HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Freegr network

Άνω του 15% των Ελλήνων δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το φάρμακό του


 
Μεγάλες δυσκολίες φαίνεται ότι συναντούν αρκετοί πολίτες στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Μάλιστα, από το γεγονός ότι είναι αισθητά τα ποσοστά εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προμήθεια των σκευασμάτων τεκμαίρεται πως αυτές οι δυσκολίες αφορούν επίσης ικανή γκάμα φαρμάκων σε πολλές κατηγορίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα φάρμακα

Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνατης διαΝΕΟσις, την οποία διενήργησε η εταιρεία Prorata, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτώμενων πανελλαδικά, για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης GIVMED.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-13 Δεκεμβρίου 2023 με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας.

Τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα, Σάββατο 9 Μαρτίου, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας, το 15,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συναντά δυσκολίες στην προμήθεια των φαρμάκων του, ενώ από αυτούς το 88,3% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει το φάρμακό του, το 12,6% δυσκολεύεται στην πρόσβασή του στη συνταγογράφηση και το 11,1% δηλώνει αδυναμία να καταβάλει την οικονομική συμμετοχή του για την προμήθεια των φαρμάκων του – σε ερώτηση με πολλαπλές απαντήσεις…

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από τους πολίτες που δηλώνουν ότι συναντούν δυσκολίες στην προμήθεια των φαρμάκων τους το 97,2% αναφέρει ότι απευθύνεται σε ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς και το 7% σε φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το 56,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει «πολύ καλά» ποια φάρμακα διατηρεί αποθηκευμένα στο σπίτι, με το 30,7% να δηλώνει ότι γνωρίζει «αρκετά καλά», ενώ το 29,4% δηλώνει ότι ελέγχει μία φορά τον μήνα τα φάρμακα που διατηρεί αποθηκευμένα στο σπίτι.

Όμως, υψηλό ποσοστό είναι το 8,5% των ερωτηθέντων το οποίο δηλώνει ότι δεν ελέγχει ποτέ ποια φάρμακα έχει στο σπίτι. Εξάλλου, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων φαίνεται ότι εφαρμόζει κακές πρακτικές για τη φύλαξη των φαρμάκων στο σπίτι, καθώς το 82,4% από αυτούς δηλώνει πως τα φυλάσσει σε σημεία του σπιτιού στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση ηλικιωμένοι ή/και παιδιά.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό ζήτημα για ένα αξιοσημείωτο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας. Έτσι, το 88% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έκανε χρήση υπηρεσιών Υγείας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Όμως, ένα υψηλό ποσοστό, της τάξης του 22% από αυτούς, δηλώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν κάποιες φορές που δεν έκανε χρήση υπηρεσιών Υγείας που χρειαζόταν λόγω του οικονομικού κόστους. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική ανάλυση του προέδρου του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκου Σουλιώτη, εκείνοι οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας εξαιτίας του οικονομικού κόστους. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν κατά 43% μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο.

parapolitika.gr

Read More

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Freegr network

Η άσκηση για να κόψετε το ροχαλητό σε 30 δευτερόλεπτα


 Έρευνες έχουν δείξει ότι το ροχαλητό τον χειμώνα γίνεται πιο έντονο, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς ειδικός αποκαλύπτει μια άσκηση 30 δευτερολέπτων για να το κόψετε.

Το ροχαλητό προκαλείται από την συμπίεση αέρα μέσω ενός στενού ή παρεμποδισμένου αεραγωγού και μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερου προβλήματος, όπως την υπνική άπνοια. Το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει περιστασιακά, ενώ το 25% ροχαλίζει συνήθως.

Σύμφωνα με τη Ny Post, το ροχαλητό γίνεται πιο έντονο τον χειμώνα λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την περισσότερη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα (λόγω της συχνότερης συγκέντρωσης σε εσωτερικούς χώρους).

Επίσης, οι λοιμώξεις και η αύξηση του βάρους μπορεί να επιδεινώσουν το ροχαλητό. «Το ροχαλητό μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση λίπους στο λαιμό που στενεύει την τραχεία», είπαν ερευνητές.

Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό

Σύμφωνα με τον πωλητή στρωμάτων Martin Sleeley το ροχαλητό μπορεί να περιοριστεί μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. 

Είναι μια γλωσσική άσκηση και προτείνει να κλείσετε το στόμα σας, μετακινώντας τη γλώσσα σας προς μια κατεύθυνση για 10 φορές και μετά άλλες 10 φορές προς την αντίθετη πλευρά. Τέλος, λέει πως πρέπει να μετακινήσετε την γλώσσας σας προς μια άλλη κατεύθυνση για άλλες 10 φορές, μετά τις πρώτες δύο ασκήσεις.

Υποστηρίζει πως θα παρατηρήσετε διαφορά σε μόλις τρεις ημέρες κάνοντας την άσκηση, με μείωση των συμπτωμάτων κατά 59%.

Άλλοι τρόποι για να σταματήσετε το ροχαλητό είναι να χρησιμοποιείται αντιαλλεργικά μαξιλάρια, να αποφεύγεται τροφές με γαλακτοκομικά και να κοιμάστε με μια μπάλα του τένις στην πλάτη σας ώστε να είστε σίγουροι ότι θα κοιμηθείτε προς μια πλευρά.

 

Read More

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Freegr network

Γιατί έχω κομμάρες στα πόδια – Οι 5 βασικές αιτίες και λύσεις

 


Οι κομμάρες στα πόδια είναι μία κατάσταση, την οποία μπορεί να βιώσουν πολλοί άνθρωποι.

Συνήθως ο λόγος που τις προκαλεί δεν είναι ένας αλλά μπορεί να οφείλονται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες.Αν είναι κάτι παροδικό, ενδεχομένως να χρειάζεστε ξεκούραση. Μόλις δώσετε στον οργανισμό σας την… ανάσα που χρειάζεται, οι κομμάρες θα υποχωρήσουν σύμφωνα με το healthstat.gr. Αν επιμένουν τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό

Οι 5 βασικές αιτίες που έχετε κομάρες στα πόδια

– Πολύωρη ορθοστασία

Όταν μένουμε όρθιοι για πολλές ώρες τα πόδια μας καταπονούνται. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πόνους και πρήξιμο στα πόδια, που μπορεί με τον καιρό να επιδεινώνονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία, τότε φροντίστε για την επαρκή ξεκούραση των ποδιών σας. Υιοθετήστε επίσης τρόπους χαλάρωσής τους όπως το καθημερινό ποδόλουτρο.

– Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή βλάπτει όχι μόνο την υγεία των ποδιών αλλά και πολλών ακόμα οργάνων του σώματος. Συνήθως όσο λιγότερο περπατάμε, τόσο περισσότερο κομμένα και κουρασμένα νιώθουμε τα πόδια μας. Αν κάνετε καθιστική ζωή φροντίστε να ενσωματώσετε μέσα στη μέρα σας μικρά διαλείμματα για περπάτημα. Να ξέρετε ότι ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής με περπάτημα ή τρέξιμο θα βελτιώσει κατά πολύ όχι μόνο την υγεία των ποδιών σας αλλά και συνολικά του σώματός σας.

– Διάφορα παθολογικά αίτια που προκαλούν αδυναμία στα πόδια

Στην περίπτωση που νιώθετε τα πόδια σας κομμένα για μεγάλο διάστημα, τότε η κόπωση ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία όπως μυασθένεια, μεταβολικές διαταραχές των μυών, αρθριτικά ή αναιμία, θυροειδή, διαβήτη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή υποθυροειδισμό. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης τα ψυχιατρικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη.

– Αυξημένο σωματικό βάρος

Τα περιττά κιλά είναι επιβαρυντικά για την υγεία των ποδιών. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά από κούραση και παθήσεις στα πόδια.

– Χρήση ακατάλληλων υποδημάτων

Τα μη ανατομικά παπούτσια δεν προστατεύσουν αποτελεσματικά τα πόδια μας από την κούραση και τους πόνους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανατομικά παπούτσια ή παπούτσια με ορθωτικούς πάτους, τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη ισορροπία, μειώνουν την τριβή των πελμάτων και ανακουφίζουν αισθητά τα πόδια.

Read More

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Freegr network

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νηστεύουμε για μεγάλο διάστημα


 Xιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νηστεύουν τακτικά για να χάσουν βάρος ή για θρησκευτικούς λόγους, αλλά μέχρι τώρα οι πλήρεις βιολογικές επιπτώσεις του παρατεταμένου θερμιδικού περιορισμού παρέμεναν ελάχιστα κατανοητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το IFL Science, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συστημικές αλλαγές που συμβαίνουν σε πολλά όργανα κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων χωρίς τροφή, αποκαλύπτοντας τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τι έδειξε η έρευνα για τη νηστεία

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, επιστράτευσαν 12 υγιείς εθελοντές για να λάβουν μέρος σε επταήμερη νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας τους επιτρεπόταν να πίνουν νερό αλλά δεν μπορούσαν να καταναλώσουν καμία τροφή. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν στενά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τους ερευνητές να μετρούν τις αλλαγές σε περίπου 3.000 διαφορετικές πρωτεΐνες του αίματος σε καθημερινή βάση.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι το σώμα των εθελοντών άλλαξε τις πηγές ενέργειας μέσα στις πρώτες ημέρες της νηστείας και άρχισε να καίει αποθηκευμένο λίπος αντί για γλυκόζη. Έτσι, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 5,7 κιλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και διατήρησαν αυτό το βάρος ακόμα και όταν άρχισαν να τρώνε ξανά φαγητό.

Παραδόξως, ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα των πρωτεϊνών στο αίμα για τις πρώτες ημέρες της νηστείας. Στη συνέχεια, η κατάσταση αυτή άλλαξε δραματικά μετά την τρίτη ημέρα, καθώς εκατοντάδες ενώσεις με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία άρχισαν να αυξομειώνονται άγρια.

Διασταυρώνοντας τα ευρήματά τους με γενετικές μελέτες που συνδέουν αυτές τις διάφορες πρωτεΐνες με διάφορες ασθένειες, οι συγγραφείς της μελέτης μπόρεσαν να εκτιμήσουν τις συνέπειες για την υγεία για 212 ενώσεις του πλάσματος που άλλαζαν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι η αποχή από την τροφή για περισσότερες από τρεις ημέρες οδήγησε σε μείωση των επιπέδων στο πλάσμα της πρωτεΐνης SWAP70 (switch-associated protein 70). Δεδομένου ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του δείκτη έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό το εύρημα «μπορεί να παρέχει τουλάχιστον μια μερική εξήγηση για την ανακούφιση από τον πόνο των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης νηστείας».

Ακόμα, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται hypoxia up-regulated 1 (HYOU1), η οποία σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, τα επίπεδα αυτής της ένωσης παρατηρήθηκε να μειώνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι χωρίς τροφή μπορεί να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη νηστεία. Για παράδειγμα, παρατήρησαν αύξηση του παράγοντα πήξης XI, αυξάνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβωσης.

«Για πρώτη φορά, είμαστε σε θέση να δούμε τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο σε όλο το σώμα όταν νηστεύουμε», ανέφερε σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης, Κλαούντια Λάνγκενμπεργκ, τονίζοντας: «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν αποδείξεις για τα οφέλη της νηστείας σχετικά με την υγεία πέρα από την απώλεια βάρους, αλλά αυτά ήταν ορατά μόνο μετά από τρεις ημέρες ολικού θερμιδικού περιορισμού – αργότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Συνοψίζοντας τις επιπτώσεις της έρευνας αυτής, ο συν-συγγραφέας, Μάικ Πίτσνερ, πρόσθεσε ότι «ενώ η νηστεία μπορεί να είναι ευεργετική για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, συχνά η νηστεία δεν θα αποτελεί επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από προβλήματα υγείας».

ieidiseis.gr

Read More

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Freegr network

Οι 12 μικρές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

 


Μερικές φορές φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος είναι να υιοθετήσει μια εξαιρετικά αυστηρή δίαιτα ή να περνάει αρκετό χρόνο στο γυμναστήριο. Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Παρόλο που οι δίαιτες «μόδας» μπορεί να φαίνονται ως ο ευκολότερος δρόμος για να χάσει κάποιος κιλά, είναι λίγο πολύ βέβαιο ότι θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Αντί να βασανίζετε το σώμα σας, δείτε αυτές τις 12 συμβουλές για να προωθήσετε τη μακροχρόνια απώλεια βάρους και να γίνετε πιο υγιείς συνολικά.

1. Δώστε προσοχή στις μερίδες σας

Δεν βοηθάει το γεγονός ότι τα εστιατόρια συχνά σερβίρουν τεράστιες μερίδες, οι οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό σας να πιστεύει ότι αυτή είναι η ποσότητα φαγητού που χρειάζεται το σώμα σας. Για να καταλάβετε το σωστό μέγεθος της μερίδας, ψάξτε να βρείτε πληροφορίες για την ενδεδειγμένη ποσότητα.

2. Αφήστε το πιρούνι σας κάτω ανάμεσα στις μπουκιές

Αυτό σας βοηθά να τρώτε πιο αργά, κάτι που αποτελεί μια απλή τακτική για να μειώσετε τις θερμίδες. Όταν παίρνετε το χρόνο σας αντί να καταπίνετε συνεχώς φαγητό, το σώμα μπορεί πραγματικά να καταγράψει το αίσθημα της πληρότητας, το οποίο μπορεί να χρειαστεί έως και 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλό σας. Επιπλέον, το να τρώτε αργά μπορεί ακόμη και να κάνει το φαγητό σας να έχει καλύτερη γεύση, σύμφωνα με μια μελέτη του Οκτωβρίου 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

3. Πιείτε νερό 24 ώρες το 24ωρο

Μερικές φορές αυτό που εκλαμβάνετε ως αίσθημα πείνας προκαλείται από δίψα. Αυτή η «πείνα» μπορεί να σας κάνει να τσιμπολογήσετε, ενώ το μόνο που θέλει το σώμα σας είναι λίγη ενυδάτωση.

4. Αφιερώστε χρόνο για να προετοιμάσετε το γεύμα σας

Όχι μόνο το να φτιάχνετε το δικό σας γεύμα θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα διασφαλίσετε ότι ξέρετε ακριβώς τι βάζετε στον οργανισμό σας και ότι παίρνετε τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

5. Μην κάνετε άλλα πράγματα ενώ τρώτε

Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στο φαγητό όταν έχετε δουλειά να κάνετε ή αν θέλετε να περιηγηθείτε στο Instagram, αλλά το να τρώτε όταν είστε αφηρημένοι μπορεί να σας οδηγήσει στο να πάρετε κατά λάθος περισσότερη ποσότητα από όση χρειάζεστε. Η αποσπασματική διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού δεν οδηγεί απλώς σε μεγαλύτερη κατανάλωση τη στιγμή εκείνη, αλλά μπορεί ακόμη και να σας αναγκάσει να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση 24 μελετών στην έκδοση του Φεβρουαρίου 2013 του The American Journal of Clinical Nutrition.

6. Κάντε το πρωινό σας προτεραιότητα

Η κατανάλωση ενός πρωινού γεμάτου άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες θα σας κρατήσει χορτάτους, γεγονός που σας βοηθά να κάνετε καλύτερες επιλογές τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να μεγιστοποιήσετε τη δύναμη του πρωινού, επιλέξτε γεύματα που δεν είναι «βόμβες» υδατανθράκων χωρίς κάτι ουσιαστικό για να σας κρατήσει χορτάτους, όπως τα κουλούρια, τα κρύα δημητριακά και τα μάφινς. Δοκιμάστε ομελέτα σε τοστ ολικής άλεσης, γιαούρτι με ένα φλιτζάνι από τα αγαπημένα σας φρούτα ή μια ομελέτα με λαχανικά.

7. Να επιλέγετε «έξυπνα» σνακ

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το τσιμπολόγημα μπορεί να είναι είτε ο καλύτερος φίλος σας είτε ένας φαινομενικά χρήσιμος, αλλά αναμφισβήτητα ύπουλος σαμποτέρ. Υπάρχει το ζήτημα του να προσλαμβάνετε εν αγνοία σας περισσότερα απ’ όσα νομίζετε, το οποίο μπορείτε να διορθώσετε στο άψε σβήσε, προ-μερίζοντας τα σνακ σας σύμφωνα με το μέγεθος της μερίδας τους. Ένα άλλο πρόβλημα με το τσιμπολόγημα μπορεί να προκύψει αν τρώτε ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να τσιμπολογάτε σκόπιμα.

8. Να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ

Μπορεί να είναι δύσκολο να τηρήσετε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου αλλά το να ξεκουράζεστε αρκετά είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενθαρρύνετε την απώλεια βάρους. Ο ύπνος βοηθάει να διατηρούνται υπό έλεγχο οι ορμόνες της όρεξης, η γκρελίνη και η λεπτίνη. Χωρίς επαρκή ποσότητα ύπνου, αυτές οι ορμόνες διαταράσσονται και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη όρεξη. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα.

9. Επιμείνετε στην υγιεινή διατροφή ακόμη και τα Σαββατοκύριακα

Όταν έχετε εμμονή με το να τρώτε καλά από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, αλλά θεωρείτε ότι τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να κάνετε και καμία παρασπονδία, μπορεί να μην δείτε την απώλεια βάρους που περιμένετε.

10. Βασιστείτε σε μικρότερα πιάτα

Αν κοιτάξετε την ίδια ποσότητα φαγητού σε ένα μικρό πιάτο έναντι ενός μεγάλου, τα μάτια σας μπορεί να σας πείσουν ότι υπάρχει περισσότερη νοστιμιά στο μικρότερο πιάτο. Αυτό οφείλεται σε αυτό που είναι γνωστό ως ψευδαίσθηση Delboeuf, η οποία δείχνει ότι το να περιβάλλεις κάτι με πολύ λευκό χώρο μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο. Ακόμη και αν δεν τρώτε πολύ, η μείωση του χώρου στο πιάτο γύρω από το φαγητό σας μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας και να σας κάνει να νομίζετε ότι πρόκειται για μεγαλύτερη μερίδα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, ενώ το αντίθετο μπορεί να αυξήσει την πείνα σας κάνοντάς σας να νομίζετε ότι φάγατε μόνο λίγο.

11. Καθίστε μακριά από τον μπουφέ στα εστιατόρια

Αντί να τρώτε ατενίζοντας τι θα μπορούσατε να φάτε επικεντρωθείτε στο να απολαύσετε πραγματικά αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σας. Αν θέλετε κι άλλο φαγητό όταν τελειώσετε, ο μπουφές θα είναι ακόμα εκεί!

12. Γεμίστε το πιάτο σας με πολλά λαχανικά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε τη συνήθεια της υγιεινής διατροφής είναι να προσθέτετε πράγματα στη διατροφή σας αντί να τα αφαιρείτε. Η άρνηση να φάτε κάποια από τις αγαπημένες σας λιχουδιές μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε μια κραιπάλη, ενώ η αργή αύξηση της πρόσληψης λαχανικών μπορεί να φέρει μόνο καλά αποτελέσματα. Τα λαχανικά όχι μόνο είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που διατηρούν το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια, αλλά περιέχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό. Ξεκινήστε με ένα φλιτζάνι λαχανικά σε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα για μια εβδομάδα και στη συνέχεια αρχίστε σταδιακά να τα προσθέτετε σε περισσότερα γεύματα.

Πηγή: healthstat.gr

Read More

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Freegr network

Μαγνήσιο: 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

 


Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως οι μυϊκές συσπάσεις, η λειτουργία των νεύρων και η υγεία των οστών. Ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 360-410 mg μαγνησίου την ημέρα

Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου ή άλλων παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού, με αποτέλεσμα διάφορα σημάδια και συμπτώματα που είναι σημαντικό να αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη μαγνησίου στο σώμα. Ακολουθούν 10 από αυτά.

10 σημάδια έλλειψης μαγνησίου

  1. Κράμπες στα πόδια τη νύχτα
  2. Λήθαργος, χωρίς βαριά σωματική εργασία
  3. Συχνοί πονοκέφαλοι
  4. Μειωμένη πρόσληψη τροφής
  5. Συσπάσεις στα μάτια
  6. Δυσκοιλιότητα
  7. Μυρμήγκιασμα στα πόδια
  8. Αλλαγές στη συμπεριφορά
  9. Ταχυπαλμία
  10. Μυϊκή αδυναμία

1. Νιώθετε κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ένα από τα πιο κοινά και εμφανή σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι μυϊκές κράμπες, οι σπασμοί και οι συσπάσεις. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών, ιδιαίτερα τη χαλάρωση των μυϊκών ινών. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, οι μύες μπορεί να συστέλλονται και να παθαίνουν κράμπες ακούσια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει συχνά στα πόδια τη νύχτα.

2. Νιώθετε λήθαργο ακόμα και όταν δεν κάνετε βαριά σωματική εργασία​

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να συμβάλλουν σε ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, καθώς είναι συμπαράγοντας στις ενζυμικές αντιδράσεις που παράγουν τριφωσφορική αδενοσίνη, το πρωτογενές ενεργειακό υλικό του σώματος. Όταν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές, το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να παράγει την απαραίτητη ενέργεια, οδηγώντας σε αίσθημα κούρασης και αδυναμίας.

3. Νιώθετε πονοκεφάλους πιο συχνά

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου οδηγούν σε πονοκεφάλους. Το οξείδιο του μαγνησίου χρησιμοποιείται πολλές φορές για τη θεραπεία της ημικρανίας. Ως εκ τούτου, εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητους πονοκεφάλους πολύ συχνά, είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα σε μαγνήσιο. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό και θεραπεύστε τον εαυτό σας με συμπληρώματα.

4. Έχετε ξαφνικά μειώσει την πρόσληψη τροφής

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας μαγνησίου. Η ναυτία, ο έμετος και η απώλεια της όρεξης μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στις πεπτικές διεργασίες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του γαστρεντερικού σωλήνα. Μια ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει αυτές τις λειτουργίες, οδηγώντας σε δυσφορία και μειωμένη πρόσληψη τροφής.

5. Αντιμετωπίζετε συχνά συσπάσεις στα μάτια

Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες. Όταν έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ασκείται περιττή πίεση στους μύες. Αυτό εμποδίζει τα μάτια σας να χαλαρώσουν σωστά και ως εκ τούτου προκαλεί συσπάσεις των ματιών.

6. Νιώθετε δυσκοιλιότητα όλη την ώρα

Ως σημαντικό μέταλλο, το μαγνήσιο βοηθά στις κινήσεις του εντέρου, εκτός από τις άλλες λειτουργίες που εκτελεί. Το μαγνήσιο αυξάνει την ποσότητα του νερού στο έντερο, κάτι που βοηθά στην εύκολη κίνηση του εντέρου. Η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και χρειάζεται τα κατάλληλα συμπληρώματα για να διορθωθεί η κατάσταση.

7. Νιώθετε ότι έχετε καρφίτσες και βελόνες στα πόδια

Μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αισθητικές διαταραχές όπως μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή σαν να έχετε καρφίτσες και βελόνες» στα άκρα. Αυτές οι αισθήσεις σχετίζονται με διαταραχές στη λειτουργία των νεύρων, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου.

8. Σας λένε ότι συμπεριφέρεστε διαφορετικά

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Τα άτομα με ανεπάρκεια μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και αλλαγές στη συνολική προσωπικότητα. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και στην αντίδραση του σώματος στο στρες, καθιστώντας τον ρόλο του στην ψυχική υγεία σημαντικό.

9. Νιώθετε ταχυπαλμία πιο συχνά

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε αρρυθμίες, ταχυπαλμία ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να συμβάλει σε πιο σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

10. Δυσκολεύεστε να κάνετε βαριές δουλειές

Εκτός από τις κράμπες και τους σπασμούς, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη μυϊκή αδυναμία. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση σωματικών εργασιών και μπορεί να επηρεάσει τη συνολική δύναμη και κινητικότητα. Η μυϊκή αδυναμία συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου λόγω του ρόλου του στη μυϊκή λειτουργία.

Πώς να προσθέσετε μαγνήσιο στη διατροφή σας

Προσθέστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στη διατροφή σας. Τα φυλλώδη λαχανικα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανεπάρκειας μαγνησίου. Σε περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν συμπληρώματα μαγνησίου για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων.

Είναι σημαντικό να μην κάνετε αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα, καθώς μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη δόση και τη μορφή μαγνησίου. Η διατήρηση της ισορροπίας των διαφόρων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο, είναι απαραίτητη. Η περίσσεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τη χρήση αυτών των άλλων μετάλλων.

Πηγή: oloygeia.gr

Read More

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Freegr network

Ποια είναι η σωστή ώρα για την κατανάλωση του βραδινού γεύματος

 



Η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά πιθανότερα τα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση θερμίδων αργά μέσα στην ημέρα σχετίζεται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Η μελέτη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πώς η κατανάλωση βραδινών γευμάτων επιδεινώνει την αντοχή στη γλυκόζη και μειώνει την ποσότητα του λίπους που καίγεται. Οι επιπτώσεις των βραδινών γευμάτων ποικίλουν σημαντικά ανάμεσα στους ανθρώπους και εξαρτώνται από τη συνήθη ώρα ύπνου, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Αν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε με το ένα γεύμα γίνουν χρόνιες, τα βραδινά γεύματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jonathan C. Jun από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι ερευνητές μελέτησαν 20 υγιείς εθελοντές (10 άνδρες και 10 γυναίκες) για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβόλιζαν το δείπνο που καταναλώνεται μετά τις 10 το βράδυ σε σύγκριση με αυτό των 6 το απόγευμα. Όλοι οι εθελοντές πήγαιναν για ύπνο στις 11 το βράδυ. Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλότερα και η ποσότητα του λίπους που κάηκε ήταν μικρότερη στην περίπτωση του βραδινού γεύματος, ακόμα και όταν και στις δύο περιπτώσεις καταναλώθηκαν τα ίδια τρόφιμα.

«Κατά μέσο όρο, το ανώτερο επίπεδο γλυκόζης μετά το βραδινό γεύμα ήταν σχεδόν 18% υψηλότερο και η ποσότητα λίπους που κάηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με την κατανάλωση ενός απογευματινού, τελευταίου γεύματος για την ημέρα. Οι επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στους υγιείς εθελοντές μπορεί να είναι πιο σημαντικές σε ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, οι οποίοι έχουν ήδη υποβαθμισμένο μεταβολισμό», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Chenjuan Gu.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, είναι, όμως, από τις πιο λεπτομερείς. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μετρητές δραστηριότητας, υποβάλλονταν σε δειγματοληψία αίματος κάθε ώρα που έμεναν στο εργαστήριο, συμμετείχαν σε μελέτες ύπνου και εξετάσεις σωματικού λίπους καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους (οξείδωση).

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πειράματα για να διαπιστώσουμε αν αυτές οι επιδράσεις συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και αν προκαλούνται περισσότερο από τη συμπεριφορά (όπως ο ύπνος αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος) ή από τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος», καταλήγει ο Δρ. Jun.

Το βέβαιο πάντως είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ότι όσο πιο νωρίς φάμε το δείπνο μας και σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από την ώρα του ύπνου, κινδυνεύουμε λιγότερο από αύξηση του λίπους στο σώμα, καθώς και του σακχάρου στο αίμα.

Πηγήygeiamou

Read More

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Freegr network

1 εκατομμύριο ασθενείς στην Ελλάδα έχουν σπάνιο νόσημα


 Περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι ασθενείς με σπάνιο νόσημα που ζουν σήμερα στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι το 10% του γενικού πληθυσμού θα προσβληθεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Δηλαδή, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 300 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Οι σπάνιες παθήσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και μεγάλη ετερογένεια, γι’ αυτό και οι ασθενείς αλλά  και οι οικογένειές τους είναι ιδιαιτέρως απομονωμένοι και ευάλωτοι.

Στην πλειοψηφία τους είναι γενετικής φύσεως ασθένειες, συγγενείς δυσπλασίες, σπάνιες μορφές παιδικού καρκίνου, καθώς και αιματολογικές, αυτοάνοσες, δερματολογικές, ενδοκρινολογικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές, μεταβολικές, νευρολογικές και νευρομυϊκές, ορθοπεδικές και οφθαλμολογικές παθήσεις.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Γαβριατοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τις σημαντικότερες δράσεις σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις.

Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2024 είναι «Unite for change! Unite for equity!» θέλοντας να ενισχύσει την εξωτερίκευση και κοινοποίηση του προβλήματος εκ μέρους των ασθενών, αλλά και την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ο στόχος είναι αληθινή ισότητα για τους 300 εκατομμύρια ασθενείς που ζουν με σπάνια νοσήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόοδος

Σημαντική πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί συγκριτικά με το 2023. Το Σεπτέμβριο του 2023 όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συναντήθηκαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συμφώνησαν πως θα κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους για τις υγειονομικές ανάγκες αυτών των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριος στόχος είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην ολιστική φροντίδα υγείας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η βελτίωση στην παροχή υγειονομικής φροντίδας για τις Σπάνιες Παθήσεις αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση λόγω της σχετικής έλλειψης επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων αποσκοπεί στην ενημέρωση για τις αλλαγές στην πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις σε παροχές φροντίδας υγείας και τη βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης ενώ σε γενικότερο επίπεδο εστιάζει στη σημασία και την ανάγκη για συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη για σπάνια νοσήματα.

Πότε είναι σπάνια η νόσος

-Ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν προσβάλει 5 στα 10.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό.

-Περισσότερες από 8.000 νόσοι έχουν καταγραφεί έως σήμερα ως σπάνιες.

-Παρόλα αυτά, οι σπάνιες ασθένειες με συχνότητα εμφάνισης κοντά στο όριο των 5 ανά 10.000 ατόμων είναι λιγότερες από 100.

Συνήθως λόγω της άτυπης κλινικής εικόνας η διάγνωση καθυστερεί και οι σπάνιες αυτές παθήσεις μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ή να επιφέρουν χρόνιες δυσλειτουργίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των σπανίων νοσημάτων σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Σπάνιες Παθήσεις (www.eurordis.org):

• Τα σπάνια νοσήματα είναι σοβαρά ως πολύ σοβαρά, χρόνια, συχνά εκφυλιστικά και επικίνδυνα για τη ζωή.

• Η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων επέρχεται κατά την παιδική ηλικία στο 50% των σπανίων παθήσεων.

• Προκαλούν αναπηρίες: η ποιότητα ζωής των ατόμων με σπάνια νοσήματα υποβαθμίζεται λόγω της έλλειψης αυτονομίας.

• Προκαλούν μεγάλο ψυχικό πόνο: η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλούν οι ασθένειες αυξάνεται λόγω της απελπισίας, της έλλειψης ελπίδας για θεραπεία, της απουσίας βοήθειας στην καθημερινότητα.

• Είναι ανίατες ασθένειες, οι περισσότερες χωρίς αποτελεσματική θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να θεραπευθούν συμπτώματα αυτών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης.

• Είναι πολύ δύσκολα ως προς τη θεραπευτική διαχείριση: οι οικογένειες συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλης θεραπείας.

Έρευνα του Οργανισμού σε Ευρωπαίους ασθενείς που πάσχουν από 8 σπάνια νοσήματα έδειξε μεταξύ άλλων ότι (Eurordis 2007):

• Για το 25% των ασθενών χρειάστηκε χρονικό διάστημα 5 ως 30 ετών για να γίνει η σωστή διάγνωση της ασθένειάς τους.

• Στο 40% των ασθενών έγινε αρχική λανθασμένη διάγνωση της νόσου και οι ασθενείς έλαβαν λανθασμένη ιατρική αγωγή (συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων και ψυχιατρικών θεραπειών).

• Η γενετική φύση των νοσημάτων δεν ανακοινώθηκε στο 25% των περιπτώσεων.

• Γενετική συμβουλή δόθηκε μόνο στο 50% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα σχέδια εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών (SANCO) στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία, καθορίστηκαν οι κάτωθι βασικές γραμμές δράσης για την αντιμετώπιση των σπανίων παθήσεων:

• Η παροχή υποστήριξης σε δίκτυα πληροφόρησης για τις σπάνιες ασθένειες, καθώς και για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών.

• Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συμβουλευτικής δομής, της ειδικής ομάδας εργασίας σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες (η οποία επικουρείται από μια επιστημονική γραμματεία) ως ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

• Ο συντονισμός των δράσεων του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης έχει προβλεφθεί άρθρο για τις σπάνιες νόσους.

Read More

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Freegr network

Τα 30 πιο επικύνδυνα fast food-Πόσο τα καταναλώνουν οι Έλληνες

 


Μελέτη για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, του λεγόμενου junk food, στην υγεία μας, δημοσίευσαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα οι ερευνητές ζήτησαν το junk food να αντιμετωπίζεταινα όπως το τσιγάρο, αφού διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με περισσότερα από 30 βλαβερές και θανατηφόρες παθήσεις. Μια επισκόπηση 14 μελετών που αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους διαπίστωσε ότι το fast food μπορεί να προκαλέσει καρκίνο , καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και κατάθλιψη και άγχος.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίζονταν κατά κανόνα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης 32 αρνητικών συνεπειών για την υγεία, σύμφωνα με την dailymail.co.uk. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα έτοιμα τρόφιμα, είχαν κατά ένα πέμπτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Οι συντάκτες της μελέτης, προέτρεψαν μάλιστα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να επιβάλουν επειγόντως κανόνες για τη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού παρόμοιους με αυτούς για τα προϊόντα καπνού.

daily mail

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, ζαχαρούχα δημητριακά, έτοιμα γεύματα και φαστ φουντ, όπως μπιφτέκια και πίτσα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν τεχνητά χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα.

Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και/ή αλάτι, αλλά χαμηλά σε σημαντικές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους έχει επίσης αυξηθεί ραγδαία σε πολλές χώρες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Δρ. Melissa Lane, συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Συνολικά, βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρων υγείας όπως η θνησιμότητα, ο καρκίνος και η ψυχική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή, γαστρεντερική και μεταβολική υγεία».

Πρότεινε παράλληλα τη διεξαγωγή ερευνών για να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας που μπορεί να υιοθετηθούν για την αποτροπή της αλόγιστης κατανάλωσης τέτοιων τροφών από τον γενικό πληθυσμό, αλλά και της θέσπισης υγειονομικών προδιαγραφών για τα συστατικά τους.

Ακολουθούν 30 παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που καλό θα ήταν να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας:

  1. Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
  2. Instant noodles
  3. Κοτομπουκιές
  4. Παγωμένη πίτσα
  5. Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων
  6. Πατατάκια με τεχνητές γεύσεις
  7. Μπισκότα
  8. Κρακεράκια
  9. Μπάρες σοκολάτας
  10. Γιαούρτι με γεύσεις
  11. Αναψυκτικά και ζαχαρούχοι χυμοί φρούτων
  12. Προσυσκευασμένα αλλαντικά
  13. Έτοιμα μείγματα κέικ και μπράουνι
  14. Προκατασκευασμένο γλάσο
  15. Συσκευασμένα μακαρόνια με σως τυρί (mac n’cheese)
  16. Σως για σάντουιτς
  17. Καφές με γεύσεις
  18. Μπάρες πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα
  19. Σαντιγύ
  20. Κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες
  21. Στιγμιαία μείγματα πουτίγκας
  22. Επεξεργασμένο τυρί
  23. Εμφιαλωμένα ντρέσινγκ για σαλάτες
  24. Μείγματα κέικ σε κουτί
  25. Γλυκά με γεύση φρούτων
  26. Κατεψυγμένα
  27. κοτόπουλα πανέ
  28. Ενεργειακά ποτά
  29. Προκατασκευασμένα μείγματα smoothie
  30. Συσκευασμένες σούπες
  31. Στιγμιαίος πουρές πατάτας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον πίνακα.

Συγκεκριμένα, έχει ποσοστά λίγο πιο πάνω του 20%.

Read More