HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Freegr network

Οστεοαρθρίτιδα και καφεΐνη: Βλάπτει ή ωφελεί τελικά;

 


Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και κατά συνέπεια οστεοαρθρίτιδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης για την επίδραση της καφεΐνης στην οστεοαρθρίτιδα, που δημοσιεύθηκαν στο BMC Medicine.

Τα ανατρεπτικά ευρήματα της, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με αυτά προηγούμενων μελετών που υπογράμμιζαν ότι η καφεΐνη είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών και των χόνδρων.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από φθορά ή καταστροφή του χόνδρου, που έχει ως συνέπεια την επαφή των οστών και από φλεγμονή.

«Τα ποσοστά της έχουν αυξηθεί παράλληλα με αυτά της παχυσαρκίας, η οποία σήμερα επηρεάζει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός το βάρος καταπονεί και καταστρέφει τις αρθρώσεις και αφετέρου γιατί το λίπος δημιουργεί φλεγμονή», εξηγεί ο δρ Βασίλειος Σακελλαρίου,  Χειρουργός Ορθοπαιδικός.

Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και οστεοαρθρίτιδας είναι πολύπλοκη και αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τόσο τα πιθανά οφέλη όσο και τους κινδύνους, σύμφωνα με τον γιατρό.

Από τη μία πλευρά, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, επειδή προκαλεί δυσαπορρόφηση του ασβεστίου και μείωση της οστικής πυκνότητας. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να συμβάλλουν στην εξέλιξη του εκφυλισμού των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Από την άλλη, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της καφεΐνης. Έχει βρεθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη στους ασθενείς. Επιπλέον, οι αναλγητικές ιδιότητες της μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

«Τα έμμεσα οφέλη της αφορούν στην επίδρασή της στο μεταβολισμό. Είναι γνωστό ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους και τη θερμογένεση, διαδικασίες που συμβάλλουν στην καύση θερμίδων και μπορεί να συνεισφέρουν στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Όμως, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ιδίως με τη μορφή αναψυκτικών ή θερμιδοφόρων ποτών, μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και στην αύξηση του σωματικού βάρους», διευκρινίζει ο δρ. Σακελλαρίου.

Νέα μελέτη

Δεδομένου ότι η καφεΐνη καταναλώνεται ευρέως, επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να διαλευκάνουν τη σχέση της με την παχυσαρκία και την οστεοαρθρίτιδα.

Διεξήγαγαν μια μελέτη και διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που επηρεάζονται από την κατανάλωση και από τον γενετικά ελεγχόμενο μεταβολισμό, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού τόσο από την παχυσαρκία όσο και από τις παθήσεις των αρθρώσεων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης δεν συνεπάγεται και ύπαρξη υψηλών επιπέδων καφεΐνης στο αίμα, διότι διαφέρει η ταχύτητα μεταβολισμού της από άτομο σε άτομο.

Καφεΐνη και οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται ταχύτερα και είναι πιο σοβαρή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα παραπανίσια 10 κιλά ασκούν επιπλέον 15 έως 50 κιλά πίεσης στα γόνατα, η οποία αυξάνεται σημαντικά όταν ανεβαίνουν στάλες ή κάνουν βαθύ κάθισμα για να σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο.

Επιπλέον πίεση σε ορισμένα σημεία του γονάτου μπορεί να ασκεί και η κακή ευθυγράμμιση των αρθρώσεων του κάτω άκρου, που συχνά συνυπάρχει.

Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους μπορεί να διορθώσει ορισμένα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Με μόλις 10% μείωση του σωματικού βάρους μειώνεται κατά το ήμισυ ο πόνος της αρθρίτιδας, ενώ η απώλεια 20% αυτού μπορεί να μειώσει επιπλέον τον πόνο της αρθρίτιδας κατά 25% ή περισσότερο.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, η υπερβολική ή η εξάρτηση από ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα μεταβολικά προβλήματα και την παχυσαρκία, χειροτερεύοντας δυνητικά τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Εάν δεν επιτευχθεί η απώλεια βάρους, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να χρειαστούν αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος.

topontiki.gr

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :