Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Παγωτό: Πόσο υγιεινό είναι τελικά – Τι λένε οι ειδικοί

 


Αγαπημένη συνήθεια τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, το παγωτό εποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς όταν σκέφτονται ένα απολαυστικό και δροσερό επιδόρπιο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει το παγωτό με μια «ένοχη» απόλαυση, σκεπτόμενοι ότι είναι κάτι ανθυγιεινό.

Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;

Όπως γράφει το Healthstat.gr, ένας Αμερικανός ιστορικός δημόσιας υγείας αποκάλυψε πώς πολυάριθμες μελέτες εδώ και δεκαετίες έχουν επανειλημμένα βρει «μυστηριώδη» πιθανά οφέλη του παγωτού στην υγεία. Μόνο που οι επιστήμονες τα αγνοούν.

Σε ένα άρθρο του για το περιοδικό Atlantic, ο David Merritt Johns είπε ότι άρχισε να ψάχνει το θέμα πιο συστηματικά το περασμένο καλοκαίρι, αφού άκουσε για κάποια έρευνα του 2018 από έναν διδακτορικό φοιτητή του Χάρβαρντ ο οποίος είχε βρει ότι τρώγοντας μισό φλιτζάνι (64 γραμμάρια) παγωτό την ημέρα κάνει καλό στους διαβητικούς μιας και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Ο επιδημιολόγος Mark Pereira διαπίστωσε ότι τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά, όπως το παγωτό, συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης συνδρόμου αντίστασης στην ινσουλίνη (μία κατάσταση που προηγείται του διαβήτη) μεταξύ υπέρβαρων ατόμων, αλλά τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία δεν δημοσιοποιήθηκαν. Οι επιστήμονες προτίμησαν να επικεντρωθούν στα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία.

Ο Johns, επικαλείται επίσης τον γλυκαιμικό δείκτη του παγωτού, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το καστανό ρύζι, και τα υποτιθέμενα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αλλά όλα τα ευρήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή στη Βρετανία.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το παγωτό

Ο John Ford, ακαδημαϊκός γιατρός δημόσιας υγείας και ανώτερος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου είπε ότι «το πρόβλημα τελικά είναι ότι προσπαθούμε να συνδέσουμε ένα όφελος στην υγεία με ένα μόνο τρόφιμο, ενώ στην πραγματικότητα τρώμε μια ποικιλία τροφών και είναι ολόκληρο το διατροφικό μας πρότυπο που μετράει».

Ο Δρ Duane Mellor, ανώτερος λέκτορας και διαιτολόγος στην Ιατρική Σχολή του Aston παραδέχτηκε ότι το παγωτό «μπορεί να περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά», όπως το ασβέστιο, και ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά αυτά είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και θερμίδες.

«Συνολικά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να θεωρούμε το παγωτό ως υγιεινή τροφή, παρά μόνο ως κάτι που μπορούμε να απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες ως μέρος ενός γενικού διατροφικού προτύπου υγείας», πρόσθεσε.

Πηγή: Healthstat.gr

Related Posts:

  • To Sonic mania δεν έχει ημέρα κυκλοφορίας Το πολυαναμενόμενο Sonic Mania ακόμα δεν έχει ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά ξέρουμε ότι θα αργήσει λίγο. Σύμφωνα με τη Sega, το Sonic Mania τελικά βγαίνει το καλοκαίρι, όχι την άνοιξη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ως γνωστόν… Read More
  • Μπείτε στην μάχη με το demo του Homefront: The Revolution Αν σας ενδιαφέρει το Homefront: The Revolution, να η ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Όπως ανακοίνωσε η Deep Silver, το demo του Homefront: The Revolution είναι πλέον διαθέσιμο σε PS4 και Xbox One και περιλαμβάνει ολόκληρη την πρ… Read More
  • Dark Souls 3: Περισσότερο multiplayer με νέες αρένες Το multiplayer του Dark Souls 3 εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο. Όπως ανακοίνωσε η Bandai Namco, δύο νέες αρένες (Dragon Ruins, Grand Roof) προστίθενται στο undead match mode του Dark Souls 3. Οι νέες αρένες είναι διαθέσιμ… Read More
  • Furi: Τελική μάχη με το One More Fight DLC Ώρα για το πρώτο και μοναδικό DLC του ξεχωριστού combat-action Furi. Το DLC ονομάζεται One More Fight και περιλαμβάνει το νέο, δύσκολο αφεντικό The Flame, που αντιμετωπίζετε σε μια νέα αρένα. Το One More Fight DLC του Furi … Read More
  • What Remains of Edith Finch: Το μυστήριο αρχίζει τον Απρίλιο Τέσσερα χρόνια μετά το The Unfinished Swan, τo νέο παιχνίδι της Giant Sparrow είναι έτοιμο. Μιλάμε για για το What Remains of Edith Finch, ένα μυστήριο πρώτου προσώπου με ποικιλία ιστοριών. Σε κάθε μία από τις ιστορίες ζείτ… Read More

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου