HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Freegr network

Υγεία -Το μπαχαρικό που «διώχνει» τον πόνο και καταπολεμά τη φλεγμονή

 


Από το μαγείρεμα μέχρι την καλλυντική του και ιατρική του χρήση, ο κουρκουμάς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι πολλών πολιτισμών εδώ και περίπου 4.000 χρόνια.

Ακόμα και σήμερα, η κατανάλωσή του θεωρείται πολύτιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Ωστόσο, ενώ ο κουρκουμάς φέρεται να περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ενώσεις, τα περισσότερα από τα αναφερόμενα οφέλη του για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένες ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή – με πιο άφθονη την κουρκουμίνη. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που έχουν αποκαλύψει τα πλεονεκτήματά του, έχουν πραγματοποιηθεί σε κύτταρα και σε ζώα, καθιστώντας τις πραγματικές επιδράσεις στον άνθρωπο λιγότερο σαφείς.

Επομένως, τι μένει να κρατήσουμε πρακτικά σχετικά με τα οφέλη του;

Ο Duane Mellor, Επικεφαλής της Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, με άρθρο του στο The Conversation, συνοψίζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε και να προσέξουμε.

Αρχικά, πολλές από τις πιθανές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία έχουν συνδεθεί με τις φαινολικές ενώσεις του, οι οποίες, στο εργαστήριο, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονήκαρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Μια μελέτη σε ποντίκια απέδειξε ότι η χορήγηση ενός γραμμάριου κουρκουμίνης προσέφερε σε παχύσαρκα ποντίκια καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο ήπαρ μετά από 12 βδομάδες μελέτης. Εάν όμως θεωρήσουμε ότι η ίδια ποσότητα θα μπορούσε να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό, θα χρειαζόταν 2 κιλά κατανάλωσης κουρκουμά καθημερινά!

Παρά λοιπόν την έλλειψη κλινικών ερευνών που δείχνουν τα οφέλη στους ανθρώπους, ο κουρκουμάς (και η κουρκουμίνη) διατίθενται ευρέως στην αγορά ως αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα για μια σειρά από παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων του πόνου στις αρθρώσεις και της αρθρίτιδας.

Σε μια ανασκόπηση που συνεκτίμησε δοκιμές σε ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα κουρκουμά θα μπορούσαν να μετριάσουν τον πόνο σε μέτριο βαθμό, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο – και σε ορισμένες περιπτώσεις εξίσου ευεργετικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ωστόσο, οι μελέτες που εξετάστηκαν είτε είχαν λίγους συμμετέχοντες είτε μεγάλες διακυμάνσεις στην ποσότητα κουρκουμά, καθιστώντας το αδύνατο να αποσαφηνιστεί εάν όντως βοηθά στον πόνο.

Εκτός αυτών, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης έχει υποστηριχθεί ότι έχει αντικαρκινικές δράσεις, επειδή αντιστρέφει τις αλλαγές στο DNA των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο του μαστού. Και αυτή η διαπίστωση, όμως, ανήκει σε πείραμα σε εργαστήριο.

Όσον αφορά στις κλινικές μελέτες, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι στοματικές πλύσεις με κουρκουμά θα μπορούσαν να μειώσουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 120mg κουρκουμίνης (περίπου το ίδιο με ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά) συνδέθηκε με λιγότερους καρκινογόνους πολύποδες σε ασθενείς με αδενωματώδη πολυποδίαση.

Τέλος, οι κλινικές έρευνες για την επίδρασή του στη γνωστική ικανότητα ήταν γενικά πολύ μικρές, με έλλειψη συνοχής στο σχεδιασμό της μελέτης, στη δοσολογία και στον τρόπο μέτρησης των γνωστικών επιδράσεων.

Επομένως, συμπερασματικά, δεν είναι ακόμα ευκρινές πώς τα αναφερόμενα οφέλη του κουρκουμά μεταφράζονται στην ανθρώπινη υγεία και ο ειδικός καταλήγει στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην κατανάλωσή του ως θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση ασθενειών.

Πηγή: ygeiamou

Read More

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Freegr network

Ο θαλάσσιος «θησαυρός» που προστατεύει την καρδιά και αδυνατίζει!

 


Ζει στο βυθό της θάλασσας, ενισχύοντας τη μυστηριώδη φύση της. Πολλοί φοβούνται να το πλησιάσουν και σε άλλους η ιδέα να το αγγίξουν δεν φαίνεται καθόλου δελεαστική.

Κι όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύτιμο θαλάσσιο θησαυρό, που «κρύβει» πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία.

Ο λόγος για τα φύκια, ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο από τη διατροφική, όσο και από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η χρήση τους αναμένεται τώρα να ενισχυθεί, αφού μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Λιμνολογικών Ερευνών του Ισραήλ κατάφεραν να διπλασιάσουν τα αντιοξειδωτικά των φυκιών, να τριπλασιάσουν την ποσότητα της φυσικής αντιηλιακής τους προστασίας και να δεκαπλασιάσουν τις μοναδικές προστατευτικές χρωστικές ουσίες τους, που θεωρούνται υψηλής ιατρικής αξίας. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Marine Drugs αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στον τομέα της υγείας και ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των φαρμακευτικών ενώσεων που προέρχονται από τη θάλασσα.

«Τα φύκια ανήκουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κατέχοντας σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, καθαρίζουν το νερό και παρέχουν τροφή, βιότοπο και καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών και ασπόνδυλων», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης και διδακτορικός ερευνητής, Doron Ashkenazi. «Πέρα από αυτά, όμως, παράγουν μια μεγάλη ποικιλία διακριτών βιοδραστικών ενώσεων, εξαιρετικά ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Μελετώντας διαφορετικά είδη φυκιών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνα που υφίστανται ακραίες συνθήκες στρες, όπως αλλαγές στην αλατότητα, τη θερμοκρασία, τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και την υψηλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, έχουν αναπτύξει μοναδικούς χημικούς αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να επιβιώσουν σε αυτά τα σκληρά περιβάλλοντα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε τρεις τύπους φυκιών – UlvaGracilaria και Hypnea – παράλληλα με λύματα ψαριών και έπειτα τα εξέθεσε σε διάφορες συνθήκες στρες, όπως υψηλή ακτινοβολία, λιμοκτονία θρεπτικών ουσιών και υψηλή αλατότητα. Στη συνέχεια, εξέτασε πώς αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη συγκέντρωση πολύτιμων βιοϋλικών στα φύκια.

«Αναπτύξαμε τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και επινοήσαμε μια νέα μέθοδο για να ενισχύσουμε τα επίπεδα υγιεινών, φυσικών βιοδραστικών ενώσεων στα φύκια», ενημέρωσε ο δρ. Ashkenazi. «Ουσιαστικά δημιουργήσαμε «σούπερ φύκια», σχεδιασμένα ειδικά για χρήση σε αναδυόμενες βιομηχανίες υγείας, για εφαρμογές διατροφής, φαρμακευτικής και καλλυντικής φροντίδας».

Στόχος των ερευνητών, σε επόμενο στάδιο, είναι να εμποτίσουν τα φύκια με πρόσθετες φυσικές ουσίες, που θα παρέχουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Οι μελετητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η μεθοδολογία τους μπορεί να εφαρμοστεί παγκοσμίως στη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας φυκιών, μιας παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον, ικανής να ελαχιστοποιήσει τους περιβαλλοντικούς ρύπους και και να μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου.

«Στο μέλλον, η ανθρωπότητα θα επικεντρωθεί στη δημιουργία περιβαλλοντικών λύσεων, βασισμένων στην επιστήμη, όπως αυτή: Τεχνολογίες που προάγουν την ανακύκλωση και την ορθή χρήση των φυσικών πόρων χωρίς την υπερεκμετάλλευσή τους. Μπορούμε να συντηρούμε τη φύση και να ευημερούμε δίπλα της», καταλήγει ο δρ. Ashkenazi.

Τα φύκια αποτελούν, γενικότερα, μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που ισοδυναμεί με πολλά σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη των φυκιών είναι:

 • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Μεταξύ άλλων, είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, K, Β12, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα
 • Αποτελούν καλή πηγή ιωδίου και τυροσίνης: Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται ιώδιο και τυροσίνη για να λειτουργήσει σωστά. Η μη ορθή λειτουργία του θυρεοειδούς, που ελέγχει τον μεταβολισμό, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση ή απώλεια βάρους και μυϊκή αδυναμία
 • Περιέχουν μια ποικιλία προστατευτικών αντιοξειδωτικών: Τα φύκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων
 • Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φύκια μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
 • Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς: Ορισμένα θρεπτικά συστατικά των φυκιών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τέλος, όπως ισχύει και με κάθε άλλη ουσία, έτσι και η κατανάλωση φυκιών πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο θα μπορούσε να καταστήσει την υπερβολική πρόσληψη φυκιών απειλητική για την υγεία, ενώ οι μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχουν θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγή: ygeiamou

Read More

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Freegr network

Το ρόφημα που καίει λίπος ακόμα και όταν κάθεσαι

 


Λίγο πριν βγούμε στην παραλία, η ίδια σκέψη γυρνάει στο μυαλό όλων μας: Τι θα γίνει με το περιττό λίπος, από το οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να απαλλαγούμε;

Αναζητώντας την απάντηση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια σειρά από συμβουλές, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από την ίδια θεματική: Σωματική άσκηση.

Πληθώρα διαφορετικών πηγών θα σας ενθαρρύνουν να ασκηθείτε, προκειμένου να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και την εξωτερική σας εμφάνιση.

Πράγματι, η σωματική άσκηση είναι πολύτιμη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού με πολλούς τρόπους και δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πρέπει να την εντάξετε στη ζωή σας, αν δε το έχετε κάνει ήδη. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι κακό να αναζητήσετε συμπληρωματικούς τρόπους απώλειας λίπους. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένας από αυτούς τους τρόπους μπορεί να είναι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τσαγιού, που φαίνεται να «κρύβει» πολλά και θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας ισχυρίζονται το τσάι oolong αυξάνει τη διάσπαση του λίπους, μια επίδραση που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και όταν εσείς κοιμάστε. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Kumpei Tokuyama, η κατανάλωση μόλις δύο φλιτζανιών τσαγιού oolong την ημέρα διεγείρει σημαντικά τις διαδικασίες καύσης λίπους στο σώμα.

«Όπως όλες οι ποικιλίες τσαγιού, έτσι και το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης», εξηγεί ο ειδικός. «Θέλαμε, λοιπόν, να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης oolong στον μεταβολισμό της ενέργειας και του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών».

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: Κάποιοι κατανάλωναν καθημερινά τσάι oolong, άλλοι καθαρή καφεΐνη, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο, στο πλαίσιο μιας δοκιμής, που διήρκεσε συνολικά δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τσάι oolong ή καφεΐνη αύξησαν τη διάσπαση του λίπους τους κατά 20% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού oolong συνεχιζόταν, ακόμη και αφού οι συμμετέχοντες είχαν πάει για ύπνο.

Παραδόξως, διαπιστώθηκε ότι ούτε το τσάι ούτε η καφεΐνη προκάλεσαν αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτει ότι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μια ανοχή στην καφεΐνη που περιείχαν και τα δύο ροφήματα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Οι μελετητές θέλησαν, επιπλέον, να αξιολογήσουν την ποιότητα ύπνου και το κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων. Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη είναι γνωστή για την ιδιότητά της να κρατά τους ανθρώπους σε εγρήγορση, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν διαφορές στα πρότυπα ύπνου των ομάδων που κατανάλωναν τα καφεϊνούχα ροφήματα και της ομάδας που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα και μπορεί να συμβάλλει στην καύση λίπους ακόμη και τις ώρες που κοιμάστε.

«Η επίδραση του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε εάν τα αποτελέσματα που παρατηρήσαμε στη μελέτη 2 εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους για παρατεταμένη περίοδο. Επιπλέον, θέλουμε να δοκιμάσουμε τις επιδράσεις μιας ποικιλίας τσαγιού oolong χωρίς καφεΐνη, για να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα συστατικά του τσαγιού, κάτι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς το oolong βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει ο καθηγητής Tokuyama.

Τι είναι αυτό που κάνει το τσάι oolong να διαφέρει;

Αν και όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, ο βαθμός οξείδωσής τους είναι εκείνος που χαρίζει σε κάθε ποικιλία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ο βαθμός οξείδωσης, που κυμαίνεται από 8% έως 85%, καθορίζει το χρώμα και τη γεύση κάθε ποικιλίας τσαγιού. Το τσάι oolong προκύπτει μετά από μια μοναδική διεργασία, που περιλαμβάνει το στάδιο της αποξήρανσης κάτω από τον δυνατό ήλιο και την οξείδωση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινό, περιέχοντας αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που εμπεριέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Οι ειδικοί επισημαίνουν, τέλος, ότι πέρα από τις επιδράσεις που φαίνεται να έχει στην καύση λίπους, το τσάι oolong δίνει ικανοποιητικές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντική την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των οστών και των δοντιών.

Πηγή: ygeiamou

Read More

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Freegr network

Αυτά είναι επτά υγιεινά φαγητά που δεν είναι και τόσο... υγιεινά τελικά

 


Χαμηλά σε λιπαρά, χαμηλά σε υδατάνθρακες, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, βίγκαν… Οι διατροφικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του σήμερα ο καταναλωτής είναι αμέτρητες.
Πόσες όμως από τις επιλογές που θεωρείται πως είναι υγιεινές, είναι και στην πραγματικότητα;
Γκρανόλα
Παρόλο που η γκρανόλα, όπως και οι αντίστοιχες μπάρες, μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη (μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι), στην πράξη μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, ενώ είναι και υψηλή σε θερμιδική αξία. Ενδεικτικά, μια μερίδα (2/3 του φλιτζανιού) μπορεί να περιέχει 7 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και 290 θερμίδες. Οι ειδικοί συστήνουν ως εκ τούτου προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Γιαούρτια με γεύσεις
Το γιαούρτι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, αλλά είναι καλύτερο να επιλέγουμε γιαούρτια χωρίς ζάχαρη, φρούτα ή άλλα πρόσθετα, καθώς επίσης είναι πλούσια σε ζάχαρη.
Πρωτεϊνικά ποτά και μπάρες
Υπάρχει η εντύπωση ότι όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός τρόφιμου σε πρωτεΐνη, τόσο πιο υγιεινό είναι. Ορισμένες τροφές είναι φυσικά υψηλές σε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα ψάρια, τα αυγά και τα φασόλια, που αποτελούν υγιεινές επιλογές.
Ωστόσο, οι μπάρες πρωτεΐνης και τα σέικ πρωτεΐνης μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά, χρωστικές και φοινικέλαιο.
Προϊόντα χωρίς γλουτένη
Για άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη, η αποφυγή της είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα τρόφιμο επισημαίνεται ως χωρίς γλουτένη, δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ορισμένα επεξεργασμένα σνακ και γλυκά χωρίς γλουτένη περιέχουν εξίσου πολλές, αν όχι περισσότερες, θερμίδες.
Προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
Επειδή ένα φαγητό είναι χαμηλό σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινή επιλογή. Το λίπος συχνά αντικαθίσταται από ζάχαρη, ώστε να αντισταθμίζεται η απώλεια γεύσης.
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
Παρόλο που δεν περιέχουν ζάχαρη και γενικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, μελέτες τα συνδέουν με το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ όσοι τα καταναλώνουν συνηθίζουν στις γλυκιές γεύσεις.
Υποκατάστατα γάλακτος
Τα φυτικά γάλατα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που το γάλα ξηρών καρπών μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, πολλά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για τη βελτίωση της γεύσης τους.
Read More

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Freegr network

Γαστρεντερολόγος μας συμβουλεύει: Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί για την υγεία μας

 


Τα αντιβιοτικά, το στρες, τα γονίδια, καθώς και η διατροφή μας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του εντέρου, καθώς και τη συνολική υγεία του οργανισμού μας, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιατρικής ιστοσελίδας «Healthstat.gr». Και μπορεί τα πρώτα 3 να μη βρίσκονται στον έλεγχό μας, όμως οι τροφές που καταναλώνουμε είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα από τα τρόφιμα που στην Ελλάδα απολαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά: το ψωμί.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερό μας (δηλαδή το μικροβίωμά μας). Το ICYMI, μια ποικιλόμορφη, ακμάζουσα σειρά υγιών βακτηρίων του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για στρες, άγχος και κατάθλιψη ενώ υποστηρίζει την πέψη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τον ύπνο.

Έτσι, λοιπόν στο πλαίσιο αυτό ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz, M.D., με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times, «The Fiber Fueled Cookbook», μας συμβουλεύει ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου.

«Ας μιλήσουμε για το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου: Ψωμί με προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο γιατί αυτά τα μικρόβια μεταμορφώνουν το αλεύρι», εξηγεί ο Δρ. Bulsiewicz, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιδρά η μαγιά με το αλεύρι και το νερό στο προζύμι. «Η ζύμωση γίνεται αργά, απελευθερώνοντας βιταμίνες, πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, νέες μορφές φυτικών ινών, είτε το πιστεύετε είτε όχι» πρόσθεσε.

Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική

Το μαγικό με το προζύμι είναι ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη των γηγενών ζυμών που υπάρχουν φυσικά, για να φτιάξετε ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο προϊόν που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, από ψωμί μέχρι κρούστα πίτσας ή και τηγανίτες.

Εκτός από όλα τα προαναφερθέντα οφέλη αυτών των μικροβίων, ταυτόχρονα «μειώνουν ορισμένα από τα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Υπάρχει λιγότερη γλουτένη και λιγότερες φρουκτάνες στο προζύμι», διευκρινίζει ο Δρ. Bulsiewicz. «Λοιπόν αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και δυσκολεύεστε να φάτε κανονικό ψωμί, θα πρέπει να δοκιμάσετε προζύμι. Δεν είναι τυχαίο που μπήκε στη λίστα με τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού και τους κορυφαίους υδατάνθρακες που πρέπει να φάει κάποιος. Ωστόσο, εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας αφού τα ψωμιά με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένου του προζΥμιοΎ, εξακολουθούν να περιέχουν γλουτένη.

Τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι δεν σταματούν εδώ. Χάρη στη μοναδική φυσική διαδικασία ζύμωσης, τα τρόφιμα με βάση το προζύμι είναι επίσης γεμάτα με πρεβιοτικά, προβιοτικά και πέφτουν αρκετά χαμηλά στη γλυκαιμική κλίμακα (ένα μέτρο του πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα).

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Read More

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Freegr network

Τα λιπαρά που ρίχνουν την πίεση και «προστατεύουν» την καρδιά


 Όπως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε γενικό πλαίσιο, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για την κατάσταση της υγείας μας.

Και ενώ επικρατεί η πεποίθηση ότι τα λιπαρά σε γενικό πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγονται, υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά που δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα -που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη- έχουν συσχετιστεί, μεταξύ άλλων, με την αύξηση του βάρους αλλά και πλήθος άλλων προβλημάτων, προσβάλλοντας και την καρδιά. Από την άλλη, τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα είναι τα «καλά» λιπαρά που συστήνουν οι καρδιολόγοι για περισσότερα και υγιή χρόνια ζωής και καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), συνιστώνται δύο μερίδες ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος ή οι σαρδέλες την εβδομάδα.

Εκτός όμως από τις ζωικές πηγές των ωμέγα -3, πλούσιες πηγές αποτελούν και φυτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και συγκεκριμένα τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Τι κερδίζετε, όμως, με την αύξηση των ωμέγα – 3 στη διατροφή σας, σύμφωνα με τους καρδιολόγους;

Χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής προσβολής

Μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation αποκάλυψε τα οφέλη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη για 5 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και σε όσους έλαβαν μια αγωγή για την καρδιά με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι τελευταίοι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης 

Αντίστοιχα, πολλά είναι και τα οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση στο Journal of the American Heart Association εκτιμά ότι 2 έως 3 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα θα ήταν ιδανικά για τον οργανισμό. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες θα μπορούσα να ωφελήσουν τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Λιγότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Ο υπερβολικός σχηματισμός πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρες συνέπειες για την καρδιά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, όμως, επιβραδύνουν αυτή τη συσσώρευση, όπως διαπίστωσε και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, που εξέτασε την επίδραση του εικοσιπενταενοϊκού αιθυλίου ενός φαρμάκου για την καρδιά που περιέχει ωμέγα – 3, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μικρότερος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής 

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 3.000 ενήλικες άνω των 65 ετών για 14 χρόνια. Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3.

Πηγή: ygeiamou

Read More

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Freegr network

Τι είναι το καστορέλαιο – Τα 4 μεγάλα οφέλη για την υγεία


 Ένα από τα «φάρμακα της φύσης» που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι το καστορέλαιο, ένα φυτικό έλαιο που παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis, όπως αναφέρει το «Healthstat.gr».

Αυτοί οι σπόροι, οι οποίοι είναι γνωστοί ως καστορόσποροι, περιέχουν ένα τοξικό ένζυμο που ονομάζεται ρικίνη. Ωστόσο, η διαδικασία θέρμανσης που υφίσταται το καστορέλαιο κατά την παραγωγή του απενεργοποιεί τη ρικίνη, επιτρέποντας την ασφαλή χρήση του ελαίου.

Όπως αναφέρει το healthline το καστορέλαιο έχει διάφορες βιομηχανικές και φαρμακευτικές χρήσεις. Χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο σε τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, καθώς και ως βιομηχανικό λιπαντικό και συστατικό καυσίμου βιοντίζελ.

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνθρωποι έκαιγαν το καστορέλαιο ως καύσιμο σε λυχνάρια, το χρησιμοποιούσαν ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία παθήσεων όπως ο ερεθισμός των ματιών και το έπαιρναν ακόμη και για να διεγείρουν τον τοκετό στην εγκυμοσύνη.

4 πιθανά οφέλη και χρήσεις του καστορέλαιου

1. Ισχυρό καθαρτικό

Μία από τις γνωστές χρήσεις του καστορέλαιου είναι ως φυσικό καθαρτικό. Κατά την κατάποση, το καστορέλαιο μπορεί να τονώσει τους μύες στα έντερα, προάγοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με προσοχή και να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δοσολογίας καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια, ναυτία και αφυδάτωση.

2. Μια φυσική ενυδατική κρέμα

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης λόγω των ενυδατικών και θρεπτικών ιδιοτήτων του. Μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, να προωθήσει την επούλωση των πληγών, να μειώσει τη φλεγμονή και να καταπραΰνει τις ξηρές και ερεθισμένες δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και βελτιώνει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Το καστορέλαιο είναι ένα φυσικό μαλακτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και να εγκλωβίσει την υγρασία του. Αυτό το καθιστά ένα αποτελεσματικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες, λοσιόν και βάλσαμα. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο λείο και νεανικό.

Επιπλέον, το καστορέλαιο είναι ευεργετικό για τα μαλλιά. Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών διεγείροντας τους θύλακες της τρίχας και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του σπασίματος των μαλλιών και των σχισμένων άκρων (ψαλίδα), κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και λαμπερά.

3. Βοηθά στην επούλωση πληγών

Η εφαρμογή καστορέλαιου στις πληγές δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της επούλωσης και στην αποτροπή της ξήρανσης των πληγών.

Το Venelex, μια δημοφιλής αλοιφή που χρησιμοποιείται σε κλινικά περιβάλλοντα για τη θεραπεία τραυμάτων, περιέχει ένα μείγμα καστορέλαιου και βάλσαμο Περού, ένα βάλσαμο που προέρχεται από το δέντρο Myroxylon balsamum.

Το Venelex χρησιμοποιείται ως επίδεσμος τραυμάτων για χρόνιες και οξείες πληγές και δερματικά έλκη.

Επιπλέον, το ρικινολεϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο καστορέλαιο, έχει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος, να υποστηρίξει την επούλωση και να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε άτομα με πληγές.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλοιφές που περιέχουν καστορέλαιο μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών πληγών.

4. Μπορεί να είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των τεχνητών οδοντοστοιχιών

Ορισμένα βακτήρια και μύκητες, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων Candida, αναπτύσσονται συνήθως στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει στοματικές ανησυχίες εάν οι οδοντοστοιχίες δεν καθαρίζονται και δεν αποθηκεύονται σωστά.

Τα είδη Candida, όπως η C. albicans, είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες, επειδή προσκολλώνται εύκολα στις επιφάνειες των οδοντοστοιχιών και στους ιστούς του στόματος.

Η υπερανάπτυξη των μυκήτων Candida μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται οδοντοστοιχειοτροφική στοματίτιδα, μια λοίμωξη που οδηγεί σε φλεγμονή, ερυθρότητα και ερεθισμό στο στόμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο καθαρισμός των οδοντοστοιχιών με καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματίτιδας οδοντοστοιχίας, επειδή το καστορέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων και των μυκήτων.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Read More

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Freegr network

Μαγνήσιο: Οι 6 πιο «πλούσιες» τροφές – Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα


 Το μαγνήσιο βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και πρωταγωνιστεί σε εκατοντάδες βιοχημικές εργασίες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο «Healthstat.gr», έως και το 30% των ανθρώπων στη Δύση δε λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Αξίζει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι εάν έχουμε για πολύ καιρό χαμηλά επίπεδα σε μαγνήσιο, αυτό μπορεί ως επακόλουθο να «ρίξει» το ασβέστιο και το κάλιο στο αίμα μας, θρεπτικές ουσίες που είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική κλινική «Mayo Clinic», οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

 • Υψηλή πίεση αίματος
 • Καρδιαγγειακές νόσους
 • Εγκεφαλικό
 • Διαβήτη τύπου 2
 • Οστεοπόρωση
 • Ημικρανίες

Που κάνει καλό το μαγνήσιο

Μερικά από τα βασικότερα οφέλη του μαγνησίου είναι τα παρακάτω, με βάση το άρθρο του «Healthline», που επιμελήθηκε η Αμερικανίδα διατροφολόγος Adrienne Seitz:
νικολοπουλου

 • Δρα κατά των φλεγμονών: Οι φλεγμονές ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (π.χ.: καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα), ενώ είναι γνωστό ότι επισπεύδουν και τη γήρανση. Μεγάλη ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συμπληρώματα μαγνησίου είχαν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα, η οποία είναι σημαντικός δείκτης φλεγμονής.
 • Δημιουργία ενέργειας: Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και ιδίως στη δημιουργία της πρωτεΐνης από τον οργανισμό.
 • Ρύθμιση του νευρικού συστήματος: Ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα.
 • «Μάχεται» κατά του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου: Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα μαγνησίου παρατήρησαν μείωση των συμπτωμάτων τους πριν από την περίοδο (π.χ.: ημικρανίες, κόπωση κ.ά), αλλά και κατά τη διάρκεια (πόνος, κατακράτηση υγρών κ.ά).
 • Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα: Όπως είπαμε και στην προηγούμενη ενότητα, τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψη σε μαγνήσιο, εμφανίζουν πιο συχνά καρδιαγγειακές νόσους. Αντίστοιχα, ανάλυση έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής πλούσιας σε μαγνήσιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό, υψηλή πίεση αίματος και άλλες νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Κινητικότητα των μυών: Βοηθά στη σύσπαση και στη χαλάρωση των μυών, ενώ βελτιώνει την απόδοση κατά τη σωματική άσκηση.
 • Προωθεί την καλύτερη ψυχική υγεία και διάθεση: Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και της διάθεσης. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια σε μαγνήσιο είχαν πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης αυξημένη κατά 22%. Παράλληλα, άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα μαγνησίου εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων όχι μόνο της κατάθλιψης, αλλά και της αγχώδους διαταραχής.
 • «Χτίζει» γερά οστά: Ανάλυση 12 μελετών έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο συνδέεται με αυξημένη οστική πυκνότητα στους γοφούς και στο μηριαίο οστό, οστά που είναι επιρρεπή στα κατάγματα.

Πόσο μαγνήσιο πρέπει να παίρνω καθημερινά

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα της Αυστραλίας «Healthdirect», οι ημερήσιες ανάγκες των ανθρώπων σε μαγνήσιο ανάλογα με το βιολογικό φύλο και την ηλικία τους είναι οι παρακάτω:

 • Παιδιά 1 – 2 ετών: 80 mg
 • Παιδιά 4 – 8 ετών: 130mg
 • Παιδιά 9 – 13 ετών: 240mg
 • Έφηβοι (αγόρια 14 – 18 ετών): 410mg
 • Έφηβοι (κορίτσια 14 – 18 ετών): 360mg
 • Άνδρες κάτω των 30 ετών: 400 mg
 • Γυναίκες κάτω των 30 ετών: 310mg
 • Άνδρες άνω των 30 ετών: 420mg
 • Γυναίκες άνω των 30 ετών: 320mg
 • Έγκυες και θηλάζουσες: 350 – 360mg

Ποιες τροφές έχουν μαγνήσιο

Δείτε παρακάτω τις 7 κυριότερες τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο:

 • Μαύρη σοκολάτα: Τα 28 γρ. μαύρης σοκολάτας περιέχουν το 15% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Αμύγδαλα: Τα 28 γρ. αμυγδάλων περιέχουν το 19% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Σπανάκι, βρασμένο: Τα 90 γρ. βρασμένου σπανακιού περιέχουν το 19% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Κάσιους: Τα 28 γρ. αμυγδάλων περιέχουν το 18% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Φακές: Μια μερίδα (200 γρ.) φακές περιέχει το 17% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Καστανό ρύζι: Μισή κούπα (100 γρ.) βρασμένο, καστανό ρύζι, περιέχει το 10% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.
 • Μπανάνα: Μια μπανάνα μετρίου μεγέθους περιέχει το 8% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας σε μαγνήσιο.

Μαγνήσιο, φάρμακα και συμπληρώματα – Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεπερνάμε συστηματικά τις συνιστάμενες ποσότητες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι, ναυτία και διάρροια. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου (ιδίως μέσω των συμπληρωμάτων) μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αρρυθμίες στην καρδιά ή ανακοπή.

Παράλληλα, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αντιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιώσεων, διουρητικών, αγωγών για την οστεοπόρωση, φαρμάκων κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των ελκών στομάχου.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα μαγνησίου είναι σημαντικό να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Read More

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Freegr network

Αυτοί οι χυμοί «ρίχνουν» την πίεση και προστατεύουν την καρδιά

 


Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας, καθώς σχετίζεται με εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα δεινά.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν αρκεί να περιορίσουμε το αλάτι (νάτριο) για να έχουμε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό κάλιο.

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, που συμβάλλει στην ισορροπία υγρών στον οργανισμό μας. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εκ φύσεως πλούσια σε κάλιο. Το ίδιο και το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, αλλά και ο καφές και το τσάι.

Μία διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο είναι απαραίτητη για υγιή αρτηριακή πίεση, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η επαρκής πρόσληψη καλίου είναι τα 3.400 mg ημερησίως για τους άνδρες, σύμφωνα με το Γραφείο Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η αντίστοιχη ποσότητα στις γυναίκες είναι 2.600 mg. Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό απαιτούνται καθημερινά 2.900 και 2.800 mg αντιστοίχως. Οι ανήλικοι χρειάζονται από 400 έως 3.000 mg, αναλόγως με το φύλο και την ηλικία τους.

Υπολογίζεται ότι από το κάλιο που περιέχουν τα τρόφιμα, ο οργανισμός μας απορροφά το περίπου 85-90%. Επομένως είναι εύκολο να προσλαμβάνουμε αρκετό, ώστε να έχουμε καλή πίεση. Πώς μπορεί, όμως, να την επηρεάζει το κάλιο;

Πώς δρα

Όπως εξηγούν ειδικοί από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH), το κάλιο δρα με δύο τρόπους, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ο πρώτος είναι ότι διεγείρει την αποβολή νατρίου (δηλαδή άλατος) από τον οργανισμό. Μάλιστα, όσο περισσότερο κάλιο τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο νάτριο αποβάλλει ο οργανισμός μέσω των ούρων.

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία ευνοεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως η αποβολή του, την μειώνει. Το κάλιο χαλαρώνει επίσης τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ελαττώνοντας ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση.

«Το νάτριο και το κάλιο είναι δύο αλληλένδετα ιχνοστοιχεία τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», τονίζουν οι ειδικοί. «Είναι επίσης σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο η κατανάλωση νατρίου πρέπει να είναι μετρημένη, για να διαφυλαχθεί η καρδιαγγειακή υγεία. Αντίστοιχα, εκείνη του καλίου πρέπει να είναι σε επαρκή επίπεδα».

Δυστυχώς, όμως, η σύγχρονη διατροφή περιέχει πάρα πολύ αλάτι. Όχι μόνο προσθέτουμε αλόγιστες ποσότητες στο φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, αλλά το περιέχουν σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα (ακόμα και το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό). Στις συσκευασίες τους αναγράφεται ως «νάτριο». Όσο λιγότερο αναγράφεται στη συσκευασία (ιδανικά κάτω από 1 γραμμάριο ανά 100 γρ. τροφίμου), τόσο το καλύτερο για την υγεία.

Πόσο κάλιο περιέχουν οι φυσικοί χυμοί

Αν και πολλά τρόφιμα περιέχουν πολύ κάλιο, ορισμένα είναι πιο πλούσια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλοί φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που έχουν περισσότερο απ’ όσο μία από τις πιο γνωστές πηγές του: οι μπανάνες (ανά μέτριο φρούτο περιέχουν 422 mg κάλιο).

Οι χυμοί που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε κάλιο, καθώς ανά 1 φλιτζάνι παρέχουν:

 • Χυμός δαμάσκηνων (συσκευασμένος): 707 mg κάλιο
 • Καροτοχυμός (συσκευασμένος): 689 mg
 • Χυμός από φρούτα του πάθους: 687 mg
 • Χυμός ροδιού: 533 mg
 • Τοματοχυμός: 527 mg
 • Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι: 496 mg
 • Χυμός λαχανικών (συσκευασμένος): 468 mg
 • Φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιών: 440 mg

Πηγή: iatropedia

Read More