Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,
Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.
ΤοMatcha teaείναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στην παγκόσμια αγορά, και όχι άδικα. Το πράσινο αυτό τσάι, που παρασκευάζεται από τις φύλλα του φυτού Camellia sinensis, προσφέρει πλούσια γεύση και μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ας δούμε αναλυτικά γιατί το matcha είναι τόσο ωφέλιμο.
1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το matcha περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, κυρίως κατεχινών, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του matcha συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
2. Αυξάνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση
Το matcha περιέχει μια φυσική μορφή καφεΐνης, που σε συνδυασμό με την L-theanine (ένα αμινοξύ που περιέχεται στα φύλλα του), προσφέρει ήπια ενέργεια χωρίς τα υπερβολικά σκαμπανεβάσματα που προκαλεί ο καφές. Η καφεΐνη στο matcha απορροφάται αργά, προσφέροντας παρατεταμένη ενέργεια και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση.
3. Ενισχύει την καύση λίπους
Το matcha είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει την καύση του λίπους και να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Οι κατεχίνες που περιέχει το matcha βοηθούν στην αύξηση της θερμογένεσης, δηλαδή στη διαδικασία παραγωγής θερμότητας από τον οργανισμό, η οποία ενισχύει την καύση θερμίδων.
4. Υποστηρίζει την καρδιοαγγειακή υγεία
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι κατεχίνες στο matcha μπορούν να μειώσουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη, προσφέροντας προστασία στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.
5. Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Η L-theanine στο matcha δεν βοηθά μόνο στη βελτίωση της συγκέντρωσης, αλλά και στην προώθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Συνδυάζει την ενέργεια της καφεΐνης με την ηρεμία, προσφέροντας μια ισχυρή αίσθηση ευεξίας χωρίς άγχη ή νευρικότητα.
6. Αντιγηραντικές Ιδιότητες
Το matcha, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι κατεχίνες βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τη φθορά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθυστερώντας τα σημάδια της γήρανσης.
Η υψηλή μεταδοτικότητα του νοροϊού φαίνεται πως εξηγεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «κύματα» ιογενούς γαστρεντερίτιδας
Στο μικροσκόπιο ελληνικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών είναι οι εξάρσεις γαστρεντερίτιδας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Το συμβάν με τους φοιτητές στα Χανιά που μολύνθηκαν από νοροϊό τον περασμένο μήνα προκάλεσε αίσθηση λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών (περισσότερα από 160 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες). Ο ΕΟΔΥ, όμως, είναι σε γενικότερη επιφυλακή καθώς εστίες του συγκεκριμένου ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το πρωτο θέμα και Μαρία – Νίκη Γεωργάντα την ίδια στιγμή, ο νοροϊός απασχολεί την Ευρώπη. Το ίδιο και άλλα παθογόνα που οδηγούν σε ιογενείς γαστρεντερίτιδες, ταλαιπωρώντας τους πολίτες με έντονη συμπτωματολογία. Την περίοδο 2023/2024 παρατηρήθηκε αύξηση των μολύνσεων από νοροϊό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Eurosurveillance. Συγκεκριμένα, αύξηση κρουσμάτων νοροϊού καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «οικογένεια» των νοροϊών χωρίζεται σε 10 γονοομάδες (GI έως GX), με την πλειονότητα των λοιμώξεων από νοροϊό να σχετίζονται με ιούς GI (9 γονότυποι) και GII (23 γονότυποι). Από το 2012 κι έπειτα ο τύπος «GII.4 Sydney» ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά κρούσματα νοροϊού που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Ωστόσο, από το 2021 και τη μεγάλη έξαρση νοροϊού που ξέσπασε στη Ρουμανία, πολλά κρούσματα αποδίδονται πια στα στελέχη GII.17.
Σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, πράγματι καταγράφεται μια αυξημένη δραστηριότητα νοροϊού στις ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο χρόνο. Στην Ελλάδα, ο νοροϊός δεν επιτηρείται τακτικά, επομένως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την κυκλοφορία του κατ’ έτος. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα και με δεδομένες επιδημικές εξάρσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, ο ΕΟΔΥ διερευνά τις αιτίες και παρακολουθεί την επιδημιολογία του ιού.
Πρόσφατη είναι η περίπτωση της Κρήτης και βασικά των Χανίων όπου φοιτητές του Πολυτεχνείου νόσησαν μαζικά με γαστρεντερίτιδα. Ο ΕΟΔΥ αναζητά τις ακριβείς αιτίες του «κύματος» – που κατέγραψε περισσότερα από 160 περιστατικά σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Μέσω ερωτηματολογίου που απέστειλε στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά τη συμπλήρωσή του από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που νόσησαν. Οι ασθενείς θα απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις (τρόφιμα που καταναλώθηκαν, συμπτώματα, χρήση νερού, συμμετοχή σε κοινωνικά γεγονότα, είδος αποχετευτικού συστήματος) με σκοπό οι ειδικοί του ΕΟΔΥ να εντοπίσουν τη… διαδρομή του ιού
Ενόψει του χειμώνα οιλοιμώξειςτου αναπνευστικού θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους μας και κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, προειδοποιούν επιστήμονες.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στυλιανός Λουκίδης, στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου -λίγο πριν τις γιορτές -και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου, όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία.
«Οι πιο γνωστές και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού αφορούν τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την Covid-19, καθώς και άλλους ιούς που σίγουρα υπάρχουν σήμερα και κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια των επιδημικών εξάρσεων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς όχι μόνο για τις προσβολή από τις λοιμώξεις αλλά και για την πιθανή εξέλιξη σε σοβαρή νόσο είναι οι άνθρωποι με χαμηλή άμυνα του οργανισμού, οι λεγόμενοι ανοσοκατασταλμένοι, οι άνθρωποι που είναι πάνω από 65 ετών, αυτοί που έχουν σημαντικές συν-νοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης» επισημαίνει.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους φετινούς χειμερινούς μήνες όσον αφορά τον κορωνοϊό που πλέον έχει γίνει μια ενδημική νόσος με υφέσεις και εξάρσεις απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου θα έχουμε πάλι μια αύξηση των περιπτώσεων η οποία σίγουρα θα έχει επίπτωση στις νοσηλείες και στη χρήση των δομών υγείας. Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι σε αυτή τη φάση έχουμε μια πάρα πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη».
»Η καλή υγιεινή, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης, η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων στις ομάδες εκείνες που κινδυνεύουν για σοβαρή νόσο, καθώς και ο εμβολιασμούς των ανθρώπων εκείνων που έχουν οριστεί διεθνώς ότι είναι πιο ευάλωτοι στην εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή μορφή, είναι τα μέτρα εκείνα που θα μειώσουν και την πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και τη νοσηρότητα και θνητότητα από τη νόσο», επισήμανε.
Μπροστά στην πρόκληση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η ανάγκη πρόληψης καθίσταται επιτακτική επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς πέρα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι σημαντικό και όλοι οι ενήλικες με παράγοντες κινδύνου να είναι επαρκώς εμβολιασμένοι με τα εμβόλια που συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Ενηλίκων.
Όπως εξηγεί ο κ. Λουκίδης «οι άνθρωποι οι οποίοι εμβολιάζονται και τηρούν τους κανόνες υγιεινής στην περίοδο των ενδημικών εξάρσεων και όχι μόνο, είναι σίγουρα η μειονότητα όσων εξελίσσουν μια ιογενή λοίμωξη ή μια μικροβιακή λοίμωξη σε αυτό που λέμε σοβαρή νόσο, όταν μιλάμε για πνευμονιόκοκκο».
Γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη αρκετών ανθρώπων στον εμβολιασμό
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βλέπουν με επιφύλαξη κάποια εμβόλια. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρώτησε τον πρόεδρο της ΕΠΕ τι έχει συμβάλει ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια αλλά και εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σήμερα.
«Εδώ πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας η οποία έχει σχέση και με την επικοινωνιακή πολιτική που φτιάξαμε για τα εμβόλια ανεξάρτητα από την περίοδο της Covid-19. Η εμπιστοσύνη του κόσμου, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές μειονοτικές τάσεις που σίγουρα βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας, έχει άμεση σχέση με την προσέγγιση του γιατρού και με την εκλαϊκευμένη τεκμηρίωση της παρέμβασης του εμβολιασμού ως μέσου πρόληψης.
Παίρνοντας αρκετά παραδείγματα από την περίοδο της πανδημικής έξαρσης της Covid-19, πρέπει να θυμηθούμε πώς ήμασταν στις αρχές του 2021 και πως το σύστημα υγείας ανταπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες δύο σκληρών μεταλλάξεων, της βρετανικής και της δέλτα, όταν εισήχθη ο εμβολιασμός. Την ίδια περίοδο, όμως, νομίζω ότι όλοι μας προσπαθήσαμε να υπερασπίσουμε τις επιστημονικές μας απόψεις διαφορετικά ο ένας από τον άλλον, πράγμα που για τον κόσμο ήταν μάλλον ένα αρνητικό πρόσημο ώστε να εμπιστευτεί την επιστήμη».
Όσον αφορά στο ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης, ο καθηγητής πνευμονολογίας εξήγησε πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει πολλές συνιστώσες και οφείλεται «σε πολλαπλές σε διαφορετικές γνώμες που ακούγονται κατά καιρούς από επιστημονικές πηγές, στην μη επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία στο διαδίκτυο και ίσως στην έλλειψη επικοινωνιακής τακτικής μεταξύ ιατρού και ασθενούς που άπτεται της σωστής πληροφόρησης της τεκμηριωμένης επιστημονικής άποψης και της εκλαϊκευμένης προσέγγισης».
«Είναι λογικό ότι όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχεις και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτό συμβαίνει με όλα τα φάρμακα. Πρέπει όμως να βάζεις σε μια ζυγαριά όλα τα θετικά στοιχεία του εμβολιασμού, όλες τις θετικές επιδράσεις του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία και από την άλλη πλευρά τις λίγες -ακόμα και αν είναι σημαντικές- ανεπιθύμητες ενέργειες», κατέληξε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αναλογιστούμε τη μείωση της πνευμονικής θνησιμότητας μέσω των εμβολίων και να σκεφτούμε την εξάλειψη πολλών ασθενειών οι οποίες επανακάμπτουν λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, όπως η ιλαρά.
Σε ποιο βαθμό τα εμβόλια προστατεύουν από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση
Ερωτηθείς ο κ. Λουκίδης με ποια εμβόλια θα μπορούσε κάποιος να προφυλαχθεί και ποια είναι η ποσοστιαία προστασία που προσφέρουν για να μην μολυνθεί από τις ιογενείς λοιμώξεις ανέφερε: «Αυτά τα εμβόλια είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ ανεξάρτητα από την εποχή θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί απέναντι στον πνευμονιόκοκκο και στον έρπητα ζωστήρα. Η προστασία με βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στη βιβλιογραφία είναι για τη γρίπη κοντά στο 35%, για τον πνευμονιόκοκκο κοντά στο 45%, για την Covid-19 από ό,τι φαίνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από πρόσφατη βιβλιογραφική άποψη που αφορά το νότιο ημισφαίριο αγγίζουν το 60% στο πρώτο τετράμηνο, ενώ για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό τα στοιχεία είναι πολύ πρώιμα αλλά φαίνεται ότι η προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσο μπορεί να αγγίζει και το 90%».
Αλήθεια τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και σε ποιο βαθμό όσων αφορά τη βαρύτητα με την οποία νοσεί κάποιος από μια αναπνευστική λοίμωξη; Αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα που προβληματίζει κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ επισημαίνει πως τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αυτούς οι οποίοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάποιο ηλικιακό κριτήριο και προστατεύουν σημαντικά απέναντι στην εξέλιξη σε σοβαρή νόσο.
«Εκεί τα ποσοστά με βάση την αποτελεσματικότητα είναι πολύ υψηλότερα και είναι πολύ σημαντικό αυτό που βλέπουμε στις ενδημικές εξάρσεις, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται με ταυτοποιημένες ιογενείς λοιμώξεις -δηλαδή λοιμώξεις οι οποίες έχει ταυτοποιήσει το αίτιο- είναι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι». «Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και έναν μύθο που υπάρχει, ότι όλες οι λοιμώξεις οι οποίες υπάρχουν κατά τη διάρκεια των ενδημικών εξάρσεων είναι γρίπη. Έτσι αρκετοί λένε έκανα το αντιγριπικό αλλά νόσησα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι νοσήσαν από κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη», πρόσθεσε.
Οι επιπλοκές του πνευμονιόκοκκου και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός
Ο πνευμονιόκοκκος -για τον οποίο υπάρχει προληπτικό εμβόλιο- είναι ένα ισχυρό μικρόβιο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τη διεισδυτική Πνευμονιοκοκκική νόσο που σχετίζεται με τη μηνιγγίτιδα και την εμφάνιση του μικροβίου στο αίμα επισημαίνουν οι επιστήμονες και προσθέτουν πως άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η συλλογή υγρού στον πνεύμονα που συνοδεύει την Πνευμονιοκοκκική πνευμονία.
«Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν από την καρδιά όπως η μυοκαρδίτιδα ή/και η περικαρδίτιδα, ή η επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας, μπορεί να οδηγήσουν έναν ασθενή στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας», εξήγησε ο κ. Λουκίδης και συμπληρώνει πως η διάγνωση αφορά στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών τα οποία καταπολεμούν τη νόσο.
Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά ότι δικαιολογημένα εξακολουθεί να μας ανησυχεί μετά την έξαρση που εμφάνισε πρόσφατα.
«Τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό η ειδικότητα της πνευμονολογίας τον έμαθε από τη λοίμωξη που προκαλούσε στα παιδιά και που αυτή η λοίμωξη αποτελούσε έναν σαφέστατο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος και στην ενήλικη ζωή. Φαίνεται όμως ότι η επίδραση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού σαν ενδημική ιογενής λοίμωξη κατά τη διάρκεια των μηνών από τον Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου έχει μια σημαντική επίπτωση στο σύστημα υγείας με αρκετές νοσηλείες και δυστυχώς με υψηλή θνητότητα», επισήμανε ο κ. Λουκίδης, εφιστώντας την προσοχή στις κύριες ομάδες που προσβάλλονται από τη σοβαρή μορφή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού που είναι «οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα».
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε δε, είναι ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός για τους ενήλικες δεν έχει καμία θεραπεία παρά μόνο πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος στην Ελλάδα έχει αδειοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 με σχεδιασμό για τις ηλικίες πάνω από τα 75 έτη και για αυτές μεταξύ 60 και 74 που έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό συνοδό νόσημα», σημείωσε.
Νόστιμη αλλά και συνάμα θρεπτική, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό το ευέλικτο μπαχαρικό, που θεωρήθηκε πιο πολύτιμο κι από τον χρυσό, προσθέτει μια γλυκιά, ζεστή γεύση στα φαγητά και τα ποτά.
Σήμερα, η έρευνα επιβεβαιώνει τα πολυάριθμα οφέλη της κανέλας για την υγεία.
1) Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η κανέλα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν το σώμα από παθογόνους παράγοντες, όπως ιούς και βακτήρια, αλλά και άλλες επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο περιβάλλον. Μάλιστα, τα ποσοστά αντιοξειδωτικών που περιέχει ξεπερνούν ακόμη και αυτά που βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά.
Αυτό το εκπληκτικό μπαχαρικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, έναν συγκεκριμένο τύπο αντιοξειδωτικού που είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
2) Ανακουφίζει από την φλεγμονή και τον πόνο
Η φλεγμονή είναι απαραίτητη για τη διαδικασία επούλωσης του σώματος.
Ενώ η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επούλωση των τραυματισμών, η έρευνα δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις υγείας. Τα αντιοξειδωτικά της κανέλας έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Η έρευνα δείχνει ότι το μπαχαρικό αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία και την πρόληψη φλεγμονωδών καταστάσεων. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πόνο, πιάστε λίγη κανέλα αντί για ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον μυϊκό πόνο και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την ανακούφιση από μυαλγίες.
3) Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Η κανέλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτό το μπαχαρικό μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο σώμα – όλους τους κοινούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, αυξάνει και βελτιώνει την κυκλοφορία.
Εάν είχατε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών της καρδιάς. Δοκιμάστε να ρίξετε κανέλα στο γιαούρτι σας το πρωί για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.
4) Ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η κανέλα αναφέρεται ως ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά για διαβητικούς, καθώς έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της ζάχαρης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς, για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα.
Παράλληλα με την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη διαχείριση του διαβήτη, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου νηστείας.
5) Βελτιώνει τη στοματική υγεία
Ορισμένες οδοντόκρεμες περιέχουν κανέλα ως συστατικό, όχι μόνο για την πεντανόστιμη γεύση της, αλλά και για τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες.
Η κανέλα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να καταπραΰνει τους πονόδοντους και να καταπολεμήσει τις στοματικές παθήσεις. Η κανέλα μπορεί να διατηρήσει την αναπνοή σας φρέσκια και την στοματική σας υγιεινή σε καλή κατάσταση, προστατεύοντας από ορισμένα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, κακή αναπνοή και στοματικές λοιμώξεις.
Εκτός από την ελκυστική της γεύση, η κανέλα προστίθεται επίσης στο κόμμι και στο στοματικό διάλυμα, διότι απομακρύνει τα βακτήρια του στόματος, βοηθώντας στην αποβολή της κακής αναπνοής χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες.
6) Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού δέρματος
Τα οφέλη της κανέλας για το δέρμα είναι άφθονα, χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από εξανθήματα, λοιμώξεις και ερεθισμούς.
Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου κανέλας αναμεμειγμένου με ένα έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο) στο δέρμα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος. Επιπλέον, εάν ελπίζετε να μειώσετε τις ρυτίδες για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, ίσως θελήσετε να προσθέσετε κανέλα στη διατροφή σας.
Το εκχύλισμα κανέλας προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και μπορεί να είναι χρήσιμο ως εργαλείο αντιγήρανσης στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Σε μερικούς αρέσει να δημιουργούν ορό κανέλας και μελιού για εφαρμογή στο δέρμα. Μια χρήσιμη παρασκευή για την μείωση της ακμής και της ροδόχρου ακμής, αλλά και για την απομάκρυνση των ρυτίδων.
7) Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
Μερικά από τα οφέλη για την υγεία της κανέλας οφείλονται σε μια ένωση στο μπαχαρικό που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ένωση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, ενώ μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κανέλα ενεργοποιεί αντιοξειδωτικές αντιδράσεις στα κύτταρα του παχέος εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν πώς αυτό το ισχυρό μπαχαρικό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
8) Διατηρεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σας
Η κανέλα μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην άμυνα ενάντια σε κοινές νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Μελέτες in vitro διαπίστωσαν ότι η κανέλα εμποδίζει τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι η κανέλα μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης, καθώς μεγαλώνετε.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην κανέλα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης στους νευρώνες (κύτταρα του εγκεφάλου). Συμβάλλουν, έτσι, στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, διατηρώντας τον εγκέφαλό σας αιχμηρό και λειτουργικό, όπως στα νιάτα σας.
9) Καταπραΰνει το στομάχι
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κανέλα εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο για τη γεύση όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Σήμερα, πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τα προβλήματα στην κοιλιά και τη γαστρεντερική δυσφορία. Στην παραδοσιακή αγιουβερδική ιατρική, η κανέλα χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία αερίων και πεπτικών ανισορροπιών.
Μια κουταλιά μέλι αναμεμειγμένη με κανέλα λέγεται ότι ανακουφίζει από τη δυσπεψία, ενώ μελέτες βρήκαν πως η κανέλα καταπραΰνει το γαστρικό έλκος σε ζώα. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματική είναι στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε κανέλα στο τσάι σας για να καταπραΰνετε τυχόν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
10) Είναι ένα φυσικό, υγιεινό γλυκαντικό
Αντί να ψάχνετε για ζάχαρη την επόμενη φορά που λαχταράτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε να προσθέσετε κανέλα στο φαγητό ή το ποτό σας.
Υψηλή σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες, η κανέλα είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε τη λαχτάρα σας για γλυκά, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λαχταράτε μια γλυκιά απόλαυση; Για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, το στιγμιαίο πλιγούρι βρόμης με κανέλα μήλου είναι ένα θρεπτικό, φυσικά γλυκό πρωινό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε κανέλα στον καφέ και το τσάι σας ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Ητραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή (29/11) στην Ξάνθη με τη δηλητηρίαση τεσσάρων παιδιών από υγραέριο, με συνέπεια ένας 16χρονος να χάσει τη ζωή του και δύο αδελφές του να διασωληνωθούν, έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους από τη λαθεμένη χρήση του αερίου.
Το υγραέριο (ή υγροποιημένο αέρων πετρελαίων – LPG) είναι ένα άχρωμο, άοσμο και ιδιαίτερα εύφλεκτο αέριο. Είναι συστατικό του φυσικού αερίου και αποτελείται κυρίως από προπάνιο, βουτάνιο ή μίγμα των δύο, αναφέρει η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).
Για να διευκολυνθεί η ανίχνευσή του, καθώς όπως προαναφέρθηκε είναι άοσμο, προστίθενται κατά την επεξεργασία του άλλα χημικά, όπως η αιθανοθειόλη. Αυτά του προσδίδουν τη χαρακτηριστική οσμή που αντιλαμβανόμαστε σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Χρήσεις και τρόποι έκθεσης
Το υγραέριο χρησιμοποιείται ευρέως ως καύσιμο για συσκευές θέρμανσης και μαγειρικής σε σπίτια και κατασκηνώσεις. Χρησιμοποιείται επίσης ψυκτικό μέσο, προωθητικό αερολυμάτων, καύσιμο για ορισμένα οχήματα και για την παραγωγή άλλων χημικών και υλικών.
Στο περιβάλλον διαχέεται κατά τη χρήση, αποθήκευση, χειρισμό ή απόρριψή του. Μπορεί επίσης να απελευθερωθεί κατά λάθος σε οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια. Όταν διαχυθεί στον αέρα, διασπάται γρήγορα.
Ένας άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί στο υγραέριο κατά τη χρήση εξοπλισμού, συσκευών ή προϊόντων που το χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί όταν τα προϊόντα χρησιμοποιούνται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή τους. Επιπλέον, η όποια έκθεση συνήθως είναι μικρή.
Έκθεση μπορεί να συμβεί και σε επαγγελματικούς χώρους, όπου αποθηκεύεται, χρησιμοποιείται, μεταφέρεται, παράγεται ή απορρίπτεται. Ωστόσο, έχουν θεσπιστεί όρια ασφαλείας, τα οποία είχαν χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται τοξικά για τους ανθρώπους.
Οι κίνδυνοι από την έκθεση
Για να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία από το υγραέριο, πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί του ένας άνθρωπος. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισπνοή ή με την επαφή του με το δέρμα. Όπως ισχύει για όλα τα χημικά, έτσι και στην περίπτωση του υγραερίου οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες όπως:
Η ποσότητα (δόση) του υγραερίου στην οποία εκτέθηκε το άτομο
Ο τρόπος έκθεσης
Η διάρκεια της έκθεσης
Η μορφή του υγραερίου
Εάν υπήρξε έκθεση και σε άλλα χημικά
Πιο αναλυτικά, όταν ένας άνθρωπος εισπνεύσει υγραέριο μπορεί να εκδηλώσει:
Διέγερση
Μπερδεμένη ομιλία
Έμετο
Έξαψη
Πονοκέφαλο
Απώλεια συντονισμού των κινήσεων και ισορροπίας
Η εισπνοή μεγάλων δόσεων, όπως συμβαίνει σε περίπτωση κακής χρήσης ή ατυχήματος, μπορεί να προκαλέσει:
Αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα
Σπασμούς
Κώμα
Θάνατο
Υπάρχει ακόμα κίνδυνος ασφυξίας, εάν κάποιος εισπνεύσει πάρα πολύ υγραέριο. Αντίστοιχα, η επαφή του υγροποιημένου υγραερίου με το δέρμα (π.χ. όταν έχει διαρροή ένα δοχείο) μπορεί να προκαλέσει κρυοπάγημα.
Οιιώσεις του αναπνευστικού είναι εξαιρετικά συχνές, καθώς κάθε χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς τις εκδηλώνουμε μία ή περισσότερες φορές. Μολονότι όμως είναι τόσο συχνές εξακολουθούν να περιβάλλονται από πολλούς μύθους, ορισμένοι από τους οποίους αφορούν την πρόληψη και τηθεραπεία τους.
Μπορεί κάποιος να πάθει ίωση το καλοκαίρι; Θα κρυολογήσει αν βγει στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι; Είναι αλήθεια ότι η βιταμίνη C μπορεί να μας προστατεύσει από τις ιώσεις;
Κορυφαίοι ειδικοί από τις ΗΠΑ ξεδιαλύνουν αυτούς και άλλους μύθους για τις ιώσεις της εποχής.
Μύθος 1: Οι ιώσεις προκαλούνται από έναν ιό
Η αλήθεια: Με τον όρο «ιώσεις» το ευρύ κοινό περιγράφει το κοινό κρυολόγημα. Αυτό δεν προκαλείται από έναν ιό, αλλά από περισσότερους από 200. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς εκδηλώνουν αναπνευστική ίωση (δηλαδή κρυολόγημα) περισσότερες από μία φορά κάθε χειμώνα, αναφέρει ο Dr. Thomas Russo, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη.
Η πιο συχνή αιτία του κοινού κρυολογήματος είναι οι ρινοϊοί. Ωστόσο κρυολογήματα προκαλούν και πολλοί άλλοι ιοί, όπως ενδεικτικά:
Αδενοϊοί
Εντεροϊοί
Οι ιοί της παραγρίπης
Οι κοινοί κορωνοϊοί (όχι αυτός που προκαλεί την COVID-19)
Μύθος 2: Αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυολογήσεις
Η αλήθεια: Ο μύθος αυτός είναι παλαιός όσο ο χρόνος, αλλά έχει καταρριφθεί προ πολλού από την ιατρική έρευνα. «Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς. Οι ιοί δεν ενδιαφέρονται για το αν κάποιος έχει βρεγμένα μαλλιά ή κρυώνει», τονίζει ο Dr. William Schaffner, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο Τένεσι.
Το ίδιο ισχύει και για όσους πιστεύουν ότι θα κρυολογήσουν αν μείνουν με βρεγμένα πόδια. Μελέτες έχουν δείξει πως οι αναπνευστικές ιώσεις δεν προκαλούνται όταν κρυώνει το σώμα. Αυτό που θα μπορούσε ίσως να συμβεί είναι ότι λόγω κρύου, επιταχύνεται η εκδήλωση μιας υποκλινικής (προϋπάρχουσας αλλά χωρίς συμπτώματα ακόμα) λοίμωξης. Όχι όμως ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από έναν αναπνευστικό ιό.
Μύθος 3: Η βιταμίνη C προλαμβάνει τις ιώσεις
Η αλήθεια: Αν και η βιταμίνη C προωθείται συστηματικά ως μέσον πρόληψης των ιώσεων, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.
Συνδυασμένη ανάλυση 29 προγενέστερων κλινικών μελετών με περισσότερους από 11.000 εθελοντές έδειξε πως όσοι λαμβάνουν συστηματικά τη βιταμίνη δεν παθαίνουν λιγότερο συχνά ιώσεις. Επιπλέον, τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ τονίζουν πως «η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C δεν μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως κοινού κρυολογήματος».
Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να μας βοηθήσει όταν αρρωστήσουμε. Τα ΝΙΗ αναφέρουν πως όσοι την λαμβάνουν συστηματικά μπορεί να έχουν λίγο πιο σύντομες ιώσεις ή λίγο πιο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο αν κάποιος αρχίσει να την λαμβάνει αφού πρώτα νοσήσει, δεν ωφελείται.
Μύθος 4: Δεν μπορεί να πάθει κάποιος ίωση το καλοκαίρι
Η αλήθεια: Αν και οι αναπνευστικές ιώσεις είναι πιο συχνές τον χειμώνα, μπορεί να εκδηλωθούν και τις άλλες εποχές του χρόνου.
«Οι ιοί πάντοτε κυκλοφορούν γύρω μας. Απλώς μερικές εποχές του χρόνου είναι αυξημένο το φορτίο τους», εξηγεί ο Dr. Russo. «Μερικοί από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα επικρατούν περισσότερο το καλοκαίρι».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αναπνευστικές ιώσεις του χειμώνα προκαλούνται κυρίως από ρινοϊούς, ενώ το καλοκαίρι από εντεροϊούς.
Μύθος 5: Τα αντιβιοτικά επιταχύνουν την ανάρρωση από τις ιώσεις
Η αλήθεια: Ούτε την ανάρρωση επιταχύνουν, ούτε τις επιπλοκές προλαμβάνουν. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο βακτήρια, άρα δεν επηρεάζουν καθόλου τους ιούς, τονίζει ο Dr. Russo.
Το χειρότερο είναι ότι η αχρείαστη λήψη τους, μπορεί να καταστήσει τα βακτήρια του σώματός σας ανθεκτικά σε αυτά, συνηγορεί ο Dr. Schaffner. Αν συμβεί αυτό, κινδυνεύετε να μην σας «πιάνουν» αν και όταν πραγματικά τα χρειασθείτε.
Πριν πάρετε αντιβιοτικά λοιπόν, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Εκείνος θα κρίνει αν όντως έχετε απλή ίωση ή κάποια βακτηριακή λοίμωξη (π.χ. βακτηριακή βρογχίτιδα) για την οποία όντως τα χρειάζεστε.
Ενόψει του χειμώνα οι λοιμώξεις του αναπνευστικούθα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους μας και κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης, στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου -λίγο πριν τις γιορτές -και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία.
«Οι πιο γνωστές και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού αφορούν τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την Covid-19, καθώς και άλλους ιούς που σίγουρα υπάρχουν σήμερα και κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια των επιδημικών εξάρσεων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς όχι μόνο για τις προσβολή από τις λοιμώξεις αλλά και για την πιθανή εξέλιξη σε σοβαρή νόσο είναι οι άνθρωποι με χαμηλή άμυνα του οργανισμού, οι λεγόμενοι ανοσοκατασταλμένοι, οι άνθρωποι που είναι πάνω από 65 ετών, αυτοί που έχουν σημαντικές συν-νοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης» επισημαίνει.
Ρωτήσαμε τον κ. Λουκίδη εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους φετινούς χειμερινούς μήνες όσον αφορά τον κορονοϊό που πλέον έχει γίνει μια ενδημική νόσος η οποία έχει υφέσεις και εξάρσεις.
«Είναι σίγουρο ότι μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου θα έχουμε πάλι μια αύξηση των περιπτώσεων η οποία σίγουρα θα έχει επίπτωση στις νοσηλείες και στην χρήση των δομών υγείας. Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι σε αυτή τη φάση έχουμε μια πάρα πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη. Η καλή υγιεινή, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης, η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων στις ομάδες εκείνες που κινδυνεύουν για σοβαρή νόσο, καθώς και ο εμβολιασμούς των ανθρώπων εκείνων που έχουν οριστεί διεθνώς ότι είναι πιο ευάλωτοι στην εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή μορφή, είναι τα μέτρα εκείνα που θα μειώσουν και την πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και τη νοσηρότητα και θνητότητα από τη νόσο», τονίζει.
Μπροστά στην πρόκληση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η ανάγκη πρόληψης καθίσταται επιτακτική επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς πέρα από την τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι σημαντικό και όλοι οι ενήλικες με παράγοντες κινδύνου να είναι επαρκώς εμβολιασμένοι με τα εμβόλια που συστήνονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Ενηλίκων.
Όπως εξηγεί ο κ. Λουκίδης «οι άνθρωποι οι οποίοι εμβολιάζονται και τηρούν τους κανόνες υγιεινής στην περίοδο των ενδημικών εξάρσεων και όχι μόνο, είναι σίγουρα η μειονότητα όσων εξελίσσουν μια ιογενή λοίμωξη ή μια μικροβιακή λοίμωξη σε αυτό που λέμε σοβαρή νόσο, όταν μιλάμε για πνευμονιόκοκκο».
Γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη αρκετών ανθρώπων στον εμβολιασμό
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βλέπουν με επιφύλαξη κάποια εμβόλια. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ρώτησε τον πρόεδρο της ΕΠΕ τι έχει συμβάλει ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια αλλά και εάν είναι ικανοποιητική η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σήμερα.
«Εδώ πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας η οποία έχει σχέση και με την επικοινωνιακή πολιτική που φτιάξαμε για τα εμβόλια ανεξάρτητα από την περίοδο της Covid-19. Η εμπιστοσύνη του κόσμου, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές μειονοτικές τάσεις που σίγουρα βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας, έχει άμεση σχέση με την προσέγγιση του γιατρού και με την εκλαϊκευμένη τεκμηρίωση της παρέμβασης του εμβολιασμού ως μέσου πρόληψης.
Παίρνοντας αρκετά παραδείγματα από την περίοδο της πανδημικής έξαρσης της Covid-19, πρέπει να θυμηθούμε πώς ήμασταν στις αρχές του 2021 και πως το σύστημα υγείας ανταπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες δύο σκληρών μεταλλάξεων, της βρετανικής και της δέλτα, όταν εισήχθη ο εμβολιασμός. Την ίδια περίοδο, όμως, νομίζω ότι όλοι μας προσπαθήσαμε να υπερασπίσουμε τις επιστημονικές μας απόψεις διαφορετικά ο ένας από τον άλλον, πράγμα που για τον κόσμο ήταν μάλλον ένα αρνητικό πρόσημο ώστε να εμπιστευτεί την επιστήμη».
Όσον αφορά το ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ εξηγεί πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει πολλές συνιστώσες και οφείλεται «σε πολλαπλές σε διαφορετικές γνώμες που ακούγονται κατά καιρούς από επιστημονικές πηγές, στην μη επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία στο διαδίκτυο και ίσως στην έλλειψη επικοινωνιακής τακτικής μεταξύ ιατρού και ασθενούς που άπτεται της σωστής πληροφόρησης της τεκμηριωμένης επιστημονικής άποψης και της εκλαϊκευμένης προσέγγισης».
«Είναι λογικό ότι όταν εμβολιάζεις εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχεις και κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτό συμβαίνει με όλα τα φάρμακα. Πρέπει όμως να βάζεις σε μια ζυγαριά όλα τα θετικά στοιχεία του εμβολιασμού, όλες τις θετικές επιδράσεις του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία και από την άλλη πλευρά τις λίγες -ακόμα και αν είναι σημαντικές- ανεπιθύμητες ενέργειες», καταλήγει και προσθέτει πως θα πρέπει να αναλογιστούμε τη μείωση της πνευμονικής θνησιμότητας μέσω των εμβολίων και να σκεφτούμε την εξάλειψη πολλών ασθενειών οι οποίες επανακάμπτουν λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, όπως η ιλαρά.
Σε ποιο βαθμό τα εμβόλια προστατεύουν από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση
Ερωτηθείς ο κ. Λουκίδης με ποια εμβόλια θα μπορούσε κάποιος να προφυλαχθεί και ποια είναι η ποσοστιαία προστασία που προσφέρουν για να μην μολυνθεί από τις ιογενείς λοιμώξεις αναφέρει: «Αυτά τα εμβόλια είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης, το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19, ενώ ανεξάρτητα από την εποχή θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί απέναντι στον πνευμονιόκοκκο και στον έρπητα ζωστήρα. Η προστασία με βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στη βιβλιογραφία είναι για τη γρίπη κοντά στο 35%, για τον πνευμονιόκοκκο κοντά στο 45%, για την Covid-19 από ό,τι φαίνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από πρόσφατη βιβλιογραφική άποψη που αφορά το νότιο ημισφαίριο αγγίζουν το 60% στο πρώτο τετράμηνο, ενώ για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό τα στοιχεία είναι πολύ πρώιμα αλλά φαίνεται ότι η προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσο μπορεί να αγγίζει και το 90%».
Αλήθεια τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και σε ποιο βαθμό όσων αφορά τη βαρύτητα με την οποία νοσεί κάποιος από μια αναπνευστική λοίμωξη; Αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα που προβληματίζει κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ επισημαίνει πως τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αυτούς οι οποίοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάποιο ηλικιακό κριτήριο και προστατεύουν σημαντικά απέναντι στην εξέλιξη σε σοβαρή νόσο.
«Εκεί τα ποσοστά με βάση την αποτελεσματικότητα είναι πολύ υψηλότερα και είναι πολύ σημαντικό αυτό που βλέπουμε στις ενδημικές εξάρσεις, ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται με ταυτοποιημένες ιογενείς λοιμώξεις -δηλαδή λοιμώξεις οι οποίες έχει ταυτοποιήσει το αίτιο- είναι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι».
«Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και έναν μύθο που υπάρχει, ότι όλες οι λοιμώξεις οι οποίες υπάρχουν κατά τη διάρκεια των ενδημικών εξάρσεων είναι γρίπη. Έτσι αρκετοί λένε έκανα το αντιγριπικό αλλά νόσησα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι νοσήσαν από κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη», προσθέτει.
Οι επιπλοκές του πνευμονιόκοκκου και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός
Ο πνευμονιόκοκκος -για τον οποίο υπάρχει προληπτικό εμβόλιο- είναι ένα ισχυρό μικρόβιο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τη διεισδυτική Πνευμονιοκοκκική νόσο που σχετίζεται με τη μηνιγγίτιδα και την εμφάνιση του μικροβίου στο αίμα επισημαίνουν οι επιστήμονες και προσθέτουν πως άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η συλλογή υγρού στον πνεύμονα που συνοδεύει την Πνευμονιοκοκκική πνευμονία.
«Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν από την καρδιά όπως η μυοκαρδίτιδα ή/και η περικαρδίτιδα, ή η επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας, μπορεί να οδηγήσουν έναν ασθενή στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας» εξηγεί ο κ. Λουκίδης και συμπληρώνει πως η διάγνωση αφορά στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών τα οποία καταπολεμούν τη νόσο.
Για τον αναπνευστικός συγκυτιακός ιό ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά ότι δικαιολογημένα εξακολουθεί να μας ανησυχεί μετά την έξαρση που εμφάνισε πρόσφατα.
«Τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό η ειδικότητα της πνευμονολογίας τον έμαθε από τη λοίμωξη που προκαλούσε στα παιδιά και που αυτή η λοίμωξη αποτελούσε έναν σαφέστατο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος και στην ενήλικη ζωή. Φαίνεται όμως ότι η επίδραση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού σαν ενδημική ιογενής λοίμωξη κατά τη διάρκεια των μηνών από τον Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου έχει μια σημαντική επίπτωση στο σύστημα υγείας με αρκετές νοσηλείες και δυστυχώς με υψηλή θνητότητα», επισημαίνει ο κ. Λουκίδης, εφιστώντας την προσοχή στις κύριες ομάδες που προσβάλλονται από τη σοβαρή μορφή του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού που είναι «οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα».
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε δε, είναι ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός για τους ενήλικες δεν έχει καμία θεραπεία παρά μόνο πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος στην Ελλάδα έχει αδειοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 με σχεδιασμό για τις ηλικίες πάνω από τα 75 έτη και για αυτές μεταξύ 60 και 74 που έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό συνοδό νόσημα».
Τα κοινά καρδιαγγειακάφάρμακα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέα έρευνας του Karolinska Institutet στηΣουηδία, που δημοσιεύτηκε στοAlzheimer’s & Dementia: The Journal of theAlzheimer’s Association.
Αναλυτικά ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι φάρμακα για καρδιαγγειακές νόσους, πέρα από τα οφέλη που έχουν , όταν λαμβάνονται μακροχρόνια και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν και από την άνοια.
Η νέα έρευνα, του Karolinska Institutet, αποκάλυψε ότι η χρήση κοινών φαρμάκων για καρδιαγγειακές παθήσεις, για περισσότερα από 5 χρόνια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας μελλοντικά.
Η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής Alexandra Wennberg, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες εστίασαν σε μεμονωμένα φάρμακα και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών αλλά στη νέα έρευνα υπάρχει ευρύτερη προσέγγιση.
Η μελέτη
Η μελέτη ανέλυσε τον κίνδυνο άνοιας με στοιχεία από σουηδικές βάσεις δεδομένων 88.000 ανθρώπων άνω των 70 ετών που διαγνώστηκαν με άνοια μεταξύ 2011 και 2016. Περιέλαβε επίσης 880.000 συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για τη χρήση φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα από τα Swedish Prescribed Drug Register.
Τα ευρήματα
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων, στατινών, διουρητικών και αντιπηκτικών συνδέεται με 4% έως 25% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Συνδυασμός των φαρμάκων είχε ισχυρότερη προστατευτική δράση σε σχέση με χρήση κάθε φαρμάκου χωριστά.
Ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρήση αντιαιμοπεταλικών φαρμάκων για την πρόληψη εγκεφαλικών ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο μικροαιμορραγιών στον εγκέφαλο λόγω αυτών των φαρμάκων που συνδέονται με τη νοητική εξασθένηση.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο εύρημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ της ανακάλυψης νέων δεδομένων για την άνοια.
Σημαντικές αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που έγιναν από φορείς και πολίτες κατά τη διαδικασία της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Για την έκδοση πιστοποιητικού αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 παρακαλούνται οι πολίτες να επισκεφθούν το gov.gr και να μεταβούν στην υπηρεσία “Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19” ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.