HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Freegr network

Πειραματικό χάπι απώλειας βάρους δύο φορές πιο αποτελεσματικό


 Ένα πειραματικό νέο χάπι αδυνατίσματος από τον δανικό φαρμακευτικό κολοσσό Novo Nordisk θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα Ozempic και Wegovy, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας μικρής δοκιμής , εκτινάσσοντας τις μετοχές της εταιρείας στα ύψη.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 16 άτομα με μέσο βάρος 89 κιλά, όσοι έλαβαν τη δραστική ουσία αμυκρετίνη, έχασαν το 13% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα τριών μηνών, δηλαδή περισσότερα από το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με το Ozempic. Όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχασαν το 1% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Προηγούμενες δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk οδηγούν σε απώλεια περίπου 6% του σωματικού βάρους κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της αμυκρετίνης.

Η τεράστια δημοτικότητα αυτής της νέας γενιάς φαρμάκων που ονομάζονται GLP-1 αγωνιστές έχει ήδη καταστήσει τη Novo Nordisk την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, ακόμη και όταν η συντριπτική ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις αποθεμάτων, αναφέρει το Science Alert.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι αγωνιστές GLP-1 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία – αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη– όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro- η αμυκρετίνη είναι μια από του στόματος θεραπεία. Η εν λόγω δραστική ουσία μιμείται την ορμόνη GLP-1 του εντέρου που μειώνει την όρεξη αλλά και μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται αμυλίνη.

«Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι λίγο πιο συναρπαστική, σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε», δήλωσε στο New Scientist ο Daniel Drucker, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Novo Nordisk,Martin Holst Lange δήλωσε σε εκδήλωση για τους επενδυτές ότι η αμυκρετίνη έχει «τη δυνατότητα να παρουσιάσει την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το CagriSema», ένα παρόμοιο φάρμακο της εταιρείας που στοχεύει στην αμυλίνη.

Τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή μιας ενέσιμης μορφής της αμυκρετίνης αναμένονται κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η εταιρεία θα εξετάσει στη συνέχεια ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα περαιτέρω ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Lange. Η εταιρεία ελπίζει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

huffingtonpost.gr

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :