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού είναι αισιόδοξες μεν, εντελώς συγκρατημένες δε.
Ο καθηγητής ανάλυσης δεδομένων, Γιώργος Ατσαλάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και σύμφωνα με τις αναλύσεις προβλέπεται ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα φτάσουν κοντά στις 30.000, όπως έχουν φτάσει και σε Αυστρία και Ολλανδία, ενώ αναμένεται τα κρούσματα να είναι σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα τον Μάιο.
Το μόνο που μένει να φανεί τις επόμενες μέρες είναι αν η Όμικρον 2 θα αλλάξει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το Πάσχα ή αν θα συνεχιστεί η πορεία προς την κανονικότητα παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της covid-19 το 60,1% των γονιών

 


Πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της covid-19 δηλώνουν 60,1% των γονιών διεθνώς, με τους Ασιάτες να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμηθεί διεθνώς η πρόθεση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της covid-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Preventive Medicine και το πλήρες κείμενο είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον σύνδεσμο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8861629/.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την επίκουρη καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αγλαΐα Κατσιρούμπα.

Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας σε έξι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Scopus, Web of Science, Medline, PubMed, CINAHL και medrxiv) μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 ανέδειξε 44 συναφείς μελέτες παγκοσμίως που συμπεριλάμβαναν 317.055 γονείς.

Ειδικότερα, το ποσοστό των γονιών που δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της covid-19 ήταν 60,1%, ενώ το 25,8% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το 22,9% δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς από τις ασιατικές χώρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους γονείς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είναι οι εξής: πατέρες, μεγαλύτερη ηλικία των γονιών, υψηλότερο εισόδημα, μεγαλύτερο αίσθημα φόβου από την πανδημία και θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό (π.χ. πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, προηγούμενος εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εμπιστοσύνη στα εμβόλια και εμβολιασμός των γονιών κατά της covid-19).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών μπορεί να είναι υψηλή, ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της covid-19 σε υψηλό ποσοστό αποτελεί ένα ακόμη όπλο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρουν οι μελετητές. Για τον λόγο αυτόν, προσθέτουν είναι απαραίτητη η έγκυρη ενημέρωση των γονιών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της covid-19, έτσι ώστε να περιοριστούν τυχόν προκαταλήψεις και αρνητικές στάσεις.

Πηγή: fortunegreece.com

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Διευκρινίσεις για τα επισκεπτήρια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξέδωσε το υπ. Υγεία

 


Διευκρινίσεις για τα επισκεπτήρια σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξέδωσε το υπ. Υγείας. Όπως αναφέρει το υπ. Υγείας, μέχρι πρότινος, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, είχε εισηγηθεί την πλήρη αναστολή του επισκεπτηρίου στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή «Όμικρον» και του αυξημένου κινδύνου συρροών στις ΜΦΗ, οι οποίες όπως έχει φανεί από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής των ηλικιωμένων ατόμων σε πολύ υψηλότερη συχνότητα σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Στη συνεδρίασή της στις 9 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο της μερικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, η Επιτροπή εισηγήθηκε στην Κυβέρνηση την κατάργηση της αναστολής του επισκεπτηρίου, επιτρέποντας το επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, στις κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και στα παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ανά περιφέρεια που φιλοξενούν ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία ή/και χρονίως πάσχοντες στην τρέχουσα περίοδο της εκτεταμένης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα και της ιδιαίτερα υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής “Όμικρον” του ιού και της ικανότητας αυτής της παραλλαγής για ανοσιακή διαφυγή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Υπ. Υγείας: Επιτρέπεται ένας επισκέπτης τη φορά
Έτσι, επιτρέπεται το επισκεπτήριο σε  έναν επισκέπτη τη φορά (για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους των Μονάδων και να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης), εφόσον παρουσιάσει αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (με ταχύ αντιγονικό ή μοριακό τεστ) του τελευταίου εικοσιτετραώρου προ της επίσκεψης και με την ταυτόχρονη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της διασποράς (υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, υγιεινή χεριών, κλπ).

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, η Επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την πρόταση αφού εξέτασε το εν λόγω ζήτημα σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, διερευνώντας διεξοδικά κάθε πτυχή και σταθμίζοντας από τη μια, τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ζωής των ηλικιωμένων λόγω της Covid-19, και από την άλλη, τη βαθύτατα ανθρώπινη ανάγκη να έχουν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι μπορεί να φύγουν από τη ζωή από φυσικά αίτια.

«Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της απόφασης, η Επιτροπή υιοθέτησε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την επίσκεψη των ηλικιωμένων που διαμένουν στις ΜΦΗ αλλά με ασφάλεια, ώστε να προστατευτεί η ζωή και η υγεία τους και να μη στερηθούν τη ζωτικής σημασίας επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα μέτρα επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις η Επιτροπή εισηγηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στους περιορισμούς που ισχύουν για το επισκεπτήριο των ασθενών στις ΜΦΗ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε χαλάρωση του μέτρου» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

: 22.107 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 42 νεκροί και 344 διασωληνωμένοι

 


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.107, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.884.100 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 166 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.300 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.125 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (61.92%) είναι ανεμβολίαστοι ή
μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (38.08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.423 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 412 (ημερήσια μεταβολή -5.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του, επταημέρου είναι 366 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 10.432.206 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 61.820.577 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 275.608 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 23 Μαρτίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 98.345.568 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 6.005.754 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 23 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 164 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 26.913 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 3.599 θετικά (13,37%).

Γεωγραφική διασπορά:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση 

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

«Ναι» στην μείωση των self test από 2 σε 1 στα σχολεία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

 


«Ναι» στην μείωση των self test από 2 σε 1 στα σχολεία εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι γονείς λοιπόν στην επόμενη διανομή των self test  θα προμηθευτούν ένα self test και όχι δύο όπως γινόταν.

Επιπλέον η επιτροπή συμφώνησε στην αύξηση της χωριτικότητας των γηπέδων στο 100%, το οποίο αναμένεται να ισχύσει από το Σάββατο.

Έτσι οι αγώνες σε ποδόσφαιρο (εκτός Super League, καθώς αγωνίζεται η Εθνκή Ελλάδας) και μπάσκετ το σαββατοκύριακο θα μπορούν να γίνουν σε γεμάτα γήπεδα.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών

Υπενθυμίζεται πως πριν από το Πάσχα θα ανασταλεί, τελικά, το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενος στη Βουλή, η αναστολή θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου.

«Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες. Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπου θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων που αφορούν τα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και τηνη ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, προκειμένου να εισερχόμαστε σε χώρους. Βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής, θα ληφθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Πλεύρης, από το Περιστύλιο της Βουλής.

Πηγή: in.gr

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: 26.785 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 342 διασωληνωμένοι και 34 νεκροί


 Mια ανάσα από τις 27 χιλιάδες τα κρούσματα από covid-19 σήμερα στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 26.785 νέες μολύνσεις, 342 διασωληνωμένους και 34 νεκρούς.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.785, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.838.891 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.451 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 216 (63.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (36.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.408 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +10.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 342 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

4η δόση στον γενικό πληθυσμό – «Ασπίδα» για την νέα έξαρση από φθινόπωρο

 


Για την τέταρτη δόση, αλλά και την Όμικρον 2 μίλησαν καθηγητές τονίζοντας το πιο πιθανό είναι η τέταρτη δόση να γίνει και στον γενικό πληθυσμό. Άλλωστε έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται το έδαφος για την ενισχυτική δόση, καθώς όλο και περισσότεροι ειδικοί μιλούν γι΄αυτή.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες ελληνικές μελέτες εξετάζουν τα πλεονεκτήματά της, τονίζοντας πως μία έξτρα δόση θα μας βρει πιο προετοιμασμένους το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

Ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως όλος ο κόσμος έχει επαναπαυθεί μετά την άρση των μέτρων, και ειδικά την άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Κυριαρχεί η όμικρον 2, και βλέπουμε ότι στις ΜΕΘ δεν έχουμε ασθενείς με κορωνοϊό. Όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση να την κάνει.Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι οι καινούριες παραλλαγές προκύπτουν από τους ανεμβολίαστους. Εάν μας έρθει και άλλο κύμα πανδημίας, θα πρέπει να κάνουμε και 4η δόση», ανέφερε αρχικά.

«Σε 3-4 βδομάδες θα γνωρίζουμε εάν θα χρειάζεται να κάνουμε την 4η δόση. Έχουμε μία θεραπεία που μας βοηθάει, το εμβόλιο, αλλά το θέμα είναι τα εμβόλια. Πιθανότατα να χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο», κατέληξε λέγοντας ο κ. Γαλιατσάτος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Τζανάκης ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μία φάση που η Όμικρον 2 υποκαθιστά την Όμικρον και εισβάλει σε ανθρώπους ευάλωτων δομών Υγείας (οίκοι ευγηρίας, κλπ.).

Για τον λόγο αυτό,  ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί αν ο συγκεκριμένος πληθυσμός χρειάζεται και τέταρτη δόση.

Ο καθηγητής τόνισε πως οι μάσκες για τον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να παραμείνει, ενώ μετά το Πάσχα θα μπορούσε να εξεταστεί η άρση της στα σχολεία.

Από την άλλη, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας, ωστόσο αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον.

«Φαίνεται πιο αισιόδοξα τα πράγματα, αλλά να μην υποτιμούμε τον κίνδυνο και την πανδημία. Με ανησυχεί το γεγονός πως τα εμβολιαστικά κέντρα είναι άδεια. Το ζήτημα της μεγάλης θνητότητας μας απασχολεί και το υπουργείο Υγείας πρέπει να δει το ζήτημα της στελέχωσης», ανέφερε.

Τέταρτη δόση εμβολίου για όλους, λέει ο Βασιλακόπουλος

Για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου έκανε λόγο χτες ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνοντας πως αρχικά θα εγκριθεί, ίσως και τον επόμενο μήνα, για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων. Δε νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν».

Η 4η δόση του εμβολίου θα γίνει σε όλους

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση «ατομική ευθύνη», ανέκδοτο. «Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τέταρτη δόση – Τι δείχνει μελέτη του ΕΚΠΑ

Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι του κοροναϊού χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο προστασίας έναντι των νεότερων στελεχών, όπως έγινε με το στέλεχος Ομικρον.

Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε μία μελέτη μη τυχαιοποιημένη που μελέτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μίας 4ης ενισχυτικής δόσης ενός mRNA εμβολίου είτε της εταιρείας Pfizer είτε της εταιρείας Moderna τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση σε λειτουργούς υγείας, εκ των οποίων οι 154 έλαβαν τέταρτη δόση με Pfizer και 120 με Moderna.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM.

Περισσότερα αντισώματα μετά την 4η δόση

Μετά την 4η δόση και τα δύο mRNA εμβόλια επάγουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, τόσο IgG όσο και εξουδετερωτικά, συνολικά σε τίτλο 9 έως και 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που είχε επιτευχθεί με την τρίτη δόση, χωρίς σημαντική διαφορά ανάμεσα στα εμβόλια των δύο εταιρειών. Ο τίτλος των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να φθίνει. Και τα δύο εμβόλια αύξησαν το τίτλο των αντισωμάτων τόσο έναντι του στελέχους όμικρον όσο και έναντι άλλων στελεχών, παρόμοια με την αύξηση που είχε επιφέρει η τρίτη δόση, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες πλην ήπιων τοπικών αντιδράσεων.

Τι έδειξε το ποσοστό όσων νόσησαν

Όσο αφορά το ποσοστό αυτών που νόσησαν: νόσησε το 25% στην ομάδα ελέγχου (τρείς δόσεις εμβολίου), το 18,3% μετά την τέταρτη δόση Pfizer και το 20,7% μετά την τέταρτη δόση Moderna. Η αποτελεσματικότητα έναντι οποιουδήποτε στελέχους SARS-CoV-2 για το εμβόλιο της Pfizer ήταν 30% και 11% για της Moderna, χωρίς το αποτέλεσμα αυτό να είναι στατιστικά σημαντικό, ωστόσο οι περισσότεροι ανέφεραν ήπια συμπτώματα. Η προστασία έναντι στη συμπτωματική νόσο ήταν 43% για τη Pfizer και 31% για τη Moderna μετά την τέταρτη δόση στην ομάδα των ασθενών που μελετήθηκε, ενώ το μέγιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στα όρια αξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης ήταν το 65%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μία 4η δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα έναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή, ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί. Συνεπώς, μία τέταρτη δόση φάνηκε να έχει ένα οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό το πληθυσμό, που δεν συμπεριέλαβε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς.

Πηγή: in.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

44 νεκροί από COVID-19 – Στα 12.462 τα νέα κρούσματα

 Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες  είναι 12.462 , εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.788.654 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 177 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.685 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.937 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (63.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 218 (63.01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (36.99%) είναι πλήρως
εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.396 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή -6.99%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 328 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 10.342.891 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 60.801.546 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 282.800 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 19 Μαρτίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 96.933.924 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 5.896.571 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 19 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 38 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 10.902 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.422 θετικά (13,04%)

Γεωγραφική διασπορά:

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 


Μειωμένα τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια σήμερα σε σχέση με την γενικότερη εικόνα της εβδομάδας. Τις Κυριακές ωστόσο τα νούμερα είναι πάντοτε χαμηλότερα καθώς διενεργούνται λιγότερα τεστ. Στην Πελοπόννησο οι νέες μολύνσεις είναι 1.178, όπου όλες οι περιοχές δίνουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Σήμερα Κυριακή 20/3/2022 στην κλινική COVID 19 νοσηλεύονται τριάντα εννέα (39) ασθενείς. Στη ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται δύο (2) διασωληνωμένοι ασθενείς.

Έγιναν επτά (7) εισαγωγές στην Covid κλινική. Δόθηκαν τέσσερα (4) εξιτήρια από Covid κλινική . Επίσης στις 19/3/2022 αξιολογήθηκαν δέκα πέντε (15) επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο χάρτης της διασποράς διαμορφώνεται ως εξής:

  • Λακωνία 150
  • Μεσσηνία 159
  • Κορινθία 179
  • Αργολίδα 101
  • Ηλεία 139
  • Αρκαδία 132
  • Αχαία 318

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

ΡΑΓΔΑΙΑ αύξηση στα κρούσματα – Πάνω από 25.000 μολύνσεις την ημέρα



Εδώ και τρεις εβδομάδες βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση της Ομικρον 2 που είναι ‘ξαδέλφη’ της Όμικρον, αλλά 50% πιο μεταδοτική και περιμέναμε

«Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί μετά το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, αλλά τα εκατ. που έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν νοσήσει έχουν προσφέρει στην κοινότητα μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, με αποτέλεσμα αυτά τα πολλά κρούσματα να μην μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους».

Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι δεν θα μπορέσει η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 να δώσει σοβαρή έξαρση που θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες». Από το Σεπτέμβριο είχαμε 12.000 νεκρούς και πολλούς διασωληνωμένους διευκρίνισε.

Έρχεται αύξηση κρουσμάτων

«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταδοτικότητας τις επόμενες μέρες θα πάμε σε πάνω από 25.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο» δήλωσε ο πνευμονολόγος, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα δούμε στις ΜΕΘ σταθεροποίηση και πολύ ήπια αποκλιμάκωση, κάτω από 350 διασωληνωμένους, με 300 με 320 διασωληνωμένους προς το τέλος του μήνα. «Είναι μια διαχειρίσιμη φάση» εκτίμησε.

«Εδώ και τρεις εβδομάδες είχαμε πει ότι βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση της Ομικρον 2 που είναι ‘ξαδέλφη’ της Όμικρον, αλλά 50% πιο μεταδοτική και περιμέναμε, όπως και έγινε, σε όλη την Ευρώπη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Σε ποιους χρειάζεται τετάρτη δόση

«Η τέταρτη δόση προστατεύει λίγο παραπάνω από τη μόλυνση και τη βαριά νόσο, αλλά όχι τόσο πολύ. Ένας άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή δεν είναι υπερήλικας δεν τη χρειάζεται τέταρτη δόση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι σε όσους είναι σε οίκους ευγηρίας ίσως πρέπει να αναβαθμιστούν τα πρωτόκολλα, με τέταρτη δόση πιθανότατα από τον τρίτο με τέταρτο μήνα μετά την τρίτη δόση.

Πηγή: in.gr