Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι που προστατεύει το έντερο

 


Είτε ως επιλογή πρωινού είτε βραδινού, το γιαούρτι με μέλι αποτελεί κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας.

Συνδυάζοντας τις λίγες θερμίδες με την αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης, αυτό το «πάντρεμα» γλυκού και αλμυρού οδηγεί σε γρήγορο κορεσμό και κλείνει ιδανικά ένα γεύμα σε μια ελληνική ταβέρνα. Εκτός από νόστιμη επιλογή, θεωρείται και φυσικό βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως διαπίστωσε νεότερη διπλή μελέτη.

«Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε το συνδυασμό γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα» αναφέρει σχετικά η Δρ Hannah Holscher, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, τμήμα του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ιλινόις και συγγραφέας των δύο μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition.

Το ελληνικό γιαούρτι, συγκεκριμένα, περιέχει προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες προβιοτικών. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών έχει αποδειχθεί ήδη ότι προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, ενώ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική ικανότητα.

«Τα ένζυμα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιοποικιλότητα των μικροβίων. Αυτό είναι σπουδαίο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια. Θέλαμε να εξετάσουμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο» εξηγεί η Δρ Holscher.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδικής, φαγόπυρου, τριφυλλιού και από άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

Όπως παρατήρησαν, για τα υγρά του σάλιου και του στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας μελιού και των χειρισμών ελέγχου με γιαούρτι αναμεμειγμένο με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι -ιδιαίτερα η ποικιλία τριφυλλιού- βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

Θέλοντας να επικυρώσουν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στη συνέχεια μια κλινική μελέτη με 66 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και συμπλήρωσαν δοκιμασίες που αξιολογούσαν τη διάθεση, τη νόηση και τη συνολική ευεξία τους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός του μελιού με το γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, οπότε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν όντως σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε η Δρ Holscher. Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο χρόνο της εντερικής διέλευσης, στη συχνότητα κινήσεων του εντέρου ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις της διάθεσης και της γνωστικής ικανότητας. Η Δρ Holscher δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Σε μια επόμενη μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε και την κατανάλωση ενός τρίτου συνδυασμού, του γιαουρτιού με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρχαν επιπτώσεις στα μέτρα υγείας.

Σημασία, βέβαια, έχει και να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα του μελιού: «Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών» πρότεινε η Δρ Holscher.

Πηγή: ygeiamou

Related Posts:

  • Microsoft: Δεν χρειάζεσαι δικά σου στούντιο για να βγάζεις καλά παιχνίδια Το γεγονός ότι η Microsoft έχει λίγα δικά της στούντιο σε σχέση με τη Sony, για πολλούς είναι βαρβάτο μειονέκτημα. Ο Phil Spencer της Microsoft όμως έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με τον Spencer, δεν χρειάζεται να έχεις δικά σου … Read More
  • «Σου είπα… μη με λες Junior!!!» Deadfall Adventures Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ποια ακριβώς πορεία ακολουθούν οι τάσεις και οι μόδες κατά τη διαδρομή τους μέσα από τα διάφορα μέσα ψυχαγωγίας. Δύο δεκαετίες πριν, ένα παιχνίδι με την κλασική, "Indiana Jones" θεματολογία θα έσπα… Read More
  • 11 εναντίον 11 online στο PES 2014 Ώρα να επιστρέψετε στο PES 2014 καθώς το Data Pack 2 του παιχνιδιού είναι πλέον διαθέσιμο. Το Data Pack 2 προσθέτει το πολυπόθητο 11 vs 11 online mode και περιλαμβάνει όλες τις μεταγραφές και πάνω από 800 νέα πρόσωπα. Δε… Read More
  • Το 2014 το Sunset Overdrive Το νέο παιχνίδι της Insomniac -δημιουργού της σειράς Resistance και Ratchet & Clank- Sunset Overdrive, τελικά βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι νομίζαμε. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Microsoft, η αποκλειστικότητα του Xbo… Read More
  • Μια απολαυστική τζούρα Donkey Kong Country: Tropical Freeze To 2014 ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο για το Wii U. Αναφέρομαι βέβαια στο Donkey Kong Country: Tropical Freeze, το οποίο αναμένεται γύρω στον Φεβρουάριο και δείχνει εκπληκτικό. Δείτε φρέσκια δράση από το Donkey Kong Countr… Read More

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου