Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Το ελληνικό ελαιόλαδο ως όπλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου


 Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση του καρκίνου, εξηγώντας την χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στους μεσογειακούς πληθυσμούς

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς και θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Είναι ο τρίτος συχνότερος τύπος καρκίνου και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τη νόσο. Αν και οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της επανεμφάνισης του, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο CRC κατατάσσεται επίσης ως ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος και η δεύτερη βασική αιτία θανάτου από καρκίνο. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι μεσογειακές χώρες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά CRC, γεγονός που αποδίδεται στην τακτική κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (EVOO).

Η δραστική ουσία του ελαιολάδου και η αντικαρκινική της δράση

Μια από τις πιο ισχυρές φαινολικές ενώσεις του EVOO, η ολεοκανθάλη (Oleocanthal – OC), έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, δρώντας ενάντια σε διάφορες μορφές κακοηθειών. Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις για τη θετική συμβολή των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου, μέχρι σήμερα δεν είχε διερευνηθεί η άμεση δράση της OC κατά του CRC σε ζωντανούς οργανισμούς.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα των ενεργών φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου έναντι του CRC. Χρησιμοποιώντας το ελληνικό Premium Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο “The Governor”, που παράγεται στην Κέρκυρα, οι ερευνητές απομόνωσαν τις δραστικές ουσίες του και τις δοκίμασαν σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ολεοκανθάλη ήταν η πιο ισχυρή αντικαρκινική ουσία, παρουσιάζοντας έντονη ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε πειραματικά μοντέλα με ποντίκια, η καθημερινή χορήγηση OC (10 mg/kg) για 15 ημέρες οδήγησε σε 72,5% μείωση του όγκου των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη χρήση OC για 40 ημέρες μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου απέτρεψε πλήρως την υποτροπή του καρκίνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ολεοκανθάλη και άλλες φαινολικές ενώσεις του ελαιολάδου μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρές διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του CRC. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση του καρκίνου, εξηγώντας την χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου στους μεσογειακούς πληθυσμούς.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη νέων διατροφικών στρατηγικών με βάση τις φαινολικές ενώσεις του ελαιολάδου, ενισχύοντας τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής στη συνολική πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου