Διαρθρωτικά μέτρα για έλεγχο της κατανάλωσης και πρόσθετη χρηματοδότηση στην υγεία για κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Τις 10 πιο ακριβές θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων εντόπισε ο ΕΟΠΥΥ και για τη συνταγογράφησή τους θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να μην υπάρχει υπερκατανάλωση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που φέτος έχει θέμα «Το σύστημα υγείας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Ο υπουργός παραδέχθηκε τη μειωμένη χρηματοδότηση του συστήματος, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη του clawback έδινε την ασφάλεια επιστροφής των χρημάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση διαρθρωτικών μέτρων, μέχρι που το πρόβλημα γιγαντώθηκε και έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε στην εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, καθώς σε όλες τις χώρες υπάρχει ένας γιατρός – σημείο αναφοράς. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 3.400 γιατροί και 4 εκατ. πολίτες.
Όσον αφορά το φάρμακο, ο προϋπολογισμός για περίθαλψη εκτός νοσοκομείου είναι 2,88 δισ. ευρώ και για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη προβλέπονται 528 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε ότι οι προυπολογισμοί είναι χαμηλή, τόνισε όμως ότι υπάρχει και αυξημενη κατανάλωση. Η αντιμετώπιση θα έρθει μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία, για την οποία έχει προβλεφθεί κονδύλι 250 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και τα οφέλη θα φανούν το 2024.
Παράλληλα, για την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης, εξαιρέθηκαν τα εμβόλια από τον προϋπολογισμό, συνδέθηκε το clawback με τις επενδύσεις, προβλέπεται μείωσή του, η οποία αν δεν επιτευχθεί θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ρήτρα συνυπαιτιότητας του κράτος με 50 εκατ. ευρώ.
Σπάει ο προϋπολογισμός
Στην κατεύθυνση της μείωσης του clawback «έσπασε» ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης εκτός νοσοκομείων και υποχρεώνονται οι φαρμακευτικές σε διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι τα ποσοστά με πρόσφατη απόφαση διορθώθηκαν.
Εδώ ο υπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό έναντι προηγούμενης ρύθμισης που προέβλεπε χρέωση με clawback ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης μιας εταιρείας, (με ποσοστά 80/20 ή 90/10) και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν και πιο εξορθολογισμένες λύσεις με ενίσχυση με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ και κέρδη από το ΙΦΕΤ, ενώ επέμεινε στις διαπραγματεύσεις.
Αναφέρθηκε στις 10 ακριβότερες θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και προανήγγειλε συνταγογραφικές οδηγίες για τα φάρμακα αυτά, ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή τους, ενώ ανέφερε πως θα μεταφερθούν φάρμακα από την θετική λίστα (τα φάρμακα αγοράζονται με συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ ύστερα από συνταγή γιατρού) στην αρνητική λίστα (χρειάζεται συνταγή γιατρού, αλλά η δαπάνη βαρύνει μόνο τον ασφαλισμένο). Ήδη στην κατεύθυνση αυτή έχει εξαιρεθεί από τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στη βιταμίνη D και το μαγνήσιο.
Για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η εξαίρεση των ανασφαλίστων από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών γιατρών και η παραπομπή τους στις δημόσιες δομές αναμένεται να εξοικονομήσει 120-130 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ήδη εκτίμησε ότι από το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εξοικονόμηση πρέπει να υπολογίζεται στα 30-40 εκατ. ευρώ.
Παραδέχθηκε ότι από την εξομοίωση λιανικής με ασφαλιστική τιμή, θα υπάρξει επιβάρυνση στους ασθενείς.
Προανήγγειλε επίσης κεντρικούς διαγωνισμούς για προμήθειες υλικών με ποιοτικά κριτήρια, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί στο φάρμακο, ενώ διαχώρισε τη θέση του όσον αφορά τις επενδύσεις, λέγοντας πως «δεν είναι δουλειά του υπουργείου Υγείας η επενδυτική δραστηριότητα».
Πηγή: in.gr
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου