HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Freegr network

Προσοχή αν νιώσετε πόνο δεξιά στην κοιλιά που εξαπλώνεται προς τον ώμο

 


Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι οίδημα (φλεγμονή) της χοληδόχου κύστης. Είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση που συνήθως χρειάζεται θεραπεία στο νοσοκομείο.

Το κύριο σύμπτωμα της οξείας χολοκυστίτιδας είναι ένας ξαφνικός οξύς πόνος στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ο οποίος εξαπλώνεται προς τον δεξιό ώμο.

Το προσβεβλημένο μέρος της κοιλιάς είναι συνήθως εξαιρετικά ευαίσθητο και η βαθιά αναπνοή μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους τύπους κοιλιακού πόνου, ο πόνος που σχετίζεται με την οξεία χολοκυστίτιδα είναι συνήθως επίμονος και δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως:

  • υψηλό πυρετός
  • ναυτία και έμετος
  • εφίδρωση
  • απώλεια όρεξης
  • κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος)
  • εξόγκωμα στην κοιλιά

Επικοινωνήστε με γιατρό σας εάν αναπτύξετε ξαφνικό και έντονο πόνο στην κοιλιά, ιδιαίτερα εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες ή έχετε άλλα συμπτώματα, όπως ίκτερο και πυρετό.

Είναι σημαντικό η οξεία χολοκυστίτιδα να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές, εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Από τι προκαλείται η οξεία χολοκυστίτιδα

Τα αίτια της οξείας χολοκυστίτιδας μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 2 κύριες κατηγορίες:

Ο πρώτος είναι η αθροιστική χολοκυστίτιδα. Είναι ο πιο κοινός και συνήθως λιγότερο σοβαρός τύπος οξείας χολοκυστίτιδας. Αντιπροσωπεύει περίπου το 95% όλων των περιπτώσεων.

Η χολοκυστίτιδα αναπτύσσεται όταν το κύριο άνοιγμα της χοληδόχου κύστης (κυστικός πόρος) φράσσεται από έναν χολόλιθο ή από μια ουσία γνωστή ως χολική λάσπη. Αυτή είναι ένα μείγμα χολής (το υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη των λιπών) και μικρών κρυστάλλων χοληστερόλης και αλατιού.

Η απόφραξη στον κυστικό πόρο έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χολής στη χοληδόχο κύστη, αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό της και προκαλώντας τη φλεγμονή της. Σε περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις, η φλεγμονώδης χοληδόχος κύστη μολύνεται επίσης από βακτήρια.

Ο δεύτερος τύπος είναι η μη-αθροιστική χολοκυστίτιδα. Είναι ένας λιγότερο συχνός, αλλά συνήθως πιο σοβαρός, τύπος οξείας χολοκυστίτιδας. Συνήθως αναπτύσσεται ως επιπλοκή μιας σοβαρής ασθένειας, λοίμωξης ή τραυματισμού που βλάπτει τη χοληδόχο κύστη.

Η μη-αθροιστική χολοκυστίτιδα συνδέεται συχνά με προβλήματα όπως τυχαία βλάβη στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια μείζονος χειρουργικής επέμβασης, σοβαρούς τραυματισμούς ή εγκαύματα, δηλητηρίαση αίματος (σήψη), σοβαρό υποσιτισμό ή AIDS.

Αντιμετώπιση οξείας χολοκυστίτιδας

Εάν διαγνωστείτε με οξεία χολοκυστίτιδα, πιθανότατα θα χρειαστείτε νοσηλεία.

Η αρχική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει:

  • νηστεία (δεν τρώτε ή πίνετε) για να αφαιρέσετε την καταπόνηση από τη χοληδόχο κύστη
  • ενδοφλέβια λήψη υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης
  • αναλγητικά φάρμακα για τον πόνο

Εάν έχετε υποψία λοίμωξης, θα σας χορηγηθούν επίσης αντιβιοτικά. Αυτά συχνά πρέπει να συνεχιστούν για έως και 1 εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο ή ίσως να σας επιτραπεί να επιστρέψετε στο σπίτι.

Με αυτήν την αρχική θεραπεία, τυχόν χολόλιθοι που μπορεί να έχουν προκαλέσει την πάθηση συνήθως πέφτουν πίσω στη χοληδόχο κύστη και η φλεγμονή υποχωρεί.

Χειρουργική επέμβαση

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της οξείας χολοκυστίτιδας και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης δυνητικά σοβαρών επιπλοκών, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης συνιστάται συχνά κάποια στιγμή μετά την αρχική θεραπεία. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι γνωστός ως χολοκυστεκτομή.

Αν και σπανιότερη, μια εναλλακτική επέμβαση που ονομάζεται διαδερμική χολοκυστοστομία, μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν είστε καλά καλά για να κάνετε χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι όπου μια βελόνα εισάγεται μέσω της κοιλιάς σας για να αποστραγγίσει το υγρό που έχει συσσωρευτεί στη χοληδόχο κύστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθείτε μέσα σε 2-3 μέρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σας συμβουλεύσουν να περιμένετε λίγες εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή.

Οξεία χολοκυστίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

Χωρίς κατάλληλη θεραπεία, η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Οι κύριες επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας είναι:

  • ο θάνατος του ιστού της χοληδόχου κύστης (γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα), που μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή λοίμωξη η οποία ίσως εξαπλωθεί σε όλο το σώμα
  • η διάρρηξη της χοληδόχου κύστης (διάτρητη χοληδόχος κύστη), η οποία μπορεί να εξαπλώσει την μόλυνση στην κοιλιά σας (περιτονίτιδα) ή να οδηγήσει σε συσσώρευση πύου (απόστημα)

Σε περίπου 1 στις 5 περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας, απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών.

Πρόληψη οξείας χολοκυστίτιδας

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η οξεία χολοκυστίτιδα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων (πέτρες στη χολή).

Ένα από τα κύρια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε χολόλιθους είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και η μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Το υπερβολικό βάρος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή.

Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και γρήγορης απώλειας βάρους δίαιτες θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να διαταράξουν τη χημεία της χολής και να αυξήσουν τον κίνδυνο χολολίθων. Ένα σχέδιο για πιο σταδιακή απώλεια βάρους είναι το καλύτερο.

Πηγή: nhsinform.scot/onmed.gr topontiki.gr

Read More

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Freegr network

Το «θαυματουργό» λαχανικό που κάνει καλό στο έντερο, το στομάχι και βοηθάει στο αδυνάτισμα


 Το τέλειο λαχανικό που κάνει καλό στο έντερο και στο στομάχι – Βοηθάει στην απώλεια βάρους, σας ενυδατώνει και σας δίνει ενέργεια

Το λαχανικό αυτό διατίθεται σε πολλά χρώματα και σχήματα. Είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση του και την τραγανή υφή του. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Επίσης, βοηθά στο αδυνάτισμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και κάνουν καλό στην υγεία σας.

Ποιο είναι αυτό το λαχανικό; Τα ραπανάκια τα οποία σας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, των νεφρών, του στομάχου και του στόματος.

Ποια είναι τα 10 οφέλη τους:

  1. Προστατεύουν από καρκίνο
  2. Σας βοηθούν να χάσετε βάρος
  3. Εξαφανίζουν τους μύκητες
  4. Βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματός σας
  5. Σας ενυδατώνουν
  6. Προστατεύουν την καρδιά
  7. Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα
  8. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
  9. Είναι αποτοξινωτικά
  10. Ενισχύουν την ανοσία

1. Προστατεύουν από καρκίνο

Περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην εκκαθάριση των καρκινογόνων ουσιών και στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων.

2. Σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Είναι εξαιρετικά για την απώλεια βάρους. Κάθε ραπανάκι έχει μόλις μία θερμίδα, καθόλου λίπος και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.

3. Εξαφανίζουν τους μύκητες

Είναι ένας φυσικός αντιμυκητιασικός παράγοντας. Ο χυμός ραπανάκι περιέχει ένζυμα που σκοτώνουν έναν κοινό μύκητα που συνήθως συναντάται στον άνθρωπο. Αυτός ο μύκητας-Candida albicans-μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.

4. Βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματός σας

Η βιταμίνη C στα ραπανάκια, μαζί με τον ψευδάργυρο και τον φώσφορο μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ξηρότητα του δέρματος, την ακμή και τα εξανθήματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στα ραπανάκια βοηθά επίσης στην ενυδάτωση του δέρματος. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φυσικό καθαριστικό ή μια μάσκα για το πρόσωπό σας, χρησιμοποιώντας λιωμένα ωμά ραπανάκια.

5. Σας ενυδατώνουν

Η ενυδάτωση κάνει καλό όχι μόνο στο δέρμα. Τα ραπανάκια διατηρούν ενυδατωμένο ολόκληρο το σώμα σας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, να τονώσει τη διάθεσή σας και να βοηθήσει ακόμη και στην αναστολή των λοιμώξεων στα νεφρά.

6. Προστατεύουν την καρδιά

Διαθέτουν επίσης ανθοκυανίνες. Αυτά τα φλαβονοειδή όχι μόνο δίνουν στα ραπανάκια το κόκκινο χρώμα τους, αλλά βοηθούν να διατηρείται η καρδιά σας σε λειτουργία.

7. Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα

Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οπότε σας βοηθούν να κρατήσετε το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση. Μια μερίδα ραπανάκια (μισή κούπα) περιέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

8. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Τα ραπανάκια ελέγχουν τις βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συμβάλλουν στην αύξηση της παροχής οξυγόνου στο αίμα.

9. Είναι αποτοξινωτικά

Κάνουν καλό στο συκώτι και το στομάχι σας, καθώς δρουν ως ισχυρό αποτοξινωτικό. Τα ραπανάκια μειώνουν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται από τον ίκτερο αυξάνοντας την παροχή φρέσκου οξυγόνου στο αίμα.

10. Ενισχύουν την ανοσία

Μισό φλιτζάνι ραπανάκια έχει σχεδόν το 15% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Η βιταμίνη C όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά βοηθά επίσης στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Πηγή: oloygeia.gr

Read More

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Freegr network

Ενεργειακά ποτά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί


 Τα ενεργειακά ποτά διαφέρουν σημαντικά από τα ποτά που καταναλώνουν οι αθλητές ή τα ποτά εµπλουτισµένα µε βιταµίνες.

Τα ενεργειακά ποτά, λόγω της αυξηµένης περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη, µπορεί ενδεχοµένως να προκαλέσουν παρενέργειες, όταν η κατανάλωσή τους είναι µεγάλη, όπως για παράδειγµα αϋπνία. Ο επαρκής ύπνος είναι σηµαντικός για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

Ενεργειακά ποτά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Δεν συστήνεται να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά για να ενυδατωθείτε ή απλά για να ξεδιψάσετε πριν ή µετά από παρατεταµένη και έντονη σωµατική δραστηριότητα.

Τα ενεργειακά ποτά αποτελούν µια κατηγορία ποτών που περιέχουν κυρίως καφεΐνη. Παρά το όνοµά τους, συνήθως δεν περιέχουν περισσότερη ενέργεια (δηλ. θερµίδες) από άλλα αναψυκτικά.Ο όρος «ενεργειακά ποτά» αποτελεί έναν εµπορικό προσδιορισµό. Προωθούνται ως ποτά τα οποία ενισχύουν την πνευµατική και τη σωµατική απόδοση, εξαιτίας των διεγερτικών συστατικών που περιέχουν, όπως είναι η καφεΐνη ή το γκουαρανά. Τα ενεργειακά ποτά συχνά εµπλουτίζονται και µε ταυρίνη (αµινοξύ που υπάρχει σε τροφές όπως το κρέας και το ψάρι), γλυκουρονολακτόνη, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, ινοσιτόλη, χολίνη, κ.ά.

Η ποσότητα διεγερτικών συστατικών όπως είναι η καφεΐνη ανά συσκευασία προϊόντος, διαφέρει µεταξύ των ενεργειακών ποτών και εξαρτάται από τη σύσταση του ποτού καθώς και το µέγεθος της συσκευασίας του.

Είναι ασφαλή τα ενεργειακά ποτά;

Σύµφωνα µε την Επιστηµονική Επιτροπή για τα Τρόφιµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης από την ήπια κατανάλωση ενεργειακών ποτών δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να είναι επιβλαβή για έναν υγιή ενήλικα.

Αντίστοιχα, η έκθεση στην ταυρίνη και τη γλυκουρονολακτόνη, µέσω της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, δεν είναι παράγοντας ανησυχίας µε βάση την τρέχουσα επιστηµονική γνωµοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίµων (EFSA).

Παρόλα αυτά, τα µέχρι στιγµής επιστηµονικά δεδοµένα συνηγορούν στο ότι τα ποτά αυτά πρέπει να καταναλώνονται µε προσοχή, ειδικά από συγκεκριµένες οµάδες του πληθυσµού.

Προσοχή στην κατανάλωση μαζί με αλκοόλ

Η ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών µαζί µε αλκοολούχα ποτά µπορεί να έχει ανεπιθύµητες επιπτώσεις.

Υπάρχουν ενδείξεις από επιστηµονικές µελέτες ότι τα ενεργειακά ποτά µπορούν να µειώσουν κάποια τυπικά συµπτώµατα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πχ σχετικά µε το συντονισµό των κινήσεων). Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να καµουφλάρουν τη µέθη, χωρίς όµως να αλλάζουν τα επίπεδα αλκοόλ στον οργανισµό ή να µειώνουν τα επακόλουθα µέθης (hangover) την επόµενη µέρα. Mε αυτό τον τρόπο, µπορεί ενδεχοµένως να ενθαρρύνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ — κάτι το οποίο έχει επισηµανθεί σε επιστηµονικά άρθρα.

Δεν συστήνεται να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά µαζί µε αλκοόλ.

Για ποιούς η υψηλή πρόσληψη καφεϊνης μπορεί να είναι επικίνδυνη:

Άτοµα ευαίσθητα στην καφεΐνη

Παιδιά

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Άτοµα µε προβλήµατα υγείας, όπως υπέρταση, προβλήµατα καρδιάς, ψυχιατρικά προβλήµατα.

Σύµφωνα µε µελέτες, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν ποτά υψηλά σε καφεΐνη έχουν πιθανότητα να εµφανίσουν συµπτώµατα όπως αϋπνία, νευρικότητα, ενόχληση στο στοµάχι. Η καφεΐνη στα ποτά έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανάλογα µε τον οργανισµό.

aftodioikisi.gr

Read More

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Freegr network

Τα πιο συχνά και ενοχλητικά πρόβληματα είναι ο γνωστός πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία


 Ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά πρόβληματα είναι ο γνωστός σε όλους μας πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία, που έχει «βασανίσει», τουλάχιστον μία φορά στη ζωής του, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στον κόσμο.

Οι αιτίες είναι πολλές όπως το άγχος και η κούραση, ενώ υπάρχουν και οι σχεδόν άγνωστες όπως η αφυδάτωση.

«Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την αιτιολογία τους διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% αφορούν πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες», αναφέρει ο κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος MD, MSc Παθολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Ζ’ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General.

Ο ίδιος μας εξηγεί όλα όσα αφορούν στις κεφαλαλγίες τα είδη της, τις αιτίες που τις προκαλούν αλλά και τη θεραπεία τους που θα μας απαλλάξει από τον πόνο και την κακή διάθεση.

Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες

Κεφαλαλγία τάσης: Αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κεφαλαλγίας. Χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ότι κάτι πιέζει το κεφάλι του ασθενούς αμφοτερόπλευρα. Δεν είναι τόσο έντονο ώστε να επηρεάσει τη δραστηριότητά του, ενώ εμφανίζει σταδιακή επιδείνωση. Ως εκλυτικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η μεταβολή του καιρού, διάφορα οπτικά ερεθίσματα, το αλκοόλ, η κόπωση, η νηστεία, οι διαταραχές ύπνου, η κακή στάση σώματος, η ασπαρτάμη και η μειωμένη λήψη ύδατος.

Ως θεραπεία για την κεφαλαλγία τάσης χορηγούνται τα κοινά αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη 1.000mg ανά 6 ώρες ή ιβουπροφαίνη 600mg ανά 8ωρο μετά το φαγητό επί εντονότερων συμπτωμάτων. Η ασπιρίνη είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν συνιστάται. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή ή η προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω εκλυτικών παραγόντων.

ΗμικρανίαΑποτελεί την πιο συχνή κεφαλαλγία, για την οποία οι ασθενείς αναζητούν βοήθεια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και αφορά σε διαταραχή έντονων, υποτροπιαζόντων, συνήθως, επεισοδίων άλγους στο ήμισυ της κεφαλής (ετερόπλευρη) που συχνά συνοδεύεται από ναυτία, τρόμο, φωτοφοβία και φωνοφοβία. Υπάρχουν περιπτώσεις που η κρίση ημικρανίας διαρκεί 3-5 ημέρες.

Διάφοροι τύποι ημικρανίας είναι:

1) Η ημικρανία χωρίς αύρα που συνοδεύεται κατά κύριο λόγο, από ναυτία και φωτοφοβία.

2) Η ημικρανία με αύρα. Η αύρα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα που συνήθως προηγούνται του πόνου. Παραδείγματα αποτελούν η οπτική αύρα (φωτεινές γραμμές ή θαμπά σημεία σε οπτικό πεδίο) και η αισθητική αύρα (αίσθηση αιμωδίας σε συγκεκριμένο μέρος του σώματος).

3) Ημικρανική αύρα χωρίς κεφαλαλγία. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής βιώνει για ένα χρονικό διάστημα την αύρα χωρίς να εμφανίζει κεφαλαλγία.

4) Χρόνια ημικρανία, που αφορά σε κρίσεις ημικρανίας συχνότητας 15 ή και περισσότερων ημερών τον μήνα.

Για τη θεραπεία της, εκτός από τα κοινά αναλγητικά, χορηγούνται και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τριπτάνες και παράγωγα εργοταμίνης. Ως προφυλακτική θεραπεία συνιστάται η αποφυγή πιθανών εκλυτικών παραγόντων και η λήψη προπρανολόλης, αμιτριπτυλίνης και τοπιραμάτης πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση», τονίζει.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Αφορά σε ετερόπλευρα, υποτροπιάζοντα έντονα επεισόδια άλγους με συνοδά αυτόνομα συμπτώματα, όπως δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, ρινόρροια, εφίδρωση προσώπου και ρινική συμφόρηση. Παρότι αξιολογούνται κάποιες φορές ως επικίνδυνα, συνήθως είναι παροδικά και υφίενται εντός 3 ωρών.

Η αντιμετώπισή τους σε επείγουσα βάση αφορά σε χορήγηση οξυγόνου με ρινική κάνουλα και αναλγητικά σε ενέσιμη μορφή.

Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες σχετίζονται με πολύ σοβαρές διαταραχές και χρήζουν επείγουσας διερεύνησης από γιατρό. Διάφορα, συνοδά με την κεφαλαλγία, σημεία και συμπτώματα, όπως πάρεση (παράλυση) ημίσεος σώματος, άλγος οφθαλμών με διαταραχή όρασης, κεφαλαλγία σε συγκεκριμένη θέση ή μετά από άσκηση, βήχα ή σεξουαλική επαφή ή συνοδό άλγος τραχήλου καθώς και η λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων πρέπει να εκτιμηθούν από παθολόγο ή νευρολόγο άμεσα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Πιθανές αιτίες δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας αποτελούν όγκοι εγκεφάλου, λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου καθώς και υπαραχνοειδής αιμορραγία.

Η πιο ακριβής διαγνωστική εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και συνιστάται, κυρίως όταν:

1. Εμφανίζεται για πρώτη φορά πολύ έντονη κεφαλαλγία

2. Η κεφαλαλγία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως επιδείνωση κατά την κατάκλιση

3. Πρόκειται για νέα κεφαλαλγία σε άνθρωπο ηλικίας >50 ετών ή σε περίοδο εγκυμοσύνης

4. Η θεραπεία των δευτεροπαθών κεφαλαλγιών είναι και η θεραπεία του υποκείμενου αιτίου.

«Η κεφαλαλγία αποτελεί, κυρίως, ένα παροδικά έντονο, αλλά συνήθως αθώο σύμπτωμα το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οποιαδήποτε αλλαγή από τη συνήθη εμφάνισή του ή η εμφάνιση συνοδών συμπτωμάτων πρέπει να αποτελέσει αιτία αναζήτησης ιατρού για έγκυρη και έγκαιρη αξιολόγησή του», συστήνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Read More

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Freegr network

Καφές: Η ιστορία του πιο δημοφιλούς ροφήματος – Φάρμακο ή φαρμάκι;


 Άτομα που είχαν νοσήσει από καρκίνο του εντέρου και πίνουν δύο έως τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επανεμφάνιση της νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα, μάλιστα, ωθήσαν κάποιους ειδικούς να υποστηρίξουν ότι  εάν τα αποτελέσματα αυτά σταθούν σε περαιτέρω μελέτες, ο καφές θα μπορούσε να φτάσει να συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρκίνο από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS).

Από την Αιθιοπία στο City του Λονδίνου

Το ότι ο καφές έχει όντως επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητο. Αλλά το αν αυτός ο αντίκτυπος είναι ευεργετικός ή επιζήμιος αποτελεί αντικείμενο διαμάχης από τότε που οι Σούφι μυστικιστές άρχισαν να καταναλώνουν το ρόφημα, κάποια στιγμή στα μέσα του 15ου αιώνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας του πανεπιστημίου Hertfordshire Jonathan Morris.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί των δασών στην περιοχή Kaffa της νοτιοδυτικής Αιθιοπίας μάζευαν τους καρπούς από άγρια φυτά του καφέ και τους έστελναν στην αντίπερα όχθη της Ερυθράς Θάλασσας για να παρασκευάσουν το αφέψημα που είναι γνωστό ως qahwa, το οποίο οι Σούφι της Υεμένης ενέταξαν στις νυχτερινές θρησκευτικές τελετές τους για να μειώσουν την επιθυμία τους για ύπνο. Μόλις τα κυρίαρχα ισλαμικά δικαστήρια έκριναν ότι ο καφές δεν μεθούσε, η κατανάλωσή του διαδόθηκε ευρύτατα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής και στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο καφές θεωρήθηκε αρχικά σε μεγάλο βαθμό ένα είδος φαρμάκου. Τούρκοι έμποροι έφεραν τον καφέ στη Βενετία, όπου τον συνταγογραφούσαν για διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται ότι δινόταν έτοιμος σε μικρά φίλτρα και τον έπιναν κρύο.

Τα πρώτα καφενεία της Ευρώπης εμφανίστηκαν το 1650 στο Λονδίνο, με πρωτεργάτη τον Pasqua Rosée που άνοιξε το πρώτο για να πουλάει καφέ στους χρηματιστές που δούλευαν στο Βασιλικό Χρηματιστήριο που βρισκόταν εκεί κοντά. Μέχρι το 1663 υπήρχαν επισήμως 82 καφενεία στο Σίτι του Λονδίνου, με την πελατεία να προσέρχεται σε αυτά μαγεμένη από τα περίεργα οφέλη για την υγεία που έλεγαν ότι είχε το νέο ρόφημα.

Σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που κυκλοφορούσε ευρέως από ιδιοκτήτες καφενείων, το ποτό «κλείνει το στόμιο του στομάχου και δυναμώνει την καρδιά εκ των έσω… είναι πολύ καλό για την πέψη… αναζωογονεί το πνεύμα και κάνει την καρδιά ελαφριά. Κάνει καλό στα πονεμένα μάτια… και κατά του πονοκεφάλου».

Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, ωστόσο, ήταν ότι «θα απέτρεπε την υπνηλία και θα έκανε κάποιον κατάλληλο για δουλειά…».

Δεν τους έπεισε όλους… Μία αίτηση από γυναίκες κατά του καφέ, το 1674, ισχυριζόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ είχε «ευνουχίσει» τους συζύγους τους και σακατέψει τους υπόλοιπους, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις… μπύρες (μια αναφορά που υποδηλώνει πιθανότατα ότι πίσω από το φυλλάδιο κρύβονταν ιδιοκτήτες ταβέρνας και όχι σύζυγοι).

Τα… νεύρα και η ανατροπή από τον ΠΟΥ

Η αρνητική διαφήμιση επανήλθε στο προσκήνιο δύο αιώνες αργότερα στις ΗΠΑ, όταν οι επιχειρηματίες του κλάδου της ευεξίας άρχισαν να επιτίθενται στον καφέ ως υπεύθυνο για μια νέα μάστιγα της μόδας: τα νεύρα. Ο επιχειρηματίας CW Post μετέτρεψε την επίθεση εναντίον του καφέ σε μορφή τέχνης, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει εκατομμυριούχος μόλις επτά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης παραγωγής Postum, ενός ροφήματος από καβουρδισμένο πίτουρο σιταριού, το 1895. Η ειρωνεία είναι ότι ο Post έπινε και ο ίδιος καφέ, αλλά κρυφά.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, μαζικές διαχρονικές έρευνες σε όσους πίνουν καφέ έχουν καταλήξει σε αντιφατικά στοιχεία για την επίδρασή του. Οι πρώτες μελέτες εντόπισαν μια ισχυρή αρνητική συσχέτιση με τη συνολική υγεία, πιθανώς επειδή δεν έλαβαν υπόψη άλλες παραμέτρους, κυρίως το κάπνισμα.

Το 1991 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τον καφέ ως πιθανή αιτία καρκίνου, αλλά το 2016 η κατάσταση αντιστράφηκε, καθώς πιο διαφοροποιημένες μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων που συνδέονται με την κατανάλωση καφέ είναι μεγαλύτερος.

Οι αναμφισβήτητες φυσιολογικές και ψυχοδραστικές ιδιότητες της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα από αυτά τα αποτελέσματα, αλλά πολλές μπορεί να σχετίζονται εξίσου με τις εκατοντάδες άλλες μοναδικές ενώσεις που περιέχονται σε ένα μόνο φλιτζάνι.

Οι υψηλές ποσότητες διαλυτών διαιτητικών ινών που υπάρχουν στον παρασκευασμένο καφέ μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με την προστασία από τη γήρανση και την άνοια. Ακόμη και μια αδίστακτη απόφαση δικαστηρίου στην Καλιφόρνια το 2018 που απαιτούσε από όσους καβουρδίζουν καφέ να βάζουν προειδοποιήσεις για την υγεία στον καβουρδισμένο καφέ, καθώς περιείχε την καρκινογόνο ένωση ακρυλαμίδιο, σύντομα ανατράπηκε από κρατικούς αξιωματούχους με την αιτιολογία ότι οι συγκεντρώσεις ήταν τόσο χαμηλές που ήταν σχεδόν αδύνατο να οδηγήσει από μόνη της η κατανάλωση καφέ στον καρκίνο.

Μετά από αιώνες στη σέντρα, ίσως να είναι πια καιρός οι επαγγελματίες του καφέ να ξαναβγάλουν τα φυλλάδια για τα καλά του καφέ και να αφήσουν ελεύθερο τον Pasqua Rosée που κρύβουν μέσα τους.

Πηγή: The Guardian topontiki.gr

Read More

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Freegr network

Ποια τροφή φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς και θεωρείται η χειρότερη

 


Η Dr. Mary Greene, MD, προσθέτει ότι οι αρτηρίες είναι, γενικά, αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα μακριά από την καρδιά και το παραδίδουν στα όργανά σας

Αναρωτιέστε ποια είναι η τροφή που πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε την υγεία των αρτηριών σας; Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία της καρδιάς.

«Έπαθα καρδιακή προσβολή στα 34 – Αυτό ήταν το Νο1 σύμπτωμα που είχα» – Η εξομολόγηση γυναίκας για τον «σιωπηλό δολοφόνο»
Ακόμα και αν έχετε κάνει μια επιφανειακή έρευνα σχετικά με τη διατροφή που είναι φιλική για την καρδιά, πιθανότατα έχετε δει τη μεσογειακή διατροφή να προτείνεται ως το πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

Μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία των αρτηριών μας. Όμως ποια είναι εκείνα που πρέπει να αποφεύγετε; Ο Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, Harlan Krumholz και η καρδιολόγος στο Manhattan Cardiology, Mary Greene, συμφωνούν ότι η χειρότερη τροφή για τις αρτηρίες είναι τα τηγανητά.

«Τα χειρότερα τρόφιμα για τις αρτηρίες σας είναι αυτά που μαγειρεύονται με φλεγμονώδη έλαια, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα μαγειρικά έλαια εκτός από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο», εξηγεί η Dr. Greene.

Προσθέτει επίσης ότι ακόμη και αυτά τα υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και όχι για τηγάνισμα.

Ο Dr. Krumholz συμφωνεί απόλυτα, λέγοντας ότι τα trans λιπαρά, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια και σε πολλά επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι για κάθε αύξηση 2% των trans λιπαρών στη διατροφή, υπάρχει αύξηση κατά 23% του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ο λόγος για τον οποίο τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία είναι επειδή αυξάνουν την LDL χοληστερόλη (την “κακή” χοληστερόλη) ενώ παράλληλα μειώνουν την HDL χοληστερόλη (την “καλή” χοληστερόλη). Τα trans λιπαρά είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ έχει απαγορεύσει στους παραγωγούς τροφίμων να χρησιμοποιούν μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Ωστόσο, η Dr. Greene προειδοποιεί ότι τα trans λιπαρά μπορεί ακόμα να εμφανίζονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Οποιοδήποτε τηγανητό φαγητό αποτελεί πηγή trans λιπαρών, όπως:

  • τηγανητές πατάτες,
  • κρεμμυδάκια,
  • τηγανητά θαλασσινά και
  • τηγανίτες
  • Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι φριτέζες αέρος έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς, καθώς “τηγανίζουν” τα τρόφιμα με αέρα αντί για επικίνδυνα έλαια.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς, το να περιορίσετε την κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Είναι μια συμβουλή που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να ακολουθήσουμε όλοι, για την υγεία της καρδιάς μας.

Η πλάκα φράζει τις αρτηρίες
Ένας από τους τρόπους να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι να μειώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες. Η συσσώρευση πλάκας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για:

καρδιαγγειακά νοσήματα,
καρδιακή προσβολή και
εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράγοντες κινδύνου για τη συσσώρευση πλάκας είναι:

  • το κάπνισμα,
  • το άγχος,
  • ο καθιστικός τρόπος ζωής,
  • η παχυσαρκία,
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση και
  • η υψηλή χοληστερόλη
  • Γιατί είναι σημαντική η υγεία των αρτηριών σας

Οι αρτηρίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Dr. Harlan Krumholz, εξηγεί ότι οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό σας. «Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, καθώς χρειάζεστε αυτούς τους αγωγούς για να επιτρέψουν την υγιή ροή του αίματος», λέει.

Η Dr. Mary Greene, MD, προσθέτει ότι οι αρτηρίες είναι, γενικά, αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα μακριά από την καρδιά και το παραδίδουν στα όργανά σας. (Επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως οι πνευμονικές αρτηρίες και οι ομφαλικές αρτηρίες).

Πώς να διατηρήσετε υγιείς τις αρτηρίες σας:

Για να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας υγιείς, η Dr. Greene τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας:

  • η τακτική άσκηση (η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά την εβδομάδα άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας άσκησης),
  • ο επαρκής ύπνος
  • ο περιορισμός του στρες

Επιπλέον, αναφέρει ότι άτομα άνω των 40 ετών ή με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων μπορούν να ωφεληθούν από μια συνάντηση με καρδιολόγο.

Η καλύτερη διατροφή για την υγεία των αρτηριών
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι δύο καρδιολόγοι συμφωνούν ότι η διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση υγιών αρτηριών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε:

  • λαχανικά,
  • φρούτα,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • όσπρια και
  • λιπαρά οξέα omega-3 (που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ψάρια, ελαιόλαδο και καρύδια),
  • μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
Read More

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Freegr network

12 έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία χωρίς… χάπια

 


Όλοι έχουμε μείνει ξάγρυπνοι κάποια στιγμή στη ζωή μας και ταλαιπωρούμαστε γιατί δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Η αϋπνία σύμφωνα με τους ειδικούς βασανίζει το 10-15% του συνολικού πληθυσμού.

Τα συχνότερα «θύματα» της είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι στο 50% των ασθενών που δεν μπορούν να απολαύσουν ένα καλό ύπνο.

«Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά από 1-2 νύχτες, η δυσκολία του ύπνου βελτιώνεται ή υποχωρεί εντελώς. Συχνά, όμως, συνεχίζεται για πολύ καιρό, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πια το πρόβλημα ζωής που ίσως αντιμετωπίζαμε στην έναρξη της. Η παροδική δυσκολία του ύπνου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποχρεωτικά ως αϋπνία»σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Γιαννοπούλου, από το doctor anytime.

Οι πιο συχνές συνέπειες της αϋπνίας στην καθημερινότητα του ατόμου είναι η έλλειψη ενέργειας, ο εκνευρισμός, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κούραση και η αλλαγή στη διάθεση.

Υπάρχει η χρόνια και η περιστασιακή αϋπνία, η οποία διαρκεί από ένα βράδυ έως μερικές εβδομάδες και περιλαμβάνει τα ίδια συμπτώματα. Η περιστασιακή αϋπνία οφείλεται συνήθως σε συναισθηματική ένταση (π.χ άγχος για τη δουλειά, διαζύγιο κλπ) ή σε προβλήματα υγείας και είναι κάτι φυσιολογικό και συνήθως εξαφανίζεται όταν φεύγει και η αιτία που την προκαλεί. Όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτή γρηγορότερα για να μην καταφύγουμε στα …χάπια;

  1. Αντιμετωπίστε την αϋπνία με φυσικό τρόπο

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Γιαννοπούλου, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε 15-20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας σιωπηλά. Ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, να δείτε λίγη τηλεόραση ή να ακούσετε απαλή μουσική. Μετά από λίγη ώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και να προσπαθήσετε ξανά να κοιμηθείτε.

2.Αποφύγετε τη μεσημεριανή σιέστα

Αν πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα έχετε δυσκολίες στον ύπνο τη νύχτα, πολύ περισσότερο αν ταλαιπωρείστε ήδη από αϋπνία.

3.Βάλτε ωτοασπίδες

Υπάρχουν περιπτώσεις που η αϋπνία προκαλείται από άγρυπνες νύχτες λόγω επαναλαμβανόμενων εκκωφαντικών θορύβων.

4.Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό στρώμα και αναπαυτικά μαξιλάρια

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αϋπνία, όταν κοιμάστε σε καλό στρώμα- όχι πολύ σκληρό ή σπογγώδες. Επιπλέον, φροντίστε τα μαξιλάρια σας να είναι άνετα.

5.Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ έχει την ιδιότητα καταρχήν να προκαλεί υπνηλία και μπορεί να σας κάνει να νυστάξετε, έχει ταυτόχρονα και δυσάρεστες επιπτώσεις, αφού μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Το χειρότερο είναι ότι όταν η επίδραση του αλκοόλ εξαφανίζεται, θα έχετε δυσκολία να τα καταφέρετε να ξανακοιμηθείτε.

6. Μην αλλάζετε συνεχώς κρεβάτι ή μην κοιμάστε στον καναπέ

Είναι σημαντικό να μάθετε να κοιμάστε στο κρεβάτι σας, ακόμα κι αν δεν καταφέρνετε να σας πάρει ο ύπνος, γιατί με αυτό τον τρόπο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην ιδέα ότι ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για ύπνο.

7. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ρουτίνα ύπνου-ξυπνήματος

Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και δεν κοιμάστε το μεσημέρι, οι πιθανότητες να έχετε καλό ύπνο αυξάνονται.

8. Μην φέρνετε στο σπίτι δουλειά από το γραφείο

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να αποφύγετε τη δουλειά, το φαγητό, την τηλεόραση ή τους καβγάδες με το σύντροφό σας στην κρεβατοκάμαρα. Να θυμάστε ότι η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ύπνο.

9. Αναζητήστε πρακτικές χαλάρωσης

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε γλυκό ύπνο. Ανακαλύψτε τέτοιες τεχνικές και σίγουρα θα έχετε μια ξεκούραστη νύχτα.

10. Φτιάξτε την ιδανική ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρά σας

Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, σιωπηλό, χαλαρωτικό και κρύο. Αν δεν φροντίσετε να υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

11. Προσπαθήστε να αποφύγετε το φαγητό πριν από τον ύπνο

Είναι σημαντικό να τρώτε το βραδινό σας φαγητό 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

12. Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια

Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε μερικές φυσικές θεραπείες και αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών χαπιών. Τα υπνωτικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χωρίς να το καταλάβετε, δεν θα μπορείτε πλέον να κοιμηθείτε χωρίς να πάρετε υπνωτικά χάπια. Βέβαια, η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.

Αν η αϋπνία επιμένει, καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Η βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά αν η αϋπνία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

topontiki.gr

Read More