HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Freegr network

Κολπική μαρμαρυγή: Πώς ο καφές επηρεάζει την καρδιά


 Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να παραλείψετε τον πρωινό σας καφέ. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη δεν προκαλεί μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καφέ και της κολπικής μαρμαρυγής;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες και δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση.

Μια μεγάλη μελέτη δεδομένων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη σε άνδρες βρήκε στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε ακόμα και να μειώσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Διαπιστώθηκε ότι όσοι δήλωσαν ότι έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο.

Και μία ακόμα μελέτη που έγινε το 2021 έδειξε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που έπινε ένα άτομο συνδεόταν με 3% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Επηρεάζει την κολπική μαρμαρυγή η ποσότητα της καφεΐνης που πίνω;

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες οδηγίες για την ασφαλέστερη ποσότητα καφεΐνης για άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Όμως, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η τακτική κατανάλωση έως και 300 mg καφεΐνης την ημέρα θα πρέπει να είναι ασφαλής και μπορεί ακόμη και να προστατεύει από καρδιακές αρρυθμίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης δεν σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή. Μια μελέτη εξέτασε την συνολική πρόσληψη καφεΐνης υγιών γυναικών από ροφήματα καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και από σοκολάτες. Η καφεΐνη δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Η μελέτη ανέφερε ότι μικρές έως μέτριες ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν ακόμη και να είναι χρήσιμες.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να μειωθεί καθώς αυξάνεται η κατανάλωση καφεΐνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος μειώθηκε με κάθε 300 mg καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ) που έπαιρναν οι άνθρωποι την ημέρα.

Πώς ο καφές και η καφεΐνη επηρεάζουν την καρδιά;

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς ρόλο παίζει η καφεΐνη στην υγεία της καρδιάς. Ο καφές πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή λόγω των άλλων συστατικών του, εκτός από την καφεΐνη.

Ο καφές προάγει την απελευθέρωση ορμονών, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς.

Το αν καταναλώνετε καφεΐνη κάθε μέρα ή σπανιότερα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το πότε και το πώς πίνετε καφέ (το πρωί, το απόγευμα, σκέτο, με γάλα, με ζάχαρη κλπ) μπορεί επίσης να αλλάξει την επίδρασή του. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς η καφεΐνη επηρεάζει τα άτομα που εμφάνισαν πρώτη φορά κολπική μαρμαρυγή, ή εκείνα με τακτά επεισόδια.

Τι είναι γνωστό για άλλα ποτά με καφεΐνη και την κολπική μαρμαρυγή;

Στις περισσότερες μελέτες, ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης. Ο καφές δεν περιέχει μόνο καφεΐνη, αλλά και λίπη, υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επομένως είναι ένα πολύ διαφορετικό ποτό από τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά.

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να προστατεύσει από την κολπική μαρμαρυγή, αλλά μόνο σε χαμηλές δόσεις. Το πράσινο τσάι μείωσε τόσο την παροξυσμική (η οποία τελειώνει μόνη της εντός 7 ημερών) όσο και την επίμονη κολπική μαρμαρυγή (η οποία διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα). Αλλά όσο περισσότερο τσάι έπιναν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερη προστασία είχαν.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συχνά πολύ υψηλά επίπεδα καφεΐνης, καθώς και βότανα και άλλα συστατικά που λειτουργούν ως διεγερτικά. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη πολλή έρευνα για αυτά τα ποτά, υπήρξαν περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής σε νέους μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με και χωρίς αλκοόλ.

Με λίγα λόγια, μπορώ να πίνω καφέ αν έχω κολπική μαρμαρυγή;

Η έρευνα σε αυτό το θέμα δεν είναι συνεπής. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέτριες ποσότητες καφέ είναι ασφαλείς, αν και ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τον καθένα.

Άλλοι παράγοντες πιθανότατα καθορίζουν το πώς ο καφές επηρεάζει την υγεία σας. Μια μελέτη σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή διαπίστωσε ότι το μεγάλο στρες στη ζωή μπορεί να σας κάνει να πίνετε περισσότερο καφέ, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Η κατανάλωση πολλών εσπρέσο αύξησε τον κίνδυνο επίμονης κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο 400 άτομα, ενώ οι μελέτες που αναφέρθηκαν προηγουμένως ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Λάβετε υπόψη ότι πολλές μελέτες εξετάζουν υγιείς ανθρώπους που πίνουν καφέ τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να έχετε αυξημένη ανοχή στην καφεΐνη μπορεί να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καρδιά σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι η κατανάλωση καφεΐνης ή καφέ είναι αυτή που πυροδοτεί την κολπική μαρμαρυγή σας, θα πρέπει να σταματήσετε και να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: iatropedia

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :