Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, όμως μπορούν να εκδηλωθούν με εντελώς διαφορετικά συμπτώματα σε κάποιους.
Είναι καλό να ξέρουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πανικού, ώστε να μειώσουμε τη σοβαρότητά τους ή ακόμα και να την εξαλείψουμε εντελώς.
15% των ενηλίκων λέει ότι έχει βιώσει μια κρίση πανικού τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού στο σώμα είναι η έντονη εφίδρωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η αλλαγή του ρυθμού αναπνοής. Συχνότερα αυξάνεται ο ρυθμός αναπνοής, αλλά έχει παρατηρηθεί και μείωση.
Ψυχολογικά τα συμπτώματα συμήθως είναι ο φόβος, η έλλειψη καθαρής σκέψης, οι ψευδαισθήσεις και το αίσθημα επικείμενης καταστροφής.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κρίσεις πανικού φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στα δέκα λεπτά, για αυτό και είναι σημαντικό μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά να δράσετε.
Τι κάνουμε σε περίπτωση κρίσης πανικού
Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι η κρίση πανικού δεν θα χει επίπτωση στη σωματική μας ακεραιότητα. Για αυτό και σε περίπτωση που σας πιάσει κρίση πανικού την ώρα που οδηγείτε πρέπει να σταθμεύσετε εκτός δρόμου και να παραμείνετε εντός του αυτοκινήτου.
Προσπαθήστε να ελέγξετε την αναπνοή σας. Όταν δείτε ότι ο ρυθμός αυξάνεται προσπαθήστε να εισπνέετε αέρα βαθιά από την κοιλιά, και να εκπνέετε αφού πρώτα μετρήσετε μέχρι το 4. Όμοίως και η εισπνοή σας πρέπει να κρατάει μέχρι το 4.
Αποφύγετε να είστε σε μέρος με θορύβους που μπορεί να σας τρομάξουν, ή σε μέρη με εναλλαγές φωτός. Αν είστε κοντά σε κάποιο τοίχο ακουμπήστε με τη πλάτη σας σε αυτόν.
Προσπαθείστε να εστιάσετε το βλέμμα σε ένα αντικείμενο και μην κοιτάξετε πουθενά αλλού μέχρι να περάσει η κρίση πανικού. Τέλος να έχετε μαζί σας πάντα αιθέριο έλαιο λεβάντας, ακόμα καλύτερα κάποιο μαλακό ύφασμα ποτισμένο με το άρωμα λεβάντας. Έχει παρατηρηθεί ότι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου