HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Freegr network

Νόσος των Λεγεωναρίων:Ο ύπουλος κίνδυνος που κρύβεται στα κλιματιστικά


 Ο καύσωνας επιμένει για τρίτη εβδομάδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνική Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αυτή θα είναι η πιο
καυτή καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Λογικό είναι, λοιπόν, τα κλιματιστικά να είναι διαρκώς ανοιχτά, στα σπίτια αλλά και στους εργασιακούς χώρους, που κρατούν το περιβάλλον σε μια ανοιξιάτικη θερμοκρασία γύρω στους 26 -27 βαθμούς Κελσίου και κάνουν τη ζωή μας σαφώς πιο εύκολη. Ωστόσο η παρατεταμένη διαμονή σε κλειστούς χώρους που λειτουργούν διαρκώς τα air condition, αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου εμφάνισης της λεγεωνέλλωση μίας οξείας βακτηριακής λοίμωξης του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae, που αναπτύσσονται στα συστήματα ψύξης, που δεν είναι σωστά συντηρημένα (καθαρά φίλτρα).

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την ύπουλη αυτή νόσο, που «κρύβεται» στα κλιματιστικά και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.


Σύμφωνα, με τον ΕΟΔΥ λοιπόν, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).


Αναλυτικότερα, υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:


ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή

η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Συνοπτικά η λεγιονέλλα αποτελεί:


Βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση.

Βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού.

Αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.

Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας

Ιδανική θερμοκρασία νερού 20 – 45ο C.


Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.

Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών .

Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης

Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.

Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.

Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Μετάδοση

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο


Χρόνος επώασης

Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)

Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Πιθανές πηγές μόλυνσης

Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)

Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού

Δεξαμενές αποθήκευσης νερού

Θερμές ιαματικές πηγές

Ιαματικά λουτρά

Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)

Σιντριβάνια

Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Η πρόληψη εξαρτάται από την καλή συντήρηση των συστημάτων νερού. Η θεραπεία της νόσου των Λεγεωνάριων γίνεται με αντιβιοτικά.

Read More

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Freegr network

Απώλεια βάρους: Οι 3 τροφές θα απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά

 


3 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε πρωί για να το χάσετε

Το να χάσετε λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό μπορεί να βοηθήσει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος και να κάψετε το λίπος στην κοιλιά.

Οι σωστές τροφές μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας, να μειώσουν τις λιγούρες και να σας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες. Έτσι, δεν θα τσιμπολογάτε όλη την ώρα και θα αποφύγετε περιττές θερμίδες.

Το πρωινό εξάλλου θεωρείται ως το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, προκαλώντας αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σας, να σας προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά, να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσει την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ.

3 τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε πρωί για να χάσετε λίπος στην κοιλιά

  1. Αυγά
  2. Γιαούρτι
  3. Βρώμη

1. Αυγά

Τα αυγά είναι μια δύναμη βασικών θρεπτικών συστατικών και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους μύες. Επιπλέον, τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, Β6, Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Τα αυγά μειώνουν το λίπος στην κοιλιά

Τα αυγά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κορεσμό, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αυγά για πρωινό παρουσίασαν 34% μεγαλύτερη μείωση της περιφέρειας της μέσης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ένα κουλούρι για πρωινό με το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο .

Τα αυγά στο πρωινό σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε τα αυγά στη ρουτίνα του πρωινού σας. Μπορείτε να απολαύσετε ομελέτα με σπανάκι και ντομάτες, αυγά ποσέ σε φρυγανιά ολικής άλεσης, ομελέτα με ανάμεικτα λαχανικά ή βραστά αυγά με αβοκάντο.

proino2
Φωτογραφία unsplash

2. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που παρέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών.

Το γιαούρτι μειώνει το λίπος στην κοιλιά 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο γιαούρτι προάγει τον κορεσμό, βοηθώντας στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι συμβάλλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Το γιαούρτι στο πρωινό σας

Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους για ένα θρεπτικό πρωινό. Μπορείτε να δοκιμάσετε γιαούρτι με φρέσκα μούρα και λίγο μέλι, ένα smoothie από γιαούρτι με σπανάκι, μπανάνα και σπόρους chia, γιαούρτι με γκρανόλα και ανάμεικτα φρούτα ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

3. Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε β-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η βρώμη είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Η βρώμη μειώνει το λίπος στην κοιλιά

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Η β-γλυκάνη στη βρώμη αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, αποτρέποντας τις αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βρώμης συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μειωμένη περιφέρεια μέσης.

Η βρώμη στο πρωινό σας

Η βρώμη μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους νόστιμους και υγιεινούς τρόπους. Μπορείτε να απολαύσετε βρώμη με γάλα αμυγδάλου, σπόρους chia και μούρα, βρώμη με φέτες μπανάνας και πασπαλισμένη κανέλα, τηγανίτες βρώμης με φρέσκα φρούτα και ψητή βρώμη με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Συμβουλές για ένα υγιεινό πρωινό

Εκτός από την ενσωμάτωση των αυγών, του ελληνικού γιαουρτιού και της βρώμης στο πρωινό σας, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές για ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα.

  1. Συμπεριλάβετε υγιεινά λιπαρά
  2. Μείνετε ενυδατωμένοι
  3. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα
  4. Ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά

1. Συμπεριλάβετε υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι

Ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό ή τσάι από βότανα μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του μεταβολισμού σας και να σας κρατήσει ενυδατωμένους. Η αφυδάτωση μπορεί συχνά να εκληφθεί λανθασμένα ως πείνα, οδηγώντας σε περιττό τσιμπολόγημα.

3. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να οδηγήσουν σε αιχμές και καταρρεύσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την επιθυμία να φάτε ξανά και προωθώντας την αποθήκευση λίπους. Προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι ή τα φρέσκα φρούτα.

4. Ισορροπημένα μακροθρεπτικά συστατικά

Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό σας περιλαμβάνει μια ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Αυτή η ισορροπία συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και παρέχει σταθερή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού.

Η ενσωμάτωση αυγών, ελληνικού γιαουρτιού και βρώμης στο πρωινό σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια λίπους στην κοιλιά. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν τον κορεσμό, ενισχύουν το μεταβολισμό και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

Κάνοντας αυτές τις τροφές, σύμφωνα με το oloygeia.gr, ένα τακτικό μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, μαζί με την τήρηση των πρόσθετων συμβουλών για ένα υγιεινό πρωινό, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χάσει βάρος και να κάψει το λίπος της κοιλιάς.

Read More

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Freegr network

Το Νο1 βότανο για να τονώσετε τον εγκέφαλο και την μνήμη σας


 
«Η υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική επειδή ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να ελέγχει κάθε πτυχή του σώματος και της ζωής», λέει η πιστοποιημένη νευρολόγος Kimberly Johnson Hatchett, M.D.

Η διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου είναι απαραίτητη για τη γνωστική λειτουργία (την ικανότητα να σκέφτεστε, να μαθαίνετε και να θυμάστε), τη συναισθηματική ευεξία, τις φυσικές πτυχές της κίνησης και της ισορροπίας, καθώς και την αισθητηριακή υγεία (όπως η όραση, η ακοή, η γεύση). Η ευημερία του εγκεφάλου είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, επισημαίνει η Hatchett. Ο επαρκής ύπνος και η εύρεση χρόνου για τακτική άσκηση ενισχύουν επίσης τις γνωστικές ικανότητες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο.

Ποιο είναι το Νο1 βότανο για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά συχνά δεν εστιάζουμε στα οφέλη των βοτάνων. Εκτός από μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δημητριακά ολικής αλέσεως, το φασκόμηλο επίσης βοηθά, τονίζει η νευρολόγος και βοτανολόγος Maya Shetreat, M.D.

Το φασκόμηλο, επιστημονικά γνωστό ως Salvia officinalis, είναι κάτι περισσότερο από ένα βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Έχει από καιρό αναγνωριστεί για τα οφέλη του στη μνήμη και στην υγεία του εγκεφάλου. Οι περισσότερες έρευνες για το φασκόμηλο περιλαμβάνουν τη λήψη του ως εκχύλισμα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου βοήθησε στην ενίσχυση της απόδοσης στα τεστ μνήμης και της διάθεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το φασκόμηλο περιέχει ροσμαρινικό οξύ και καρνοσικό οξύ, που έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Το ροσμαρινικό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες, που συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το ροσμαρινικό οξύ περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συσχετιστεί με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές. Το καρνοσικό οξύ είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.

Το διατροφικό προφίλ του φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βότανο που προσφέρει μια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α. Εκτός από αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα, το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διάφορα φλαβονοειδή, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα οφέλη του για την υγεία.

Πηγή: healthstat.gr

Read More

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Freegr network

Τα σημάδια στα χέρια που υποδηλώνουν το πρόβλημα στην καρδιά

 


Τα χέρια και τα δάχτυλά μας μπορεί να αποκαλύπτουν πολλά με την εικόνα τους για τη γενικότερη υγεία μας. Μεταξύ αυτών και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Σύμφωνα με υγειονομικούς φορείς, η ακροπάχεια ή πληκτροδακτυλία και το πρήξιμο των χεριών θα μπορούσαν να υποδεικνύουν και τα δύο προβλήματα με την καρδιά.

Πληκτροδακτυλία

Η πληκτροδακτυλία ή ακροπάχεια (digital ή finger clubbing / acropachy) έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με πολλά και ποικίλα νοσήματα (καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, γαστρεντερικά, πνευμονικά κ.ά.), χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα ότι μπορεί να την εμφανίζουν και άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Η πληκτροδακτυλία χαρακτηρίζεται κλινικά από βολβώδη ομοιό­μορφη διόγκωση των μαλακών ιστών των τελικών φαλάγγων ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών ή/και των ποδιών, με συνα­κόλουθη απώλεια της φυσιολογικής γωνίας μεταξύ της επιφάνειας και της κοίτης του όνυχα.

Σύμφωνα με την  Cleveland Clinic, μπορεί να φαίνεται ότι τα νύχια σας «αιωρούνται» και ότι «δεν είναι πραγματικά κολλημένα στο δάχτυλό σας».

Συνήθως εμφανίζεται αν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σας είναι χαμηλά για πολύ καιρό, μία κατάσταση που είναι γνωστή υποξαιμία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, καθώς και σε προβλήματα με τους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η πληκτροδακτυλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων καρδιαγγειακών προβλημάτων:

  • Ανεύρυσμα αορτής: Μια διόγκωση στο τοίχωμα της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματός σας
  • Συγγενής καρδιοπάθεια: Μια κατασκευαστική ανωμαλία της καρδιάς ή των παρακείμενων μεγάλων αγγείων, που υπάρχει κατά τη γέννηση
  • Ενδοκαρδίτιδα: Μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς (του ενδοκάρδιου), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων

Πρήξιμο

Τα πρησμένα χέρια θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν πρόβλημα με την καρδιά.

Γνωστό ιατρικά ως οίδημα, εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στις πληγείσες περιοχές.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο ιστός ακριβώς κάτω από το δέρμα είναι πρησμένος και το δέρμα «τεντωμένο» ή να το βλέπετε να «γυαλίζει».

Είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, που σημαίνει ότι η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο σώμα για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Εάν δείτε αλλαγές στα νύχια, στα δάχτυλα ή στα χέρια σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, συζητάτε πάντα μαζί του οτιδήποτε σας ανησυχεί.

πηγή: iatropedia.gr

Read More

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Freegr network

Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σχέση πολυβιταμινών και αύξησης του προσδόκιμου ζωής

 


Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σχέση πολυβιταμινών και αύξησης του προσδόκιμου ζωής – Τα νέα δεν είναι καλά

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα από 400.000 ενηλίκους χωρίς χρόνιες ασθένειες για να δουν αν η καθημερινή λήψη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μέσα σε δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αντί για περισσότερο, όσοι καταναλώνουν καθημερινά πολυβιταμίνες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ή καρδιαγγειακές νόσους και να πεθάνουν.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποδείξουν τα οφέλη των πολυβιταμινών, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου αναμενόμενα. Η κατανάλωση π.χ. β-καροτένιου από φυσικές τροφές προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ η ίδια βιταμίνη από σκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο σίδηρος που περιέχουν πολλές πολυβιταμίνες μπορεί να προκαλέσει υπερσυγκέντρωση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Erikka Loftfield του NCI (National Cancer Institute) ανέλυσε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες έρευνες που ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι έρευνες εξέτασαν 390.124 υγιείς ενήλικες για διάστημα 20 ετών.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το flash.gr, βρήκαν ότι αντί να μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου, όσοι κατανάλωναν πολυβιταμίνες είχαν κατά 4% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν.

«Οι πολυβιταμίνες υπόσχονται πολλά, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα,» τονίζει ο Δρ Neal Barnard, επίκουρος καθηγητής στο George Washington University. «Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι πολυβιταμίνες δεν βοηθούν. Η επιστήμη δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αντί για πολυβιταμίνες πρέπει να τρώμε υγιεινές τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά».

Read More

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Freegr network

Πόσο υγιεινό είναι το καρπούζι; Τι σας εξασφαλίζει το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο

 


Το καρπούζι, με τη ζωντανή κόκκινη σάρκα του και τη δροσιστική γλυκύτητα, είναι κάτι περισσότερο από μια αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά

 

karpouzi-mk

Αυτό το ενυδατικό φρούτο, που αποτελείται κυρίως από νερό – περίπου 92%-, είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ας δούμε λοιπόν στο πόσο υγιεινό είναι πραγματικά το καρπούζι και γιατί πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες

Το καρπούζι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, όρασης και λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους (περίπου 154 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 46
Βιταμίνη C: 12,5 mg (21% της ημερήσιας αξίας)

Βιταμίνη Α: 865 IU (17% της ημερήσιας αξίας)
Κάλιο: Κάλιο: 170 mg (5% της ημερήσιας αξίας)

Μαγνήσιο: Μαγνήσιο: 15 mg (4% της Ημερήσιας Αξίας)
Παρά τη γλυκιά του γεύση, το καρπούζι είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια προσθήκη χωρίς ενοχές σε κάθε δίαιτα.

karpouzi

Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες

Δεδομένου ότι το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη διατήρηση της ενυδάτωσής σας. Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας, της λίπανσης των αρθρώσεων και της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, το φρούτο περιέχει κάλιο, έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη που συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, των μυϊκών συσπάσεων και των νευρικών σημάτων.

Αντιοξειδωτική δύναμη

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα. Το λυκοπένιο, η χρωστική ουσία που δίνει στο καρπούζι το κόκκινο χρώμα του, έχει μελετηθεί εκτενώς για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ - ΚΑΡΠΟΥΖΙ - ΠΑΝΟΣ ΠΛΑΤΡΙΤΗΣ

Αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στο καρπούζι, όπως το λυκοπένιο και η κουκουρμπιτακίνη Ε, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές σοβαρές παθήσεις της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο, ειδικότερα, μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη.

Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και C στο καρπούζι είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και τα μαλλιά σας δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη του δέρματος, διασφαλίζοντας ότι το δέρμα σας παραμένει νεανικό και ανθεκτικό.

Καρπούζι κάθε μέρα; Τι θα συμβεί στο σώμα σου;

Βοηθά στην πέψη

Το καρπούζι περιέχει μικρή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό μπορεί να βοηθήσει την πέψη και να αποτρέψει πεπτικά προβλήματα.

Μυϊκός πόνος και αθλητική απόδοση

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χυμός καρπουζιού έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές του να ανακουφίσει τον μυϊκό πόνο και να βελτιώσει το χρόνο αποκατάστασης μετά την άσκηση. Αυτό το όφελος αποδίδεται στο αμινοξύ κιτρουλίνη που βρίσκεται στο καρπούζι, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αθλητική απόδοση και μειώνει τη μυϊκή κόπωση.

Η ενσωμάτωση του καρπουζιού λοιπόν στη διατροφή μας είναι ένας νόστιμος και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό το καθιστά ιδανικό για ενυδάτωση, ενώ το χαμηλό θερμιδικό προφίλ του σημαίνει ότι μπορείτε να το απολαμβάνετε χωρίς ανησυχία. Από την προαγωγή της υγείας της καρδιάς έως την υποστήριξη του δέρματος και των μαλλιών, τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία είναι εκτεταμένα και υποστηρίζονται επαρκώς από επιστημονικές έρευνες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτάσετε για ένα σνακ, σκεφτείτε να προσθέσετε μια ζουμερή φέτα καρπούζι – το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Πέγκυ Μπαμπάθα

protothema.gr

Read More

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Freegr network

Καρκίνος – Διαβήτης – Καρδιά: Το τρίπτυχο με τις επικίνδυνες τροφές

 


Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση αυτής της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Πηγή: ygeiamou

Read More

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Freegr network

Τα 9 φρούτα και λαχανικά που ενυδατώνουν όσο 8 ποτήρια νερό στη διατροφή μας

 


Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Κάποιες φορές το τηρούμε όντως, ενώ κάποιες άλλες, απλώς το
ξεχνάμε λέγοντας στον εαυτό μας πως θα προσπαθήσουμε την επόμενη μέρα.

Εκτός από νερό, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, που ενυδατώνουν στο μέγιστο τον οργανισμό και είναι πεντανόστιμα.
Ποια είναι αυτά; Δείτε την παρακάτω λίστα.
Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι εξαιρετικά ενυδατικά, με περίπου 95% περιεκτικότητα σε νερό. Περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, και ηλεκτρολύτες, για να αναπληρώσετε αυτούς που χάσατε με τον ιδρώτα, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότερη ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν δροσιστική επίδραση στο σώμα, καθιστώντας τα μια τέλεια προσθήκη σε σαλάτες ή για να τα καταναλώσετε ως σνακ μέσα στον καύσωνα.
Φράουλες
Αποτελούμενες από περίπου 91% νερό, οι φράουλες είναι σούπερ σταρ στην ενυδάτωση. Είναι γεμάτες με βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τα υγρά πιο αποτελεσματικά. Οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκιες, να γίνουν χυμός, να προστεθούν σε δημητριακά, να μπουν σε smoothies ή να γίνουν μαρμελάδα.
Καρπούζι
Ενώ το νερό παραμένει η «μητέρα» κάθε ενυδάτωσης, το καρπούζι είναι το τέλειο φρούτο για να ενισχύσετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Με 92% περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι προσφέρει ουσιαστική ενυδάτωση σε κάθε μπουκιά. Επίσης, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του μαγνησίου, που περιορίζουν την κατακράτηση και αντικαθιστούν το νερό που χάνεται μέσω του ιδρώτα. Το καρπούζι περιέχει επιπλέον αμινοξέα, όπως η κιτρουλίνη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό σνακ μετά τη γυμναστική. Η γλυκύτητά του μάλιστα μπορεί να περιορίσει τη λαχτάρα για ζάχαρη, και είναι τέλειο για να το εντάξετε σε χυμούς που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι ή να το προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες. Φυσικά, μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του -είναι εξίσου πεντανόστιμο.
Ροδάκινο
Με σχεδόν 90% περιεκτικότητα σε νερό, τα ροδάκινα είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υποκατάστατο του νερού. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι φυτικές ίνες στα ροδάκινα υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν δίνουν ένα ενεργειακό boost στον οργανισμό. Μπορείτε να τα καταναλώσετε φρέσκα, ψημένα, αποξηραμένα ή σε κομπόστα, ενώ μια ωραία ιδέα είναι να τα προσθέσετε στις καλοκαιρινές σαλάτες σας.
Ντομάτα
Οι ντομάτες προσφέρουν μια «έκρηξη» αναζωογόνησης σε κάθε μπουκιά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συνδυάζεται τέλεια με μια σημαντική δόση φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος και λυκοπενίου, για να καταπολεμήσετε τόσο την αφυδάτωση όσο και την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εντάξτε τες στις σαλάτες σας ή απολαύστε ένα δροσιστικό Bloody Mary στη βραδινή σας έξοδο!
Πιπεριές
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι πολύχρωμες πιπεριές μπορούν να σας κρατήσουν σούπερ ενυδατωμένες/ους. Περιλαμβάνουν έναν αξιοσημείωτο συνδυασμό διαλυτών φυτικών ινών και βιταμίνης C για ενυδάτωση που διαρκεί. Είναι μια δημοφιλής προσθήκη σε σαλάτες και μαγειρεμένα φαγητά, ενώ μπορείτε να τις κόψετε σε ροδέλες και να τις απολαύσετε ως σνακ με χούμους.
Iceberg
Το μαρούλι iceberg μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό υλικό για τη σαλάτα σας, αλλά αποτελείται κατά 95% σε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι θα σας ενυδατώσει στο μέγιστο. Σε σύγκριση με άλλα είδη μαρουλιών, το iceberg είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαθέτει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, καθώς και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Εντάξτε το σε σαλάτες, wraps με τορτίγια και σάντουιτς. Επίσης, είναι χαμηλό σε θερμίδες, οπότε δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην το προσθέσετε στη διατροφή σας.
Κολοκυθάκι
Τα κολοκυθάκια περιέχουν φυτικές ίνες και μια μικρή δόση απαραίτητων ηλεκτρολυτών, οι οποίοι αντικαθιστούν αυτούς που χάνετε μέσω του ιδρώτα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη βέλτιστη λειτουργία των μυών. Είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό που μπορείτε να το απολαύσετε ωμό, ψητό ή γεμιστό, ενώ κάποιες φορές θα το δείτε να αντικαθιστά τα ζυμαρικά με τη μορφή noodles αποτελώντας την τέλεια low-carb εναλλακτική πρόταση.
Ανανάς
Ο ανανάς δεν είναι μόνο ένα τροπικό φρούτο, αλλά μπορεί να ενυδατώσει τον οργανισμό στο μέγιστο. Περιέχει βρομελαΐνη, ένα ένζυμο που είναι γνωστό ότι βοηθά στην πέψη και μειώνει τη φλεγμονή. Τα φυσικά σάκχαρα στον ανανά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει τα υγρά πιο αποτελεσματικά, διατηρώντας σας ενυδατωμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ο ανανάς είναι μια καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, το μαγγάνιο και το κάλιο, τα οποία συχνά χάνονται μέσω του ιδρώτα. Απολαύστε τον σε φρουτοσαλάτες, smoothies και κοκτέιλ ή και μόνο του ως σνακ.
Πηγή: Grace
Read More

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Freegr network

Η βιταμίνη που ενισχύει το ανοσποιητικό σύστημα και δίνει ενέργεια

 


Η έλλειψη ενέργειας συχνά οδηγεί σε κακή διάθεση, ενώ η κακή διάθεση μπορεί να εξαντλήσει τα ελάχιστα αποθέματα ενέργειας που σας έχουν απομείνει.

Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να κάνει την καθημερινότητα αφόρητη. Αν ψάχνετε για μαγικές λύσεις, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές συνήθως δεν υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχει μια βιταμίνη που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασής σας.

Η βιταμίνη Β12, μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι κρίσιμη για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Επιπλέον, η βιταμίνη αυτή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσής σας.

Τι είναι η Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι υδατοδιαλυτή και αποτελεί μία από τις 8 βιταμίνες Β. Η Β12 συμμετέχει στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Συγκεκριμένα, παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA και στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων.
Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νευρών και των κυττάρων του αίματος και συμβάλλει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητη κόπωση και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε κατάθλιψη.

Πού μπορείτε να βρείτε τη Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι vegans, καθώς και άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας της βιταμίνης αυτής, λόγω της μειωμένης πρόσληψης ή απορρόφησής της από τις τροφές.

Συμπληρώματα και Προληπτικά Μέτρα
Πριν καταφύγετε σε συμπληρώματα διατροφής ή δισκία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ελλείψεων, αλλά η φυσική πρόσληψη μέσω της διατροφής είναι προτιμότερη όταν είναι εφικτή.

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την παραγωγή ενέργειας και την καλή διάθεση. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων μέσω της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Προσθέτοντας στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12, μπορείτε να συμβάλλετε στην καλή λειτουργία του σώματός σας και στην πρόληψη της κούρασης και της κακής διάθεσης.

Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για τη βιταμίνη Β12 και τον ρόλο της στον οργανισμό σας. Η διατήρηση των επιπέδων αυτής της βιταμίνης σε υγιή επίπεδα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ενέργειας και της κακής διάθεσης, συμβάλλοντας στη συνολική σας ευεξία.

Read More

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Freegr network

Πως επιδρά με την εξάρτηση σαν ναρκωτικό η καφεΐνη στον οργανισμό μας;

  


Η καφεΐνη δεν είναι το φάρμακο που προκαλεί τρέμουλο και μας δίνει ώθηση όπως νομίζετε ότι είναι. Αν μη τι άλλο, είναι ένας ύπουλος απατεώνας.

Πρώτον, λίγη βιολογία. Καθώς οι νευρώνες σας πυροδοτούνται όλη την ημέρα, μια νευροχημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη συσσωρεύεται στο σώμα σας. Το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί ειδικούς υποδοχείς για να παρακολουθεί τα επίπεδα αδενοσίνης του σώματός σας. Καθώς η μέρα περνάει, όλο και περισσότερη αδενοσίνη περνά μέσα από αυτούς τους υποδοχείς και σας προκαλεί υπνηλία. Είναι ένας από τους λόγους που κουράζεται κάποιος τη νύχτα.

Η καφεΐνη, ωστόσο, είναι ένας κρυφός μιμητής. Έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα με την αδενοσίνη και όταν πίνετε το πρωινό σας καφέ, οι υποδοχείς αδενοσίνης σας δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά. Συγκεκριμένα, η καφεΐνη προσκολλάται στον υποδοχέα Α1. Με την καφεΐνη συνδεδεμένη στον υποδοχέα, πολλά από τα μόρια αδενοσίνης του σώματός σας δεν μπορούν να εισέλθουν. Δημιουργεί ένα είδος κυκλοφοριακής συμφόρησης. Με όλη αυτή την αδενοσίνη αποκλεισμένη, η καφεΐνη σας εμποδίζει κατά κάποιον τρόπο να κουραστείτε.

Αλλά δεν προέρχεται από εκεί η ώθηση του καφέ. Με τον υποδοχέα αδενοσίνης φραγμένο, νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και το γλουταμικό παιρνουν ένα προβάδισμα στην εκκίνηση. Τα επίπεδα ντοπαμίνης σας διογκώνονται, δίνοντάς σας ένα ήπιο τράνταγμα ενέργειας. Κατά κάποιο τρόπο, η καφεΐνη είναι σαν πορτιέρης. Μπλοκάρει την πόρτα, κρατώντας τα κουρασμένα μόρια έξω, ενώ τα πιο διεγερτικά μόρια διασκεδάζουν.

Αλλά το πάρτι δενμπορεί να διαρκέσει πολύ. Η καφεΐνη μπορεί να σας δώσει αυτή την απαραίτητη πρωινή ώθηση, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να συντριβείτε. Χρειάζονται περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ για να μπλοκάρουν τους μισούς υποδοχείς Α1 του εγκεφάλου. Με τόσους πολλούς υποδοχείς φραγμένους, η αδενοσίνη που τοποθετείται στο σώμα σας δεν έχει πού να πάει. Έτσι, όταν η καφεΐνη εξασθενεί, όλη αυτή η επιπλέον αδενοσίνη διέρχεται από τους υποδοχείς σας. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επεξεργαστεί το σώμα σας την τεράστια ροή νέων μεταβολιτών. Και μάντεψτε. Σε αφήνει να νιώθεις ακόμα πιο ζαβλακωμένος από ό,τι θα ένιωθες πριν.

e-daily.gr

Read More

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Freegr network

Απώλεια βάρους: Αποτυχημένη δίαιτα αλλά παίρνετε κιλά – Τα 4 λάθη που κοστίζουν


 
Γκουρού της υγείας αποκάλυψαν την αλήθεια για τις γκάφες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, κάνοντας λόγο για πρακτικές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα, από την αύξηση βάρους μέχρι πιθανούς τραυματισμούς.

Συγκεκριμένα, ειδικοί στη Βρετανία μοιράστηκαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό.

Μια 64χρονη παίρνει «ολυμπιακό μετάλλιο» στη μάχη κατά της γήρανσης – Το εύκολο μυστικό μακροζωίας της

Τα 4 λάθη που εμποδίζουν την απώλεια βάρους όταν κάνετε δίαιτα

  • Παράλειψη γευμάτων
  • Υπερβολική άσκηση
  • Ακραίες και βραχύβιες δίαιτες
  • Προπόνηση cardio

1. Παράλειψη γευμάτων

Μία από τις κορυφαίες παραλείψεις που εντοπίστηκαν είναι η παράλειψη γευμάτων, με έναν εκπρόσωπο του Goal Plans της MuscleFood.com να προειδοποιεί: «Οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων καταφεύγουν μερικές φορές στην παράλειψη γευμάτων».

«Ωστόσο, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά κατά το επόμενο γεύμα τους και να τρώνε περισσότερα σνακ όλη την ημέρα. Επίσης, η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει τον μεταβολισμό», εξήγησαν χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η παράλειψη γευμάτων σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Nutrients, υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω που συνδέουν την παράλειψη γευμάτων -ιδίως το πρωινό- και την ακανόνιστη κατανάλωση φαγητού με αρκετές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

2. Υπερβολική άσκηση

Μια άλλη αντιπαραγωγική τακτική είναι η υπερβολική άσκηση, η οποία μπορεί να αποτύχει θεαματικά. «Αν και η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας προσπάθειας γυμναστικής, η υπερβολική προπόνηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό»,  προειδοποίησαν οι ειδικοί και πρόσθεσαν:

Η απλή αλλαγή στο περπάτημα που μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων

«Η υπερβολική προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, προκαλεί περισσότερο στρες και δυσκολεύει το σώμα να κάψει λίπος».

3. Ακραίες και βραχύβιες δίαιτες

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε αύξηση στη δημοτικότητα που έχουν οι ακραίες και βραχύβιες δίαιτες, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι τόσο μη βιώσιμες όσο και ανθυγιεινές.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Οι ακραίες και βραχύβιες δίαιτες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα, αλλά μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας. Εάν τρώτε πολύ λίγες θερμίδες, το σώμα σας προσαρμόζεται αποθηκεύοντάς τις για περισσότερη ώρα και καίγοντας τις με πιο αργό ρυθμό. Μόλις τελειώσει η δίαιτα, πολύ πιθανόν να ανακτήσετε το βάρος».

4. Προπόνηση cardio

Ενώ οι ασκήσεις cardio συχνά συνδέονται με την απώλεια βάρους, η ενσωμάτωση της άρσης βαρών στο πρόγραμμα φυσικής σας κατάστασης είναι εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας.

«Αν και το cardio μπορεί να καίει περισσότερες θερμίδες ανά συνεδρία, η άρση βαρών είναι ιδανική για απώλεια βάρους, επειδή βοηθά στην αύξηση του ποσού των θερμίδων που καίγονται κατά την ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάψετε θερμίδες ακόμα και μετά την προπόνηση καθώς το σώμα σας ανακτά και επισκευάζει τον μυϊκό ιστό», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Τέλος, οι ειδικοί προσέφεραν επίσης ενθαρρυντικά λόγια για όσους δεν βλέπουν άμεσα αποτελέσματα στη ζυγαριά:

«Μην αποθαρρύνεστε εάν έχετε γυμναστεί και τρώτε υγιεινά, αλλά αυτό δεν φαίνεται στη ζυγαριά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τις διακυμάνσεις του βάρους, όπως η κατακράτηση υγρών, η αύξηση των μυών και το βάρος της άπεπτης τροφής. Το να κάνετε μετρήσεις και να έχετε φωτογραφίες από την πρόοδό σας είναι καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε την απώλεια λίπους», σημειώνουν καταληκτικά.

Πηγή: oloygeia.gr

Read More