Η Νηστεία των Χριστουγέννων (ή αλλιώς Σαρανταήμερο) διαρκεί μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.
Ενόσω μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα 2024 για να γιορτάσουμε την γέννηση του θεανθρώπου διανύουμε τα μέσα της Νηστείας των Χριστουγέννων που άτυπα χαρακτηρίζεται ως Μικρή Σαρακοστή.
Με διάρκεια 40 ημέρες, όπως και η νηστεία της Σαρακοστής, η Νηστεία των Χριστουγέννων παραδοσιακά ξεκινά την 15η Νοεμβρίου και ολοκλήρωνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου. Είναι λιγότερο αυστηρή από τη Μεγάλη Σαρακοστή αλλά με εξίσου σημαντικά έθιμα και συνήθειες.
Νηστεία Χριστουγέννων 2024: Ποια φαγητά επιτρέπονται – Τι ισχύει για την κατανάλωση ψαριού
Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι μόνο Σαββατοκύριακο. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Επιπροσθέτως, λάδι τρώμε μόνο Τρίτη, Πέμπτη και τα Σαββατοκύριακα. Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής:
Ἀπό 15 έως 21 Νοεμβρίου τρώμε λάδι, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, τρώμε ψάρι όποια ημέρα και αν πέσει η γιορτή.
Από 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου:
Τα Σάββατα και τις Κυριακές τρώμε ψάρι
Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη τρώμε λάδι
Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν οι εορτές: 16ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ματθαίου, την 25ην Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης, την 30ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ανδρέου, την 4ην Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας, την 5ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σάββα, την 6ην Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου , την 9ην Δεκεμβρίου της Αγίας Άννης , την 12ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνος, την 15ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου, την 17ην του Αγίου Διονυσίου και την 20ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ιγνατίου.
Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου τρώμε λάδι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων 24ην Δεκεμβρίου δεν τρώμε λάδι ούτε χρησιμοποιούμε κρασί εκτός αν «πέσει» Σάββατο ή Κυριακή.
Νηστήσιμες τροφές θεωρούνται το ψωμί, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι καρποί και μάλιστα οι ξηροί, οι ελιές και τα φρούτα όπως και τα θαλασσινά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;
- Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερολης και των τριγλυκεριδιων, αφού είναι φτωχή σε ζωικο λιπος.
- Μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουμε μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς
- Καλή λειτουργία πεπτικού, μείωση δυσκοιλιότητας και ρύθμιση Αρτηριακής Πίεσης και γλυκόζης λόγω αυξημένης πρόσληψη φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά
- Θωράκιση με βιταμίνες και φλαβονοειδή, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας.
- Βελτίωση καρδιακής και νευρικής λειτουργία. Tα θαλασσινά και τα ψάρια παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνιου, ω-3 και ω-6 Λιπαρών Οξέων.
- Κάποιες τροφές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Το σησάμι και το ταχίνι αποτελούν πηγή ασβεστίου, αμινοξέων και ενέργειας
Τι συμβαίνει όμως με τα γλυκά;
Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε ενώ νηστεύουμε; Κι όμως δεν είναι όλες οι γλυκές απολαύσεις απαγορευμένες. Ο βασιλιάς των νηστίσιμων γλυκών είναι ο χαλβάς. Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες. Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου