HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Freegr network

Οι σπόροι με τις αντικαρκινικές ιδιότητες που «ρυθμίζουν» σάκχαρο και χοληστερόλη


 Το γονιδίωμα των σπόρων chia (τσία) αποκωδικοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, παραθέτοντας και τα οφέλη με τα οποία σχετίζονται, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ευρεία αξιοποίησή τους.

Οι σπόροι του φυτού chia έχουν λάβει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω της διατροφικής αξίας τους. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά και πρωτεΐνες. Ωστόσο, η καλλιέργειά τους δεν έχει προσελκύσει την προσοχή για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας όσο το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Οι επιστήμονες του Όρεγκον δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Plant Science. Όπως αναφέρουν, εντόπισαν στους σπόρους γονίδια που τους καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτικούς. Ειδικότερα, εντόπισαν 29 γονίδια που εμπλέκονται στην βιοσύνθεση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Βρήκαν επίσης 93 γονίδια τα οποία συμβάλλουν στην δημιουργία του τζελ από σπόρους chia.

Οι επιστήμονες βρήκαν ακόμα 2.707 γονίδια που παράγουν μικρά, βιοδραστικά πεπτίδια. Όταν καταναλώνουμε τους σπόρους, τα πεπτίδια αυτά απελευθερώνονται και απορροφούνται από τον οργανισμό, παρέχοντάς του σημαντικά οφέλη. Κάποια από αυτά, λ.χ., μπορεί να δρουν κατά του διαβήτη τύπου 2 και άλλα βελτιώνουν την υπέρταση.

Τα οφέλη

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η έρευνά τους είναι η πρώτη που συσχετίζει το γονιδίωμα οποιουδήποτε φυτικής προελεύσεως τροφίμου με οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Οι σπόροι του φυτού chia είναι μικροί, ωοειδείς και μπορεί να είναι μαύροι, καφέ ή λευκοί. Χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή τροφίμων, όπως smoothies, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, προγεύματα κ.ά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των σπόρων βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και την χοληστερόλη. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι φυτικές ίνες τους, εξ άλλου, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα των ασθενών με τύπου 2 διαβήτη. Βοηθούν επίσης τους ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα.

Επιπλέον οι σπόροι chia έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όσον αφορά το τζελ, χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό υφής, γαλακτωματοποιητής, πρόσθετο πήξης σε τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Πηγή: iatropedia

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :