Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Τα καλύτερα και τα χειρότερα games του 2014

Το 2014 αποτέλεσε μία ακόμη χρονιά γεμάτη με δυνατά games, η οποία σε λίγες ημέρες μας αφήνει. Η εορταστική περίοδος έφτασε κι ήρθε η ώρα για τον καθιερωμένο απολογισμό. Το 2014 αποδείχθηκε πολυάσχολο για τους συντάκτες του GameWorld που έγραψαν περισσότερα από 200 reviews στο site, σπάζοντας το συγκεκριμένο "φράγμα" για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Από τις κυκλοφορίες του 2014 θα λέγαμε ότι απειροελάχιστες θα μπορούσαν να μπουν στην ελίτ του gaming και να χαρακτηριστούν "AAA titles". Αριθμητικά πάντως τα games ήταν περισσότερα, ιδιαίτερα το φθινόπωρο, κάτι αναμενόμενο λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τον Νοέμβριο οι developers μας φόρτωναν νέους τίτλους για review όχι απλά με το φτυάρι αλλά...με τα κοντέινερ!
Είχαμε μπροστά μας games από όλα τα genres συνεπώς οι περισσότεροι gamers πιστεύουμε ότι έμειναν ικανοποιημένοι από όσα είδαν. Υπήρξαν αρκετές αναβολές για το 2015, είτε λόγω λανθασμένης εκτίμησης του development roadmap, είτε για να μην συμπέσουν πολλές κυκλοφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως και να έχει, ακολουθούν τα καλύτερα και τα χειρότερα games του έτους, πάντα με βάση τις προσωπικές επιλογές των συντακτών.
Μάνος Γρυπάρης
Τα καλύτερα:
1)Mario Kart 8 (Wii U)
Τι κι αν το ψηφίσατε ελάχιστοι στο Game of the Year, το review μου πιστεύω ότι τα λέει όλα. Αποτελεί το πιο διασκεδαστικό racing της χρονιάς και ποτέ δεν είχε αντίπαλο στην κατηγορία του. Με δεκάδες αντικείμενα, offline και online modes για να παίζετε ατελείωτα, 60 frames (720p μεν αλλά τα καλύτερα γραφικά της σειράς δε) και νέο σχεδιασμό στα levels, αποτελεί ότι πιο προσεγμένο σχεδιαστικά έχω παίξει. Το gameplay του είναι εθιστικό όσο δεν πάει. Γιατί έλαβε ελάχιστους ψήφους; Πολύ απλά γιατί το Wii U είναι τρίτη κονσόλα όχι εξαιτίας των (εκπληκτικών) games του, αλλά λόγω τεχνικών προδιαγραφών και έλλειψης των περισσότερων multiplatform. Αξίζει πάντως να βρείτε τρόπο να το παίξετε.
2)Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)
Κάπου εδώ έρχεται το σημείο όπου περιμένατε να δείτε το νέο Dragon Age. Παρότι παίζω όλα τα RPG, η σειρά της BioWare δεν με συγκίνησε σε καμία έκδοσή της καθώς προτιμώ το σύστημα μάχης της σειράς Elder Scrolls και το πολύ πιο απλοποιημένο και ουσιώδες σενάριο με το οποίο μόνο η Bethesda μπορεί να μας πωρήσει. Το Dark Souls 2 απ' την άλλη, το οποίο ψήφισα δεύτερο, δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας για το σενάριό του, αλλά από πλευράς gameplay σε αφήνει άφωνο, όπως επίσης σε αφήνει πολλές φορές...νεκρό. Η ατμόσφαιρά του είναι επίσης εκπληκτική και γενικά η δουλειά της From Software αξιοζήλευτη στους περισσότερους τομείς.
3)Far Cry 4 (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Το Far Cry 3,5 με Βασίλη Κωστέτσο αντί για Vaas και την προσθήκη μικροαλλαγών έχει ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Open world εξερεύνηση με πλήρη ελευθερία επιλογών, skill tree και crafting να φαν' κι οι κότες και έντονες προσωπικότητες. Δυστυχώς το gameplay δεν παρουσιάζει έντονες διαφορές. Αφήστε δε που του λείπουν και κάμποσα modes. Τουλάχιστον η Ubisoft στο game design μας κράτησε πάλι μέχρι το τέλος...ακόμα κι αν χρειαστήκαμε πολλά in-game drugs για να το παίξουμε. Αρχίζω πάντως να πιστεύω ότι κάποιες σειρές ξεζουμίζονται όσο δεν πρέπει κι αν λάβουμε υπόψη μας την εικόνα του Assassin's Creed, τότε η γαλλική εταιρεία με την συγκεκριμένη κυκλοφορία δείχνει και εδώ την τάση να θέλει να "αρμέξει την αγελάδα" όσο μπορεί με κυκλοφορίες σαν αυτή που "απλά πρέπει να βγουν".
Το χειρότερο:
Escape Dead Island (PC, PS3, Xbox 360)

Όταν ένα παιχνίδι κυκλοφορεί με τέτοια bugs ώστε ο συντάκτης που το γράφει χάνει την πρόοδό του μετά από δυόμιση ώρες παιχνιδιού τότε καταλαβαίνετε πως όλο το rage μου πάει εκεί. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για τον βοηθό αρχισυντάκτη του GameWorld Παντελή Δασκαλέλο ή αλλιώς tank ή αλλιώς Gragas, που βρίσκεται στα dungeons των reviews. Κανείς δεν δικαιούται να μπλοκάρει την πορεία του tank. A.I., γραφικά και ήχος για τα πανηγύρια συνθέτουν την απόλυτη αποτυχία. Αγαπητή Fatshark κρίμα το deal που κάνατε με την Deep Silver.

Παντελής Δασκαλέλος
Τα καλύτερα:
1)Titanfall (PC, Xbox One, Xbox 360)

Σε μία εποχή που τα FPS έχουν παρηκμάσει, το Titanfall ήρθε για να αποδείξει ότι υπάρχει μπόλικο ακόμη ψωμί σε αυτό το genre. Σημείο αναφοράς το άκρως εθιστικό gameplay που προσφέρει ατελείωτες στιγμές πόρωσης και συγκλονιστικές αναμετρήσεις είτε ελέγχετε έναν Pilot, είτε έναν Titan. Κανένα game δεν με έκανε να κολλήσω και να ξενυχτήσω μέχρι να ολοκληρώσω το πολυπόθητο Early Adopter challenge, οπότε δικαιωματικά το Titanfall κερδίζει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου
2)Hearthstone: Heroes of Warcraft (PC, iOS)
To Hearthstone αποτελεί μεταφορά του World of Warcraft Trading Card Game στα PC και με δεδομένη την αποτυχία του τελευταίου θα περίμενε κανείς ότι η νέα δημιουργία της Blizzard θα είχε την ίδια τύχη. Κι όμως το Hearthstone έχει καθιερωθεί στην συνείδηση μας ως ένα από τα πιο διασκεδαστικά video games των τελευταίων ετών. Το μέλλον του μάλιστα προμηνύεται λαμπρό με την κυκλοφορία των νέων expansions.
3)Middle-earth: Shadow of Mordor (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
H αλλιώς ο τίτλος-αποκάλυψη της φετινής χρονιάς! Η δημιουργία της Monolith έφτασε στα χέρια μας χωρίς καθόλου hype, παρόλα αυτά προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση από το πολυδιαφημισμένο Watch Dogs και το Assassin's Creed Unity. To Nemesis System είναι απλά η καλύτερη ιδέα που έχουμε δει στο game development τα τελευταία χρόνια, οπότε αν δεν έχετε ήδη αγοράσει Midde-earth: Shadow of Mordor τσιμπήστε το άμεσα!
Το χειρότερο: Escape Dead Island
Τα τελευταία χρόνια έχω παίξει αρκετά “κακά” games μόνο και μόνο για να συλλέξω achievements ή γιατί πολύ απλά πρέπει να γράψω review. To Escape Dead Island υπάγεται κυρίως στην δεύτερη περίπτωση και θεωρώ ότι οι 12-13 ώρες που αφιέρωσα σε αυτό ήταν απλά μια σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Από τεχνικής πλευράς η δημιουργία της Fatshark είναι μέτρια, αλλά στο gameplay κάπου χάνεται η μπάλα, αφού ούτε οι ίδιοι οι developers δεν γνώριζαν τι ήθελαν να προσφέρουν. Το Escape Dead Island την μία στιγμή είναι Adventure, την άλλη Survival Horror, την άλλη Stealth και τελικά ενώ δανείζεται στοιχεία από τόσα genres δεν καταφέρνει να διαπρέψει σε κανένα από αυτά.
Χριστιάνα Θάνου
Τα καλύτερα:
1)Hearthstone: Heroes of Warcraft (PC, Mac)
Ως Free-to-play κατέκτησε το Internet με μεγάλη ευκολία. Το gameplay του είναι εθιστικό αφού έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να χαλάει ώρες χωρίς να το καταλαβαίνει ακόμα και αν ένας κανονικός αγώνας κρατάει μερικά λεπτά. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία του είναι οι random ατάκες από γνωστούς χαρακτήρες του Warcraft στην αρχή και στο τέλος του αγώνα. Τώρα που κυκλοφόρησε και σε Android Tablets, η φήμη του αναμένεται να βρίσκεται στην κορυφή για τα επόμενα χρόνια.
2)Dragon Age: Inquisition (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Κατά την άποψή μου, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα RPG που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια από πολλές απόψεις. Τα γραφικά στο PS4 ήταν καταπληκτικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όσο και αν προσπάθησα να βρω. Το voice acting θα έπρεπε να πάρει βραβείο, μιας και όλοι οι ηθοποιοί ήταν επαγγελματίες. Όσο για την διάρκεια, μιας και πρόκειται για RPG εννοείται πως μιλάμε για περισσότερες ώρες από το συνηθισμένο.
3)Assassin’s Creed: Unity (PC, PS4, Xbox One)
Αποτελεί μια άριστη επιλογή για όποιον ψάχνει πολύωρο gameplay, ωραία ιστορία και γραφικά. Προσωπικά βρήκα ενδιαφέρουσα την επιστροφή στην πόλη. Το περιβάλλον του Assassin’s Creed IV: Black Flag προσέφερε μεγάλη ελευθερία κινήσεων και εξερεύνησης αλλά αν η σειρά διατηρούσε το ίδιο στυλ και φέτος, κάπου θα καταντούσε βαρετή. Το Unity όμως, μας δένει με τον πρωταγωνιστή, Arno, μιας και σαν χαρακτήρα τον έχουν φτιάξει προσεκτικά. Ο Arno έχει χιούμορ και συναισθήματα. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για έναν Assassin που απλά σκοτώνει για τον οποιοδήποτε σκοπό, αλλά για μία προσωπικότητα.
Το χειρότερο
Game of Thrones: A Telltale Series - Episode 1 (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, Mac)
Είναι μια σεβαστή προσπάθεια από την Telltale Games αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να μας παρουσιάσει κάτι που αξίζει να αγοράσει κάποιος. Όπως είπε και ο Παντελής στο review του, οι developers δεν έδειξαν την απαραίτητη προσοχή στον συγκεκριμένο τίτλο. Η Telltale Games μας έχει δείξει καλό δείγμα δουλειάς όπως για παράδειγμα με το The Wolf Among Us και το Tales from the Borderlands αλλά στην περίπτωση του Game of Thrones, τα πράγματα αλλάζουν. Για αρχή, το game δεν μας διηγείται την ιστορία από την αρχή αλλά ξεκινάει από ένα σημείο που είναι αρκετά προχωρημένο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως όσοι δεν έχουν δει ποτέ Game of Thrones, θα αναρωτιούνται συνέχεια για το ποιον βλέπουν μπροστά τους και τι σχέση έχει με την απέναντι υπηρέτρια. Τέλος, τα γραφικά του απογοήτευσαν αρκετά και σίγουρα δεν θυμίζουν game του 2014.
Escape Dead Island
Εχω συνηθίσει την σειρά Dead Island τελείως διαφορετική. Αντιλαμβάνομαι ότι ένα spin-off δεν έχει ποτέ την τύχη της πρώτης έκδοσης ή έστω ενός sequel, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το Escape Dead Island δεν είχε καν λόγο ύπαρξης. Απέτυχε στο να μας απορροφήσει με το gameplay του, το A.I. του προκαλεί γέλια ενώ ο τεχνικός τομέας μας πάει πολλά χρόνια πίσω.
Γρηγόρης Βούλγαρης
1)Titanfall (PC, Xbox One, Xbox 360)
Απ' την στιγμή που κυκλοφόρησε, η Electronic Arts επιβεβαίωσε την καλή παράδοση που έχει στα First-Person Shooters. Το Titanfall επεκτείνει εντελώς την εμπειρία μας σε ένα FPS, προσθέτοντας multiplayer σε όλα τα modes. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα αφιλόξενο online περιβάλλον αποτελούμενο από ικανούς παίκτες, ενώ με την προσθήκη των Titans έφτασε την εμπειρία του gameplay σε ένα άλλο επίπεδο. Από τα λίγα φετινά games που αξίζουν τα χρήματά τους.
2)Middle-earth: Shadow of Mordor (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Για τους fans της σειράς Lord of the Rings και The Hobbit, όπως και γενικά του Tolkien, το Shadow of Mordor είναι ένα μικρο διαμάντι. Σφαγές με μπόλικα λίτρα αίματος, άγριοι εχθροί που σας κυνηγούν και αξιόλογα RPG στοιχεία εξιτάρουν. Μαζί και το κορυφαίο στου είδους του Nemesis system που στο GameWorld μας εντυπωσίασε.
3)Far Cry 4 (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Θέλεις Ιμαλάια; Πάμε. Η Ubisoft ξαναχτυπά με ένα ακόμη λατρεμένο Far Cry. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το Far Cry 4 είναι ένα απ' τα λίγα games που μπορούν να σε καθηλώσουν μέχρι το τέλος. Διαθέτει τρελό χιούμορ, ικανοποιητική ποικιλία όπλων, απόλυτη ελευθερία επιλογών και το σύνηθες crafting system. Μαζί κι ο γνώριμος evil τρελιάρης κακός. Οι δε χαρακτήρες του Far Cry 4 μπορώ να πω ότι ήταν περισσότερο ενδιαφέροντες από οποιοδήποτε προηγούμενο Far Cry κι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στην Ubisoft. Οτι δηλαδή μας κάνει να αισθανόμαστε ως μέρος της περιπέτειας.
Χειρότερο: 
Rambo: The Video Game
Αν δεν είχε το όνομα "Rambo" μέσα τότε θα ήταν το χειρότερο video game που έχω παίξει στη ζωή μου! Είναι πραγματικά κρίμα μια τέτοια ιστορική σειρά να γίνεται έρμαιο στα χέρια της εταιρείας ανάπτυξης Teyon που είναι εμφανές ότι δεν έχει την τεχνογνωσία για το κάτι παραπάνω. Το gameplay είναι ένα συνονθύλευμα από on-rails πιστολίδι και quick time events, συνδυασμένο με άθλια γραφικά και ηχητικό αποτέλεσμα. Μην το ακουμπήσετε για κανένα λόγο.
Γιαννης Μοσχονας

Τα καλύτερα:
1)Civilization:Beyond Earth (PC)
Η τελευταία ενσάρκωση της εκπληκτικής σειράς Civilization ξεπέρασε και τις πιό τρελές ελπίδες μου. Κυριολεκτικά δεν χόρταινα να ανακαλύπτω καινούργιες τεχνολογίες στο απολαυστικό technology tree, να πειραματίζομαι με τα κτίρια σε διαφορετικά πολύγωνα, να συσσωρεύω πρώτες ύλες και να αναβαθμίζω μονάδες με πολλούς και ξεχωριστούς τρόπους. Το gameplay του είναι τόσο απύθμενο που χρειάζονται δεκάδες ώρες μέχρι να αποκαλύψεις όλα τα μυστικά του φτιάχνοντας τον υπέρτατο πολιτισμό.
2)The Binding of Isaac: Rebirth (PC, Mac)
Μεγάλη έκπληξη με περίμενε κατεβαίνοντας στην ψηφιακή υπόγα που έριξε τον Isaac η παρανοική μητέρα του. Τεράστια ποικιλία από παράξενα πλάσματα για σφάξιμο, ένα απίθανο σύστημα αναδόμησης των μπουντρουμιών που οδηγεί σε αλλοιώτικες εμπειρίες με κάθε νέα είσοδο στο παιχνίδι, απίστευτη διάρκεια για πολύωρο κάψιμο μέχρι να επιτευχθεί ο κατάλληλος συνδυασμός όπλων για να μπορέσει ο Isaac να εξοντώσει στο τέλος το υπέρτατο boss, την μάνα του. Απλά αριστούργημα.
3)Alien: Isolation (PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360)
Παίζοντας το βρέθηκα μπροστά στο εκπληκτικότερο stealth game που έχω αντικρίσει. Το ντεκόρ του είναι πανομοιότυπο αντίγραφο του πρώτου Alien και μου χάρισε πολλά ρίγη συγκινήσεως. Το A.I. του πλάσματος δεν το έχω συναντήσει ξανά σε βιντεοπαιχνίδι: Το Alien συναγωνίζεται σε ευφυία έναν ανθρώπινο παίκτη, καραδοκώντας σε κάθε γωνία, αντιδρώντας στον παραμικρό θόρυβο, στήνωντας παγίδες σε σημεία που δεν τα φανταζόμουν. Το να το παίξω στο δυσκολότερο επίπεδο ήταν μονόδρομος και μου προσέφερε μια από τις συγκλονιστικότερες ψηφιακές εμπειρίες.
Το χειρότερο:
The Amazing Spider - Man 2 (PC, 3DS, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii U)
Παρότι είμαι φανατικός οπαδός του Αραχνάνθρωπου από τα γενοφάσκια μου εντούτοις η πιό πρόσφατη εμφάνιση του κυανέρυθρου υπεράνθρωπου δεν με ικανοποίησε καθόλου. Οι αποστολές του main story είναι λίγες και σχετικά αδιάφορες αν εξαιρέσω τις μάχες με τα bosses, οι υπόλοιπες αποστολές είναι βαρετές και επαναλαμβανόμενες και το μόνο που παραμένει από την αίγλη του Spider - Man είναι η φοβερή εντύπωση που μου άφησε ο τέλειος σχεδιασμός της Νέας Υόρκης και η "πτήση" στους αιθέρες της με την βοήθεια των ιστών.
Γιώργος Λόλας
Τα καλύτερα:
1)Mario Kart 8 (Wii U)
Αν η Nintendo ξέρει να κάνει ένα πράγμα καλά, αυτό είναι να κυκλοφορεί sequels των games με πρωταγωνιστή τον αγαπητό Ιταλό υδραυλικό σε κάθε της κονσόλα. Αυτό μπορεί να έχει διχάσει τους gamers, μιας και πέρα από τα Mario, Zelda και Super Smash Bros. περιμένουμε και περισσότερα νέα IPs από την ιαπωνική εταιρεία, παρόλα αυτά, το Mario Kart 8 είναι διόλου διασκεδαστικό και είναι το video game που θα φορτώσεις πρώτο όταν μαζευτεί η παρέα γύρω από την τηλεόραση. Το δισκάκι του παιχνιδιού προσφέρει άπλετα καθαρή διασκέδαση χωρίς να χρειάζεται διάφορα μη απαραίτητα gimmicks και τεχνάσματα για να σε κρατήσει κοντά του. Σίγουρα, πρόκειται για ένα από τα διασκεδαστικότερα playgrounds που έχει να προσφέρει αυτή η γενιά κονσολών.
2)Titanfall (PC, Xbox One)
Η ιδέα ενός αποκλειστικά online Shooter δίχως singleplayer campaign αρχικά με είχε βάλει σε σκέψεις για την αντοχή του FPS της Respawn Entertainment. Λίγη ώρα μετά το πρώτο loading όμως και αφού έχεις αδειάσει τον πρώτο γεμιστήρα, καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα μπορέσεις να ξεκολλήσεις από το εθιστικότατο shooting galore που έχει να προσφέρει. Οι Titans και η epic είσοδός τους στο παιχνίδι ως... mech εξ ουρανού μόνο θετικά στοιχεία προσθέτουν στο ήδη γεμάτο -pew pew/parkour/τρέχω σαν τον Βέγγο να ξεφύγω- gameplay. Το δημιούργημα της Respawn αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες onlineεμπειρίες που μπορεί κάποιος gamer να ζήσει αυτή την στιγμή. Fun fun fun!
3)Assetto Corsa (PC)
Έχοντας δοκιμάσει το Assetto Corsa για πάνω από ένα έτος -από την tech preview έκδοσή του έως και σήμερα που κυκλοφορεί πλέον σε ολοκληρωμένη μορφή-, μόνο εύσημα μπορώ να δώσω στην ιταλική Kunos Simulazioni, στις φλέβες τις οποίας τρέχει και ελληνικό αίμα αφού εκεί εργάζονται δύο Έλληνεςdevelopers. Έχοντας ήδη χτίσει την βάση με το netKar Pro και αργότερα με το Ferrari Virtual Academy, η Kunos κατάφερε με το Assetto Corsa να δημιουργήσει το πιο ρεαλιστικό μοντέλο χειρισμού σε Racing Simulator έως και σήμερα.
Το απολαυστικά ρεαλιστικό tyre model, τα λεπτομερή γραφικά και οι laser scanned πίστες προσφέρουν ένα αξιοζήλευτο πακέτο για τους fans των Racing. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο community των modders που έχουν δείξει έμπρακτα το πάθος τους για το Assetto Corsa δημιουργώντας περίπου εκατό νέες πίστες και δεκάδες αυτοκίνητα, με την ποιότητα του περιεχομένου να φτάνει πολλές φορές αυτή της ιταλικής προγραμματιστικής εταιρείας. Το Assetto Corsa φαίνεται να έχει ήδη μια αξιόλογη πορεία και μαζί με το -συνδρομητικό- iRacing το θέτω στην κορυφή στο είδος των Racing Simulators.
Χειρότερο της χρονιάς:
Rambo: The Video Game
"I'm sorry I got you into this Johnny". Το Rambo: The Video Game δεν όφειλε καν να έχει ρόλο ύπαρξης στη βιομηχανία των games. Η απάτη μύριζε...από τα πρώτα κιόλας τρέιλερ. Μα Rail Shooter με αυτά τα γραφικά και τα συγκεκριμένα gameplay mechanics; Ακόμα και στα γραφικά, ο ίδιος ο Rambo έχει περίεργες αναλογίες και κακοσχεδιασμένα πολύγωνα, ενώ ώρες -ώρες δείχνει αστείος. Τουλάχιστον...μοιάζει όντως στον Rambo. Τέλος να πω ότι θα ήθελα πολύ να δώσω το βραβείο του χειρότερου στο Assassin's Creed: Unity.
Αλκμήνη Καζάνα
Τα καλύτερα:
1)Dragon Age: Inquisition (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Ένα περιπετειώδες παιχνίδι και αρκετά του τύπου μου, Διαθέτει υπέροχα γραφικά, ατμόσφαιρα και φυσικά πανέμορφους δράκους. Για μένα είναι από τα καλύτερα PRG της χρονιάς. Μεγάλη ποικιλία στο character customization, ώραιες μάχες και μαγευτικά soundtrack. Η Bioware έκανε για άλλη μια φορά εξαιρετική δουλειά αντάξια του ονόματος της σειράς.
2)Middle-Earth: Shadow of Mordor (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Ακόμη ένα RPG με περισσότερα Action στοιχεία που με εντυπωσίασε απο το πρώτο τρέιλερ που είδα. Απευθύνεται κυρίως στους fans των Lord of the Rings, Hobbit και γενικά των βιβλίων του Tolkien και όχι τόσο στους "καθαρόαιμους" RPG lovers. Διαθέτει πολύ γεμάτο σενάριο και ωραίο gameplay. Μπορείς απλά να νιώσεις μέρος της ιστορίας και να παλέψεις στη Μέση-Γη απένταντι σε πολλά όρκ, με άφθονο το splatter στοιχείο.
3)Sunset Overdrive (Xbox One)
Αν και δεν είμαι fan των κονσολών Xbox (θα με σκοτώσει ο Παντελής!) το συγκεκριμένο Action/Third-person Shooter μου έκλεψε την καρδία. Γενικά λατρεύω τα διασκεδαστικά games στα οποία μπορείτε απλά να απολαύσετε με παρέα και να περάσετε όμορφα. Το Sunset Overdrive έχει ένα πολύ χιουμοριστικό σενάριο και οι ατάκες πολλές φορές σε κάνουν να κυλιέσαι κάτω απο τα γέλια. Τέλος, να προσθέσω οτι το gameplay σε κρατάει σε εγρήγορση και δεν καταντά βαρετό καθώς διαθέτει πολλά challenges και side quests.
Το χειρότερο:
Dead Island Epidemic (PC)
Η σειρά Dead Island ήταν πάντα πολύ διασκεδαστική αλλα το να την βλέπουμε σε μορφή MOBA μας κίνησε εξ αρχής της υποψίες. Κι η αλήθεια είνα οτι ακόμα κι από την περίοδο της beta δεν με ενθουσίασε καθόλου. Ίσως θα πρέπει κάποιοι developers να σταματήσουν να δημιουργούν spin-offs και ακόμη περισσότερο νέα MOBA που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στην αγορά. Με απογοήτευσε πάρα πολύ το gameplay και δεν μου φάνηκε καν διασκεδαστικό. Θα μου πείτε "υπάρχουν και χειρότερα games για το 2014" όπως αναφέρουν και οι υπόλοιποι συντάκτες, αλλά για τις δικές μου προτιμήσεις το συγκεκριμένο ήταν απλά απογοήτευση.
Νίκος Ταφραλίδης
Τα καλύτερα:
1)Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)
Για εμάς τα αρρωστάκια της σειράς η επιλογή είναι μονόδρομος. Ίσως και μερικές βουρδουλιές για να μένουμε και στο πνεύμα της αγαπημένης μας σειράς. Μπορεί βέβαια να μας έταξαν στην αρχή λαγούς με πετραχήλια στο Dark Souls 2 σχετικά με τα γραφικά και οι χάρτες να μην είχαν τον ιδιοφυή σχεδιασμό του πρώτου, αλλά είχαμε βελτίωση σε αρκετά άλλα πράγματα. Το multiplayer ήταν πολύ καλύτερο και τα DLC του χορταστικά. Βέβαια πάντα έχεις την εντύπωση ότι κάτι λείπει από την εξίσωση. Όμως έστω και ένα μέτριο Souls παιχνίδι είναι σαφώς καλύτερο από οτιδήποτε άλλο. 
2)South Park: The Stick of Truth
Το αισχρό, σκληρό και βέβηλο χιούμορ των Trey Parker και Matt Stone είτε το λατρεύεις είτε το μισείς με πάθος. Ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Κατάφεραν και κράτησαν το πνεύμα της σειράς μέσα σε ένα διασκεδαστικό RPG περιτύλιγμα. Στον τομέα του καθαρού gameplay δεν κερδίζει δάφνες καινοτομίας και η διάρκεια του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικρή. Το συνολικό μείγμα όμως έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και είναι ένα σπάνιο παράδειγμα όπου ένα τηλεοπτικό brand μεταφέρεται με επιτυχία σε game.
3)Watch Dogs (PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360)
Μια καλή προσπάθεια από την Ubisoft. Δανείστηκε στοιχεία από το Grand Theft Auto, πρόσθεσε και λίγο hacking και ο συνδυασμός κρίθηκε επιτυχής από πλευράς gameplay και διάρκειας. Απ' την άλλη, περιμέναμε ένα άριστο παιχνίδι με βάση το hype και τελικά απογοητευτήκαμε σε ορισμένους τομείς. Τα γραφικά δεν παρουσιάστηκαν όπως τα περιμέναμε και το gameplay καταντούσε ολίγον επαναλαμβανόμενο από ένα σημείο και μετά. Το σκεπτικό του multiplayer ήταν επίσης αξιόλογο και γενικά η Ubisoft είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει τον απόλυτο τίτλο που θα απογειώσει την εμπειρία μας και θα ξεχάσει όσα γνωρίζαμε, αλλά τελικά...την πέταξε στα σκουπίδια. 
Χειρότερο: Rambo: The Video Game
Πολύ απλά πρόκειται για ένα άθλιο παιχνίδι. Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω έστω και κάτι καλό για αυτό. Είναι τόσο κακό που αν σας το κάνουν δώρο στις γιορτές σημαίνει ότι κατά βάθος σας μισούν. Πήραν το όνομα του Rambo και του κάνανε Βιετναμέζικα σαδομαζοχιστικά βασανιστήρια. Αυτοί που έχουν τα δικαιώματα του franchise δεν ντράπηκαν να κυκλοφορήσουν αυτό το έκτρωμα; Κρίμα γιατί στον Μπάρμπα Ράμπο του άξιζε καλύτερη τύχη
Αποτελέσματα
Με βάση τις ψήφους από την συντακτική ομάδα του GameWorld έχουμε τα εξής.
Καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς: TitanfallΗ Respawn Entertainment, αποτελούμενη από τα βασικά στελέχη της Infinity Ward, επέστρεψε με τον καλύτερο τρόπο! Το Titanfall χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "To FPS της χρονιάς" έχοντας καινοτόμες διαφορές σε σύγκριση με το αναβαθμισμένο Call of Duty: Advanced Warfare. Μπορεί το πρώτο να υπολείπεται σε πωλήσεις του δεύτερου, αλλά γεγονός είναι ότι αφενός μεν δεν απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό του Call of Duty κι αφετέρου η Respawn καλείται πλέον από το μηδέν να χτίσει το νέο της όνομα, το οποίο προς το παρόν είναι μικρότερο από αυτό του Call of Duty που η ίδια δημιούργησε. Γεγονός είναι πάντως ότι έκανε την καλύτερη δυνατή αρχή.
Χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς: Rambo: The Video Game
Όσοι είναι fans του δημοφιλή ήρωα κι έκαναν το λάθος να το αγοράσουν, πιθανόν να μην διάβασαν το review μας ή να μην είδαν καν τα τρέιλερ που τους..."χτυπούσαν το καμπανάκι" από την αρχή.
Οι παραπάνω επιλογές αποτελούν καθαρά υποκειμενική επιλογή των συντακτών. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως τι θα ψηφίσετε εσείς στο Game of the Year 2014, τον μεγαλύτερο gaming διαγωνισμό που χαρίζει κονσόλα PS4 από την Sony, περιφερειακά Logitech και εκατοντάδες video games και φιγούρες. Κάντε κλικ εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή.
Εσείς ποια θεωρείτε καλύτερα και ποια χειρότερα games για το 2014; Αφήστε το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.
Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και ιδιαίτερα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου