Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Ραντεβού για το εμβόλιο περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών

 


Τι ανακοίνωσαν Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους – Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου – Τα παιδιά 5-11 ετών  πρέπει να έχουν στα εμβολιαστικά κέντρα το βιβλιάριο  στο οποίο αναγράφονται τα εμβόλια που έχουν κάνει

Περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η χώρα παρέλαβε 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου, που περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, ενώ τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το ατομικό βιβλιάριο υγείας, που θα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα εμβόλια ενδείκνυνται, καθώς αν και τα παιδιά νοσούν ελαφρά, παραμένει ο κίνδυνος – έστω μικρός, για σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια θα προστατεύσουν τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν στις δραστηριότητές τους, ενώ ο εμβολιασμός τους θα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, κυρίως των πιο ευάλωτων. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί επίσης στη μείωση του κινδύνου των μεταλλάξεων.

Στα παιδιά, το εμβολιαστικό σχήμα προβλέπει την παροχή δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες.  Οι παρενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στους ενήλικες, δηλαδή πιθανός πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο που γίνεται η ένεση.

«Μην αναβάλλετε τα άλλα εμβόλια»

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών για κορωνοϊό δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές στο βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια. «Όχι αναβολές» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Το επόμενο διάστημα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις όσον αφορά στην ενισχυτική δόση των ανηλίκων έως 17 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα των χρόνιων αλλεργιών, που είναι συχνές στα παιδιά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις -και απίθανες – να είναι ένα παιδί αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών» τόνισε.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, που περιλαμβάνουν λιγότερο ευχάριστα και πιο αισιόδοξα νέα, όπως είπε και ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα, όπως τα χαρακτήρισε, αφορούν την υψηλή ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης. Τα δεδομένα με πιο αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται – οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Κόβιντ. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ, που ζητά να υπάρξουν νέα δεδομένα. «Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας» εξήγησε.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρονο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.

Προτεραιότητα η πρώτη δόση του εμβολιασμού

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Προτεραιότητα δίδεται στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο.

Για τα παιδιά, υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού. Στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, ωστόσο τα ραντεβού ανοίγουν με βάση τις παραλαβές και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.   Επίσης, το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση. Μένουν εκτός 163.000 οι 90 χιλιάδες έχουν κλείσει το ραντεβού, εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες θα εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι την Κυριακή, καθώς σε αυτές τις ομάδες υπάρχει προτεραιότητα.

Όσον αφορά στον κατ’ οίκον εμβολιασμό,  ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες, εκτός αν είχε συμβεί κάτι, που αφορούσε την αίτηση ή την καταχώριση. Πλέον, μετά και την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, υπάρχει μεγάλη αύξηση. Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί και θα δίνεται από εδώ και πέρα προτεραιότητα στην πρώτη δόση, καθώς είναι οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μεγάλη αύξηση. Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε το κάλεσμα προς τους ιδιώτες, ζητώντας τη βοήθειά τους. Ήδη, γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών. Η διαδικασία του εφοδιασμού δεν μπορεί να απλοποιηθεί. Στόχος είναι να γίνουν ενέργειες για να πείσουν τους ιδιώτες να βοηθήσουν στους κατ’ οίκον εμβολιασμού.

protothema.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου