Ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης αποκάλυψε την πρόθεση για πιο έντονη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Πρόκειται για πολιτική που ήδη έχει εφαρμοστεί με... πλήρη αποτυχία στη Βρετανία.
Οποια νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση έχει υλοποιηθεί στον υπόλοιπο κόσμο πριν από 20 και πλέον χρόνια, έχει αποτύχει και έχει εγκαταλειφθεί, εξακολουθεί να θέλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να φέρει στην Ελλάδα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο σχεδιασμός που αναλύει σε δόσεις τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς και στα δημόσια νοσοκομεία και τα απογευματινά χειρουργεία.
Η πολιτική αυτή, που εφαρμόστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν τόσο πετυχημένη που εγκαταλείφθηκε μετά από 4-5 χρόνια. Μάλιστα οι ιδιώτες χειρουργοί δεν ήταν μεμονωμένοι, αλλά εταιρείες που προσλάμβαναν ιδιώτες χειρουργούς, γνωστές ως Ιndependent Sector Treatment Centres (ISTCs).
Τι κι αν η πανδημία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έθεσε ξανά στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και των δημόσιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες, αυτές της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τις ΣΔΙΤ.
Το ΕΣΥ θα σύρεται πίσω από την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει ως κύριο μέλημά της το απεριόριστο κέρδος. Το ΕΣΥ που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι θα διαθέτει τις υποδομές του στους ιδιώτες, τους οποίους θα ξαναπληρώνουν οι φορολογούμενοι - όσοι έχουν τη δυνατότητα.
Στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Θάνος Πλεύρης μίλησε αναλυτικότερα για τις ΣΔΙΤ μέσα από τις οποίες, όπως είπε, «θα καλυφθούν βασικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι, ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες και στον “Ευαγγελισμό”, στο “Σωτηρία”, αλλά κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά».
Προσπάθησε δε να προλάβει τις αντιδράσεις των γιατρών, κατηγορώντας τους για ιδεοληψία. «Το να πει δηλαδή κάποιος ότι “επειδή εγώ είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θέλω να μπει ιδιώτης μέσα στο νοσοκομείο”, δεν το καταλαβαίνω» αναφώνησε. «Με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ενώ παράλληλα το προσωπικό του ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξήσουν τα έσοδά τους», εξήγησε, αφού το σχέδιο της κυβέρνησής του είναι να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Κατά τα άλλα, «όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό».
Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι μελλοντικά σχεδιάζεται η δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα υγείας», είπε, προσθέτοντας ότι επειδή αυτό χρειάζεται χρόνο για να εφαρμοστεί «θα ξεκινήσουμε με τα απογευματινά χειρουργεία και με τη δυνατότητα οι ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι «στη διάρκεια των χρόνων θα καμφθούν αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ» και «τότε θα γίνει το επόμενο βήμα».
■ Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 19.623 νέα κρούσματα, 68 θανάτους και 455 διασωληνωμένους.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου