Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος συχνότερος σε θανάτους ασθενών. Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επόμενα 15 χρόνια τα νέα περιστατικά ανά έτος θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο (ποσοστό αύξησης 73%).
Στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ο τέταρτος στους άντρες αφορά στο παχύ έντερο.
Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου δύο και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα στη διατροφή μας, που πιθανότατα να μειώσουν τον κίνδυνο.
Μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατο
Περισσότεροι ξηροί καρποί
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά καρκίνο ή πρόωρου θανάτου.
Βιταμίνη D
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Οι παράγοντες κινδύνου:
• Άτομα άνω των 50 ετών
• Παχυσαρκία
• Κάπνισμα
• Αλκοόλ (μέτρια χρήση, πάνω από δύο ποτά τη μέρα)
• Ιστορικό φλεγμονώδους εντερικής νόσου
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
• Γενετικά σύνδρομα ( Σύνδρομο Lynch, Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση)
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου