Εφόσον το Far Cry 3: Blood Dragon, ήταν επιτυχημένη βιντεοταινία στην Ελλάδα του 1985, κάπως έτσι θα εκτυλισσόταν ο διάλογος μεταξύ του βιντεοκλαμπά της γειτονιάς και των επίδοξων ενοικιαστών. Και με αυτά που αποκομίσαμε από το παιχνίδι, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κρυφή φαντασίωση των δημιουργών αυτού του ιδιόρρυθμου expansion του Far Cry 3. To παιχνίδι της Ubisoft, που δεν είναι τίποτε άλλο από το Far Cry 3 με VHS χιόνια και 80’s αισθητική, αποτίνει φόρο τιμής στην (όχι και τόσο) ένδοξη δεκαετία του 80, κάθε στιγμή και μέσα από κάθε pixel της ύπαρξής του. Από τα βιντεάκια που εξιστορούν την b-movie ιστορία ενός cyborg που προσπαθεί να σώσει (τι άλλο;) τον κόσμο, και θυμίζουν τα αφηγηματικά videos από coin-ops παιχνίδια, μέχρι την αλά βιντεοκασέτα παραμόρφωση της εικόνας κατά τη διάρκεια του gameplay, όλα βασίζονται σε μία μακρινή αλλά αγαπημένη αισθητική που μεγάλωσε και «άνδρωσε» αισθητικά εκατομμύρια κόσμο.
Για κάποιον που έχει την ελάχιστη τριβή με το Far Cry 3, όλα φαίνονται οικεία. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ένα νησί (όχι πολύ μακριά από τα μονότονα και ελαφρώς ανέμπνευστα πρότυπα του κυρίως παιχνιδιού), το shooting δουλεύει με τον ίδιο ικανοποιητικότατο τρόπο, το περιβάλλον είναι ανοικτό προς περιήγηση, ο χάρτης διάσπαρτος με collectibles και δευτερεύουσες αποστολές, η πανίδα αν και… ιδιόμορφη είναι παρούσα, και οι αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, του χαρακτήρα και η πρόοδος της ιστορίας δουλεύουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως και στο αρχικό παιχνίδι.
Απλά, σε όλα αυτά, σε οποιοδήποτε συστατικό του παιχνιδιού, οι δημιουργοί, αφαίρεσαν αυτά που ξέραμε και τα αντικατέστησαν με στοιχεία που ξεπήδησαν κατευθείαν από τις βιντεοταινίες των 80’s. O ήρωας της ιστορίας είναι ένα cyborg, το οπλοστάσιο έχει την παλίνδρομη φουτουριστική αισθητική της εποχής, τα εχθρικά outposts έχουν αντικατασταθεί από outposts της αντίπαλης Omega Faction, η πανίδα διαθέτει μία περίεργη… πλαστικότητα (καθώς όλα τα ζώα ή είναι μεταλλαγμένα ή τεχνητά), οι αντίπαλοι είναι ρομποτοειδείς κατασκευές -ένας στρατός από cyborgs που τον ελέγχει ένας πρώην Αμερικανός ήρωας που αποφάσισε να προδώσει την πατρίδα του- και από το πουθενά, όπως ακριβώς συνέβαινε στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των 80΄s που στη μέση έμεναν από σεναριογράφο, ξεπηδούν τα πιο παλαβά πράγματα, όπως για παράδειγμα φωσφορίζοντες νέον δεινόσαυροι που ρίχνουν laser.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου