Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Διάμεση πνευμονίτιδα: Τι είναι και πώς εμφανίζεται στα αρχικά στάδια


 Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο, η υπόθεση των πέντε βρεφών που πέθαναν στην Αμαλιάδα εκ των οποίων τα τρία από διάμεση πνευμονίτιδα. Τι είναι όμως αυτή η νόσος, ποιοι παράγοντες την προκαλούν και ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα;

Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε άλλα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Η διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD) – πως είναι η επίσημη ορολογία της- είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για μια μεγάλη ομάδα ασθενειών που προκαλούν ουλές (ίνωση) των πνευμόνων. Οι ουλές προκαλούν ακαμψία στους πνεύμονες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και τη μεταφορά οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Η βλάβη των πνευμόνων από ILD είναι συχνά μη αναστρέψιμη και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από διάμεση πνευμονοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ή να προκαλέσουν ILD, συμπεριλαμβανομένων:

  • των γενετικών,
  • ορισμένων φαρμάκων
  • ιατρικές θεραπειών όπως η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία.

Η έκθεση σε επικίνδυνα υλικά έχει συνδεθεί με ILDs όπως η αμιάντωση και η πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας. Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σαρκοείδωση ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ILD.

Το κάπνισμα μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει ILD, αλλά μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη, γι’ αυτό και όποιος διαγνωστεί ενθαρρύνεται έντονα να το κόψει. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση , τα αίτια μπορεί να είναι άγνωστα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα όλων των ILD είναι η δύσπνοια. Αυτό συχνά συνοδεύεται από ξηρό βήχα, δυσφορία στο στήθος, κόπωση και περιστασιακά απώλεια βάρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, η βλάβη στους πνεύμονες έχει ήδη γίνει, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Οι σοβαρές περιπτώσεις που αφήνονται χωρίς θεραπεία μπορεί να αναπτύξουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η διάγνωση

Για να διαγνώσει μια ILD, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παραγγείλει ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία για να δει καλύτερα τους πνεύμονές σας. Μια δοκιμή πνευμονικής λειτουργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της συνολικής χωρητικότητας των πνευμόνων σας, η οποία μπορεί να έχει επιδεινωθεί λόγω της ILD.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και για τη διάγνωση ενός συγκεκριμένου τύπου ILD, μπορεί να χρειαστούν πιο επεμβατικές διαδικασίες, όπως βρογχοσκόπηση ή βιοψία πνεύμονα. 

Θεραπεία

Η θεραπεία για ILD ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της ILD που διαγιγνώσκεται και τη σοβαρότητα. Η βλάβη των πνευμόνων από ILD είναι συχνά μη αναστρέψιμη και προοδευτική, επομένως η θεραπεία επικεντρώνεται συνήθως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες.

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια άλλη κοινή θεραπεία επειδή βοηθά στην παροχή επιπλέον οξυγόνου για να διευκολύνει την αναπνοή και να μειώσει τις επιπλοκές από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πνευμονική αποκατάσταση μπορεί επίσης να συνιστάται για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής παρέχοντας στους ασθενείς τεχνικές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πνευμόνων, τη βελτίωση της φυσικής αντοχής και την προσφορά συναισθηματικής υποστήριξης.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα άτομα με ILD θα συστήνονται για μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Πηγή: www.lung.org

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου