iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Πώς μπορούν οι μολύνσεις στα μάτια να μειώσουν την όραση σας

 


Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο Έλτον Τζον έχει χάσει την όραση από το ένα του μάτι, ενώ και το άλλο δεν βλέπει καλά, μετά από οφθαλμολογική λοίμωξη που έπαθε το καλοκαίρι.

Όπως ο ίδιος ο Βρετανός τραγουδιστής αποκάλυψε, παλεύει να ανακτήσει την όρασή του από τον περασμένο Ιούλιο. Υπάρχει κάποια βελτίωση, πρόσθεσε, αλλά γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, και δυσκολεύεται πολύ. Κάνει όμως το καλύτερο που μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πώς μπορεί όμως μία λοίμωξη στα μάτια να απειλήσει την όραση; Η απάντηση εξαρτάται από την αιτία της και το πόσο γρήγορα απευθύνεται ο ασθενής στον γιατρό, αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Οι λοιμώξεις αναπτύσσονται όταν εισέλθουν και αρχίσουν να αναπτύσσονται στο μάτι βακτήρια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρξει τραυματισμός ή εκδορά στο μάτι ή αν εκτεθεί σε μολυσμένο νερό, σκόνη ή χέρια. Μπορεί επίσης να συμβεί από φακούς επαφής που δεν συντηρούνται σωστά ή δεν ταιριάζουν στο μάτι, καθώς και από διασπορά, μέσω του αίματος, μικροβίων από άλλα σημεία του σώματος», εξηγεί.

Πού αναπτύσσονται οι λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του ματιού, τόσο εξωτερικά στον κερατοειδή χιτώνα ή τον επιπεφυκότα, όσο και εντός του οφθαλμικού βολβού. Τα συμπτώματα που θα αναπτυχθούν ποικίλουν, αναλόγως με την υποκείμενη αιτία της λοίμωξης. Τα πιο συχνά είναι πόνος και κοκκίνισμα στο μάτι, ευαισθησία στο φως, θόλωμα της όρασης, κνησμός ή αίσθημα καύσου, δακρύρροια ή εκροή πηχτού εκκρίματος, οίδημα και κοκκίνισμα των βλεφάρων.

«Οποιοδήποτε από αυτά και αν αναπτυχθεί, είναι απαραίτητο ο ασθενής να επικοινωνήσει αμέσως με τον οφθαλμίατρό του. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό όπως η επιπεφυκίτιδα που μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα ή για κάτι σοβαρό όπως η ενδοφθαλμίτιδα που χρειάζεται άμεση θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση», τονίζει ο καθηγητής.

Η πιο συχνή μόλυνση των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα, που συχνά οφείλεται στους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Η επιπεφυκίτιδα οδηγεί σε κοκκίνισμα των ματιών και έκκριμα, ενώ είναι πολύ μεταδοτική. Μερικές φορές προκαλείται από βακτήρια, οπότε μπορεί να χρειασθεί αντιβιοτική θεραπεία για να καταπολεμηθεί. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί βέβαια να είναι και αλλεργική, αλλά σε τέτοια περίπτωση δεν θεωρείται λοίμωξη.

Άλλες συχνές λοιμώξεις των ματιών είναι:

  • Η κερατίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, που μπορεί να οδηγήσει σε έλκος (πληγή) σε αυτόν
  • Η ενδοφθαλμίτιδα, μία επώδυνη λοίμωξη στο εσωτερικό του ματιού
  • Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου, μία βακτηριακή λοίμωξη των ιστών που βρίσκονται πίσω και γύρω από τον οφθαλμικό βολβό
  • Οι οφθαλμικές λοιμώξεις που προκαλούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (έρπης, σύφιλη, βλεννόρροια, οξυτενή κονδυλώματα, ψείρες εφηβαίου, HIV/AIDS λοίμωξη)

«Η ενδοφθαλμίτιδα είναι μία από τις σοβαρότερες λοιμώξεις των ιστών ή των υγρών των ματιών. Είναι επείγον περιστατικό γιατί, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. Μπορεί να είναι εξωγενής ή ενδογενής. Στην εξωγενή εισβάλλουν στο εσωτερικό του ματιού βακτήρια ή μύκητες μετά από μία εγχείρηση, έγχυση στο μάτι ή τραυματισμό. Στην ενδογενή, εξαπλώνεται στο μάτι μία λοίμωξη από άλλο σημείο του σώματος (π.χ. μια ουρολοίμωξη)», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδοφθαλμίτιδας που πρέπει να οδηγούν αμέσως τους πάσχοντες στον γιατρό είναι επιδεινούμενος πόνος στο μάτι μετά από ιατρική πράξη στο μάτι ή τραυματισμό, λευκό ή κίτρινο πύον ή έκκριμα, οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων και μειωμένη ή θολή όραση.

Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου είναι μία επώδυνη λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Μερικές φορές αναπτύσσεται μετά από τσίμπημα εντόμου ή οφείλεται σε εξάπλωση βακτηρίων από άλλες περιοχές του σώματος (π.χ. από τα ιγμόρεια ή από ένα απόστημα στα δόντια). Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως και σωστά μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Όταν η κυτταρίτιδα εντοπίζεται βαθιά μέσα στο μάτι (πίσω από το διάφραγμα του οφθαλμικού κόγχου) μπορεί να απειλήσει την ίδια τη ζωή. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί.

Αντίστοιχα, ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μολύνει τον κερατοειδή χιτώνα, οδηγώντας σε ίνωση (ανάπτυξη ουλώδους ιστού) και μείωση της όρασης.

Οι παραπάνω αλλοιώσεις μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, οδηγώντας σε μερική ή και πλήρη απώλεια της όρασης.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τελικά το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας είναι καλύτερο στη διατροφή;


 
Τελικά το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας είναι καλύτερο στη διατροφή; Η απάντηση, όπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Κι αυτό γιατί τα θρεπτικά συστατικά κάθε τύπου κρέατος διαφέρουν ανάλογα με το κομμάτι που θα επιλέξει ο καθένας στο πιάτο του.

Σημαντικός βέβαια είναι και ο τρόπος που θα επιλέξει κάποιος να μαγειρέψει το κρέας, αφού κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική του αξία.

Η σύγκριση των δύο ειδών

Χοιρινό (μαγειρεμένο, άπαχο)

Σίδηρος: Περίπου 0,9 mg
Πρωτεΐνη: Περίπου 27 g
Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g
Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2 g
Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,6 g
Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,6 g

Μοσχάρι (μαγειρεμένο, άπαχο)

Σίδηρος: Περίπου 2,1 mg
Πρωτεΐνη: Περίπου 26 g
Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g (Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2,5 g, Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,7 g, Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,3 g)

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: Οι 10 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ

 


Η αντιμετώπιση του υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, καταλαβαίνω. Αλλά πιστέψτε με: με μερικές μικρές προφυλάξεις μπορείτε να κάνετε μεγάλη διαφορά στην ευημερία σας. Προφανώς, δεν σας λέω να αποφύγετε εντελώς ορισμένα είδη τροφών, τα οποία μπορούν να κάνουν τον ουρανίσκο σας και ακόμη και τη διάθεσή σας ευχάριστη. Αλλά και πάλι κάντε συνειδητές επιλογές, για να μην συμβεί το ανεπανόρθωτο.

Για παράδειγμα, ξέρω ότι το ψωμί είναι ακαταμάχητο, ειδικά το φρεσκοψημένο. Αλλά το λευκό ψωμί, φτιαγμένο από ραφιναρισμένο αλεύρι, είναι σαν ένα ενισχυτικό σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που σας βοηθούν να επιβραδύνετε την απορρόφηση των σακχάρων, προάγοντας έτσι τη σταθερή ενέργεια.

Μειώστε την κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών

Παραδεχτείτε το, μια παγωμένη κόλα το καλοκαίρι και ένα ζαχαρούχο παγωμένο τσάι φαίνονται τελειότητα. Ωστόσο, αυτά τα ποτά είναι βόμβες ζάχαρης, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να γεμίζουν το σώμα σας με σάκχαρα που είναι κακά για εσάς και που δεν τα χρειάζεστε. Δοκιμάστε νερό με γεύση λεμόνι ή μέντα: δροσιστικό και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος.

Πατάτες τηγανιτές, σάντουιτς γεμάτα σάλτσες, το ξέρω, είναι πειρασμός! Αλλά εκτός από το ότι είναι γεμάτα λίπος, αυτές οι τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την ισορροπημένη διαχείριση των σακχάρων στο αίμα. Ίσως περιποιηθείτε τον εαυτό σας κάθε τόσο, αλλά δοκιμάστε να ετοιμάσετε φαγητά στο φούρνο ή στη σχάρα, τα οποία είναι πολύ πιο υγιεινά.

Δείτε ποιες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα

Κρουασάν, μπισκότα, έτοιμα κέικ… ναι, είναι βολικά και νόστιμα, αλλά και γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά. Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, επιλέξτε ελληνικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή μια φέτα σπιτικό κέικ με φυσικά γλυκαντικά. Αλλά ακόμα και το να ξυπνάς με ένα μπολ δημητριακά φαίνεται υγιεινό, αλλά τα ζαχαρούχα είναι απάτη. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά εδώ είναι μια γρήγορη λίστα για όταν βιάζεστε και θέλετε να μάθετε αμέσως τι να αποφύγετε:

  • Ανθρακούχα αναψυκτικά και βιομηχανικοί χυμοί φρούτων.
  • Αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες.
  • Συσκευασμένα σνακ όπως πατατάκια ή αλμυρά κράκερ.
  • Φρούτα που είναι πολύ ζαχαρούχα, όπως οι μπανάνες και τα σταφύλια.
  • Περίτεχνα επιδόρπια και σοκολάτα γάλακτος.

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο χυμός φρούτων είναι υγιεινός, αλλά πολλοί είναι γεμάτοι ζάχαρη και έλλειψη φυτικών ινών, χωρίς ουσιαστικά τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας να αισθάνεται καλά. Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι πάντα καλύτερη. Αν θέλετε πραγματικά έναν χυμό, επιλέξτε τον χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή φτιάξτε μόνοι σας έναν ωραίο χυμό.

Ξέρω, δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε ταυτόχρονα. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές: αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως, πίνετε περισσότερο νερό και περιορίστε τα γλυκά και τα τηγανητά. Η υγεία σας είναι πολύτιμη και κάθε σωστή επιλογή που κάνετε σήμερα θα είναι δώρο για εσάς αύριο.

newsbomb.gr

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ποιο δημοφιλές παυσίπονο συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες σε μεγάλες ηλικίες;


 Νέα έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες δόσεις παρακεταμόλης σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών, καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Arthritis Care and Research, αποκαλύπτει ότι πρέπει να δίνεται προσοχή όταν απαιτούνται επαναλαμβανόμενες δόσεις για χρόνιες επώδυνες καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα σε ηλικιωμένους.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Weiya Zhang, από το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του NIHR στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από το Clinical Practice Research Datalink-Gold. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω με μέσο όρο ηλικίας 75 ετών και είχαν εγγραφεί σε ιατρείο GP στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 1998 και 2018.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 180.483 ατόμων στα οποία είχαν συνταγογραφηθεί επανειλημμένα παρακεταμόλη (≥2 συνταγές εντός έξι μηνών) κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της υγείας τους συγκρίθηκαν με 402.478 άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν λάβει ποτέ επανειλημμένα συνταγογράφηση παρακεταμόλης.
Τα ευρήματα της μελέτης

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο:

πεπτικού έλκους
καρδιακής ανεπάρκειας
υπέρτασης
χρόνιας νεφρικής νόσου

Ο καθηγητής Zhang προσθέτει: «Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, δεδομένης της ελάχιστης ανακούφισης του πόνου, η χρήση της παρακεταμόλης ως παυσίπονο πρώτης γραμμής για μακροχρόνιες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα σε ηλικιωμένους πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».

topontiki.gr

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Συναγερμός για τα σπορέλαια – Μελέτη τα συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

 


Ανθυγιεινά σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σταφυλέλαιο (grapeseed oil), το κανόλα και το αραβοσιτέλαιο (καλαμποκέλαιο) μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, διαπίστωσε η πρωτοποριακή έρευνα, με τους επιστήμονες να θεωρούν πιθανό η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους να οφείλεται στη διατροφή τους.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία που συνδέουν τα μαγειρικά έλαια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ασαφή. Όμως, η αμερικανική μελέτη καταλήγει πως τα σπορέλαια είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν εξέτασαν όγκους από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας 30-85 ετών.

Οι όγκοι παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά λιπαρά μόρια που παράγονται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει σπορέλαια, σε σύγκριση με πιο υγιεινά λίπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.

Εκτός του ότι αυξάνουν τη φλεγμονή, τα βιοενεργά λιπίδια εμποδίζουν την ικανότητα που έχει ο οργανισμός να αυτοθεραπεύεται και ευνοούν την ανάπτυξη όγκων.

Τα έλαια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο αβοκάντο και στις ελιές, αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο διάσημος γιατρός-επιστήμονας δρ Timothy Yeatman ανέφερε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων στοιχείων της δυτικής διατροφής, όπως η προσθήκη σακχάρων, τα κορεσμένα λιπαρά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα χημικά και τα σπορέλαια.

«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που τρώνε ανθυγιεινά έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους», ανέφερε ο δρ Yeatman, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου μεταφραστικής έρευνας και καινοτομίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου TGH.

«Βλέπουμε τώρα αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται – αν το σώμα σας ζει καθημερινά με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως σύμφωνα με κορυφαίους αμερικανικούς οργανισμούς υγείας, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σπορέλαιων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Πηγή: iatropedia

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Τι κάνουν τα αυγά στην καρδιά μας και γιατί είναι τόσο απαραίτητα;

 


Ο Δρ Τζέρεμι Λόντον, καρδιαγγειακός χειρουργός στη Σαβάνα της Τζόρτζια, έθεσε το ερώτημα «τι κάνουν τα αυγά στην καρδιά μας;» σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απάντησή του μπορεί να εκπλήξει κάποιους.

Ο γιατρός δήλωσε στο Fox News Digital ότι «Η διαιτητική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τη συνολική χοληστερόλη μας τόσο πολύ όσο νομίζουμε». Τα αυγά είναι ένα «θεόσταλτο προϊόν» και «μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης», είπε.

Ένα κανονικό αυγό έχει περίπου 5 έως 6 γραμμάρια πρωτεΐνης – αλλά είναι επίσης «γεμάτο μέταλλα» και «μικροθρεπτικά συστατικά» όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το σελήνιο και η χολίνη, σημείωσε ο London.

«Έτσι, έχει πραγματικά επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι ο κίνδυνος που είχε αρχικά διακηρυχθεί στις δεκαετίες του ’70 και του ’80», δήλωσε ο London. «Και τώρα πιστεύεται ότι είναι πραγματικά μια πολύ καλή διατροφική πηγή για τα άτομα».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, με έδρα το Ντάλας του Τέξας, δήλωσε στο Fox News Digital ότι ένα ολόκληρο αυγό την ημέρα μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής για υγιείς ενήλικες-ενώ δύο αυγά ημερησίως είναι αποδεκτά για υγιείς ηλικιωμένους με φυσιολογική χοληστερόλη.

Στο βίντεό του, ο Λόντον προειδοποίησε ότι είναι «δύσκολο να μελετήσει κανείς ένα μόνο τρόφιμο» και «πραγματικά κρίσιμο να κατανοήσει ολόκληρη τη διατροφή» ενός ατόμου.

Όσον αφορά το είδος των αυγών που καταναλώνονται, ο Λόντον δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει «κάποιο πλεονέκτημα» στην κατανάλωση των αυγών που παράγονται από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

«Προσωπικά πιστεύω ότι έχει αντίκτυπο», διότι, όπως ακριβώς «είμαστε ό,τι τρώμε», όλα όσα βάζουμε στο στόμα μας είναι τότε τα δομικά στοιχεία για τον εαυτό μας», δήλωσε ο Λόντον. «Το ίδιο ισχύει και για τα κοτόπουλα».

Όσο για το αν ο κρόκος ή το ασπράδι είναι καλύτερο για την καρδιά σας, «το μεγαλύτερο μέρος του διατροφικού οφέλους προέρχεται στην πραγματικότητα από τον κρόκο», δήλωσε το London.

«Θα χρησιμοποιήσω δύο αυγά και στη συνέχεια θα προσθέσω λίγο ασπράδι για να δώσω περισσότερο όγκο και περισσότερη πρωτεΐνη επίσης», δήλωσε ο London.

«Επειδή θέλω τη διατροφική αξία από τον κρόκο, αλλά μου αρέσει να έχω αυτή την πρόσθετη πρωτεΐνη, ακριβώς επειδή στηρίζομαι πολύ στην πρωτεΐνη στην προσωπική μου διατροφή».

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, ο Λόντον τόνισε ότι είναι προσωπική επιλογή το αν θα τρώει κανείς αυγά ή όχι.

Ο Λόντον έκλεισε το βίντεό του με το εξής μήνυμα προς τους ακολούθους του: «Ακούστε το σώμα σας, ακολουθήστε τους βιοδείκτες σας και δημιουργήστε ένα διατροφικό πλάνο που είναι απολύτως σωστό για εσάς».

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Καφές: Από τι προστατεύει την υγεία – Τι αποδεικνύει μια νέα μελέτη


 Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε ένα φλιτζάνι (ή ίσως και δύο) το πρωί για να ξυπνήσουμε. Ο καφές όμως παρέχει και ουσιωδέστερα οφέλη στην υγεία και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (ή Κουΐμπρα),  στην Πορτογαλία, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 85 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

Στις μελέτες αυτές είχε εξεταστεί αν και πώς συσχετίζεται ο καφές με ποικίλα νοσήματα και εκβάσεις της υγείας.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Ageing Research Reviews. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν πως περίπου 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με αύξηση κατά σχεδόν 2 χρόνια του προσδόκιμου ζωής.

Η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται επίσης με πιο υγιή ζωή.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να καταστέλλει βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι εκ φύσεως επιβραδύνονται ή εκφυλίζονται καθώς μεγαλώνουμε και ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας και συννοσηρότητες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Rodrigo Cunha, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι μελέτες που ανέλυσαν κάλυπταν πολλές μεταβλητές, όπως διάφορα είδη καφέ, διαφορετικούς πληθυσμούς εθελοντών και παρακολούθηση για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πολλές εξέτασαν επίσης υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς, όπως η φλεγμονή και ο μεταβολισμός.

Κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους, εξ άλλου, έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το πώς θα γεράσουμε. Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η μεγαλύτερη προστασία

Όπως δείχνει η μελέτη, η τακτική, μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με καλύτερη μυϊκή, καρδιαγγειακή, νοητική και ανοσοποιητική λειτουργία. Φαίνεται, επίσης, να ασκεί προστατευτική δράση έναντι συχνών και σοβαρών ασθενειών, όπως:

  • Οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές παθήσεις
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η άνοια
  • Η μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη
  • Η σωματική αδυναμία (frailty)

Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η νέα ανάλυση υποδηλώνει απλώς ότι ο καφές συσχετίζεται με την καλύτερη υγεία. Δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ωστόσο, τα ευρήματά τους συμφωνούν με εκείνα δεκάδων άλλων προγενέστερων αναλύσεων που έχουν δείξει ότι:

  • Μπορεί να μας προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Να μειώσει τις συνέπειες της καθιστικής ζωής
  • Να προσθέσει χρόνια στη ζωή

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα παρά ποτέ. Γι’ αυτό τον λόγο καθίσταται ολοένα πιο σημαντικό να διερευνήσουμε τις παρεμβάσεις του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση καφέ, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς», κατέληξε ο Dr. Cunha.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη σύγχρονη καρδιολογία αποτελεί η μαγνητική τομογραφία

 


Ένα χρήσιμο εργαλείο για τη σύγχρονη καρδιολογία είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς με έλεγχο ισχαιμίας (Stress Perfusion MRI).

Σύμφωνα με τους ειδικούς η εξέταση έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης για την ακριβή διάγνωση καρδιακών παθήσεων, καθώς προσφέρει στους ασθενείς και τους ιατρούς κρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου. Παράλληλα αυτή η τεχνική επιτρέπει την πρώιμη παρέμβαση και την καλύτερη διαχείριση κινδύνου σε άτομα με υποψία ή γνωστή καρδιοπάθεια.

«Αποτελεί το “gold standard” για την ανίχνευση και την αξιολόγηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου και της στεφανιαίας νόσου, παρέχοντας στους κλινικούς ιατρούς πολύτιμες πληροφορίες για την καρδιακή λειτουργία», τονίζει ο Ελευθέριος Βιδαλάκης Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan General.

Πλεονεκτήματα του Stress Perfusion MRI

Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει πολλαπλά κλινικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν την ιδανική επιλογή για την αξιολόγηση της καρδιακής υγείας.

Υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα: Ανιχνεύει με ακρίβεια την ισχαιμία του μυοκαρδίου, εντοπίζοντας τα ελλείμματα αιμάτωσης κατά τη διάρκεια φαρμακολογικού stress.

Ποσοτική ανάλυση της αιμάτωσης: Η εξέταση παρέχει ακριβείς μετρήσεις της ροής αίματος στο μυοκάρδιο, βοηθώντας τους κλινικούς να διακρίνουν μεταξύ βιώσιμου και μη βιώσιμου ιστού.

Απεικόνιση χωρίς ακτινοβολία: Σε αντίθεση με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, όπως η πυρηνική ιατρική και η αξονική αγγειογραφία, το Stress Perfusion MRI δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για τον ασθενή.

Ολοκληρωμένη αξιολόγηση καρδιακής λειτουργίας: Η εξέταση επιτρέπει την ταυτόχρονη αξιολόγηση της λειτουργίας, της δομής και της αιμάτωσης του μυοκαρδίου σε μία μόνο εξέταση, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα της καρδιακής υγείας.

Πότε ενδείκνυται

Το Stress Perfusion MRI είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε συγκεκριμένες καταστάσεις που αφορούν την καρδιακή υγεία:

Στεφανιαία νόσος (CAD): Η εξέταση εντοπίζει έγκαιρα την ισχαιμική καρδιακή νόσο, παρέχοντας διαγνωστική σαφήνεια και μειώνοντας την ανάγκη για επεμβατικές μεθόδους.

Δυσλειτουργία μικροκυκλοφορίας: Η μέθοδος ανιχνεύει ανωμαλίες στη μικροκυκλοφορία των στεφανιαίων αγγείων, ακόμα και όταν άλλες απεικονιστικές τεχνικές αποτυγχάνουν να το κάνουν.

Βιωσιμότητα μυοκαρδίου: Η εξέταση αξιολογεί τη δυνατότητα ανάκαμψης του ισχαιμικού μυοκαρδίου, καθοδηγώντας έτσι τις κλινικές αποφάσεις για πιθανή επαναγγείωση.

Πώς γίνεται η εξέταση;

«Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός αγγειοδιασταλτικού παράγοντα για την προσομοίωση συνθηκών στρες, όπως αυτές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, λαμβάνονται υψηλής ανάλυσης εικόνες του μυοκαρδίου, οι οποίες στη συνέχεια συγκρίνονται με τις αρχικές σαρώσεις ηρεμίας. Η σύγκριση αυτή επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν περιοχές μειωμένης αιμάτωσης που υποδεικνύουν ισχαιμία ή περιορισμένη ροή αίματος», εξηγεί.

Αποτελέσματα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα

Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το Stress Perfusion MRI έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δοκιμασίες στρες, ενώ προσφέρει παρόμοια αποτελεσματικότητα με την επεμβατική στεφανιαία αγγειογραφία για την ανίχνευση σημαντικών στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών. Η προηγμένη αυτή μέθοδος απεικόνισης επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση και την ορθολογική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, προσφέροντας βέλτιστες επιλογές θεραπείας στους ασθενείς.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Ποιο δημοφιλές φρούτο «ρίχνει» πίεση και χοληστερόλη!

 


«Υπάρχει λόγος που τα μήλα είναι τόσο δημοφιλή» λέει η διαιτολόγος Amber Sommer, RD, LD. «Είναι εύκολο  να τα καταναλώσουμε και έχουν υπέροχη γεύση. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η τακτική κατανάλωσή τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία».

Η Sommer εξηγεί τα πλεονεκτήματα των μήλων και γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε.

Η διατροφική αξία του μήλου

Ένα μέτριο μήλο έχει περίπου 60 θερμίδες. Η διατροφική τους αξία διαφέρει αναλόγως την ποικιλία. Όλα τα μήλα, ωστόσο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, κυρίως στη φλούδα τους, καθώς και κερσετίνη, συστατικό που περιέχεται σε τροφές με έντονα χρώματα, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, αλλά και το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Επιπρόσθετα τα μήλα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη. Τα μήλα επιπλέον περιέχουν κατά 85% νερό, γεγονός που τα καθιστά μια καλή πηγή ενυδάτωσης.

Τα οφέλη του μήλου

1. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνυν πάνω από ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Τα οφέλη προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που προστατεύουν το πάγκρεας και επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αλλά τα αντιοξειδωτικά και οι ίνες των μήλων φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωσή της. Η πηκτίνη, (φυτική ίνα), δεσμεύει τη χοληστερόλη των τροφών και την απομακρύνει από τον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 5% έως 8%. Εναλλακτικά, 85 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 13% σε έξι μήνες.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη και διαχείριση της. Μια μικρή μελέτη στην Αυστραλία βρήκε ότι η κατανάλωση μήλων βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης. Αν και άλλες έρευνες έχουν ποικίλα αποτελέσματα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των μήλων ενισχύουν τη ροή του αίματος, ενώ οι ίνες τους μπορεί επίσης να βοηθούν.

4. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή. Τα μήλα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ίνες και κερσετίνη, που μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) στο αίμα και προστατεύουν από το άσθμα, ενώ βελτιώνουν την αναπνευστική  λειτουργία.

5. Ενισχύει το μικροβίωμα. Τα μήλα ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, η οποία αναστέλει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών και την πηκτίνη η οποία δρα ως προβιοτικό, τρέφοντας τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και προάγοντας την υγεία του εντέρου.

6. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Τα μήλα είναι πλούσια σε νερό και ίνες, κάνοντάς τα χορταστικά και βοηθώντας στην επιβράδυνση της πέψης.

7. Συμβάλλει στη μακροζωία! Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 35%. Τα μήλα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Σε μελέτη 40.000 ατόμων, όσοι έτρωγαν μήλα είχαν 13% έως 22% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών, ενώ μια μελέτη 77.000 ατόμων έδειξε ότι σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Οι διαιτολόγοι μας προτρέπουν να εντάξουμε το μήλο στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να απολαύσουμε τα διατροφικά του οφέλη, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με δημητριακά ή γιαούρτι.

Πηγή: ygeiamou

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Σας έπεσε ο αιματοκρίτης; Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για νόσο


 Είναι στιγμές που αισθάνεσθε ζαλάδα, κούραση ή νιώθετε δύσπνοια; Τότε δεν αποκλείεται να έχετε χαμηλό αιματοκρίτη, μια κατάσταση που μπορεί να υποκρύπτει σοβαρά νοσήματα.

Γι’ ́αυτο και είναι ιδιαιτέρα σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας που θα ελέγξει τα επίπεδα αιματοκρίτη.

Σημειώνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλαδή ο χαμηλός αιματοκρίτης, μπορεί να υποδηλώνουν καταστάσεις όπως η αναιμία.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (υψηλός αιματοκρίτης) συχνά σηματοδοτούν αφυδάτωση, αλλά ίσως υποδηλώνουν άλλες καταστάσεις, όπως πολυκυτταραιμία, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει θρόμβο αίματος.

Σύμφωνα με το Cleveland Clinic και το Medical News Today ο αιματοκρίτης μετρά το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, σε σχέση με το σύνολο του αίματος.

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο έχει 50 χιλιοστόλιτρα (ml) ερυθρών αιμοσφαιρίων σε 100 ml αίματος, το επίπεδο του αιματοκρίτη του είναι 50%.

Το σύνολο του αίματος περιλαμβάνει πλάσμα, πρωτεΐνες και άλλα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και δίνουν στο αίμα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του.

Περιέχει επίσης αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που συνδέεται με τα μόρια οξυγόνου. Αυτό επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να πάρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες και να το παραδώσουν σε όλο το σώμα. Μια επαρκής ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι απαραίτητη για να διατηρούνται ομαλές οι διαδικασίες του σώματος.

Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη

Ακολουθούν τα φυσιολογικά επίπεδα αιματοκρίτη ανά φύλο και ηλικία:

Ενήλικες άνδρες: 41% έως 50%.

Ενήλικες γυναίκες: 36% έως 44%.

Βρέφη: 32% έως 42%.

Νεογέννητα: 45% έως 61%.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να θεωρούν τα ακόλουθα επίπεδα αιματοκρίτη ως χαμηλά:

κάτω του 40% για τους ενήλικες άνδρες

κάτω από 36% για τις ενήλικες γυναίκες

κάτω του 30% για τα παιδιά

Επίπεδα κάτω από αυτές τις τιμές μπορεί να σημαίνουν χρόνια αναιμία.

Επιπλέον, σε μελέτη του 2012 στο Preventative Medicine Reports διατυπώθηκε ότι σε υπερτασικούς ασθενείς, οι απόλυτες τιμές αιματοκρίτη κάτω του 44% τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Ξαφνική πτώση

Τρεις παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν πτώση τόσο του αιματοκρίτη όσο και της αιμοσφαιρίνης:

Απώλεια αίματος από τραυματισμό ή ασθένεια.

Ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια πεθαίνουν νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Τι σημαίνει ο χαμηλός αιματοκρίτης

Η υποψία αναιμίας είναι η πιο κοινή αιτία για τον έλεγχο αιματοκρίτη. Ένας γιατρός είναι η καλύτερη πηγή για πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα της εξέτασής σας. Άλλες καταστάσεις περιλαμβάνουν:

Απώλεια αίματος λόγω τραυματισμού ή ασθένειας: Η απώλεια αίματος επηρεάζει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνουν χαμηλότερα επίπεδα αιματοκρίτη.

Λευχαιμία: Έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό, επειδή τα λευχαιμικά κύτταρα στον μυελό των οστών σας εκτοπίζουν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αιμολυτική αναιμία: Τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται ή πεθαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα αντικαταστήσει το σώμα σας.

Υπονατριαιμία: Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι έχετε πάρα πολύ νερό στο σώμα σας, το οποίο κάνει το αίμα σας πιο αραιό.

Νεφρική νόσο: Τα χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη είναι σημάδι αναιμίας. Η αναιμία είναι μια συχνή επιπλοκή της νεφρικής νόσου.

Νόσος του θυρεοειδούς: Οι θυρεοειδικές ορμόνες υποστηρίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνουν χαμηλότερα επίπεδα αιματοκρίτη.

Συμπτώματα

Ένα άτομο με χαμηλά επίπεδα αιματοκρίτη μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

χλωμή επιδερμίδα

αδυναμία

κόπωση ή χαμηλή ενέργεια

δυσκολία στην αναπνοή

ικανόνιστο καρδιακό παλμό

κρύα χέρια ή πόδια

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία, μια κατάσταση όπου τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά.

Η ήπια αναιμία είναι πιο κοινή σε γυναίκες, έγκυες και ηλικιωμένους. Η σοβαρή αναιμία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια πιο σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας που απαιτεί πιο εκτεταμένη θεραπεία

Πηγή: Cleveland Clinic, Medical News Today topontiki.gr