Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Πιο δυνατό το σύστημα υγείας στην μετά COVID-19 εποχή ή άλλη μια φούσκα;

 

συνεδριο

Τα συμπεράσματα από το μεγάλο συνέδριο που οργάνωσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  - Όλες οι ομιλίες στο συνέδριο  - Κικίλιας: Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων - Τσίπρας - Νέο ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις  - Κοτανίδου: Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νοσηλευτών

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τις παθογένειες στο πεδίο της υγείας αλλά και της ασφάλισης στη χώρα, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών μέχρι τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, τα διδάγματα της πανδημίας και η σωστή διαχείριση των μαθημάτων μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια Ελλάδα-πρότυπο στον τομέα της υγείας.

Επιστήμονες και πολιτικοί συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην μετά COVID-19 εποχή ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και μετά COVID-19 εποχή».

Οι διακεκριμένοι ομιλητές αποτίμησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας, προχώρησαν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας και την ανάδειξη της αξίας του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιπλέον, συζήτησαν για το ιδανικό «μείγμα» για την ασφάλιση των πολιτών και τέλος παρέθεσαν τις απόψεις τους για την κοινωνική διάσταση της υγείας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ξενοδοχείο Athens Hilton και έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους ο πρωθυπουργός, στελέχη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον κλάδο του Φαρμάκου και της Ασφάλισης.  

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό από τη δημοσιογράφο Μαίρη Μπιμπή, διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr. Η κυρία Μπιμπή έθεσε τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των διακεκριμένων επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών που δίνουν το παρών στο συνέδριο.

Ακολούθως, ο διευθυντής του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Μπάμπης Κούτρας σημείωσε ότι το Θέμα μπαίνει στον δημόσιο διάλογο, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει συνδετήριο ιστό με την κοινωνία. Αφετηρία ένα γεγονός κοσμοιστορικής σημασίας που θα αποτελέσει καταλύτη σε πολλούς τομείς. Στόχος να αναδειχθούν λάθη που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, αλλά να δούμε και τι μένει. Χάθηκαν, είπε, πολλοί άνθρωποι, για να αγνοήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Την επόμενη φορά πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι, ό,τι έγινε, μπορεί να ξαναγίνει. Είναι ώρα να οργανωθούμε. Πώς θα συνεργασθούν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας: Μπορεί η Πολιτεία να συντηρεί σε βάθος χρόνου ένα σύστημα υγείας προσαρμοσμένο σε συνθήκες πανδημίας; Εκτός από την υγεία έχουμε και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςχαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση, βάση για το νέο σύστημα υγείας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκατή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό»τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

Loading video


Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η επιχείρηση Ελευθερία αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε ως κράτος να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας αυτον τον σχεδιασμό».

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του κόβιντ αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

«Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας και το σύστημα πρωτοβάθμιας πρέπει να χτισθεί. Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά». 

Κοτανίδου: Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νοσηλευτών - Απαιτείται σχεδιασμός με διάρκεια

Από την πλευρά της η κυρία Αναστασία Κοτανίδου επισήμανε ότι σκοπός ενός συστήματος υγείας είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και η φροντίδα των ανθρώπων. Αφού αναφέρθηκε στα αριθμητικα δεδομένα του ΕΣΥ, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι αφενός η γήρανση του προσωπικού του, αλλά και η διαρροή νέων γιατρών προς το εξωτερικό. Η σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχολησης θα πρέπει να ισχύει, είπε, μόνο για τους διευθυντές- συντονιστές. Για τους υπολοιπους θα έπρεπε να παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης και σε άλλα νοσοκομεία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μονο αριθμητικά, αλλά και στο επίπεδο της συνεχούς επιμόρφωσης. Παρότι λείπουν στην Ελλάδα πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μήπως θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες εισαγωγές στις νοσηλευτικές και όχι στις ιατρικές σχολές.

Loading video


«Απαιτείται αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη, αλλά και εγκαθίδρυση συστήματος ελέγχου μέσω της, καταγραφής και παρακολούθησης δεικτών ποιότητας. Πριν από την πανδημία ο αριθμός των κλινών ήταν εξαιρετικά μικρός. Καταφέραμε να φτάσουμε κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο -περίπου 11-12 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό από 6 που είχαμε προ της πανδημίας. Πρέπει να μειώνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, αφού αν ένας ασθενής υποστεί λοίμωξη, τότε το κόστος αυξάνεται τρεις φορές. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών, είναι πρόβλημα και η αναλογία νοσηλευτών/ κλίνες ΜΕΘ, που παραμένει απαράδεκτα χαμηλή σε σχέση με τα διεθνή στάνταρτς. Η ΜΕΘ δεν είναι χώρος για να μπει ο ασθενής και να πεθάνει, αλλά να επιστρέψει στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε σχεδιασμό με διάρκεια. Εχουμε ανάγκη οργάνωσης, αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει να δεχθούμε την αξιολόγηση, είναι σημαντικό όλοι να αξιολογηθούμε. Σε κανονικές, αλλά και σε περιόδους κρίσης χρειάζεται αύξηση ανθρωπίνου δυναμικού, συνεχής εκπαίδευση, αύξηση κλινών ΜΕΘ και εκσυγχρονισμό δομών και εξοπλισμού».

O πρωθυπουργός σημείωσε ακολούθως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα, ασφαλώς, είπε, χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός. Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα σύστημα υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθλογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος.

Η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι θα πρέπει να στελεχωθούν τα κρεβάτια που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αφού οι ανάγκες στη συνέχεια θα είναι διαφορετικές.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου