Ερευνητές στο Ινστιτούτο Weizmann, με επικεφαλής τη Δρα. Efrat Shema χρησιμοποίησαν με επιτυχία μια ειδική τεχνολογία απεικόνισης ενός μεμονωμένου μορίου από δείγμα αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι συμβατικές εξετάσεις σε άτομα άνω των 50 ετών για τον έλεγχο του ορθοκολικού καρκίνου είναι επεμβατικές, επώδυνες και σε ορισμένες χώρες δαπανηρές. Οι εναλλακτικές μέθοδοι έχουν επίσης μειονεκτήματα, καθώς η λήψη δειγμάτων για βιοψία μέσω βελόνας, ενδοσκόπησης ή χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι επώδυνη και μερικές φορές επικίνδυνη, ενώ οι απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η μαγνητική τομογραφία ή οι σαρώσεις PET, απαιτούν δαπανηρό και ογκώδη εξοπλισμό που δεν είναι παγκοσμίως διαθέσιμος. Αντίθετα, το τεστ των ερευνητών χρειάζεται μόλις 1 χιλιοστόλιτρο αίματος.
Η ιδέα για τη διάγνωση του καρκίνου με τη χρήση βιολογικών υγρών προέκυψε από το γεγονός ότι το αίμα περιέχει ελεύθερο DNA και πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από τα νεκρά αιμοσφαίρια σε υγιείς ανθρώπους και αντίστοιχα από νεκρά κύτταρα όγκου σε ασθενείς με καρκίνο. «Μερικά από τα υποπροϊόντα της κυτταρικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένου του καρκινικού DNA και των πρωτεϊνών, απορρίπτονται στην κυκλοφορία του αίματος και ξέρουμε πώς να τα συλλέξουμε και να τα αναλύσουμε», λέει η Shema.
Ορισμένες εξετάσεις αίματος για καρκίνο βρίσκονται ήδη σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης, αλλά οι περισσότερες έχουν μειονεκτήματα που μπορεί να περιορίσουν τη χρήση τους. Όταν αναπτύχθηκαν οι πρώτες τέτοιες δοκιμές, αναζήτησαν γενετικά σημάδια καρκίνου, δηλαδή μεταλλάξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τα μεταλλαγμένα τμήματα αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του DNA που κυκλοφορεί ελεύθερα. Επιπλέον, αυτές οι μεταλλάξεις δεν οδηγούν πάντα σε καρκίνο και μπορεί να εντοπιστούν και σε υγιείς ανθρώπους.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου