«Υπάρχει λόγος που τα μήλα είναι τόσο δημοφιλή» λέει η διαιτολόγος Amber Sommer, RD, LD. «Είναι εύκολο να τα καταναλώσουμε και έχουν υπέροχη γεύση. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η τακτική κατανάλωσή τους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία».
Η Sommer εξηγεί τα πλεονεκτήματα των μήλων και γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε.
Η διατροφική αξία του μήλου
Ένα μέτριο μήλο έχει περίπου 60 θερμίδες. Η διατροφική τους αξία διαφέρει αναλόγως την ποικιλία. Όλα τα μήλα, ωστόσο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, κυρίως στη φλούδα τους, καθώς και κερσετίνη, συστατικό που περιέχεται σε τροφές με έντονα χρώματα, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, αλλά και το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Επιπρόσθετα τα μήλα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στην πέψη. Τα μήλα επιπλέον περιέχουν κατά 85% νερό, γεγονός που τα καθιστά μια καλή πηγή ενυδάτωσης.
Τα οφέλη του μήλου
1. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνυν πάνω από ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Τα οφέλη προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες που προστατεύουν το πάγκρεας και επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης.
2. Μειώνει τη χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αλλά τα αντιοξειδωτικά και οι ίνες των μήλων φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωσή της. Η πηκτίνη, (φυτική ίνα), δεσμεύει τη χοληστερόλη των τροφών και την απομακρύνει από τον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 5% έως 8%. Εναλλακτικά, 85 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 13% σε έξι μήνες.
3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην πρόληψη και διαχείριση της. Μια μικρή μελέτη στην Αυστραλία βρήκε ότι η κατανάλωση μήλων βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης. Αν και άλλες έρευνες έχουν ποικίλα αποτελέσματα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα των μήλων ενισχύουν τη ροή του αίματος, ενώ οι ίνες τους μπορεί επίσης να βοηθούν.
4. Ανακουφίζει από τη φλεγμονή. Τα μήλα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως ίνες και κερσετίνη, που μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) στο αίμα και προστατεύουν από το άσθμα, ενώ βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία.
5. Ενισχύει το μικροβίωμα. Τα μήλα ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, χάρη στην κερσετίνη που περιέχουν, η οποία αναστέλει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών και την πηκτίνη η οποία δρα ως προβιοτικό, τρέφοντας τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και προάγοντας την υγεία του εντέρου.
6. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Τα μήλα είναι πλούσια σε νερό και ίνες, κάνοντάς τα χορταστικά και βοηθώντας στην επιβράδυνση της πέψης.
7. Συμβάλλει στη μακροζωία! Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 35%. Τα μήλα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Σε μελέτη 40.000 ατόμων, όσοι έτρωγαν μήλα είχαν 13% έως 22% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών, ενώ μια μελέτη 77.000 ατόμων έδειξε ότι σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.
Οι διαιτολόγοι μας προτρέπουν να εντάξουμε το μήλο στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να απολαύσουμε τα διατροφικά του οφέλη, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με δημητριακά ή γιαούρτι.
Πηγή: ygeiamou
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου