HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Freegr network

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τη νέα υπο-παραλλαγή "Όρθρος" και στην Ελλάδα

 

Η νέα υπο-παραλλαγή Όρθρος έρχεται να προστεθεί στα στελέχη που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα. Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό σε δείγματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον, Kraken, όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η υπο-παραλλαγή Όρθρος (επίσης της Όμικρον) εντοπίστηκε σε 93 περιστατικά με κορονοϊό από τον περασμένο Οκτώβριο έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο- παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο- παραλλαγή Kraken XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα .
Ποια είναι η νέα υπο-παραλλαγή
Η υπο- παραλλαγή CH.1.1 είναι παρακλάδι της Κένταυρος (BA.2.75), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022, στην Ινδία. Θεωρείται επίσης πολύ μεταδοτική, καθώς μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία. Έχει επίσης ανιχνευτεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.
Το ECDC πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν διαθέτει στοιχεία πως η νέα υπο- παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές στην Όμικρον.
Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες υπο- παραλλαγές της Όμικρον, μοιάζουν δηλαδή με το κοινό κρυολόγημα.
Εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Μεγάλη Βρετανία (UKHSA), που επικαλείται ο Independent, η υποπαραλλαγή Όρθρος, γνωστή ως CH.1.1, είναι μία από τις πιο πιθανές να πάρει τη σκυτάλη από την κυρίαρχη BQ.1.
Από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα τον περασμένο Νοέμβριο, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον το 23,1% όλων των κρουσμάτων -αν και οι αλληλουχίες του ιού
δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές.
Η γονιδιωματική χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Sanger, δείχνει ότι ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :