Όλα όσα αποκαλύπτουν οι ειδικοί.
Οι περισσότεροι που ακολουθούν μια δίαιτα είτε για απώλεια βάρους, είτε για αποτοξίνωση, εστιάζουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι ως επι το πλείστον σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση, όπως η μειώσει του λίπους στην κοιλιά, η απαλλαγεί από το φούσκωμα κ.α. Εκείνο που δεν προσέχουν ιδιαίτερα είναι πως οι τροφές που καταναλώνουν μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, όσο και άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας, η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνεί, να λαμβάνει σωστές αποφάσεις και να ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή είναι το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία αυτού.
Όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, η κατανάλωση βλαβερών γευμάτων μπορεί να καταλήξει σε νευρική φλεγμονή, κάτι που οδηγεί στην μείωση της μνήμης και σε άλλα προβλήματα σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ποιες είναι, λοιπόν, οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο σου και πρέπει να αποφύγεις;
1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο την σιλουέτα, γεμίζοντας την με περιττές θερμίδες, επηρεάζει ιδιαίτερα και την διαύγεια του εγκεφάλου. "Η κατανάλωση περισσότερων από 1 έως 2 ποτά την ημέρα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί στο μέγιστο. Το υπερβολικό αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στο σώμα, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν" επισημαίνει η Melissa Mitri, RD για το Wellness Verge.
2. Παράλειψη των γευμάτων
Ένας ισχυρός εγκέφαλος χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 20% της ενέργειας του σώματος, για αυτό και το σώμα πρέπει να έχει πάντοτε αποθέματα ενέργειας απο τα τρόφιμα. "Όταν παραλείπεις τα γεύματα, το σώμα μπαίνει σε μια αντισταθμιστική κατάσταση, ώστε να δημιουργήσει γλυκόζη για τον εγκέφαλο και να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος σε ένα ασφαλές επίπεδο ισορροπίας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα ως χαμηλή ενέργεια, διέγερση και αδυναμία συγκέντρωσης Για την υγεία του εγκεφάλου, είναι χρήσιμο να τρώτε πρωινό μέσα σε 1 ώρα από το ξύπνημα και στη συνέχεια να τρώτε ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε 3 έως 4 ώρες μέσα στην ημέρα", τονίζει η Liz Wyosnick, MS, RDN και ιδιοκτήτρια του Equilibriyum.
3. Εκτέλεση διάφορων εργασιών στην διάρκεια του φαγητού
Το multitasking, παρόλο που επιδιώκεται αρκετά συχνά στην καθημερινότητα μας, δεν αποτελεί καλή συνήθεια για τον εγκέφαλο, πόσο μάλλον την ώρα που προσπαθείς να φας. Η Wyosnick αναφέρει επίσης πως "Η εκτέλεση εργασιών ενώ τρως σημαίνει ότι χάνεις την αίσθηση του φαγητού που βρίσκεται μπροστά σου. Το multitasking την ώρα του φαγητού, μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη επαφής με το αίσθημα της πληρότητας, κάνοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να καταγράψει τον κορεσμό και την ικανοποιήση απο την τροφή να μοιάζει εξασθενημένη".
4. Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Το μυστικό για να λειτουργεί στο έπακρο ο εγκέφαλος σου είναι να αποφύγεις την ζάχαρη. "Η λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού η γλυκόζη είναι συνήθως το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό. Ενώ η υπερβολική ζάχαρη δεν βλάπτει τον εγκέφαλό σας άμεσα, επικαλείται την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη επηρεάζει την πρόσβαση διαφόρων αμινοξέων στον εγκέφαλό.", σχολιάζει ο dr. Dimitar Marinov, MD.
5. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12
"Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν κακή μνήμη, σύγχυση, κατάθλιψη και άνοια. Η ανεπάρκεια ανεπαρκούς βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των νεύρων.", αποκαλύπτει η Elizabeth Ward, MS, RDN και συγγραφέας του οδηγού "The Menopause Diet Plan".
6. Υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
Η συχνή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ο χειρότερος εχθρός του εγκεφάλου. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η dr. Sandra El Hajj "Μπορούν να προωθήσουν τη γνωστική εξασθένηση. Επίσης προκαλούν αρκετές επιπλοκές στον εγκέφαλο, οι οποίες παρεμβαίνουν στην ενδοκυτταρική σηματοδότηση και την γονιδιακή έκφραση που οδηγεί σε άγχος, καταθλιπτικές συμπεριφορές, διαταραγμένη ομοιόσταση. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια ανισορροπία τόσο στις νοητικές όσο και στις γνωστικές λειτουργίες"
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου