Το μεταδοτικότερο στέλεχος του κορωνοϊού -η μεγαλύτερη απειλή για τους ανεμβολίαστους-, η μετάλλαξη «Δέλτα» συνεχίζει την «κούρσα» της στη χώρα μας έχοντας επικρατήσει πλήρως. Τα σημάδια εκτόνωσης που καταγράφονται στο μέτωπο της επιδημίας αλλά και μέσα στο ΕΣΥ που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο 48ωρο μετά την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς εργαζόμενους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν λόγο εφησυχασμού, αφού παγκοσμίως η επιδημία εισέρχεται σε ένα διαφορετικό μεταβατικό στάδιο.
«Στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων» τόνισε μεταξύ άλλων η Καρολίνα Ακινόσογλου, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Πατρών, αναφερόμενο στην χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, η αποκλιμάκωση των μέτρων, η επέλαση της μεταδοτικότερης μετάλλαξης «Δέλτα» που οδήγησαν πολύ γρήγορα «σε αυξημένη διασπορά στην κοινότητα που είχε σαν αποτέλεσμα έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ… …Πράγματι, το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται τόσο σε κλίνες ΜΕΘ όσο και σε απλές, και δεδομένη της ανάγκης έκπτυξης κλινών πιέζονται και τα υπόλοιπα νοσήματα.»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε μια νέα παραλλαγή/ μετάλλαξη του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος (Variants of Interest): Πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μι» (Μu). Για τη νέα αυτή μετάλλαξη, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, η κα Ακινόσογλου δεν έκρυψε πως πρόκειται για γεγονός ανησυχητικό, ωστόσο, όπως υπογράμμισε «Μεταλλάξεις θα υπάρχουν είναι κάτι το οποίο χρίζει παρακολούθησης μελέτης. Να δούμε τι κλινική σημασία μπορεί να έχει οποιαδήποτε από αυτές και από κει και πέρα πρόβλεψης περαιτέρω δράσης αν αυτό χρειαστεί.»
Την ίδια ώρα τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΕΟΔΥ τρομάζουν καθώς δείχνουν αύξηση των εισαγωγών των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, την ώρα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
«Κανένας δεν είναι άτρωτος σε αυτό τον ιό. Σε αυτό το κύμα διαπιστώνουμε μια πτώση του μέσου όρου ηλικίας δεδομένης της κινητικότητας των νέων ανθρώπων αλλά και του εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες. Είναι κάτι το ανησυχητικό προτρέπουμε τους πάντες να εμβολιαστούν. Έχουμε «χτίσει» ένα 60% το οποίο δεν είναι επαρκές τοίχος ανοσίας»
Τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων υγειονομικών η κα Ακινόσογλου χαρακτήρισε «πάρα πολύ στενάχωρο συνάδελφοι να είναι ανεμβολίαστοι. Στον ιατρικό κλάδο έχουμε ένα 90-95%, το παραιατρικό προσωπικό που είναι εξίσου σημαντικό δυστυχώς υπολείπεται πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και μας στεναχωρεί», τονίζοντας πως «ως υγειονομικοί είναι υποχρέωσή μας να μην συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού».
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου