iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΑΧΙΣΤΑ λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας μετά τα 40


 
Όποιος αθλείται καθημερινά και είναι πάνω από 40 ετών, όχι μόνο διατηρεί καλή φυσική κατάσταση, αλλά μειώνει την πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα για την άσκηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ελεάνορ Γουότς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση για την άσκηση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 81.717 ενήλικες 42 έως 78 ετών. Συσχετίστηκε ο χρόνος σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω πνευμονίας, εγκεφαλικού, επιπλοκών διαβήτη, θρόμβωσης, σιδηροπενικής αναιμίας, πολύποδα εντέρου, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων παθήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωναν – ανάλογα με το πρόβλημα υγείας – τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα στην επόμενη επταετία. Μεγάλη ήταν επίσης η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή», ανέφερε η δρ Γουότς.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης. Το βασικό μήνυμα και της νέας μελέτης είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή:www.newsit.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς ο πρώτος θάνατος από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα

 



Ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς ο πρώτος θάνατος από στρεπτόκοκκο Α που καταγράφηκε στη χώρα μας.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ.

Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS -Streptococcus pyogenes).

“Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ωστόσο πολλοί γονείς ανησυχούν σχετικά με το ζήτημα και αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον στρεπτόκοκκο και τι πρέπει να προσέξουν.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Καρκίνος: Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη θεραπεία του μελανώματος

 


Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου με φάρμακα που αναστέλλουν τα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος έχει βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα. Αποτελέσματα με διάρκεια έχουν παρατηρηθεί στο 40-60% των ασθενών, ανάλογα με το συνδυασμό των φαρμάκων.

Όμως η ανταπόκριση στους αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, πολλοί από τους οποίους εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες που κυμαίνονται από τις πιο απλές ως τις πιο σοβαρές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται με τη διατροφή, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να διερευνούν τώρα το είδος της διατροφής που θα συνέβαλε στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας των ανοσοθεραπειών αυτών, καθώς η σχέση διατροφής, ανοσοποιητικού συστήματος και μικροβιώματος δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, το King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Τρέντο, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Μιλάνου, το Ταμείο Υγείας του Λάνκασαϊρ, του Μάντσεστερ και του Δυτικού Χέρτφορντσαϊρ, τα ογκολογικά κέντρα Γκάις και Σαιν Τόμας και το Ογκολογικό Κέντρο Μάουντ Βέρνον αποφάσισαν να διερευνήσουν το ρόλο της διατροφής στην ανταπόκριση των ασθενών στην ανοσοθεραπεία.

Στη μελέτη τους  – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA – συμπεριέλαβαν 91 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία και μέσω ερωτηματολογίων διερευνήθηκαν τόσο οι προτιμήσεις στη διατροφή τους. Ελέγχθηκαν οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα από την ανοσοθεραπεία που ακολουθούσαν, το συνολικό επίπεδο ανταπόκρισής τους στη θεραπεία και η επιβίωση χωρίς εξέλιξη του μελανώματος για διάστημα ενός έτους.

Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με την πλήρη ανταπόκριση, την 12μηνη επιβίωση και τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 51%, 54% και 24%, αντίστοιχα.

Μάλιστα για κάθε μια επιπλέον μονάδα εφαρμογής της μεσογειακής δίαιτας, η ανταπόκριση στη θεραπεία αυξανόταν κατά 1,43 μονάδες.

Αντίστοιχα, ένα προς ένα τα τρόφιμα που αποτελούν την μεσογειακή διατροφή όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ψωμί ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι πατάτες, συνδέονταν θετικά με την ανταπόκριση στην θεραπεία, όπως επίσης και οι βιταμίνες C και Ε και το β- καροτένιο. Λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν  από την υψηλή συχνότητα διατροφής με όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης και πρόσληψη μαγνησίου, ενώ περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες συσχετίσθηκαν με την διατροφή με περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα.

πηγη:in.gr

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Αναμένονται 57 νέα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις-ΠΟΥ εστιάζει η φαρμακευτική έρευνα

 


Καρκίνος, σχιζοφρένεια, δρεπανοκυτταρική και μεσογειακή αναιμία, αλλά και σπάνιες παθήσεις είναι οι τομείς που εστιάζει η φαρμακευτική έρευνα για τα επόμενα χρόνια – Αιτία απόσυρσης η έλλειψη στοιχείων για φάρμακα που κυκλοφόρησαν με ταχεία έγκριση

Περισσότερες από 50 νέες φαρμακευτικές ουσίες για διάφορες παθήσεις αναμένεται να εγκριθούν και φέτος από τους διεθνείς ελεγκτικούς φορείς του φαρμάκου όπως ο Αμερικανικός και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (FDA και ΕΜΑ, αντίστοιχα), εκτιμά η εταιρεία μελετών Evaluate Pharma. Η ίδια, ξεχωρίζει παράλληλα, άλλες 10 φαρμακευτικές ουσίες που ακόμη βρίσκονται σε στάδιο έρευνας και ανάπτυξης και για τις οποίες επενδύονται περίπου 50 δις. δολ. προκειμένου να βρεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη θυγατρική Evaluate Omnium το 2023 αναμένεται να εγκριθούν 57 νέοι παράγοντες από το FDA, βάζοντας τη χρονιά που πέρασε σε μια παρένθεση επιβράδυνσης σε σύγκριση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ταχεία έγκριση

Η Evaluate επισημαίνει την αυστηροποίηση από πλευράς FDA στις διαδικασίες ταχείας έγκρισης νέων φαρμάκων, ύστερα από τις επικρίσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ότι αφορά την απαίτηση από τον εγκριτικό οργανισμό δεδομένων για τα αποτελέσματα των υποψηφίων φαρμάκων και την παροχή των δεδομένων αυτών από τη φαρμακοβιομηχανία, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αυτή η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει». Η έκθεση επισημαίνει την δραστική μείωση των εγκρίσεων υπό προϋποθέσεις, ιδίως το 2022, εκτιμώντας ότι η κορύφωση των υπό προϋποθέσεις εγκρίσεων ήταν το 2020, οπότε 29 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν με επιταχυνόμενη διαδικασία, πέραν των επιπλέον 16 εγκρίσεων για νέα δοσολογικά σχήματα του pembrolizumab.

Τονίζει μάλιστα, πως ο FDA καθιστά σαφές στις φαρμακευτικές ότι οι κλινικές μελέτες φάσης 3 πρέπει να έχουν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν ο οργανισμός ξεκινήσει να εξετάζει την επιταχυνόμενη διαδικασία έγκρισης.

Και επιταχυνόμενη απόσυρση

Επίσης ο FDA έχει τονίσει ότι τα φάρμακα που εγκρίθηκαν με επιταχυνόμενη διαδικασία υπό προϋποθέσεις, θα αποσύρονται άμεσα, εφόσον τα στοιχεία που αναμένονται δεν κατατίθενται εγκαίρως.

Η έκθεση σημειώνει πως η έκβαση αυτή είναι αποθαρρυντική για μικρότερες φαρμακευτικές που στόχευαν στην επιταχυνόμενη διαδικασία έγκρισης για πρώιμα έσοδα πριν καταλήξουν σε οριστικά δεδομένα των κλινικών μελετών τους, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας τους επόμενους μήνες.

Πέρα από τα φάρμακα τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την έγκρισή τους, η έκθεση ξεχωρίζει επίσης 10 νέους φαρμακευτικούς παράγοντες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών μελετών και για τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί περί τα 46,9 δις. δολ.

Πρόκειται για τα εξής φάρμακα υπό μελέτη:

  1. το datopotamab deruxtecan, φάρμακο σύζευξης αντισωμάτων για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που αναπτύσσεται από την Daiichi Sankyo σε συνεργασία με την AstraΖeneca και τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ της κλινικής μελέτης, αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
  2. το NTLA-2001, προϊόν συνεργασίας των Intellia και Regeneron αφορά γονιδιακή θεραπεία της κληρονομικής αμυλοείδωσης και για το οποίο αναμένεται το πράσινο φως από το FDA για την έναρξη των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ. Η επένδυση υπολογίζεται στα 6,3 δις. δολ.
  3. το nipocalimab  της Johnson & Johnson αφορά ανταγωνιστές αυτοάνοσων παθήσεων, ενώ η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για τη μυασθένεια gravis βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επένδυση για το φάρμακο αυτό φτάνει τα 5,4 δις. δολ.
  4. το νέο mRNA εμβόλιο της Moderna αφορά τον κυτταρομεγαλοϊό, βρίσκεται σε φάση ΙΙΙ και έχουν επενδυθεί σε αυτό 4,7 δις. δολ.
  5. το talquetamab με τη συνεργασία της Johnson & Johnson /Genmab αφορά το πολλαπλό μυέλωμα και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών μελετών αναμένονται εντός του έτους. Η επένδυση υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολ.
  6. το KarXT της Karuna Therapeutics αποτελεί ένα νέο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια με τις κλινικές μελέτες σε εξέλιξη, ενώ η κατάθεση φακέλου έγκρισης στις ΗΠΑ προγραμματίζεται για φέτος. Η επένδυση εκτιμάται σε 4,2 δις. δολ.
  7. το aficamten της Cytokinetics είναι αναστολέας καρδιακής μυοσίνης που χορηγείται τώρα σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η επένδυση υπολογίζεται σε 3,7 δις δολ.
  8. το tiragolumab της Roche για το πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου αναμένεται εντός του 2023 να δώσει αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε. Η επένδυση εκτιμάται σε 3,2 δις. δολ.
  9. το Patritumab deruxtecan (U3-1402) της Daiichi Sankyo είναι συζευξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου του μαστού Her3 και κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Κομβικά δεδομένα από την κλινική μελέτη φάσης ΙΙ αναμένονται εντός του έτους. Η επένδυση φτάνει τα 2,9 δις. δολ.
  10. το CTX001 (exagamglogene-autotemcel) προϊόν συνεργασίας των Crispr και Vertex αποτελεί γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β- θαλασσαιμία. Αναμένεται η έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντός του πρώτου τρίμηνο του έτους. Η επένδυση φτάνει τα 2,4 δις. δολ.
Πηγή: in.gr 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Η οργανική βλάβη στο 60% των ασθενών με long covid

 


Μια νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η βλάβη σε όργανα στους ασθενείς με μακρά Covid-19 επιμένει στο 59% των περιπτώσεων έπειτα από ένα έτος, ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά σε πρώτη φάση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του Ινστιτούτου Πληροφορικής της Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής «Journal of the Royal Society of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 536 ασθενείς, από τους οποίους μόνο το 13% είχαν νοσηλευθεί μετά την αρχική διάγνωση του κορωνοϊού. Οι 331 (το 62%) εμφάνιζαν προβλήματα σε διάφορα όργανα έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση της Covid-19.

Οι ασθενείς με μακρά Covid-19 (που είχαν συμπτώματα όπως έντονη δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία και γενικά κακή ποιότητα ζωής) παρακολουθήθηκαν για άλλους έξι μήνες, δηλαδή σε βάθος 12 μηνών. Διαπιστώθηκε ότι το 29% είχαν βλάβες σε πολλά όργανα και μειωμένη λειτουργικότητα, ενώ το 59% είχαν πρόβλημα σε ένα όργανο.

Τα επίμονα συμπτώματα ήταν συχνότερα στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες. Μείωση των συμπτωμάτων καταγράφηκε ανάμεσα στο εξάμηνο και στο 12μηνο μετά την αρχική λοίμωξη: στη σοβαρή δύσπνοια από 38% στο 30% των ασθενών, στη γνωστική δυσλειτουργία από το 48% στο 38%, ενώ στην κακή ποιότητα ζωής λόγω υγείας από το 57% στο 45%.

«Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την επιμονή των συμπτωμάτων στα άτομα με μακρά Covid-19 για έως ένα έτος. Η μελέτη μας τώρα προσθέτει ότι τρεις στους πέντε άνθρωποι με μακρά Covid-19 έχουν βλάβη σε ένα τουλάχιστον όργανο και ένας στους τέσσερις σε δύο ή περισσότερα όργανα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα», δήλωσε ο δρ Μπάνερτζι.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Η νέα λίστα του ΕΟΦ με τα 135 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη

 



Παραμένει το πρόβλημα με τις μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), απουσιάζουν από τα ράφια συνολικά 135 σκευάσματα.

Όπως προκύπτει από τη λίστα του ΕΟΦ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, πρόκειται για 70 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 12 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 φάρμακα που εισάγονται μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ΕΟΦ Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ήταν σε έλλειψη 156 προϊόντα, ενώ είχε διακοπεί η παραγωγή για άλλα 76, δηλαδή σύνολο ελλείψεων 232.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εικόνα φαίνεται να εμφανίζει κάποια βελτίωση, η οποία, πάντως, απέχει σημαντικά από το να χαρακτηριστεί «κανονική».

Σε σχέση με τις τρέχουσες ελλείψεις, οι ειδικοί του ΕΟΦ σημειώνουν πως για τα 63 από τα ελλείποντα φάρμακα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή φάρμακα με την ίδια ή παρόμοια δραστική ουσία.

Για 5 από αυτά, παρέχεται η δυνατότητα ατομικής παραγγελίας από το εξωτερικό, για 14 έχει δοθεί εντολή για έρευνα αγοράς στο ΙΦΕΤ, ενώ για 9 φάρμακα παρατηρείται πανευρωπαϊκό πρόβλημα έλλειψης.

πηγη: news247.gr

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Νέα υγειονομική «βόμβα» στα χέρια του ΠΟΥ: Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Μάρμπουργκ

 


Όσο η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στα χέρια του μία ακόμα «βόμβα» που ετοιμάζεται να σκάσει. Αυξάνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο ο κόσμος να αιφνιδιαστεί από μία νόσο η οποία δεν έχει θεραπεία ενώ το ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί ξεπερνάει το 88%. Πρόκειται για τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ.
Ξέσπασμα της νόσου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (13/02) στην Ισημερινή Γουινέα, όπου καταγράφηκαν εννέα θάνατοι και 16 ύποπτα κρούσματα. Μία μέρα αργότερα, και το Καμερούν ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο ύποπτων μολύνσεων από τον ιό, σε ζευγάρι εφήβων οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ταξιδιωτικές συνδέσεις με την Ισημερινή Γουινέα.
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Αφρικής, Matshidiso Moeti, σημείωσε ότι, «χάρη στην ταχεία και αποφασιστική δράση των αρχών της Γουινέας για την επιβεβαίωση της νόσου, η αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης μπορεί να φτάσει γρήγορα σε πλήρη ισχύ, ώστε να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε τον ιό όσο το δυνατόν πιο σύντομα».
Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ
Ο θανατηφόρος ιός, για πρώτη φορά, ανιχνεύθηκε σε ανθρώπους το 1967, στις πόλεις Μάρμπουργκ, Φρανκφούρτη και Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταδόθηκε από αφρικανικούς πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα, ωστόσο, έκτοτε, έχει συνδεθεί και με άλλα ζώα. Μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως από άτομα που έχουν περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε σπηλιές και ορυχεία τα οποία κατοικούνται από νυχτερίδες.
Και η Γκάνα ανακοίνωσε δύο κρούσματα της νόσου πριν από λίγες ημέρες. Κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ έχουν καταγραφεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κένυα, Νότια Αφρική, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το 2005, στην Αγκόλα. Στην Ευρώπη, τα τελευταία 40 χρόνια, μόλις ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τη νόσο, όπως και στις ΗΠΑ, όπου ο ασθενής είχε επιστρέψει από αποστολές σε σπήλαια στην Ουγκάντα.
Τα συμπτώματα
Υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, διάρροια, πόνος στο στομάχι, ναυτία και εμετός συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα συμπτώματα του ιού. Πολλοί ασθενείς άνθρωποι αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος. Πεθαίνουν οκτώ ή εννέα μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με τους θανάτους να αποδίδονται στην ακραία απώλεια αίματος και το σοκ. Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, ο ιός σκοτώνει τους μισούς από τους ανθρώπους που μολύνονται. Τα πιο επιβλαβή στελέχη του, ωστόσο, έχουν σκοτώσει έως και το 88% των ασθενών.
Πώς μεταδίδεται
Μεταξύ των ανθρώπων, ο ιός του Μάρμπουργκ μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Ακόμα και στις περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι αναρρώνουν, τα σωματικά υγρά παραμένουν μολυσματικά για μήνες αργότερα.
Για τον ιό του Μάρμπουργκ δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπείες. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα αναπτύσσει αναπτύσσουν μια σειρά από φάρμακα και ανοσοθεραπείες, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ. Οι γιατροί προς το παρόν ανακουφίζουν τα συμπτώματα των ασθενών δίνοντάς τους άφθονα υγρά και με μεταγγίσεις αίματος.
Πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωσή του
Όπως συνιστά ο διεθνής οργανισμός που προωθεί την πρόσβαση στα εμβόλια, Gavi, οι άνθρωποι στην Αφρική θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ή να χειρίζονται «κρέας των θάμνων». Θα πρέπει, ακόμα, να αποφεύγεται η επαφή με χοίρους στις περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Οι άνδρες οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό για ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Όσοι θάβουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν πεθάνει α΄΄ο τον ιό θα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν τις σορούς.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πλήρη ίαση πετυχαίνουν 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο

 



Έκκληση των Παιδιάτρων Αιματολόγων Ογκολόγων στην κοινωνία για εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών

Ένα παιδί διαγνώσκεται με καρκίνο κάθε μέρα στην Ελλάδα.

Τα 4 στα 5 από αυτά τα παιδιά, επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν νεοπλασίες που μπορούν να επιτευχθούν ποσοστά ίασης πάνω από 90%, όμως υπάρχουν και άλλες που τα ποσοστά ίασης υπολείπονται σημαντικά.

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, επισημαίνει ότι οι περισσότερες μάχες κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας είναι πλέον νικηφόρες.

Τονίζει ακόμη πως κάθε χρόνο, νέα ισχυρότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα «όπλα» προστίθενται στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, στη μάχη αυτή. Η ιατρική έρευνα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί μας ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.

Η ΕΕΠΑΟ προσθέτει πως τα μέλη της, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα, συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού στην έγκαιρη διάγνωσης και αποτελεσματική θεραπεία με τις λιγότερες συνέπειες.

Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας και δεν χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Η ΕΕΠΑΟ έχει δηλώσει την πρόθεσή της για συμμετοχή στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν τον παιδικό καρκίνο.

Παράλληλα, η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα  προϋπόθεση.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητά τη συνδρομή της Πολιτείας, προτείνει τον διαρκή διάλογο για την αντιμετώπιση διοικητικών και οικονομικών θεμάτων.

Καλώντας όλους να γίνουν συνοδοιπόροι των γιατρών σε αυτή τη μάχη, η ΕΕΠΑΟ στράφηκε στην κοινωνία, στην οποία επισημαίνει πως ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο στο παιδί, στηρίζοντας τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό  έργο, καθώς και με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Πηγή: in.gr 

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

60% των ασθενών με long covid παρουσιάζει βλάβη σε όργανα και ένα χρόνο μετά

 


Η βλάβη σε όργανα στους ασθενείς με long Covid-19 επιμένει στο 59% των περιπτώσεων έπειτα από ένα έτος, ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά από κορονοϊό σε πρώτη φάση. Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of the Royal Society of Medicine».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του Ινστιτούτου Πληροφορικής της Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν στοιχεία για 536 ασθενείς, από τους οποίους μόνο το 13% είχαν νοσηλευθεί μετά την αρχική διάγνωση του κορονοϊού. Οι 331 (το 62%) εμφάνιζαν προβλήματα σε διάφορα όργανα έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση της Covid-19. Οι ασθενείς με long Covid-19 (που είχαν συμπτώματα όπως έντονη δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία και γενικά κακή ποιότητα ζωής) παρακολουθήθηκαν για άλλους έξι μήνες, δηλαδή σε βάθος 12 μηνών. Διαπιστώθηκε ότι το 29% είχαν βλάβες σε πολλά όργανα και μειωμένη λειτουργικότητα, ενώ το 59% είχαν πρόβλημα σε ένα όργανο.

«Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την επιμονή των συμπτωμάτων στα άτομα με μακρά Covid-19 για έως ένα έτος. Η μελέτη μας τώρα προσθέτει ότι τρεις στους πέντε άνθρωποι με μακρά Covid-19 έχουν βλάβη σε ένα τουλάχιστον όργανο και ένας στους τέσσερις σε δύο ή περισσότερα όργανα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις χωρίς συμπτώματα», δήλωσε ο δρ Μπάνερτζι.

Μια άλλη αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον δρ Ρόι Πέρλις του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, η οποία αφορούσε περίπου 15.000 ανθρώπους με προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό, βρήκε ότι εκείνοι με μακρά Covid-19 ή σύνδρομο μετά-Covid έχουν μικρότερη πιθανότητα να εργάζονται με πλήρη απασχόληση και είναι πιθανότερο να είναι άνεργοι, ιδίως αν έχουν επίμονα συμπτώματα γνωστικής δυσλειτουργίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ newsit.gr

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

 


Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στους ανθρώπους, όπως έδειξαν δύο μεγάλες έρευνες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες του μολυσμένου αέρα στην ψυχική υγεία.

Η πρώτη έρευνα, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry, εξέτασε περίπου 390.000 ανθρώπους στη Βρετανία για διάστημα ένδεκα ετών. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης στα οποία εκτέθηκαν εκτιμήθηκαν με βάση τη διεύθυνση της κατοικίας τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ποσοστό των μικροσωματιδίων (PM2,5 και PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του μονοξειδίου του αζώτου (NO)– μόλυνση που προέρχεται κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

«Η μακροχρόνια έκθεση σε πολλούς ρύπους συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους», κατέληξαν οι ερευνητές.

«Γνωρίζοντας ότι τα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε πολλές χώρες δεν συμβαδίζουν με τις πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2011, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά πρότυπα ή κανονισμοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση», τόνισαν.

Δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των μικροσωματιδίων (PM2,5), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του όζοντος (O3) στα άτομα άνω των 64 ετών.

Στόχος ήταν να εξεταστούν οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμφάνιση κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

MyHealth με τον ψηφιακό φάκελο υγείας: Πλήρες αρχείο με τις ιατρικές μας εξετάσεις

 


Από την επόμενη ημέρα της εξέτασης, προς το παρόν όσων γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, θα μπορεί κάποιος να βλέπει τα αποτελέσματα, μέσω της εφαρμογής MyHealth.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας, που μπαίνουν στον ψηφιακό φάκελο υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν μπει μέσα 431 εξετάσεις που αποτελούν το 90% των εξετάσεων που κάνουμε, καθώς και 55 νοσοκομεία σε πρώτη φάση.

Ειδικότερα, μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, εκδίδονται ψηφιακά οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από τις 55 μονάδες υγείας και τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια.

Η δυνατότητα αφορά σε αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές εξετάσεις, πλην των απεικονιστικών

πηγη thetoc.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΣΤΟΠ το φαγητό με αλουμινόχαρτο- Αυτές είναι οι επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία

 

Το αλουμινόχαρτο είναι ένα από τα απαραίτητα «αξεσουάρ» που έχουμε στην κουζίνα μας. Ωστόσο, είσαι σίγουρη ότι το χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο;
Οι περισσότεροι από εμάς καλύπτουμε ένα πιάτο με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να θελήσουμε να φάμε το φαγητό που έχει περισσέψει. Αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης τροφίμων, εξίσου όμως είναι εύκολο έτσι να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.
Όπως ακριβώς χρειαζόμαστε αέρα για να αναπνέουμε, έτσι και τα βακτήρια χρειάζονται αέρα για να ευδοκιμήσουν. Ορισμένα βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο Bacillus cereus, που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Όταν ένα ζεστό γεύμα αφήνεται έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.
Η χρήση αλουμινόχαρτου για την κάλυψη των τροφίμων μπορεί μερικές φορές να εγκυμονεί τον ίδιο κίνδυνο, καθώς δεν σφραγίζει εντελώς το φαγητό σου από τον αέρα.
«Όταν υπάρχει αέρας, αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, επομένως χρειάζεσαι τα σωστά κουτιά αποθήκευσης για να αποθηκεύσεις κατάλληλα», λέει η Lindsay Malone, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. Διαφορετικά, το φαγητό σας δεν θα διαρκέσει, όπως αναφέρει η ίδια.
Ο χρυσός κανόνας της Malone για τη συσκευασία των υπολειμμάτων είναι να τα σφραγίζεις πάντα σε ρηχά, αεροστεγώς δοχεία για να επιταχύνεις τη διαδικασία ψύξης και να κρατήσεις τα βακτήρια μακριά από το φαγητό σου.
Τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηρίων

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Οι 6 χειρότερες διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

 

Όλα όσα αποκαλύπτουν οι ειδικοί.
Οι περισσότεροι που ακολουθούν μια δίαιτα είτε για απώλεια βάρους, είτε για αποτοξίνωση, εστιάζουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι ως επι το πλείστον σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση, όπως η μειώσει του λίπους στην κοιλιά, η απαλλαγεί από το φούσκωμα κ.α. Εκείνο που δεν προσέχουν ιδιαίτερα είναι πως οι τροφές που καταναλώνουν μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, όσο και άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας, η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί, να λαμβάνει σωστές αποφάσεις και να ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή είναι το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία αυτού.
Όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, η κατανάλωση βλαβερών γευμάτων μπορεί να καταλήξει σε νευρική φλεγμονή, κάτι που οδηγεί στην μείωση της μνήμης και σε άλλα προβλήματα σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ποιες είναι, λοιπόν, οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο σου και πρέπει να αποφύγεις;
1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο την σιλουέτα, γεμίζοντας την με περιττές θερμίδες, επηρεάζει ιδιαίτερα και την διαύγεια του εγκεφάλου. "Η κατανάλωση περισσότερων από 1 έως 2 ποτά την ημέρα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί στο μέγιστο. Το υπερβολικό αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στο σώμα, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν" επισημαίνει η Melissa Mitri, RD για το Wellness Verge.
2. Παράλειψη των γευμάτων
Ένας ισχυρός εγκέφαλος χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 20% της ενέργειας του σώματος, για αυτό και το σώμα πρέπει να έχει πάντοτε αποθέματα ενέργειας απο τα τρόφιμα. "Όταν παραλείπεις τα γεύματα, το σώμα μπαίνει σε μια αντισταθμιστική κατάσταση, ώστε να δημιουργήσει γλυκόζη για τον εγκέφαλο και να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος σε ένα ασφαλές επίπεδο ισορροπίας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα ως χαμηλή ενέργεια, διέγερση και αδυναμία συγκέντρωσης Για την υγεία του εγκεφάλου, είναι χρήσιμο να τρώτε πρωινό μέσα σε 1 ώρα από το ξύπνημα και στη συνέχεια να τρώτε ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε 3 έως 4 ώρες μέσα στην ημέρα", τονίζει η Liz Wyosnick, MS, RDN και ιδιοκτήτρια του Equilibriyum.
3. Εκτέλεση διάφορων εργασιών στην διάρκεια του φαγητού
Το multitasking, παρόλο που επιδιώκεται αρκετά συχνά στην καθημερινότητα μας, δεν αποτελεί καλή συνήθεια για τον εγκέφαλο, πόσο μάλλον την ώρα που προσπαθείς να φας. Η Wyosnick αναφέρει επίσης πως "Η εκτέλεση εργασιών ενώ τρως σημαίνει ότι χάνεις την αίσθηση του φαγητού που βρίσκεται μπροστά σου. Το multitasking την ώρα του φαγητού, μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη επαφής με το αίσθημα της πληρότητας, κάνοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να καταγράψει τον κορεσμό και την ικανοποιήση απο την τροφή να μοιάζει εξασθενημένη".
4. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Το μυστικό για να λειτουργεί στο έπακρο ο εγκέφαλος σου είναι να αποφύγεις την ζάχαρη. "Η λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού η γλυκόζη είναι συνήθως το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό. Ενώ η υπερβολική ζάχαρη δεν βλάπτει τον εγκέφαλό σας άμεσα, επικαλείται την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη επηρεάζει την πρόσβαση διαφόρων αμινοξέων στον εγκέφαλό.", σχολιάζει ο dr. Dimitar Marinov, MD.
5. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12
"Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν κακή μνήμη, σύγχυση, κατάθλιψη και άνοια. Η ανεπάρκεια ανεπαρκούς βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των νεύρων.", αποκαλύπτει η Elizabeth Ward, MS, RDN και συγγραφέας του οδηγού "The Menopause Diet Plan".
6. Υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
Η συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ο χειρότερος εχθρός του εγκεφάλου. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η dr. Sandra El Hajj "Μπορούν να προωθήσουν τη γνωστική εξασθένηση. Επίσης προκαλούν αρκετές επιπλοκές στον εγκέφαλο, οι οποίες παρεμβαίνουν στην ενδοκυτταρική σηματοδότηση και την γονιδιακή έκφραση που οδηγεί σε άγχος, καταθλιπτικές συμπεριφορές, διαταραγμένη ομοιόσταση. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια ανισορροπία τόσο στις νοητικές όσο και στις γνωστικές λειτουργίες"

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Υποχρεωτικό βραχιολάκι αναγνώρισης στα νοσοκομεία σε όλους τους ασθενείς

 


Τι προβλέπει η εγκύκλιος που έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας. Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει και γιατί είναι υποχρεωτικό.

Το μέτρο σχετίζεται με τη διασφάλιση της ταυτοποίησης των ασθενών και στην ασφαλή χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, η διαδικασία γίνεται, μεταξύ άλλων, για την αποφυγή λαθών κατά την παρεχόμενη φροντίδα.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιγράφεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και κρίνεται απαραίτητη η άμεση συμμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού με τους διεθνείς στόχους για την ασφάλεια των ασθενών.

Ταυτοποίηση ασθενών με βραχιολάκι

Η ταυτοποίηση των ασθενών χαρακτηρίζεται ως μία διαδικασία, η οποία επιτρέπει την χωρίς πιθανότητα λάθους επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη υπηρεσιών Υγείας.

Για το βραχιόλι ταυτοποίησης αναφέρεται πως είναι ένα εύκαμπτο πλαστικό υλικό, πάνω στο οποίο αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη.

Η κ. Γκάγκα τονίζει προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων πως κάθε ασθενής πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του για νοσηλεία ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Βραχιόλι θα τοποθετείται στα νεογέννητα και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση.

Ποια στοιχεία θα αναγράφονται στο βραχιολάκι του ασθενή

Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση.

Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και εάν είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία.

Θα πρέπει, επίσης, να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.

Το βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και αν αυτό είναι αδύνατο, στα κάγκελα του κρεβατιού.

ΠΗΓΗ News247.gr 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Ελλείψεις στα φάρμακα: Η Ευρώπη σε αγώνα δρόμου – Τι συμβαίνει με τα γενόσημα

 



Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει ελλείψεις αντιβιοτικών, καθώς οι ιώσεις σαρώνουν στον πλανήτη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, με το  πρόβλημα να είναι πιο αισθητό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με 13 Ευρωπαίους κατασκευαστές και έξι ενώσεις και εμπορικές ομάδες βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων που μίλησαν στο Reuters, πολλές εταιρείες αγωνίζονται να βγάλουν χρήματα για να δικαιολογήσουν την παραγωγή αντιβιοτικών – πόσο μάλλον την αύξηση της παραγωγής.

«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ανώτατη τιμολόγηση όταν όλα τα κόστη παραγωγήςεφοδιαστικής και κανονιστικής συμμόρφωσης αυξάνονται με διψήφιο ή και μεγαλύτερο ποσοστό», αναφέρει ο Adrian van den Hoven, γενικός διευθυντής της ομάδας πίεσης Medicines for Europe, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς γενόσημων φαρμάκων στην περιοχή.

Πριν από την προκήρυξη διαγωνισμών, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκρίνουν την τιμή ενός γενόσημου φαρμάκου με άλλες αγορές ή με παρόμοια φάρμακα στην πατρίδα τους, για να καθορίσουν μια τιμή αναφοράς που χρησιμεύει στη συνέχεια ως σημείο αναφοράς στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές.

Συνήθως αναθέτουν συμβάσεις σε κατασκευαστές που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση προς τα κάτω των τιμών σε επόμενους διαγωνισμούς, λένε οι φαρμακοβιομηχανίες.

Τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 70% του συνόλου των διανεμόμενων φαρμάκων στην Ευρώπη, αλλά μόνο το 29% των χρημάτων που δαπανώνται για φάρμακα από τους εθνικούς οργανισμούς υγείας, σύμφωνα με το Medicines for Europe.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων λένε ότι το σύστημα των διαγωνισμών και οι ρυθμιζόμενες τιμές έχουν τροφοδοτήσει έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω και οι ευρωπαϊκές εταιρείες υποτιμώνται από προμηθευτές από την Ασία.

Κατά την τελευταία δεκαετία, αυτό ανάγκασε ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες είτε να μειώσουν την παραγωγή είτε να μεταφέρουν την παραγωγή των γενοσήμων και των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή τους στην Ινδία και την Κίνα, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.

Πώς μπορεί να αναζωογονηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη

Στελέχη της βιομηχανίας λένε τώρα ότι η αναθεώρηση των συστημάτων τιμολόγησης είναι ο μόνος τρόπος για να αναζωογονηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη, τόσο για να αποφευχθούν οι ελλείψεις στο μέλλον όσο και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ήπειρος να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την Ασία για βασικά φάρμακα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι ο εφοδιασμός μας με αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλής και δεν εξαρτάται από άλλες περιοχές, για τη δική μας υγεία και την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε η Rena Conti, ειδικός σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και καθηγήτρια στο τμήμα αγορών, δημόσιας πολιτικής και δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο EMA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με φαρμακοβιομηχανίες από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά οι ελλείψεις τον Οκτώβριο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμία σημαντική δράση, δήλωσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο μεσοδιάστημα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά φάρμακα όταν η αμοξικιλλίνη δεν είναι διαθέσιμη, δήλωσε ο Thirstrup.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ασθενών προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι τα υποκατάστατα συμπιέζουν πλέον τις προμήθειες άλλων φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να υποβάλει αναθεωρήσεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας του μπλοκ τον Μάρτιο.

Προτείνει μέτρα που περιλαμβάνουν την απαίτηση από τους κατασκευαστές να διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα και να προειδοποιούν έγκαιρα για τις ελλείψεις, αλλά τα στελέχη θέλουν οι Βρυξέλλες να υποστηρίξουν επίσης τις εκκλήσεις τους προς τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τα συστήματα διαγωνισμών και τιμολόγησης.

Οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων

«Το βασικό μακροπρόθεσμο ζήτημα δεν είναι το κόστος παραγωγής, αλλά το συνολικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς, το οποίο δεν μας επιτρέπει ως παραγωγούς να προσαρμόζουμε τις τιμές με ευελιξία ώστε να αντικατοπτρίζουν τη μεταβολή του κόστους των εισροών, ιδίως στα βασικά φάρμακα», δήλωσε ο Giovanni Barbella, επικεφαλής της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της Sandoz, του τμήματος γενοσήμων της Novartis.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία, η τιμή της παιδιατρικής αμοξικιλλίνης καθορίστηκε στα 98 λεπτά για 60 ml το 2003. Το 2013, η ίδια τιμή ήταν για 40 ml, αλλά έκτοτε δεν έχει αλλάξει. Τα μισά γενόσημα φάρμακα που πωλούνται στην Ισπανία έχουν τιμή κάτω από 1,60 ευρώ ανά κουτί ή φιάλη, δήλωσε η ένωση παραγωγής γενόσημων φαρμάκων της χώρας.

Οι τιμές των αντιβιοτικών γενοσήμων στη Βρετανία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων Melissa Barber, ενώ στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά γενοσήμων στην Ευρώπη, το μέσο ποσό που λαμβάνουν οι κατασκευαστές έχει μειωθεί κατά 66% την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η γερμανική ένωση παραγωγής γενοσήμων Pro Generika.

Η Elisabeth Stampa, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρείας Medichem, δήλωσε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει μηχανισμός αναθεώρησης των τιμών.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσεις τα ίδια προϊόντα που λανσάρεις ανταγωνιστικά μετά από 10 χρόνια», δήλωσε η Stampa, η οποία στο παρελθόν ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Medichem.

Ποιες χώρες υπόσχονται να αναλάβουν δράση

Ορισμένες χώρες πάντως υπόσχονται να αναλάβουν δράση.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας πρόκειται φέτος να εξετάσει νομικές αλλαγές στο σύστημα διαγωνισμών για τα γενόσημα φάρμακα, ενώ το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσωρινή καταβολή υψηλότερων τιμών για φάρμακα όπως η αμοξικιλλίνη.

Στελέχη και εμπορικές ομάδες δήλωσαν επίσης ότι συχνά δεν γνώριζαν πότε υπήρχε κίνδυνος ελλείψεων, επειδή δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα της ΕΕ που να παρακολουθεί τις προμήθειες βασικών γενόσημων φαρμάκων σε κάθε χώρα, όπως συμβαίνει με τα πατενταρισμένα φάρμακα.

«Παίρνεις αυτό που πληρώνεις. Με την τιμή να αποτελεί το καθοριστικό κριτήριο στους διαγωνισμούς, στέλνετε το μήνυμα ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού, η ποιότητα και τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι λιγότερο σημαντικά», δήλωσε ο Thomas Cueni, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοβιομηχανιών και Συνδέσμων.

Η πολυετής πίεση των τιμών στους κατασκευαστές ανάγκασε πολλές μικρότερες εταιρείες να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα και μόνο λίγοι κατασκευαστές γενοσήμων εξυπηρετούν μεγάλο μέρος της Ευρώπης για φάρμακα όπως η αμοξικιλλίνη.

Πέντε εταιρείες – η βρετανική GSK (GSK.L), η Sandoz, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Viatris (VTRS.O), η ινδική Aurobindo (ARBN.NS) και η γαλλική Servier – κατέχουν σχεδόν το 60% της αγοράς αμοξικιλλίνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IQVIA.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η Sandoz έχει μερίδιο αγοράς 70% για τα φάρμακα αμοξικιλλίνης, αναφέρει η Pro Generika.

Όταν οι ελλείψεις έγιναν εμφανείς, ορισμένες εταιρείες αύξησαν την παραγωγήαλλά όχι αρκετά ώστε να καλύψουν την άμεση ζήτηση.

«Υπήρξε μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας και αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει η παραγωγική ικανότητα για να ανταποκριθούμε πραγματικά σε αυτές τις ελλείψεις», δήλωσε ο Rex Clements, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής API Centrient Pharmaceuticals.

Η Sandoz δήλωσε στο Reuters ότι, προσθέτοντας επιπλέον βάρδιες στο αυστριακό εργοστάσιό της, στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή αμοξικιλλίνης κατά διψήφιο ποσοστό φέτος σε σύγκριση με το 2022.

Η GSK προσέλαβε επίσης νέο προσωπικό και πρόσθεσε βάρδιες στα εργοστάσιά της αμοξικιλλίνης στη Βρετανία και τη Γαλλία, δήλωσε εκπρόσωπος.

Όμως οι εταιρείες με μικρότερα μερίδια αγοράς, όπως η ισραηλινή Teva (TEVA.TA), η οποία κατέχει το 5% της αγοράς αμοξικιλλίνης της περιοχής σύμφωνα με το Medicines for Europe, περιορίζονται.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας προκειμένου να καλύψουμε το κενό της αγοράς», δήλωσε ο Erick Tyssier, επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Teva στην Ευρώπη. «Απλώς δεν είναι δυνατόν», σημείωσε.

πηγη ethnos.gr