HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Freegr network

Κρυολόγημα: Γιατί τα συμπτώματα επιδεινώνονται το βράδυ;


 Πολλοί διαπιστώνουν ότι η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονόλαιμος χειροτερεύουν μετά τη δύση του ηλίου. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.

Η βασική αιτία είναι ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία είναι προγραμματισμένη να λειτουργεί με την πλήρη δυναμικότητά της σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και να επιβραδύνεται σε άλλες.

Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος δύει και το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει λιγότερες ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και στέλνει σήμα στο έντερο να επιβραδύνει τις πεπτικές διαδικασίες.

Κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού, όμως, γίνονται πιο ενεργά. Αυτά τα κύτταρα έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως τους ιούς.

Η διαδικασία αυτή πυροδοτεί τη φλεγμονή ένα εξελικτικό εργαλείο που σκοτώνει τους ιούς, είναι όμως υπεύθυνο και για τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

«Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή, η οποία καταλήγει να επιδεινώνει τα αναπνευστικά συμπτώματα τη νύχτα», δήλωσε στους New York Times ο Δρ. Diego Hijano, ειδικός παιδικών μολυσματικών παθήσεων στο νοσοκομείο St. Jude Children’s Research Hospital.

Η πτώση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς η χημική ουσία καταστέλλει τη φλεγμονή.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα: τα συμπτώματα του βήχα και του κρυολογήματος επιδεινώνονται όταν είμαστε ξαπλωμένοι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλέννα αρχίζει να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού ένα πρόβλημα που οι γιατροί ονομάζουν οπισθορινική καταρροή.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η συσσώρευση βλέννας είναι λιγότερο ενοχλητική, επειδή η βαρύτητα βοηθά στην αποστράγγιση όταν είστε όρθιοι και κινείστε», λέει ο Δρ. Juan Chiriboga-Hurtado, ειδικός οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keck Medicine.

Τέλος, η έλλειψη απόσπασης της προσοχής τη νύχτα, σας αναγκάζει να εστιάσετε στον ερεθιστικό βήχα.

Οι ειδικοί συνιστούν απλά πράγματα, όπως το να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αραιώσετε τη βλέννα και να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό όρο για τον καθαρισμό της μύτης.

Οι παστίλιες ή το σπρέι για το λαιμό με μενθόλη, δροσίζουν το λαιμό και καταπραΰνουν τον ερεθισμό.

«Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην προσπάθεια καταστολής του βήχα, καθώς ο λόγος που βήχετε είναι επειδή το σώμα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να απαλλαγεί από κάποια πηγή ερεθισμού», λένε οι ειδικοί.

Πηγή: Mail Online/onmed.gr

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :