iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα αυξάνονται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και ιδιαίτερα στις γυναίκες,


 Τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα αυξάνονται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και ιδιαίτερα στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Respiratory Medicine, αποκαλύπτουν ότι το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες σε σύγκριση με το 45% στους άνδρες.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2022 – μια αύξηση κατά 300.000 από το 2020.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η ατμοσφαιρική ρύπανση, μαζί με τη γενετική προδιάθεση και τις ανοσολογικές αποκρίσεις, μπορεί να οδηγούν στην αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα που δεν σχετίζεται με το κάπνισμα. Μάλιστα οι γυναίκες είναι βιολογικά πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αυξανόμενη ρύπανση, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οι ανισορροπίες του ανοσοποιητικού συστήματος και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής καθιστούν αυτούς τους κινδύνους ακόμη πιο σημαντικούς.

Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι ο ιός HPV,  μπορεί επίσης να συμβάλει στον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και προληπτικά μέτρα.

Ο ρόλος των γονιδιακών μεταλλάξεων

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές είναι οι γενετικές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις στο γονίδιο EGFR. Αυτό το γονίδιο παρέχει οδηγίες για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια των κυττάρων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διαίρεση.

Οι μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο οδηγούν την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη του όγκου και  βρίσκονται:

– στο 50% των αδενοκαρκινωμάτων του πνεύμονα σε μη καπνίστριες Ασιάτισσες

-στο 19% σε μη καπνίστριες δυτικές γυναίκες,

σε σύγκριση με το 10-20% στους μη καπνιστές άνδρες.

Η πρόοδος στις γενετικές δοκιμές έχει καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό αυτών των μεταλλάξεων. Ωστόσο, η αυξανόμενη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία είναι γνωστό ότι πυροδοτεί μεταλλάξεις EGFR – μπορεί επίσης να συμβάλλει στον αυξανόμενο επιπολασμό τους.

Άλλες γενετικές αλλαγές που οδηγούν την ανάπτυξη του όγκου περιλαμβάνουν μεταλλάξεις στα γονίδια ALK και ROS1, τα οποία βρίσκονται σε περίπου 5% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα, ή PM2,5 (τα λεγόμενα επειδή είναι 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερα) μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτές τις μεταλλάξεις σε μη καπνίστριες γυναίκες.

Δεδομένου ότι τα επίπεδα PM2,5 συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλές πόλεις και πόλεις, η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια θα μπορούσε να είναι ένας άλλος παράγοντας όχι μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και σε άλλους τύπους καρκίνου στις γυναίκες.

Η χρόνια φλεγμονή, τα αυτοάνοσα και η ατμοσφαιρική ρύπανση

Πέρα από τη γενετική και τις ορμόνες, η χρόνια φλεγμονή θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί αυξάνεται ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτοάνοσα νοσήματα από τους άνδρες και τα προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον καρκίνο. Η επίμονη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες βλάβες στους ιστούς, οδηγώντας σε αλλαγές στο DNA και προάγοντας τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι γυναίκες με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, πιθανώς λόγω μακροχρόνιας φλεγμονής στους πνεύμονες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει από καιρό αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αλλά τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες .

Οι γυναίκες εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τους άνδρες, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ενώ οι άνδρες αντιμετωπίζουν συχνά τη ρύπανση από την εργασία στο εργοστάσιο, οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους όπου οι τοξικές αναθυμιάσεις από το μαγείρεμα και τη θέρμανση είναι πιο συνηθισμένοι .

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο σπίτι, ειδικά από πράγματα όπως το ξύλο, ο άνθρακας και η κηροζίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι γυναίκες που εργάζονται σε χώρους όπως εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ινστιτούτα αισθητικής και νοσοκομεία είναι επίσης πιο εκτεθειμένες σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες.

Πηγή: theconversation.com

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις λιγούρες: Οι τροφές που σας κρατούν χορτάτους, σύμφωνα με ειδικό

 


Θα τρώγατε ένα πιάτο μπρόκολο ή καρότα όταν αισθάνεστε ότι πεινάτε; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε αυτό που αισθάνεστε αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με λιγούρα. 
Αν θέλετε να εντοπίσετε και να σταματήσετε τις λιγούρες, υπάρχουν τεχνικές, αλλά και συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν.

Όταν πρόκειται για πραγματική πείνα, μια βιολογική ανάγκη, το σώμα σας στέλνει σήματα: το στομάχι σας γουργουρίζει, νιώθετε πόνο στην κοιλιά, έχετε πονοκέφαλο, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, νιώθετε εκνευρισμό.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για συναισθηματική πείνα, μια λιγούρα, αυτό που θα θέλετε να φάτε θα είναι κάτι συγκεκριμένο: ίσως σοκολάτα, ίσως ένα αλμυρό σνακ, όπως πατατάκια.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι οι ορμόνες σας, οι νευροδιαβιβαστές (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) ή τα συναισθήματα (όπως αυτά που πυροδοτούν την κορτιζόλη ) που μας οδηγούν να ανοίξουμε το ψυγείο.

Τροφές που μειώνουν την λιγούρα και κατευνάζουν τη συναισθηματική πείνα

Η δρ Amy Shah , ειδικός σε θέματα διατροφής που εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μοιράζεται με το ισπανικό Telva τις τροφές που μπορούν να μειώσουν τις λιγούρες και να βοηθήσουν να θέσουμε υπό έλεγχο τη συναισθηματική μας πείνα.

Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash

Αυξήστε τη λεπτίνη σας, την ορμόνη του κορεσμού

Σύμφωνα με την ειδικό, η διατήρηση της λεπτίνης σε ισορροπία περιλαμβάνει καλό ύπνο, επειδή το σώμα την παράγει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, βοηθάει το να τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3, όπως σολομό ή σαρδέλες, μερικές φορές την εβδομάδα, καθώς και να αποφεύγετε τη ζάχαρη και το αλκοόλ, καθώς αναστέλλουν αυτή την ορμόνη, κάνοντάς μας να τρώμε περισσότερο.

Συνιστώνται επίσης ολόκληρες τροφές, «εκείνες που παραμένουν κοντά στην κατάσταση στην οποία τις βρίσκεις στη φύση», εξηγεί ο ειδικός. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση των επιπέδων της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας.

Μια άλλη λεπτομέρεια που επισημαίνει ο ειδικός για να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι είναι η έκθεση στο ηλιακό φως: βοηθά στον έλεγχο της πείνας .Τ

Ελέγξτε την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη

Όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση της ντοπαμίνης, δοκιμάστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε τυροσίνη, όπως αυγά, μπανάνες, αμύγδαλα, παντζάρια, μήλα, κεράσια, κρέας και ψάρια. Επίσης, να κάνετε γυμναστική ενδυνάμωσης και γιόγκα, και να θυμάστε ότι το άγχος είναι ο εχθρός της ντοπαμίνης.

 Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να αυξήσετε τη σεροτονίνη σας τρώγοντας τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Βάλτε στο καλάθι αγορών σας αυγά, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, σολομό, ανανά, τόφου, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ζυμωμένα τρόφιμα, μεγάλοι σύμμαχοι του μικροβιόκοσμού σας

Εύκολα αφομοιώσιμα, ιδιαίτερα θρεπτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βοηθούν στον έλεγχο της επιθυμίας για γλυκό. Μεταξύ των συστάσεων του ειδικού σε θέματα διατροφής είναι το kimchi, η kombucha, το miso, το ξινολάχανο, το tempeh, το κεφίρ ή κάτι τόσο απλό όσο το γιαούρτι.

Τροφές πλούσιες σε νερό που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι

Φρούτα όπως πεπόνι, καρπούζι, ανανάς, σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλλα, πορτοκάλια, ροδάκινα ή γκρέιπφρουτ και λαχανικά όπως σέλινο, αγγούρι, λάχανο, κολοκυθάκια, μαρούλι, ραπανάκια ή ντομάτες, καθώς και σούπες και ζωμοί έχουν υψηλή διατροφική πυκνότητα και έχουν 90 τοις εκατό νερό ή περισσότερο.

Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες

Οι ίνες μετατρέπονται σε ένα είδος τζελ κατά τη διάρκεια της πέψης, επιβραδύνοντας τη διαδικασία και κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Μπορείτε να φάτε μήλα, αβοκάντο, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, βρώμη, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπαράγγια ή πράσο.

Τρεις εύκολες τεχνικές για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να την ελέγξετε

Η δρ. Amy Shah προτείνει τρεις τεχνικές που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε από τώρα:

1.Φάτε αργά, μασήστε καλά

2.Χορτάστε γρηγορότερα ακολουθώντας αυτή τη σειρά για τα γεύματά σας : για αρχή, φάτε λαχανικά με φυτικές ίνες (όπως μια σαλάτα ή χόρτα), συνεχίστε με μια υγιεινή μερίδα πρωτεΐνης και λίπους και για το τέλος προσθέστε υδατάνθρακες (για παράδειγμα, πατάτες ή ρύζι).

 Φωτογραφία: Unsplash
Φωτογραφία: Unsplash

3.Η μυρωδιά της μέντας κατευνάζει τις λιγούρες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Appetite, η εισπνοή αποστάγματος μέντας κάθε δύο ώρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ημερήσιας πρόσληψης έως και 360 θερμίδες.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Tα πλαστά φάρμακα στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ: Νέο σύστημα ελέγχου

 


Νέο μηχανισμό εντοπισμού των πλαστών φαρμάκων που διακινούνται στην Ευρώπη υιοθετεί και η χώρα μας στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η υπόθεση με τα ψευδεπίγραφα φάρμακα (πλαστά) αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα και για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό καταργείται η ταινία γνησιότητας που υπήρχε μέχρι σήμερα στις συσκευασίες των φαρμάκων και πλέον θα διαθέτουν QR code ο οποίος και θα σκανάρεται πριν το σκεύασμα φθάσει στον ασθενή.
Ήδη έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) ο οποίος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με Εταίρους τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.), το PhRMA Innovation Forum (P.I.F.) και τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).
Νέο σύστημα ελέγχου
Πλέον αλλάζουν οι συσκευασίες των φαρμάκων αφού ενσωματώνεται νέος μηχανισμός ελέγχου επαλήθευσης, ενώ όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο χώρο του φαρμάκου έχουν την υποχρέωση να το εφαρμόζουν.
Η εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι απαραίτητη προκειμένου τα Κράτη-Μέλη να συμμορφωθούν με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.
Γι’ αυτό μπαίνει τέλος στο γνωστό κουπόνι στα φάρμακα, καθώς η ταινία γνησιότητας αντικαθίσταται από ένα μοναδικό δισδιάστατο κωδικό QR που θα σαρώνεται από ειδικά μηχανήματα.
Η πλειοψηφία των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, έχουν ήδη προμηθευτεί τα ειδικά σκάνερ για να ταυτοποιούνται τα φάρμακα.
Παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες σταδιακά και αφού εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα υδατογραφημένων ταινιών που έχουν στην κατοχή τους επικολλώντας τις ανά παρτίδες, θα αρχίζουν να αντικαθιστούν την υποχρέωση επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας, με τους νέους δισδιάστατους κωδικούς QR οι οποίοι θα είναι τυπωμένοι εργοστασιακά πάνω στις συσκευασίες των φαρμάκων και θα είναι διαφορετικοί και μοναδικοί για καθένα σκεύασμα.
Για τα σκευάσματα που τυχόν φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦσημο και QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσής τους, μόνον η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του δισδιάστατου κωδικού QR για τις παρτίδες αυτές, διαδικασία που θα εξακολουθήσει έως ότου εξαντληθούν οι συσκευασίες με τα ΕΟΦόσημα.
Για τα σκευάσματα που δεν θα φέρουν πλέον την υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ, θα γίνεται ακύρωση του μοναδικού δισδιάστατου κωδικού QR επί της συσκευασίας για την αποζημίωση των φαρμακοποιών από τον ασφαλιστικό φορέα.
Ταυτόχρονα κατά την ακύρωση του κωδικού QR, θα ανιχνεύεται αν το φάρμακο αυτό είναι ψευδεπίγραφο ή όχι (πλαστό) όπως προβλέπεται με την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2011/62 & του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/16, όπως έχουν εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ και σε όλα τα φαρμακεία αυτής, εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας, εξαιτίας της ύπαρξης έως τώρα εθνικής σήμανσης, η οποία κάλυπτε αυτήν την απαίτηση.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Τα 12 ωρολόγια της γήρανσης που αποκαλύπτουν σταδιακά το προσδόκιμο επιβίωσης

 


Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για τη γήρανση; Γιατί κάποιοι οργανισμοί δεν γερνούν με τον παραδοσιακό τρόπο και ζουν πάρα πολλά χρόνια; Μπορεί να αναστραφεί η βιολογική γήρανση; Και αν συμβεί αυτό, δεν θα είναι αναπόφευκτος ο θάνατος; Υπάρχουν βιολογικοί δείκτες (ωρολόγια της γήρανσης) που μπορούν να δείξουν το προσδόκιμο επιβίωσης;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Γεώργιος Κολιάκος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή διάλεξή του με θέμα «Τα ωρολόγια της γήρανσης», που θα δώσει στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών & 6ου Μεσογειακού Συνεδρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, το οποίο θα διεξαχθεί στις 13-16 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

«Κατά τον υπάρχοντα ορισμό, η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Για μια ομάδα επιστημόνων, όμως, τα τελευταία χρόνια η γήρανση θεωρείται μια ανίατη νόσος, η οποία αφορά όλους μας και είναι η κύρια αιτία θανάτου, αλλά και όλων των νόσων της τρίτης ηλικίας. Τη γήρανση τη βλέπουμε πλέον ως νόσο και όχι ως φυσιολογικό φαινόμενο», σημειώνει ο κ. Κολιάκος και απαντά σε μια σειρά από άλλες ερωτήσεις:

Ερ.: Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για το γήρας;

Απ.: «Υπάρχουν δύο νοσήματα, η προγηρία και το σύνδρομο Βέρνερ, που κάνουν τον άνθρωπο να ζει πολύ λιγότερα χρόνια. Εκεί γνωρίζουμε τα γονίδια. Αλλά αν μιλάμε για το κανονικό γήρας, δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο. Υπάρχουν κάποιες οικογένειες γονιδίων που έχουν ενοχοποιηθεί και ερευνώνται από τους επιστήμονες».

Ερ.: Γιατί κάποιοι οργανισμοί δεν γερνούν με τον παραδοσιακό τρόπο και ζουν πάρα πολλά χρόνια;

Απ.: «Υπάρχουν οργανισμοί που δεν γερνούν με τον παραδοσιακό τρόπο και ζουν πάρα πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ένας καρχαρίας στη Νορβηγία ζει 500 χρόνια, η χελώνα ζει 200 χρόνια, ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέχρι τα 120 χρόνια το μέγιστο, ενώ ο σκύλος ζει μέχρι τα 20 χρόνια. Άρα, εδώ πρέπει να υπάρχουν κάποιες γενετικές διαφορές που δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Ερ.: Υπάρχει τρόπος να αναστραφεί η βιολογική γήρανση;

Απ.: «Ναι, υπάρχει. Ο βιολόγος καθηγητής του Τμήματος Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, David Sinclair, στο βιβλίο του Lifespan, περιγράφει πειράματα που έχει δημοσιεύσει στο Nature, όπου χρησιμοποιεί τρεις από τους τέσσερις παράγοντες του Yamanaka σε ζωντανά ποντίκια και αντιστρέφει την ηλικία τους. Οι παράγοντες του Yamanaka (δηλαδή τα τέσσερα γονίδια Oct3/4, Sox2, Klf4, c-Myc) είναι αυτοί που χρησιμοποιούμε για να μετατρέψουμε ένα οποιοδήποτε κύτταρο σε βλαστικό κύτταρο. Φαίνεται ότι στο μέλλον θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό και στον άνθρωπο. Προς το παρόν, γίνεται μόνο σε ποντίκια. Υπάρχει αισιοδοξία. Βέβαια, ο άνθρωπος δεν είναι ποντίκι, αλλά οι προοπτικές είναι πολλές. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι όποιος ζήσει μέχρι το 2045 θα μπορεί να διαλέξει πότε θέλει να πεθάνει. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα διεθνώς πάνω σε αυτό το θέμα, με κύριο στόχο να απαλλαγούμε από τα νοσήματα της τρίτης ηλικίας. Αν το σκεφτείτε, σχεδόν όλα τα νοσήματα που απασχολούν τα εθνικά συστήματα υγείας σχετίζονται με τη γήρανση. Αν καταφέρουμε να την αναστρέψουμε, τα νοσοκομεία θα αδειάσουν και θα έχουμε γερούς ανθρώπους μέχρι τα 100, ικανούς να εργάζονται και να προσφέρουν χωρίς να χρειάζονται περίθαλψη ή γηροκομεία».

Ερ.: Μπορεί να αποφευχθεί ο θάνατος;

Απ.: «Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Έχω διαβάσει ένα άρθρο που λέει ότι ακόμη κι αν θεραπευτούν όλες οι ασθένειες και ζούμε υγιείς, ο θάνατος δεν θα καταργηθεί, διότι πάντα θα υπάρχουν δυστυχήματα. Οι συγγραφείς του άρθρου υπολόγισαν ότι ο χρόνος ημιζωής του πληθυσμού θα είναι γύρω στα 600-650 χρόνια».

Ερ.: Τι είναι τα «ωρολόγια» της γήρανσης και ποια είναι αυτά;

Απ.: «Τα “ωρολόγια” είναι βιολογικοί δείκτες που μας δείχνουν, αν ο οργανισμός έχει φτάσει στο τέλος του ή αν θα ζήσει πολύ καιρό ακόμη. Υπάρχουν δώδεκα διαφορετικά “βιολογικά ωρολόγια”, που μετρούν τη γήρανση στο σώμα μας, καλύπτοντας ενδοκρινικές αλλαγές, φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος, οξειδωτικό στρες, εξωκυτταρική μήτρα, μιτοχονδριακή λειτουργία, μήκος τελομερών, γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες, μεταβολισμό ασβεστίου, αλλαγές στο κυκλοφορούν πλάσμα, σαρκοπενία και φθορά των βλαστικών κυττάρων. Όλα αυτά αλληλεπιδρούν.

Ένα από τα «ωρολόγια» είναι η σαρκοπενία, που έχει σχέση με τη μυϊκή μάζα. Υπάρχει μία δοκιμασία του Χάρβαρντ, όπου σε βάζουν να ξαπλώσεις στο έδαφος και παρατηρούν πώς θα σηκωθείς. Αν σηκωθείς αμέσως, χωρίς να πιαστείς από πουθενά, θα ζήσεις πολλά χρόνια. Αν δεν μπορείς να σηκωθείς καθόλου και χρειάζεσαι βοήθεια, τότε έχεις περίπου έναν χρόνο προσδόκιμο επιβίωσης. Δηλαδή, το προσδόκιμο επιβίωσης μπορεί να μετρηθεί από το πόσο καλή είναι η μυϊκή σου μάζα. Επομένως, η μυϊκή μάζα μπορεί να θεωρηθεί ένα “ωρολόι” της γήρανσης».

topontiki.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Καρδιακή κάθαρση: Τι είναι, γιατί σώζει ζωές και γιατί δεν επιτρέπεται να την παρακάμπτουμε


 Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί ως μήνας που πρέπει να εστιάσουμε στην υγεία της καρδιάς
 μας. Πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούμε να τρώμε σωστά, να γυμναζόμαστε και να δίνουμε προσοχή στα σημάδια που έχουν συσχετιστεί με την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό και άλλες επικίνδυνες παθήσεις.

Και ο ουρολόγος Τζέιμιν Μπράχμαντ, πολύ πριν από τη γυμναστική και την άσκηση εντοπίζει την ανάγκη για «καρδιακή κάθαρση» ή αλλιώς για «προεγχειρητικό έλεγχο». Αλλά τι είναι αυτό; Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουμε ιδέα τι περιλαμβάνει αυτή η διαδικασία. Kι όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη πριν από διάφορα είδη εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η καρδιακή κάθαρση δεν είναι απλώς μια τυπική «σφραγίδα» από τον καρδιολόγο μας, που πιστοποιεί ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική επέμβαση.

Είναι μια σημαντική αξιολόγηση που πολλές φορές αποκαλύπτει καρδιακά προβλήματα για τα οποία δεν είχαμε ιδέα. Ως εκ τούτου, μειώνει τον κίνδυνο που πάει χέρι-χέρι με το χειρουργείο και σώσει ζωές.

 

Γιατί πρέπει να κάνουμε προεγχειρητικό έλεγχο όπωσδήποτε

 

Όταν ακούμε για την καρδιακή κάθαρση ή τον προεγχειρητικό έλεγχο, πολλοί υποθέτουμε ότι πρόκειται για ένα γρήγορο τσεκάρισμα που σπάνια προκαλεί εκπλήξεις. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι και χάσιμο χρόνου. Όμως αυτό δεν ισχύει.

Αυτός ο έλεγχος είναι μια σχολαστική αξιολόγηση του κατά πόσο η καρδιά μας μπορεί να ανταποκριθεί σε μια χειρουργική επέμβαση. Διότι κατά τη διάρκεια των περισσότερων επεμβάσεων, ακόμα και εκείνων που δεν σχετίζονται άμεσα με την καρδιά, το καρδιαγγειακό μας σύστημα διαχειρίζεται ένα σωρό βάρη. Από την ένεση αναισθησίας, μέχρι τα βαριά φάρμακα και τις απότομες αλλαγές στη ροή του αίματος. Και για άτομα με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, όλος αυτός ο πρόσθετος φόρτος εργασίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.

O προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει απαραιτήτως την προσεκτική λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, την ενδελεχή καρδιολογική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν και ο υπέρηχος καρδιάς (triplex) δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, εντούτοις συμβάλλει σημαντικά στον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών εκτιμώντας την ανατομία και τη λειτουργικότητα της καρδιάς.

Αν τώρα, ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έχει συμπτώματα συμβατά με πιθανή στεφανιαία νόσο ή έχει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, τότε ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με τεστ κοπώσεως.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί έλεγχος του ασθενούς με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου ή στεφανιογραφία.

 

Από την οπτική γωνία ενός χειρουργού…

 

Κάθε σύστημα στο ανθρώπινο σώμα είναι συνδεδεμένο με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οπότε, πριν από μια εγχείρηση, αν υπάρχει μια μη αναγνωρισμένη απόφραξη ή τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης δεν είναι τα επιθυμητά, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για τη ζωή μας, προκαλώντας επιπλοκές στο χειρουργείο.

Συνεπώς, ο χειρουργός, προτού μας σπρώξει στο χειρουργείο θα πρέπει να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός μας θα αντέξει την εγχείρηση. Ακόμα κι αν μας προκαλεί απογοήτευση ή νιώθουμε ότι ο «Γολγοθάς» μας παρατείνεται, αυτή η σύντομη «στάση» θα μπορούσε κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή.

Και μόλις όλα ελεγχθούν, οι γιατροί μπορούν να προχωρήσουν με σιγουριά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιακή κάθαρση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

 

Και από την οπτική γωνία ενός ασθενούς…

 

Εφόσον μας παραπέμψουν για καρδιακή κάθαρση, ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με μια ενδελεχή ανασκόπηση των παραγόντων κινδύνου μας. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το οικογενειακό μας ιστορικό καρδιακών παθήσεων, τυχόν συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όπως το κάπνισμα ή τη ρουτίνα άσκησης και το εάν υποφέρουμε από παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης. Έχει σημασία να φανούμε ειλικρινείς και να μην υποβαθμίζουμε τα συμπτώματα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε ούτως ή άλλως πρόθυμοι να προχωρήσουμε στην εγχείρηση και «θέλουμε να ξεμπερδεύουμε».

Στη συνέχεια, πιθανότατα θα υποβληθούμε σε βασικές εξετάσεις, ξεκινώντας με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια εξέταση αίματος, για να ελέγξουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, τον κίνδυνο διαβήτη και άλλους βασικούς δείκτες.

Τέλος, εάν παίρνουμε αραιωτικά αίματος ή άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αυτές οι συνταγές ενδέχεται να προσαρμοστούν, προκειμένου να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

 

Συμπερασματικά…

 

Το ραντεβού για προεγχειρητικό έλεγχο δεν είναι απλώς μια βαρετή τυπική διαδικασία. Και εάν ο χειρουργός μας το απαιτεί, τον ακούμε. Γιατί ακόμα κι αν νιώθουμε καλά ή οι προηγούμενες εξετάσεις μας ήταν άριστες, η κατάσταση της υγείας της καρδιάς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

(Με πληροφορίες από CNN).

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Μακροζωία: Η διατροφική συνήθεια των ηλικιωμένων που «χαρίζει» χρόνια!

 


Η θέα ενός ανθρώπου που έχει φτάσει ή ακόμη και ξεπεράσει τα 100 έτη ζωής και εξακολουθεί να είναι ακμαίος οδηγεί μοιραία σε ένα και μοναδικό ερώτημα: Πώς τα καταφέρνει; Ποιο είναι το μυστικό του; Πολλοί ίσως σκεφτούν ότι «έχει καλά γονίδια».

Πράγματι, αυτό μπορεί να παίξει ρόλο, δεν είναι όμως απαραίτητο. Το μυστικό ενός αιωνόβιου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο απλό, όπως για παράδειγμα μια διατροφική συνήθεια. Μια πρόσφατη ανάλυση στις συνήθειες διατροφής των υπεραιωνόβιων ανθρώπων, που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health, αποκάλυψε ένα κοινό μυστικό: Τρώνε ένα ελαφρύ βραδινό, σχετικά νωρίς.

Σύμφωνα με τον δρ. Valter Longo, ερευνητή βιολογίας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, οι αιωνόβιοι έχουν την τάση να αποφεύγουν τα μεγάλα και βαριά βραδινά γεύματα. Όπως εξηγεί, η κατανάλωση του δείπνου τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Γιατί έχει σημασία η ώρα και η ποσότητα του βραδινού

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, οδηγώντας πιθανώς σε προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, διευκρινίζει ο δρ. Longo. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το «βιολογικό ρολόι» του σώματος, που ρυθμίζει τις καθημερινές λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον ειδικό, θα έπρεπε ιδανικά να μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας και το πρωινό της επομένης, καθώς αυτό επιτρέπει στο σώμα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης και να μεταβολίσει αποτελεσματικά τις θερμίδες που καταναλώθηκαν.

Οι διατροφικές συνήθειες της μακροζωίας

Πέρα από ένα ελαφρύ δείπνο που καταναλώνεται νωρίς, οι αιωνόβιοι ακολουθούν επίσης μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο. Αυτή η διατροφή, γνωστή και ως η «δίαιτα της μακροζωίας», περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, τροφές υψηλής θερμιδικής πυκνότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Τα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι η διαλείπουσα νηστεία, δηλαδή η περιοδική αποχή από την κατανάλωση τροφής για ορισμένες ώρες ή ημέρες, μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτή η πρακτική ενεργοποιεί τη διαδικασία της αυτοφαγίας, κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού διασπούν και ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα ή παλιά τμήματά τους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της γήρανσης.

Ο δρ. Longo διευκρινίζει πως εάν κάποιος κοιμάται ποιοτικά και έχει φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, τότε μια μεγαλύτερη μερίδα στο βραδινό μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Ωστόσο, για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου ή προβλήματα υγείας, η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ βραδινό, φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η προσπάθεια των επιστημόνων να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας δεν σταματά. Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 4,5 χρόνια έως το 2050, χάρη στις βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και τη μείωση παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αυξημένος ΔΜΣ. Μελέτες όπως αυτή υποδεικνύουν ότι η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και τη μακροζωία.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Ποια διατροφή «καθυστερεί» την βιολογική γήρανση και θεραπεύει


 Ένα καθημερινό συμπλήρωμα ωμέγα-3 φαίνεται να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με βιταμίνη D και άσκηση.

Η κατανάλωση ενός γραμμαρίου ωμέγα-3 ημερησίως μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό βιολογικής γήρανσης στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η νέα αυτή ανάλυση δεδομένων από κλινική δοκιμή που περιλάμβανε περισσότερους από 700 ηλικιωμένους σε μια περίοδο τριών ετών και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.

Είναι γνωστό ότι τα «καλά» λιπαρά που βρίσκονται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και μερικά ψάρια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαλεία μοριακής βιολογίας, γνωστά ως επιγενετικά ρολόγια, για να υπολογίσουν πώς επηρεάστηκαν τα ποσοστά γήρανσης κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 777 συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω από την Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά βιταμίνη D, λάμβαναν 1 γραμμάριο ωμέγα-3 την ημέρα και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης 30 λεπτών στο σπίτι 3 φορές την εβδομάδα, σε διάστημα 3 ετών.

Σε μια ανάλυση δειγμάτων αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 επιβράδυνε μέτρια τη βιολογική γήρανση σε αρκετά από τα επιγενετικά ρολόγια έως και 4 μήνες, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή τον δείκτη μάζας σώματος του συμμετέχοντα. Ο συνδυασμός ωμέγα-3, βιταμίνης D και άσκησης αποδείχθηκε ότι έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι τρεις παρεμβάσεις μαζί είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στην πρόληψη της αδυναμίας για τρία χρόνια.

Πηγή: iatropedia

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Αντιδρούν οι φυσικοθεραπευτές σε τροπολογία ΣΟΚ του υπουργείου Υγείας


 Παραχωρεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς εγγραφή σε σύλλογο

Έντονη είναι η αντίδραση των φυσικοθεραπευτών σε τροπολογία που πέρασε το υπουργείο Υγείας με την οποία παραχωρεί μαζικά άδειες ασκήσεως επαγγελμάτων υγείας, παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η έκδοση άδειας επαγγέλματος προϋποθέτει την εγγραφή στον οικείο Σύλλογο.
Σχετική ανακοίνωση, συμπλέοντας με τις αποφάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, εξέδωσε το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας – Λακωνίας.
Ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αιφνιδιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε στο «παραπέντε» στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», όπου ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, παρακάμπτει επί της ουσίας το ρόλο και το έργο των ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής που τελούν υπό την εποπτεία του, προκειμένου οι απόφοιτοι κολλεγίων να εκδίδουν ανεμπόδιστα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ακόμη και αν δεν έχουν γίνει δεκτοί ως μέλη από τους αντίστοιχους συλλόγους, όπως αυστηρά προβλέπει ο νόμος με κύριο γνώμονα την προστασία του πολίτη από επιτήδειους και απατεώνες.
Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη κοινή σύσκεψη των διοικήσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και του Συλλόγου Μαιών -Μαιευτών Αθηνών, όπου καταδικάστηκε με έντονο τρόπο η τροπολογία και αποφασίστηκε μια σειρά έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.
Συστράτευση
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε:
-Να κληθούν όλα τα ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής του υπουργείου Υγείας να συστρατευτούν σε έναν κοινό αγώνα
-Καλούνται τα Επιμελητήρια, οι Ιατρικοί, Οδοντιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ΝΠΔΔ σε συμπαράσταση
-Καλείται η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να πάρει θέση για αυτή τη θεσμική εκτροπή που προσβάλει βάναυσα τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)
-Καλούνται τα τμήματα των επαγγελμάτων υγείας των πανεπιστημίων να καταδικάσουν την ευθεία υποβίβαση τους.
-Καλούνται οι φοιτητικοί σύλλογοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτραπεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση των σπουδών και του αυριανού τους επαγγέλματος
-Καλείται η σύνοδος των Πρυτάνεων, οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων, καθώς και οι σύλλογοι διδασκόντων πανεπιστημίων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανατραπεί αυτή η ευθεία πρόκληση και υποβάθμιση των σπουδών τους
-Καλείται η Κεντρική Ένωση Δήμων να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς είναι παραπάνω από βέβαιο ότι όλα τα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων θα σβήσουν από το χάρτη έπειτα από αυτή την εξέλιξη.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

7 στα 10 εγκεφαλικά οφείλονται σε συγκεκριμένους παράγοντες στην Ελλάδα

 


Στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως περίπου 30.000 εγκεφαλικά επεισόδια, καθιστώντας τη χώρα μία από αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ειδικούς να το χαρακτηρίζουν, μεταφορικά, ως μια «πανδημία σε εξέλιξη».

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Stroke αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 70% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνδέονται με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Οι 5 βασικοί μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου:

  • Συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα – Περίμετρος μέσης πάνω από 102 εκ. στους άνδρες και 88 εκ. στις γυναίκες.
  • Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων – Πρόκειται για ένα είδος λίπους στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Χαμηλή “καλή” χοληστερόλη (HDL) – Η HDL συμβάλλει στην απομάκρυνση της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης από το αίμα.
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Συνδέονται με τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση – Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Εάν κάποιος εμφανίζει τρεις ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες, διαγιγνώσκεται με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά συνδέεται και με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τρεις ενήλικες πληροί τα κριτήρια διάγνωσής του, συχνά χωρίς να το γνωρίζει.

Τρόποι πρόληψης και μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού

Τα καλά νέα είναι πως το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αντιστραφεί. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους μεταβολικούς κινδύνους. Οι ειδικοί συστήνουν:

  1. Υγιεινή διατροφή – Ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά βελτιώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο.
  2. Σωματική δραστηριότητα – Η τακτική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα) συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιαγγειακής υγείας.
  3. Επαρκής ύπνος – Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τον μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών.
  4. Διακοπή καπνίσματος – Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
  5. Διαχείριση του άγχους – Το χρόνιο στρες συνδέεται με υπέρταση και μεταβολικές ανισορροπίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, της πίεσης ή του σακχάρου. Η τήρηση των οδηγιών του γιατρού είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.