HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Freegr network

4 ύπουλα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε


 Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία
, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 1 στους 5 θανάτους από καρκίνο να οφείλονται εκεί. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι επιτακτική για την αύξηση της επιβίωσης με καρκίνο του πνεύμονα προτού η νόσος εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες.

Επί του παρόντος, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα για ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος 1 πακέτο (ή περίπου 20 τσιγάρα) κάθε μέρα επί ένα χρόνο και επί του παρόντος καπνίζουν ή έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του πνεύμονα ονομάζεται αξονική τομογραφία πρωτοκόλλου χαμηλής δόσης ή αξονική τομογραφία (low-dose CT). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ξαπλώνουμε σε ένα τραπέζι και ένα μηχάνημα σαρώνει το στήθος μας για να τραβήξει εικόνες των πνευμόνων μας. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να γίνει και δεν προκαλεί πόνο.

Παρά τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, μόνο το 5% των ανθρώπων απ′ όσους είναι επιλέξιμοι να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα υποβάλλονται πραγματικά σε προληπτικό έλεγχο, δηλώνει ο Κι – Φου Τζέφρεϊ Γιανγκ, θωρακοχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και ιδρυτής της American Lung Cancer Screening Initiative. Αν και οι προληπτικοί έλεγχοι συνιστώνται ιδιαίτερα για όσους καπνίζουν ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν, κι οι μη καπνιστές μπορεί επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα. Γι′ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για τους ανθρώπους να αναφέρουν ζητήματα στον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. όπως το οικογενειακό ιστορικό, το περιβάλλον διαβίωσης ή τα νέα συμπτώματα

«Ο καρκίνος του πνεύμονα σε άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ μπορεί να σχετίζεται με τη συμβίωση με έναν καπνιστή ή δυνητικά να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα εάν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που είχε καρκίνο του πνεύμονα και δεν κάπνιζε ποτέ», δήλωσε ο Ντάνιελ Τζ. Μπόφα, κλινικός διευθυντής του Κέντρου για τους Καρκίνους Θώρακα στο Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ. «Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου όπως το ραδόνιο, το αρσενικό στο έδαφος, ακόμη και ο αμίαντος, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα».

Παρακάτω, μιλήσαμε με ειδικούς στους πνεύμονες για τα ύπουλα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να γνωρίζετε:

 

Κανένα σύμπτωμα

 

Ας ξεκινήσουμε με το πιο ανησυχητικό σημείο: Τα άτομα με πρώιμο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Συχνά, όταν ο καρκίνος του πνεύμονα έχει προχωρήσει στο στάδιο 3 και 4, τότε εμφανίζονται προβλήματα.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ανακαλύψει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια όταν οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα και αισθάνονται ακόμα καλά και όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί», λέει ο Γιανγκ.

 

Πόνος στο στήθος

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων. «Όταν οι καρκίνοι του πνεύμονα προκαλούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να προέρχονται από την επίδραση που έχει ο καρκίνος σε μέρη του θώρακα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, βήχα με αίμα ή δύσπνοια», λέει ο Μπόφα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι τα συμπτώματα αυτά δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Μπόφα, «τις περισσότερες φορές όταν κάποιος έχει αυτά τα συμπτώματα, σχετίζονται με κάτι άλλο, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τόσο δύσκολη, ιδιαίτερα σε νεότερους ανθρώπους».

 

Επίμονος βήχας

 

Ενώ ο βήχας δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα όσον αφοράστον καρκίνο του πνεύμονα, ένας βήχας που επιμένει για εβδομάδες (ειδικά χωρίς άλλη ασθένεια να υπάρχει) μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Ένας επίμονος βήχας συνήθως σχετίζεται με πιο προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα όπως το στάδιο 3 ή 4, είπε ο Yang.

Ένας παρατεταμένος βήχας μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πνευμονίας. Μεταξύ 50-70% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα αναπτύσσουν πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόνοι σε άλλα μέρη του σώματος


«Μόλις ο καρκίνος του πνεύμονα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές, όπως πονοκεφάλους ή πόνο κοντά στα οστά στην πλάτη ή τη λεκάνη», λέει ο Μπόφα..

Εάν αντιμετωπίζουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε τον ιατρό μας για να κατανοήσουμε τις υποκείμενες αιτίες και να λάβουμε θεραπεία εάν χρειάζεται. Αν και κανένα από αυτά από μόνο του δεν αποτελεί ακραία αιτία πανικού – ή σημαίνει ότι έχουμε σίγουρα καρκίνο – είναι πάντα καλύτερο να ελεγχόμαστε.

huffingtonpost.gr

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :