HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Freegr network

Η Ελλάδα πρώτη σε κρούσματα κορωνοϊού και δεύτερη σε θανάτους στην Ευρώπη

 


Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε κρούσματα Covid-19 και δεύτερη σε θανάτους μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το δεκαπενθήμερο που τέλειωσε στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα κατέγραψε 25 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και έρχεται έτσι δεύτερη μετά τη Φινλανδία που ανέφερε 37,8 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Το ποσοστό των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι έτσι υπερτριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των 7,3 θάνατων στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Πηγή: ECDC

Η Ελλάδα έχει και τη θλιβερή πρωτιά σε κρούσματα με 758,5 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, πολύ πάνω από την Αυστρία που έρχεται δεύτερη με 580,4.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε ανθεκτικές λοιμώξεις – Έκρηξη κρουσμάτων λόγω πανδημίας

Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος των 30 χωρών ήταν σχεδόν τρεις φορές μικρότερος σε σχέση με την Ελλάδα στα 280,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Πηγή: ECDC

Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε κρούσματα και στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, έχοντας καταγράψει στο 15ήμερο 946,6 νέες λοιμώξεις ανά 100.000, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 392,6 κρουσμάτων.

Το δεκαπενθήμερο που έληξε στις 12 Δεκεμβρίου η Ελλάδα ανέφερε 120,10 θανάτους από κοροναϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με τον μέσο όρο των 58,87 θανάτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δηλαδή τις χώρες της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων από την αρχή της πανδημίας παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα του Our World In Data, υπηρεσία στατιστικών δεδομένων με έδρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην Ελλάδα, το απόλυτο ρεκόρ θνησιμότητας καταγράφηκε στη διάρκεια του φονικού Νοεμβρίου του 2021, όταν καταγράφηκαν σε δύο εβδομάδες 133 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

ΠΗΓΗ in.gr

Read More

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Freegr network

Καρκίνος τραχήλου-παχέως εντέρου: Έρχονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

 Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινά η εφαρμογή του δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τον επόμενο μήνα θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) οι δικαιούχοι για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή δικαιούχοι για τεστ ΠΑΠ με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.

Πηγή: lifo.gr

Read More

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Freegr network

Επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 


Το Γ’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου.

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα επανεισόδου στις δομές υγείας ανεμβολίαστων υγειονομικών και αρνητών που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών. Όμως, όπως επισημαίνουν στην απόφασή τους είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου χωρίς να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του.

Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν ότι δεν προκύπτει «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022». Στο σκεπτικό της απόφασης καταλήγουν πως «εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό».

Read More

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Freegr network

Κενά μνήμης: Όταν δεν φταίει η άνοια – 8 καταστάσεις που απαιτούν προσοχή

 


Μήπως δεν κοιμάστε καλά ή δεν προσέχετε τι τρώτε; Έχετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης; Ενδεχομένως αυτοί οι λόγοι να ευθύνονται για το γεγονός ότι ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά ή πώς λέγεται ο άνθρωπος που μόλις σας σύστησαν
Σίγουρα θα έχει συμβεί στον καθένα να ξεχάσει αυτοστιγμεί το όνομα κάποιου που μόλις συστήθηκε, πού έβαλε τα κλειδιά ή για ποιο λόγο μπήκε σε κάποιο δωμάτιο. Τα κενά μνήμης θα έρθουν με το γήρας, μπορεί όμως να οφείλονται σε διάφορες ακόμα παθολογικές ή μη καταστάσεις, αναφέρουν ο ειδικοί.
1. Τραύμα κεφαλής (διάσειση)
Η απώλεια μνήμης είναι βασικό σύμπτωμα της διάσεισης, της τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου δηλαδή που οφείλεται συχνά σε τροχαία ατυχήματα ή πτώσης (π.χ. κατά την άθληση). Αν και σε περιπτώσεις διάσεισης η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης -περιλαμβάνει περιορισμένες πληροφορίες για μικρό χρονικό διάστημα- διαρκεί κάποιους μήνες, σε περίπτωση επίμονης αμνησίας, απώλειας συνείδησης, σύγχυσης, δυσκολίας στη βάδιση ή ασυνήθιστη κίνηση των ματιών, τότε απαιτείται ιατρική βοήθεια.
Αν και ένας μόνο τραυματισμός δύσκολα θα βλάψει τη μνήμη μακροπρόθεσμα, επαναλαμβανόμενα τραύματα κεφαλής μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μνήμη εργασίας, όπως έδειξε μελέτη σε αθλητές κολεγίου, και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.
2. Γήρανση
Ένας περίπου στους 10 (11%) ενήλικες άνω των 45 ετών παρουσιάζουν έως ενός βαθμού γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Το γήρας αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης και, από την ηλικία των 60, το 40% των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπο με απώλεια μνήμης λόγω συρρίκνωσης ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των διάφορων περιοχών και μικρότερης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Η ενασχόληση με δραστηριότητες του πνεύματος όπως το διάβασμα αλλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής (ποιοτικός ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση) προφυλάσσουν την εγκεφαλική υγεία.
3. Κατάχρηση αλκοόλ
Tο αλκοόλ, έστω και το λίγο, επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τον όγκο της φαιάς ουσίας. Η κατάχρηση αλκοόλ έπειτα παρεμποδίζει τη μεταφορά αναμνήσεων από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη -αποθήκευση σύνθετων πληροφοριών επί μακρόν.
4. Ανεπαρκής ύπνος
Οι μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του βαθέος ύπνου (non-rapid eye movement sleep) κατά το οποίο όλες οι λειτουργίες του οργανισμού κατεβάζουν ρυθμούς. Έπειτα, κατά τον ύπνο ενεργοποιείται το «λεμφικό» σύστημα του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγωγών μέσω των οποίων αποβάλλονται άχρηστες και τοξικές ουσίες ώστε να διατηρείται εύρυθμη η λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Αν δεν σας χαρίζεται ο ύπνος, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις 7 κινήσεις ματ που νικούν την αϋπνία είτε κάποια από τα ροφήματα και τρόφιμα που σας ρίχνουν στην αγκαλιά του Μορφέα. Αν πάλι σας ταλαιπωρούν προβλήματα όπως διαταραχές άγχους ή αποφρακτική υπνική άπνοια, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.
5. Κατάθλιψη
Είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε άτομα κάτω των 50 ετών. Η κατάθλιψη όπως και οι λοιπές ψυχικές διαταραχές αποδιοργανώνουν τις χημικές διεργασίες και τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο, εξηγούν οι ειδικοί.
6. Διαταραχή μετατραυματικού στρες
H Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική λειτουργία και προβλήματα μνήμης. Το έντονο άγχος και η ανάκληση των τραυματικών αναμνήσεων δεν αφήνουν περιθώριο για αποθήκευση νέων πληροφοριών στη μνήμη του εγκεφάλου.
7. Κακή διατροφή
Η κακή διατροφή και η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης ή να δυσχεράνουν μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Η επάρκεια σε βιταμίνη Β1 και Β12 είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εφιστούν την προσοχή ειδικευμένοι διατροφολόγοι, προτείνοντας το μοντέλο μεσογειακής διατροφής για πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.
8. Άνοια και νευρολογικές παθήσεις
Μολονότι σπάνια περίπτωση, σε κάποια άτομα τα κενά μνήμης θα εξελιχθούν σε ήπια γνωστική εξασθένηση, μια κατάσταση-προάγγελο άνοιας με επιπτώσεις στη μνήμη αλλά όχι εμπόδιο στη λειτουργικότητά τους. Για ένα 10-15% των ανθρώπων η γνωστική φθορά θα αποτελέσει πρώιμο σημάδι άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ που αποτελεί τον συχνότερο τύπο.
Read More

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Έξυπνο τεστ αίματος ανιχνεύει καρκίνο του ήπατος

 


Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%. Το τεστ με την ονομασία DELFI είχε το 2021 αρχικά χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση με επιτυχία του καρκίνου των πνευμόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου της Ιατρικής Σχολής και του Κέντρου Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Cancer Discovery», καθώς και τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Association for Cancer Research, δοκίμασαν το τεστ σε δείγματα από πλάσμα αίματος 724 ατόμων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ, με στόχο την ανίχνευση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, μιας συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος.
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ήπατος παγκοσμίως κάθε χρόνο και ο εν λόγω καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς. Εκτιμάται ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο λόγω κίρρωσης του ήπατος, οφειλόμενης σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις όπως η ιογενής ηπατίτιδα ή η μη-αλκοολική νόσος του λιπώδους ήπατος.
«Η βελτιωμένη έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος θα μπορούσε να σώσει ζωές, όμως τα σημερινά διαθέσιμα τεστ ελέγχου υποχρησιμοποιούνται και επίσης χάνουν πολλούς καρκίνους», δήλωσε ο ρουμανικής καταγωγής δρ Βελκουλέσκου.
Το τεστ μετράει το DNA των νεκρών καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορεί στο αίμα και η ανίχνευση γίνεται με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που αυξάνουν την ακρίβειά του. Οι ερευνητές βρήκαν ότι στους ανθρώπους με μέσο επίπεδο κινδύνου το τεστ ανιχνεύει τους καρκίνους του ήπατος στα πιο πρώιμα στάδια με ευαισθησία 88% (ποσοστό ακριβούς ανίχνευσης καρκίνου) και ειδικότητα 98% (δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Στα άτομα υψηλού κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνο, το τεστ έχει αντίστοιχα ευαισθησία 85% και ειδικότητα 80%.
Σήμερα ποσοστό κάτω του 20% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου κάνει τεστ για καρκίνο του ήπατος. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το νέο τεστ αίματος μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των διαγνώσεων καρκίνων του ήπατος, σε σύγκριση με το διαθέσιμο τεστ αίματος και παράλληλα να αυξήσει την έγκαιρη διάγνωση.
Θα ακολουθήσει αξιολόγηση του τεστ σε κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ο Βελκουλέσκου έχει ιδρύσει την εταιρεία Delfi Diagnostics, στην οποία μετέχει ως μέτοχος το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ενώ στην ανάπτυξη του νέου τεστ συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Δημήτριος Μαθιός.
Read More

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Ιώσεις: 5 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας

 


Οι διαιτολόγοι μας παροτρύνουν να έχουμε πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας 5 τρόφιμα κλειδιά.

Ο χειμώνας έφτασε και μαζί με αυτόν οι ιώσεις που μαζί με τη μόνιμη απειλή του κοροναϊού, καραδοκούν. Οι ειδικοί, εξάλλου, έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι, για ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης (ινφλουένζα), του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του covid.

Αν και αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν 100%, υπάρχουν τρόποι να προετοιμαστείτε για τις ιώσεις του χειμώνα, εστιάζοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, λαμβάνοντας βιταμίνες και μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα 5 τρόφιμα που ανεβάζουν το ανοσοποιητικό

Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούμε από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε εφοδιασμένοι με τρόφιμα που «ανεβάζουν» το ανοσοποιητικό μας.

Ποια είναι αυτά;  Οι διαιτολόγοι έχουν την απάντηση και μας παροτρύνουν να έχουμε πάντα στα ντουλάπια και το ψυγείο μας 5 τρόφιμα κλειδιά, σύμφωνα με δημοσίευμα του eatthis.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

«Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών που απειλούν τα κύτταρά μας και θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Έιμι Γκόντσον, μέλος του Expert Medical Board και συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.

«Και ευτυχώς, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα μούρα, το λάχανο, τα σταφύλια, τα ρόδια και τα πορτοκάλια».

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μας βοηθά να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό ενάντια σε ασθένειες και ιώσεις. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.
Και παρόλο που όταν ακούμε για βιταμίνη C το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στα πορτοκάλια και τον χυμό τους, η εν λόγω ουσία εμπεριέχεται και στις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και τα πράσινα φασόλια.

Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας

Εάν είστε κρεατοφάγος, μπορεί να ωφεληθείτε από το να έχετε λίγο άπαχο βοδινό κρέας στη διάθεσή σας για όταν χρειάζεστε θρεπτικά συστατικά αφού αρρωστήσετε.

«Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και το βοδινό κρέας θεωρείται εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, παρέχοντας σχεδόν το μισό από αυτό που χρειάζεστε σε μια μέρα», λέει η Γκοτσον.

Εάν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να προσλάβετε τον απαραίτητο ψευδάργυρο μέσα από τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη μαύρη σοκολάτα.

Το γιαούρτι

Σύμφωνα με τον Tόμπι Αμιντόρ, ειδικό σε θέματα διατροφής, το γιαούρτι προσφέρει στο σώμα μας εξαιρετικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

«Έχω εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες ελληνικού γιαουρτιού γιατί είναι μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας», λέει και συμπληρώνει: «Παρέχει επίσης, «καλοήθη» βακτήρια που ενισχύουν την προστασία του πεπτικού μας συστήματος».

Πράσινο Τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενισχύει την υγεία μας. Και ειδικά όταν πρόκειται για μια περίοδο που υποφέρουμε από μία γρίπη. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Πηγή: in.gr 

Read More

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Η έξαρση των ιώσεων και το μέλλον του κορωνοϊού

 


Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι ευπαθείς ομάδες όσον αφόρα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η μακροχρόνια χρήση μάσκας και η μείωση των κοινωνικών επαφών/συγχρωτισμού, για τη πρόληψη της Covid-19 τα τελευταία 2,5 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη έκθεση μας σε πολλές ιογενείς συνηθισμένες λοιμώξεις, επισημάνουν οι επιστήμονες, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν γιατί την άνοιξη του 2022 και ιδιαίτερα τώρα, παρατηρείται αύξηση των ιώσεων.

«Αυτό που παρατηρήσαμε σε παιδιά και ενήλικες την περασμένη άνοιξη και περισσότερο τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων, είναι μια έξαρση των ιώσεων. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, νοιώσαμε ότι κρυολογήσαμε. Αν και δεν έχουν διενεργηθεί ακόμα καλά τεκμηριωμένες μελέτες, υπάρχει η αίσθηση ότι οι ιώσεις μάς ταλαιπωρούν περισσότερο, με πιο έντονα συμπτώματα και μεγαλύτερη διάρκεια» επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου. Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τονίζει πως ακόμα δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει κατά πόσο το φαινόμενο αυτό οφείλεται απλά σε μειωμένη ανοσία, λόγω απουσίας έκθεσης μας τα τελευταία δύο έτη ή αυξημένη ευαισθησία μας μετά από νόσηση από Covid-19.

Από την πλευρά της και η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Τσολιά αναφέρει πως τη φετινή χρονιά βλέπουμε μια πρώιμη εμφάνιση της γρίπης με πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά και αρκετές εισαγωγές παιδιών στο νοσοκομείο. «Είναι πολύ ασυνήθιστο να αρχίσει η εποχιακή έξαρση της γρίπης και οι εισαγωγές από τα μέσα του φθινοπώρου στη χώρα μας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια παρακολουθούμε την επιδημιολογία της νόσου και δεν έχουμε καταγράψει κάτι παρόμοιο. Έχουμε ήδη αρκετές νοσηλείες παιδιών με γρίπη, είτε λόγω σοβαρής νόσου και πνευμονίας από τον ίδιο τον ιό, είτε λόγω βακτηριακής πνευμονίας (πχ από πνευμονιόκοκκο) στην οποία προδιαθέτει η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης» τονίζει και προσθέτει πως έχει επίσης εμφανισθεί νωρίτερα και η ετήσια εποχιακή έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (respiratory syncytial virus, RSV)) που προσβάλλει τα μικρά βρέφη και προκαλεί μεγάλο αριθμό εισαγωγών κάθε χρόνο τόσο στα παιδιατρικά τμήματα αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών. «Σήμερα, νοσηλεύουμε αρκετά βρέφη ή και νήπια με τη λοίμωξη αυτή ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», λέει.

Τι πρέπει να προσέξουν φέτος οι ευπαθείς ομάδες όσον αφόρα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η κ. Τσολιά απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το αν φέτος υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουν ενήλικες και παιδιά με χρόνια ή σοβαρά νοσήματα, σε σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα μικρά παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν στους αναπνευστικούς ιούς και να οικοδομήσουν επαρκή ανοσία με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο ευάλωτα σε αυτούς. Η ίδια εκτιμά πως «παράλληλα αναμένεται και αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Έχουμε ήδη διαπιστώσει αύξηση των εισαγωγών παιδιατρικών περιστατικών με σοβαρή βακτηριακή πνευμονία κυρίως από πνευμονιόκοκκο. Αυτό συμβαίνει διότι οι ιογενείς λοιμώξεις μειώνουν την άμυνα του οργανισμού και ανοίγουν το δρόμο για δευτερογενή βακτηριακή προσβολή».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει πως φέτος «αναμένουμε αυξημένη επίπτωση και ταυτόχρονη κυκλοφορία πολλών ιώσεων, καθώς και πιθανή έξαρση μικροβιακών λοιμώξεων που συνδέονται με αυτές όπως είναι οι λοιμώξεις που οφείλονται στον πνευμονιόκοκκο». Γι αυτό το λόγο όπως εξηγεί «όλα τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να φροντίσουν τον έγκαιρο επανεμβολιασμό τους έναντι γρίπης και Covid-19. Σημειώνεται ότι τα δύο εμβόλια μπορούν να γίνουν με μεσοδιάστημα λίγων ημερών (2-7 ημερών) ή ακόμα και την ίδια μέρα. Η χρήση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (χρήση μάσκας, μείωση έκθεσης) επίσης αποτελούν σημαντικά όπλα προστασίας».

Συμπληρώνοντας η κ. Τσολιά εξηγεί πως με την εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, ρινίτιδα) οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα με τεστ τόσο για τον κορονοϊό, αλλά και για τη γρίπη και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

«Η τελευταία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία των ατόμων αυτών αλλά και των ηλικιωμένων έναντι του κορονοϊού. Το ίδιο ισχύει και για την γρίπη. Επί θετικού τεστ για γρίπη επίσης θα πρέπει να παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία», επισημαίνει και προσθέτει: «Παιδιά και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα που έρχονται σε επαφή με άτομο που έχει επιβεβαιωμένη γρίπη επίσης θα πρέπει να παίρνουν προληπτικά ειδική αντιική αγωγή κατά της γρίπης».

Τι γνωρίζουμε για την συνοσηρότητα του κοροναϊού με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Για το πώς δρα ο κορονοϊός σε επίπεδο συνοσηρότητας με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και τη γρίπη η κ. Παπαευαγγέλου εξηγεί πως «είναι νωρίς για να έχουμε καλά τεκμηριωμένη άποψη αναφορικά με τη βαρύτητα σε περίπτωση συνοσηρότητας. Αρχικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν, ότι η συν-λοίμωξη έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρή νόσο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές από σειρές ασθενών που επιβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θανάτου ήταν αυξημένος. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες όμως, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό. Πιθανολογείται ότι υπάρχει κάποιου είδους «ανταγωνισμός» μεταξύ των δυο αυτών ιών κυρίως μέσω της ενεργοποίησης της ανοσιακής μας απάντησης στη πρώτη λοίμωξη, που μειώνει τις πιθανότητες ταυτόχρονης λοίμωξης» και καταλήγει πως οι συνάνθρωποι μας με αυξημένο κίνδυνο πρέπει να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους και για τα δύο νοσήματα.

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου όσο και η κ. Τσολιά, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, τονίζουν ότι πλέον η επιδημιολογική εικόνα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα εμφανίζει μια σταθερή πορεία, αναφορικά με τον αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και νέων διασωληνωμένων ασθενών και αριθμού θανάτων. Μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημαντικά μειωθεί και το ποσοστό των επαναμολύνσεων, αλλά επισημαίνει πως «πλέον πολλά κρούσματα δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, καθώς πολλοί συνάνθρωποι μας με ήπια συμπτώματα επιβεβαιώνουν τη λοίμωξη με ένα self-test που δεν αποτυπώνεται στο σύστημα καταγραφής».

Και οι δύο συμφωνούν πως οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με κορονοϊό, ανεξάρτητα από ηλικία και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να αποφεύγουν να μεταδώσουν τη λοίμωξη στους γύρω τους με τον περιορισμό της κινητικότητας τους και τη χρήση μάσκας ακόμα και μέσα στο σπίτι εφόσον συγκατοικούν με άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.

Κοροναϊός: Η επόμενη μέρα

Στο ερώτημα αν ο κοροναϊός έχει πάψει να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα Υγείας η κ. Τσολιά απαντά πως η πανδημία έχει ήδη μπει σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της και συνεχίζει: «Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό, αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη μολυνθεί, κάποιοι ίσως και περισσότερο από μία φορά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανάπτυξη ανοσίας στον πληθυσμό.

Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί έχουμε κάποια απόσταση ακόμη να διανύσουμε μέχρι τον πλήρη έλεγχο. Η πανδημία αυτή έχει κάτι μοναδικό που δεν είχαν άλλες προηγούμενες πανδημίες: o ιός συνεχώς μεταλλάσσεται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η πρόβλεψη από το ECDC ότι οι νέες παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η παραλλαγή BA.2.75 και λιγότερο η ΧΒΒ φαίνεται να αυξάνεται γρήγορα στη χώρα μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες».

Όσον αφορά τέλος τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει το σύνολο αλλά και οι ευπαθείς ομάδες ιδίως εν όψει εορτών η κ. Παπαευαγγέλου τονίζει: «Είναι προφανές ότι ο καθένας από εμάς, και ιδιαίτερα τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης τους με τη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και την αποφυγή συγχρωτισμού». Και οι δυο καθηγήτριες τονίζουν τη μεγάλη σημασία του επαναληπτικού εμβολιασμού για τον κοροναϊό αλλά και για άλλους ιούς, που υπάρχουν εμβόλια, από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή: in.gr 

Read More

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

ΣΙΩΠΗΛΗ πανδημία που σαρώνει τα νοσοκομεία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα υπερβακτήρια

 


Οι λοιμώξεις από ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παθογόνα, γνωστά ως υπερβακτήρια, υπερδιπλασιάστηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το 2020, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκε από δύο εξαιρετικά ανθεκτικούς στα φάρμακα παθογόνους μικροοργανισμούς αυξήθηκε και στη συνέχεια σημείωσε απότομο άλμα το 2021.
Το κύμα προήλθε από κρούσματα σε ΜΕΘ νοσοκομείων και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ECDC Ντομινίκ Μονέ σε συνέντευξη Τύπου.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι πέρυσι στην Ευρώπη, οι μολύνσεις με το βακτήριο Acinetobacter υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους ετήσιους αριθμούς πριν από την πανδημία. Οι μολύνσεις με ένα άλλο βακτήριο, το Klebsiella pneumoniae, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, αυξήθηκαν κατά 31% το 2020 και κατά 20% το 2021.
Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από υπερβακτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία του COVID-19 και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στα νοσοκομεία. Ο Μονέ δήλωσε ότι αυτή είναι «η πιο πιθανή υπόθεση», αλλά η υπηρεσία του δεν έχει ακόμη προβεί σε ενδελεχή ανάλυση.
Είπε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των μολύνσεων με κάποια άλλα υπερβακτήρια στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Το ECDC πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων.
Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν. Οι ανησυχίες σχετικά με αυτήν δεν είναι καινούργιες. Οι ειδικοί αποκαλούν τις λοιμώξεις από υπερβακτήρια «σιωπηλή πανδημία» καθώς προκαλεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, αλλά δεν προσελκύει την προσοχή ή τη χρηματοδότηση της έρευνας.
Read More

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Ελπίδα για ασθενείς με κατάθλιψη με μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου (video)

 


Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να "ανακουφιστούν" από τη μη επεμβατική μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου
Η κατάθλιψη είναι μια ευρέως διαδεδομένη εξουθενωτική ασθένεια.
Περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί βιώνουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατάθλιψης ετησίως.
Εκατομμύρια από αυτούς λαμβάνουν φάρμακα προκειμένου να θεραπευτούν από αυτή. Ωστόσο, για πολλούς, τα φάρμακα δεν λειτουργούν και αυτό γιατί είτε έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση, είτε οι παρενέργειες είναι αφόρητες.
Σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς πάσχουν από την λεγόμενη ανθεκτική κατάθλιψη στη θεραπεία.
Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τέτοιους ασθενείς είναι ένας τύπος θεραπείας εγκεφαλικής διέγερσης που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση.
Αυτή η θεραπεία δεν είναι νέα καθώς υπάρχει από το 1995.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαγόρευσε τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση το 2008 για ενήλικες με «κατάθλιψη ανθεκτική στη μη ψυχωτική θεραπεία», η οποία τυπικά ορίζεται ως η αποτυχία ανταπόκρισης σε δύο ή περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Ωστόσο, το 2018 ο FDA την ενέκρινε για ορισμένους ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διακοπή του καπνίσματος.
Τι είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση και φέρει πράγματι λύση;
Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη διαδικασία που έχει ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες και συχνά λειτουργεί φέρρνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Η έρευνα δείχνει ότι το 58% των ασθενών που κάποτε ήταν ανθεκτικοί στη θεραπεία βιώνουν σημαντική μείωση της κατάθλιψης μετά από τέσσερις έως έξι συνεδρίες θεραπείας.
Περισσότερες από 40 ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές - με περισσότερους από 2.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο - έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία της ανθεκτικής μείζονος κατάθλιψης.
Σύμφωνα με το the conversation ένας καθηγητής και ψυχίατρος ο οποίος χρησιμοποίησε την διακρανιακή μαγνητική διέγερση σε μερικούς ασθενείς του που έπασχαν από κατάθλιψη και χάρη σε αυτή τη θεραπεία είδε τα συμπτώματα της νόσου να μειώνονται ακόμη και μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας.

Read More

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Λονδίνο: Eμβόλιο δίνει ελπίδα για τη ζωή ασθενών με επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

 


Τα αποτελέσματα των δοκιμών υποδεικνύουν ότι τα άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο γλοιοβλάστωμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν επιπλέον χρόνια ζωής.
Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Guardian, για τη θεραπεία των θανατηφόρων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου μπορεί δυνητικά να δώσει στους ασθενείς χρόνια επιπλέον ζωή, κατέληξε μια παγκόσμια κλινική δοκιμή.
Ένας ανώτερος γιατρός του NHS που ήταν ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της δοκιμής είπε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι το DCVax είχε οδηγήσει σε «εκπληκτική» ενισχυμένη επιβίωση για τους ασθενείς.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ωφελήσει τους 2.500 ανθρώπους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και επίσης έναν από τους πιο επιθετικούς. Τα άτομα με τη νόσο ζουν κατά μέσο όρο μόλις 12-18 μήνες μετά τη διάγνωση, μερικά ακόμη λιγότερο.
Ένας ασθενής στην πολυκεντρική παγκόσμια μελέτη 331 ατόμων έζησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά τη λήψη του DCVax. Στη Βρετανία, ο 53χρονος Νάιτζελ Φρενς είναι ακόμα ζωντανός επτά χρόνια μετά την απόκτησή του.
«Τα συνολικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο καθηγητής Keyoumars Ashkan, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο King's College στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας στην Ευρώπη. «Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής τρίτης φάσης… προσφέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς που μάχονται με το γλοιοβλάστωμα.
Το εμβόλιο «αποδείχθηκε ότι παρατείνει τη ζωή και είναι ενδιαφέρον σε ασθενείς που παραδοσιακά θεωρούνταν ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση», όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν επιλογή, πρόσθεσε.
Εάν εγκριθεί από ιατρικές ρυθμιστικές αρχές, το DCVax θα είναι η πρώτη νέα θεραπεία σε 17 χρόνια για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα και η πρώτη σε 27 χρόνια για άτομα στα οποία είχε επιστρέψει.
Οι ερευνητές της δοκιμής διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς που είχαν το εμβόλιο επιβίωσαν για 19,3 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 16,5 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι συμμετέχοντες με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα που είχαν DCVax έζησαν κατά μέσο όρο 13,2 μήνες μετά τη λήψη του, σε σύγκριση με μόλις 7,8 μήνες για εκείνους που δεν το έκαναν.
Συνολικά, το 13% των ατόμων που το έλαβαν έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ μόλις το 5,7% αυτών στην ομάδα ελέγχου το έκανε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο Journal of the American Medical Σύλλογος Ογκολογίας.
Το εμβόλιο είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει και να επιτίθεται στον όγκο.
Είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των όγκων του εγκεφάλου.
«Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον όγκο του ασθενούς. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα που γνωρίζει ο άνθρωπος», δήλωσε ο Ashkan.
«Το εμβόλιο παράγεται συνδυάζοντας πρωτεΐνες από τον όγκο του ίδιου του ασθενούς με τα λευκά αιμοσφαίρια του. Αυτό εκπαιδεύει τα λευκά αιμοσφαίρια να αναγνωρίζουν τον όγκο.
«Όταν χορηγείται το εμβόλιο, αυτά τα μορφωμένα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίσει τον όγκο ως κάτι που πρέπει να καταπολεμήσει και να καταστρέψει. Σχεδόν σαν να εκπαιδεύεις έναν σκύλο ανιχνευτή».
Το εμβόλιο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο NHS. Αλλά η Northwest Biotherapeutics, η αμερικανική εταιρεία που το κατασκευάζει, σχεδιάζει να αναζητήσει ρυθμιστική έγκριση ώστε να είναι διαθέσιμο.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Brain Tumor Research είπε ότι «οι ασθενείς που λιμοκτονούσαν για νέες κλινικές επιλογές για πάρα πολύ καιρό» έπρεπε να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία για να παρατείνουν τη ζωή τους.
«Το DCVax αντιπροσωπεύει την πρώτη αναδυόμενη θεραπεία που αποδείχθηκε αποτελεσματική στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος από τη χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη το 2005 και αυτό που ελπίζει η κοινότητα των όγκων του εγκεφάλου είναι να γίνει προσιτή, πιθανώς να γίνει η τυπική περίθαλψη – τόσο διαθέσιμη στο NHS», δήλωσε η Dr Karen Noble, η διευθυντής έρευνας, πολιτικής και καινοτομίας του φιλανθρωπικού ιδρύματος.
«Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για το γλοιοβλάστωμα είναι καταστροφικά σύντομος – μόλις 12 έως 18 μήνες. Ιστορίες όπως του κ. French είναι σπάνιες αλλά απίστευτα ευπρόσδεκτες. Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής», πρόσθεσε.
Είκοσι από τους 331 ασθενείς στην οκταετή δοκιμή βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε στο νοσοκομείο King’s είτε στο University College του Λονδίνου. Συνολικά 232 συμμετέχοντες είχαν DCVax και 99 εικονικό φάρμακο. Και οι 331 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση που ακολουθήθηκε από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για την αφαίρεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του όγκου τους, η οποία είναι η τυπική θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα.
Ο Δρ Henry Stennett, διευθυντής πληροφοριών έρευνας στο Cancer Research UK, είπε: «Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ότι [το εμβόλιο] μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για άτομα που συνήθως δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Αν και χρειάζεται ακόμη αυστηρή ρυθμιστική έγκριση, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση αυτού του τύπου όγκου στον εγκέφαλο».
Read More

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 Το τέλος για τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και το «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε, οι πολίτες θα προμηθεύονται πλέον το εμβόλιο από τα φαρμακεία, χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό.

Η αλλαγή της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο υπουργός.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως και από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.in.gr πατώντας εδώ

Read More

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Τριδυμία ΙΩΣΕΩΝ «χτυπά» τα παιδιά


Σήμα κινδύνου για τους SARS-CoV-2, γρίπη και RSV που εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς • Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων • Ανησυχία για τον χειμώνα.

Δυναμική είσοδο επιφύλασσαν οι αναπνευστικοί ιοί (και) στη χώρα μας, καθώς εκτός από τον SARS-CoV-2, o ιός της γρίπης αλλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Οι επιστήμονες μοιραία «βλέπουν» να επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο της τριδυμίας, με τα παιδιά να αποτελούν το… καύσιμο για τη μετάδοση των ιών στην κοινότητα.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τα παιδιατρικά νοσοκομεία – με έμφαση στις Παθολογικές κλινικές – έχουν υψηλή πληρότητα με περιστατικά γρίπης, RSV αλλά και κορωνοϊού.

Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται είναι σύμφωνα με τον ειδικό η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα έτη οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», δημιουργώντας συνεπακόλουθα ένα σημαντικό κενό στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση δε, από το «μείγμα» των ιών που κυκλοφορούν δεν θα πρέπει να παραλείπει κανείς τους αδενοϊούς, τους ρινοϊούς, οι οποίοι επίσης επανέκαμψαν εν απουσία μάσκας και άλλων προληπτικών μέτρων.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως κατά κανόνα δεν απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές. «Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως υποστηρικτική – π.χ. λαμβάνουν φάρμακα για τον πυρετό αλλά και ενδοφλέβιο ορό ενώ στην περίπτωση επιλοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Είναι εν τούτοις ιδιαίτερα σπάνιο για τα παιδιά να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση ή να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους».

Εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται πως από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης Covid-19 για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών μετά τη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – ειδικά για όσα έχουν διαγνωστεί με υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει και τον εμβολιασμό με πρώτη αναμνηστική δόση για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού.

Αναφορικά πάλι με τον ιό RSV – που ευθύνεται για βρογχιολίτιδες και πνευμονίες σε βρέφη και νήπια – σημειώνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ωστόσο δύο εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα αίτημα για άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία Παίδων προλογίζουν εκείνα που έρχονται. Και υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Χρούσος υπενθυμίζει ότι οι αναπνευστικοί ιοί δεν είναι εξίσου αθώοι για τους μεγαλύτερους – ιδίως για τους πολίτες 60 ετών και άνω εφόσον δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα εμβολιαστικά μέσα.

Ευπαθείς ομάδες

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη εάν αναλογιστεί κανείς πως τα χρόνια της πανδημίας συντέλεσαν σημαντικά στη… διαγραφή σημαντικών πληροφορίων και από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, από τις 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας έχουν εκτελεστεί μόνον 1,7 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται μία σημαντική «μαύρη τρύπα». Εξ ου και οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες – ιδίως εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, δεδομένου πως μεσολαβούν δύο εβδομάδες από το… τσίμπημα έως ότου  αποκτηθεί η ανοσία.

Παράλληλα όμως αντίστοιχο… κενό στην εμβολιαστική κάλυψη προκύπτει και στις υπενθυμιστικές δόσεις με τα εμβόλια «νέας γενιάς» έναντι της λοίμωξης Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς πληθυσμού άνω των 60 ετών έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 2.435.692 εμβολιασμοί 1ης αναμνηστικής δόσης (79,3% κάλυψη του συγκεκριμένου πληθυσμού), όμως οι 2ες και 3ες αναμνηστικές δόσεις δεν ξεπερνούσαν τις 802.174 (26,1%).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ» in.gr 

Read More

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Γιατί κάποιοι μήνες περνάνε γρήγορα ενώ κάποιοι «σέρνονται»;

 Οι θεμελιώδεις (και εκπληκτικοί) τρόποι με τους οποίους ο εγκέφαλός μας διαστρεβλώνει τον χρόνο.

Γιατί κάποιοι καλοκαιρινοί μήνες περνάνε γρήγορα, ενώ ο Φεβρουάριος μοιάζει πάντα να «σέρνεται» με τον πιο βάναυσα αργό ρυθμό; Γιατί οι αναμνήσεις μας από ορισμένες εβδομάδες μοιάζουν μεγαλύτερες από άλλες; Γιατί οι καλύτερες διακοπές κάνουν τον χρόνο να μοιάζει σαν να μετριέται διαφορετικά από τον χρόνο που περνάμε στην καθημερινότητά μας;

Ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Martin Wiener, PhD, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον χώρο, εξηγεί ότι ενώ βιώνουμε τον χρόνο ως ένα συνεχές -κάτι γραμμικό, με αρχή, μέση και τέλος- δεν βιώνουμε πάντα τον χρόνο με τον ίδιο ρυθμό. Ανάλογα με το σε τι εστιάζουμε ή τον φυσικό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε ή την οικειότητα της εμπειρίας, σε κάποιες στιγμές τον αισθανόμαστε επιταχυνόμενο και σε άλλες επιβραδυνόμενο.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.queen.gr πατώντας εδώ

Read More

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Ποιοι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό

 


«Όσοι ασκούνται τακτικά παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης (11%) λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο (36%), πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές (44%) και πολύ λιγότερες πιθανότητες θανάτου (43%) σε σχέση με τα σωματικά αδρανή άτομα. Για 150 λεπτά άσκησης μέτριας επιβάρυνσης ανά εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης και επιπλοκών από Covid-19». Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρύτανης και καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης, με βάση αποτελέσματα διεθνών μελετών.
Σε δείγμα 48.440 ενηλίκων ασθενών με Covid-19 (Ιανουάριος 2020 - Οκτώβριος 2020), επισημαίνει ότι ασθενείς με Covid-19 που ήταν υποκινητικοί τα προηγούμενα δύο χρόνια της πανδημίας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, να λάβουν εντατική θεραπεία, και να πεθάνουν, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν συστηματική φυσική δραστηριότητα.
Σωτήρια η φυσική άσκηση
Εκτός από αυτούς που ακολουθούσαν τα κριτήρια, και αυτοί που ασκούνταν λιγότερο είχαν λιγότερες πιθανότητες για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνταν καθόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς με Covid-19, που ήταν υποκινητικοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 73% περισσότερες πιθανότητες για εντατική φροντίδα σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν τις συστάσεις των 150+ λεπτών άσκησης του WHO.
Η φυσική δραστηριότητα πρέπει να ενθαρρύνεται, για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, και για τον έλεγχο της πανδημίας, επισημαίνει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Με τη μόλυνση από Covid-19 τα άτομα με υψηλή, έναντι χαμηλής φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν, σύμφωνα με άλλη μελέτη: 34% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 41% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Σε περίπτωση μελλοντικών κυμάτων της πανδημίας Covid-19, στις ιατρικές μας συμβουλές πρέπει να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα προώθηση της άσκησης, τονίζει επίσης ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε όσους γυμνάζονται. Για να καταλήξει τονίζοντας με βάση άλλη μελέτη:
«Αυτοί που γυμνάζονταν για περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα ήταν πιο προστατευμένοι: είχαν, λιγότερο χρόνο νοσηλείας, εισαγωγής σε εντατική θεραπεία, χαμηλότερα ποσοστά θανάτων».
Τέλος σε μελέτη που έγινε σε 950 μαθητές σχολείων, με διεθνές σύντομο ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε έλλειμμα φυσικής δραστηριότητας για την προάσπιση της υγείας. Όσο περισσότερο γυμνάζονταν ή περπατούσαν τόσο καλύτερη ήταν η ψυχική τους ευεξία, και η ψυχική διάθεση.
Read More

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Freegr network

Η πανδημία σημείωσε αύξηση στη λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα

 Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 1,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, χάνουν τη ζωή τους λόγω λοίμωξης που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η πλειονότητα μάλιστα (ποσοστό 75%) μολύνεται κατά τη διάρκεια της περίθαλψης σε δομή υγείας (ενδονοσοκομειακά μικρόβια).

Ο αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως σχεδόν θα οκταπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθιστώντας τα ανθεκτικά βακτήρια και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως μία από τις μείζονες απειλές για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, δηλαδή νέων «όπλων» για τα ανθεκτικά μικρόβια έχει τελματώσει: το πιο νέο αντιβιοτικό μετρά ήδη 25 χρόνια, και περίπου 11 σκευάσματα αναμένεται να εγκριθούν μέσα στην επόμενη 5ετία.

Η Ελλάδα καταγράφει δυστυχώς αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξαιτίας της τεράστιας κατανάλωσης αντιβιοτικών για την οποία η χώρα έλαβε αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά το 2019. Το ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα ήταν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περίπου στο 11%, μέχρι και το 2019. Την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει το 20%.

Η εικόνα που συνθέτουν τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ) δεν είναι καθόλου θετική. Η επίπτωση, δε, της πανδημίας κορωνοϊού στο κρίσιμο πεδίο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, αποδεικνύεται πολύ βαριά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε αύξηση της λανθασμένης χρήσης αντιβιοτικών και, μοιραία, περαιτέρω ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με θανατηφόρα κατάληξη για τους ασθενείς.

«Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί η καλύτερη θεραπεία για όλους, συμβάλλοντας συγχρόνως στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά» ανέφερε σε εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών ο Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, κ. Στάθης Σκληρός. «Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος εάν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά» συμπλήρωσε.

Η εμπειρία από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η μείωση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών σε εξωτερικούς ασθενείς είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, γεγονός που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για τον περιορισμό των λοιμώξεων. Για το θέμα μίλησε και ο φαρμακοποιός, κ. Θεόδωρος Σακόπουλος. «Στη χώρα μας, όταν αντιμετωπίζουμε κάποια ίωση συνηθίζουμε να καταφεύγουμε μόνοι μας στη λύση που θεωρούμε ενδεδειγμένη, τρέχοντας στο πλησιέστερο φαρμακείο. Το Φαρμακείο ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο Φαρμακοποιός ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, οφείλει να λειτουργήσει συμβουλευτικά και να αξιολογήσει σε ποιες περιπτώσεις μια ίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ασθενή με συμπτωματική θεραπεία, δηλ. αποκλειστικά με αντιπυρετικά, παστίλιες, αποσυμφορητικά, αυξημένη λήψη υγρών κλπ, και να τα συστήσει εν συνεχεία στον ασθενή και ποια συμπτώματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής γνωμάτευσης και ενδεχομένως χορήγησης κατάλληλης αγωγής- αντιβίωσης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα ιατρό» δήλωσε. Και οι δύο ειδικοί τόνισαν βέβαια πως πλέον θα πρέπει να αποκλείεται πρώτα η λοίμωξη covid ώστε να γίνει στοχευμένα η διαχείριση τυχόν άλλης λοίμωξης.

10 σημαντικές συμβουλές

1. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται μόνον από γιατρό που έχει εξετάσει τον ασθενή.

2. Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

3. Μην διατηρείτε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μεταγενέστερα.

4. Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες.

5. Μην δίνετε αντιβιοτικά που σας έχουν περισσέψει σε άλλους.

6. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν όπως τα παυσίπονα και δεν ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό.

7. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, δεν έχει κανένα όφελος για εσάς και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

8. Πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται κατά τη χειμερινή περίοδο, αν και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να μην χρειάζονται την ίδια θεραπεία. Όταν έχουμε τα ίδια συμπτώματα με προηγούμενη ασθένεια την οποία θεραπεύσαμε με κάποιο αντιβιοτικό συμβαίνει συχνά να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο αντιβιοτικό. Παρόλα αυτά, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει εάν κάποια χειμερινή ασθένεια απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

9. Μάθετε τρόπους για να φροντίζετε τον εαυτό σας χωρίς να παίρνετε αντιβιοτικά. Οι περισσότερες χειμερινές ασθένειες υποχωρούν μετά από δύο εβδομάδες.

10. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα συμπτώματα μιας ίωσης. Ωστόσο, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ανάπαυση μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα οποιασδήποτε χειμερινής ασθένειας.

πηγη: protothema.gr
Read More