Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Moonstone: A Hard Days Knight

Το ρητό “δεν υπάρχει παρθενογένεση” αποτελεί πάντοτε Μήλον της Έριδος στα “πηγαδάκια” των gamers, με την έννοια του ότι το ένα game φέρνει το άλλο κι ότι όλα εμπνεύστηκαν από κάπου. Επειδή κανείς δεν βρίσκεται μέσα στο μυαλό των developers για να γνωρίζει την αλήθεια, δεν θα πάμε μακριά την κουβέντα, απλά θα καταθέσουμε τα εξής στοιχεία. Το 1991 αποτέλεσε χρονιά-σταθμός για τα games των υπολογιστών, καθώς γεννήθηκαν δύο σημαντικά είδη που σήμερα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των PC gamers. Το Dune II της Westwood που κυκλοφόρησε για PC και μία χρονιά μετά για Amiga “γέννησε” τα real-time strategy. Αντίστοιχα, το Moonstone που θα εξετάσουμε σήμερα, ακολούθησε αντίστροφη πορεία. Κυκλοφόρησε το 1991 για Amiga και ένα χρόνο μετά για PC.

Δεν γνωρίζουμε τι θα είχε συμβεί αν η Mindscape ακολουθούσε την τακτική της Westwood. Η τελευταία, καθότι είχε έδρα το Λας Βέγκας, αποφάσισε να επεκταθεί πρωτίστως στο δυτικό κοινό, ώσπου κατέληξε να εξαγοραστεί από την Electronic Arts. Αντίθετα, οι γαλλικές καταβολές της Mindscape, επέβαλαν να δώσει βάρος σε μια Amiga version, έχοντας σαφή απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό, αλλά χωρίς να κερδίσει τον σεβασμό των αμερικανών. Για την ιστορία, η Mindscape έκλεισε το 2011, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αποθέσουμε έναν φόρο τιμής στο συγκεκριμένο δημιούργημά της, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα Action Hack ‘n’ Slash RPG μεσαιωνικής εποχής, από το οποίο εμπνεύστηκαν πολλοί μετέπειτα τίτλοι.
Ανατριχίλα…
Η συσκευασία του Moonstone είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχετε δει σε παιχνίδι για Amiga. Μέσα σε ένα άσπρο κουτί 23x19 εκατοστών περικλείονται τρεις δισκέτες. ένα manual 60 σελίδων σε αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, καθώς και ο χάρτης του παιχνιδιού. Εισάγοντας την πρώτη δισκέτα θα βρεθείτε μπροστά στα εναρκτήρια cutscenes που σας παρουσιάζουν μια ιερή τελετουργία. Τα cutscenes αυτά που αποτελούν πρωτοποριακό επίτευγμα για τη χρονιά εκείνη, δεν σταματούν εκεί αλλά σας συνοδεύουν σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, μαζί με εύστοχες ατάκες που εμφανίζονται κατά τοloading της μάχης. Όλα αυτά συμβάλουν τα μέγιστα στο να σας εντάξουν στο κλίμα ενός κόσμου μυθικού, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι είστε μέρος του. Ένας ιππότης μόνος, χωρίς συμμάχους, που καλείται να εκπληρώσει το καθήκον του.

Το σενάριο είναι ελλειπέστατο χωρίς να αποκαλύπτεται καν η ονομασία του κόσμου στον οποίο βρίσκεται. Η μόνη πληροφορία που γνωρίζετε είναι ότι είστε ένας από τους τέσσερις ιππότες που καλούνται να βρουν την Moonstone. Η χώρα σας διαθέτει ισάριθμα home villages στις γωνίες της, καθεμία εκ των οποίων είναι διαθέσιμη μόνο για τον ιππότη της. Ο χάρτης χωρίζεται σε 24 περιοχές όπου κατοικούν mobs, καθώς και σε ορισμένες επιπλέον πόλεις όπου συναντάτε NPC για τις καθιερωμένες συναλλαγές σας. Στους ουρανούς της χώρας σας ίπταται ένας κόκκινος δράκος, ο οποίος μπορεί να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις ιππότες.

Στόχος των τεσσάρων ιππότων είναι να αποκτήσουν την πολυπόθητη Moonstone. Για να το καταφέρουν αυτό θα πρέπει πρώτα να συλλέξουν τέσσερα κλειδιά (από τα 6 που είναι διάσπαρτα στις 24 περιοχές) και να ξεκλειδώσουν την είσοδο για την Valley of the Gods, μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του χάρτη. Το τι θα ακολουθήσει από εκεί κι έπειτα δεν το αναφέρουμε για λόγουςspoiler. Οι ιππότες ελέγχονται είτε από την CPU, είτε από άλλους παίκτες, κάτι που επιλέγετε εξ αρχής. Δεν υπάρχουν όμως group battles, καθώς μια μάχη διεξάγεται είτε μεταξύ ενός ιππότη και των τεράτων μιας περιοχής (PvE), είτε ανάμεσα σε δύο ιππότες (PvP) αλλά όχι ανάμεσα σε τέρατα και δύο ή περισσότερους ιππότες, στοιχείο που ενδεχομένως θα άξιζε να προστεθεί μέσω ενός expansion

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου