Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Συναγερμός για τα σπορέλαια – Μελέτη τα συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

 


Ανθυγιεινά σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σταφυλέλαιο (grapeseed oil), το κανόλα και το αραβοσιτέλαιο (καλαμποκέλαιο) μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, διαπίστωσε η πρωτοποριακή έρευνα, με τους επιστήμονες να θεωρούν πιθανό η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους να οφείλεται στη διατροφή τους.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία που συνδέουν τα μαγειρικά έλαια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν ασαφή. Όμως, η αμερικανική μελέτη καταλήγει πως τα σπορέλαια είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν εξέτασαν όγκους από περισσότερα από 80 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, ηλικίας 30-85 ετών.

Οι όγκοι παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων, τα οποία είναι μικρά λιπαρά μόρια που παράγονται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει σπορέλαια, σε σύγκριση με πιο υγιεινά λίπη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.

Εκτός του ότι αυξάνουν τη φλεγμονή, τα βιοενεργά λιπίδια εμποδίζουν την ικανότητα που έχει ο οργανισμός να αυτοθεραπεύεται και ευνοούν την ανάπτυξη όγκων.

Τα έλαια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο αβοκάντο και στις ελιές, αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο διάσημος γιατρός-επιστήμονας δρ Timothy Yeatman ανέφερε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων στοιχείων της δυτικής διατροφής, όπως η προσθήκη σακχάρων, τα κορεσμένα λιπαρά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα χημικά και τα σπορέλαια.

«Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που τρώνε ανθυγιεινά έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους», ανέφερε ο δρ Yeatman, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου μεταφραστικής έρευνας και καινοτομίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου TGH.

«Βλέπουμε τώρα αυτή τη φλεγμονή στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου και ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται – αν το σώμα σας ζει καθημερινά με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως σύμφωνα με κορυφαίους αμερικανικούς οργανισμούς υγείας, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σπορέλαιων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Πηγή: iatropedia

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου