Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Μαγνήσιο: Μήπως έχετε έλλειψη; – Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

 


Το μαγνήσιο είναι το 11ο πολυπληθέστερο στοιχείο της μάζας του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ότι ο μέσος ενήλικας διαθέτει σχεδόν 25 γραμμάρια στο σώμα του, με το 50-60% αυτής της ποσότητας να ανευρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο κυρίως στους μαλακούς ιστούς.

Το ιχνοστοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία περισσότερων από 300 ενζυμικών συστημάτων, που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές διεργασίες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια  και η δημιουργία νέων πρωτεϊνών.

Δυστυχώς, όμως, σχεδόν οι μισοί ενήλικες δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από αυτό το πολύτιμο συστατικό. Η συνέπεια είναι να εκδηλώνουν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα, που συχνά δεν έχουν ιδέα πού οφείλονται.

Τι κινδύνους, όμως, διατρέχουν και πώς μπορεί να αντιληφθούν τι τους συμβαίνει; Ο Dr. Naoki Umeda, γαστρεντερολόγος εξειδικευμένος στην Ολιστική Ιατρική στο Ινστιτούτο Ευεξίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Σε τι χρειαζόμαστε το μαγνήσιο

Το μαγνήσιο χορηγείται ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, ενώ περιέχεται και σε άλατα για το μπάνιο που μειώνουν το στρες και καταπραΰνουν τους πόνους στο σώμα.

Όταν, όμως, το καταναλώνουμε, παρέχει πολλαπλάσια άλλα οφέλη. Η Υπηρεσία Διατροφικών Συμπληρωμάτων (ODS) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) αναφέρει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί το μαγνήσιο για πολλές λειτουργίες, όπως:

  • Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα
  • Η σύνθεση των πρωτεϊνών, των οστών και του γενετικού υλικού (DNA)
  • Η λειτουργία των μυών
  • Η νευρική λειτουργία
  • Η παραγωγή ενέργειας

Τα συμπτώματα της έλλειψης

Πολλοί άνθρωποι, όπως προαναφέρθηκε, δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου. Δεν αναπτύσσουν όμως όλοι εμφανή συμπτώματα λόγω της έλλειψής του. Έτσι, πολλοί πάσχουν εν αγνοία τους από αυτήν.

«Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, εν μέρει διότι πολλά από τα αρχικά συμπτώματά της μπορεί να προκληθούν από ποικίλες αιτίες», εξηγεί ο Dr. Umeda. «Επιπλέον πολλοί πάσχοντες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα απολύτως».

Μερικά από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε αν δεν καταναλώνετε αρκετό μαγνήσιο είναι:

  • Κόπωση
  • Ανορεξία
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Ναυτία
  • Δυσκαμψία
  • Αδυναμία

Αν η έλλειψη μαγνησίου δεν αντιμετωπιστεί, η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί, προκαλώντας πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
  • Μουδιάσματα και «τσιμπήματα»
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα
  • Επιληπτικούς σπασμούς

Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα ύποπτα της έλλειψης μαγνησίου, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο Dr. Umeda. Εκείνος θα σας συστήσει ενδεχομένως αναλύσεις αίματος για να εξακριβώσει πού οφείλονται.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ορισμένες παθήσεις και φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσετε έλλειψη ή και ανεπάρκεια μαγνησίου. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι πάσχοντες από:

  • Γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη
  • Τύπου 2 διαβήτη
  • Διαταραχή αλκοολισμού

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών επίσης μπορεί να έχουν χαμηλό μαγνήσιο. Και αυτό διότι, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο ικανό στην απορρόφηση του ιχνοστοιχείου από τα τρόφιμα.

Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 310 mg μαγνησίου καθημερινά και οι ενήλικες άνδρες 400 mg. Αυτό αυξάνεται στα 320 mg και 420 mg αντίστοιχα μετά την ηλικία των 30 ετών.

Μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνήθως είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο.

Εδώ είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου:

  • Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
  • Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
  • Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
  • Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
  • Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
  • Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
  • Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
  • Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
  • Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
  • Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
  • Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
  • Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου