HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Freegr network

Ποιες οι ώρες κατανάλωσης φαγητού «απειλούν» την καρδιά – Τι «δείχνει» έρευνα

 


Σύμφωνα με έρευνα ο χρόνος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Είμαστε ό,τι τρώμε, έχουμε συνηθίσει να λέμε, μιας και όσα βάζουμε στο πιάτο μας, επηρεάζουν το σώμα, τα μέρη και τις λειτουργίες του. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που ευνοούν την καρδιά και άλλες που την αποδυναμώνουν, νέα ευρωπαϊκή μελέτη αποκαλύπτει ότι και ο χρόνος που επιλέγουμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αναφέρει επίσης ότι η μεγαλύτερη νυχτερινή νηστεία (οι ώρες δηλαδή που περνάμε από το βραδινό μέχρι το πρωινό της επόμενης ημέρας) φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας, το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης της Ισπανίας για την Παγκόσμια Υγεία και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord.

Τα ευρήματα, όπως υποστηρίζουν, «υποδηλώνουν τη σημασία του χρονοδιαγράμματος και του ρυθμού των καθημερινών γευμάτων για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η ώρα που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρδιαγγειακή νόσο».

Ποιες ώρες «απειλούν» την καρδιά;
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 103.000 συμμετέχοντες στην κοόρτη NutriNet-Santé, μια μελέτη που ξεκίνησε στη Γαλλία το 2009 και είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση διατροφής και υγείας.

«Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα, έπιναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν περισσότερα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφεραν ότι πήγαιναν για ύπνο πιο αργά και ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στους χρόνους των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα η καθυστέρηση του πρωινού συσχετίστηκε με 6% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης.

Όσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το δείπνο μετά τις 9 μ.μ. συσχετίστηκε με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 8 μ.μ., ειδικά μεταξύ των γυναικών.

«Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουμε το πρώτο και το τελευταίο γεύμα νωρίτερα μέσα στην μέρα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: tovima.gr

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :