HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Freegr network

Αλτσχάιμερ: Φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη νόσο

 


Ερευνητές ελπίζουν ότι έρχεται μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, έπειτα από κλινική δοκιμή που έδειξε ότι φάρμακο επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. 

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται έπειτα από δεκαετίες αποτυχιών στον τομέα και έκανε κάποιους ειδικούς να λένε πως το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι θεραπεύσιμο.

«Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια πραγματική επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Μπαρτ ντε Στρούπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο University College London. «Παρότι τα κλινικά οφέλη εμφανίζονται κάπως περιορισμένα, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα γίνουν περισσότερο ξεκάθαρα με τον καιρό», συμπλήρωσε.

Το εν λόγω φάρμακο, το lecanemab, είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρεία Biogen και η ιαπωνική Eisai. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε περίπου 1.800 ασθενείς, αλλά οι ερευνητές του τομέα περίμεναν εναγωνίως τα πλήρη αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο New England of Journal Medicine.

Αυτά έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει την εξασθένηση των συνολικών νοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών- σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε placebo- ένα μέτριο αλλά σημαντικό αποτέλεσμα.

Εδώ και δεκαετίες οι προσπάθειες των ειδικών να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει και έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φαρμακευτικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες εγκατέλειψαν αυτό τον τομέα.

Παρά τον ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επεσήμαναν σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση των φαρμάκων. Το lecanemab είναι ακριβό- κοστίζει από 10.000 έως 30.000 λίρες τον χρόνο για έναν ασθενή- και έχει τόσο μέτρια επίδραση, τουλάχιστον σε διάστημα 18 μηνών, που δεν είναι σαφές εάν οι πάσχοντες θα παρατηρούσαν κάποιο όφελος.

Επίσης, έχουν προκύψει ερωτήματα για την ασφάλεια του φαρμάκου, έπειτα από αναφορά για δύο θανάτους από τους μετέχοντες στην κλινική δοκιμή, τους οποίους κάποιοι ερευνητές σύνδεσαν με το σκεύασμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, 13 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της δοκιμής, από τους οποίους οι έξι έλαβαν το φάρμακο και οι επτά placebo. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα θεωρούν ότι κανένας θάνατος δεν σχετίζεται με το φάρμακο.

Οι δύο θάνατοι, που δημιούργησαν ανησυχίες, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον απολογισμό επειδή συνέβησαν μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής. Δεν είναι γνωστό αν σε αυτούς τους ανθρώπους είχε χορηγηθεί το σκεύασμα.

«To lecanemab δεν είναι πανάκεια, αλλά αποτελεί απόδειξη της ιδέας ότι αντίληψης ότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι ακατόρθωτο πρόβλημα. Είναι πιθανόν θεραπεύσιμο και ίσως κάποια ημέρα να μπορεί ακόμη και να προληφθεί», δήλωσε ο Τζόναθαν Σκοτ, καθηγητής νευρολογίας στο UCL. «Πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να συνεχίσουμε να διερευνούμε διαφορετικά φάρμακα που στοχεύουν σε διαφορετικές πτυχές της νόσου. Τελικά είναι πιθανό να χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών», πρόσθεσε .

Πηγή: lifo.gr 
Με πληροφορίες από Guardian, NYT

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :