Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Καταρροή: Κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή hMPV; – Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά


 
Πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν τον χρόνο στο κρεβάτι ή στον καναπέ αγκαλιά με μια κουβέρτα και ένα θερμόμετρο. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις ταλαιπώρησαν αρκετά άτομα την Πρωτοχρονιά και την εβδομάδα που ακολούθησε, αυξάνοντας σημαντικά και τις προσελεύσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων. Το παζλ των λοιμώξεων ήρθε να συμπληρώσει και ο μεταπνευμονοϊός, με τους ειδικούς, ωστόσο, να είναι καθησυχαστικοί , αφού δεν είναι σπάνιες οι διαγνώσεις στα νοσοκομεία της χώρας μας, στο πλαίσιο εξέτασης δειγμάτων ασθενών για μια σειρά ιών.

Έχοντας ως δεδομένο ότι όλες οι παραπάνω λοιμώξεις εκφράζονται με παρόμοια συμπτώματα, θα μπορούσαμε κάπως να αναγνωρίσουμε ποια ακριβώς μας ταλαιπωρεί; Παρακάτω, οι ειδικοί συνοψίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός hMPV, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, για να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση.

Ιός hMPV

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κύρια συμπτώματα του ιού hMPV είναι κοινά με εκείνα του κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν βήχα, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν συριγμός, δύσπνοια και εξάνθημα κατά την Κλινική Cleveland.  Επίσης ορισμένοι ασθενείς ενδεχομένως παρουσιάσουν ναυτία και εμετό. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από περίπου πέντε ημέρες.

Ωστόσο, τα απλά συμπτώματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με τους πάσχοντες να παρουσιάζουν δύσπνοια, έντονο βήχα ή συριγμό οδηγώντας σε βρογχίτιδα. Ο καθηγητής Δρ. John Tregoning, ειδικός στην ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι όταν ο ιός hMPV μολύνει τα παιδιά, μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έναν κοινό χειμερινό ιό που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως του κοινού κρυολογήματος.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις, δεν υπάρχει διαγνωστικό self test για τον συγκεκριμένο ιό και η διάγνωσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο νοσοκομείο, μέσω ταχείας αντιγονικής εξέτασης ή μέσω εξέτασης PCR.

Κοινό κρυολόγημα

Οι ρινοϊοί είναι η πιο συχνή αιτία κρυολογήματος, προσβάλοντας το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνονται η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση» εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Ron Eccles, ο οποίος διηύθυνε το Κέντρο Κοινών Κρυολογημάτων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προτού συνταξιοδοτηθεί από το πανεπιστήμιο το 2017.

Η γενική ιατρός, Δρ. Ann Nainan με έδρα το Λονδίνο σημειώνει ότι «τα κρυολογήματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και μπορεί να προκαλέσουν βήχα, ρινική συμφόρηση και κόπωση. Εμφανίζονται, όμως, απλώς ως μια ενόχληση, χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα».

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, οι ειδικοί συνιστούν την ξεκούραση, την κατανάλωση πολλών υγρών, την εισπνοή ατμού για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και η κατανάλωση ζεστού λεμονιού και μελιού για τον πονόλαιμο. Τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Γρίπη

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα ή τον ιό hMPV, τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο έντονα, με βήχα, υψηλό πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται και στομαχικά προβλήματα. «Τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ο εμετός και η διάρροια, είναι πιο συχνά στις περιπτώσεις γρίπης» επισημαίνει ο καθηγητής Δρ. Ron Eccles. Για τους πιο ευάλωτους, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση πνευμονίας.

Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μία έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν έως και μία εβδομάδα. Αλλά οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, μπορεί να παραμένουν για εβδομάδες. Ακριβώς όπως και για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος, η ξεκούραση και τα άφθονα υγρά συνιστώνται από τους ειδικούς για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν γρήγορα, ενώ και τα αναλγητικά ανακουφίζουν τα συμπτώματα, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη για τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τους μυϊκούς πόνους και η γουαϊφενεσίνη για την ανακούφιση από τη βλέννα.

Πηγή: ygeiamou.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου