HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Freegr network

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες βιταμίνες «διευκολύνουν» την ανάπτυξή του


 Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα.

Μπορεί επίσης να ευνοούν την διασπορά του, διεγείροντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.

Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται στο σώμα.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες σε ποντίκια. Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και n-ακετυλοκυστεΐνης διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα στα τρωκτικά.

Για να καταλάβουν πως μπορεί να συμβεί αυτό, οι επιστήμονες συνέχισαν τις έρευνές τους. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών. Στην μία, τα ζώα έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα των τρωκτικών. Στη δεύτερη, στα ποντίκια είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες προσέθεταν στο νερό των ζώων βιταμίνες C, Ε και n-ακετυλοκυστεΐνη. Ο οργανισμός των ποντικιών εκ φύσεως παράγει βιταμίνη C, ενώ τις άλλες δύο προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής.

Οι ερευνητές χορηγούσαν στα ζώα αυξημένες δόσεις των βιταμινών αυτών. Πόσο αυξημένες; «Όσο αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει μερικά συμπληρώματα και ύστερα πίνει ένα smoothie με τζίντζερ», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Martin Bergö, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ακαδημαϊκού κέντρου Karolinska Institutet (KI), στην Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια, τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες των ποντικιών.

Η αυξημένη ανάπτυξη νέων αγγείων οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο Dr. Bergö. Εν τούτοις, στο δημοσιευμένο άρθρο δεν παρατίθενται στοιχεία επ’ αυτού.

Ο Dr. Bergö τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι βιταμίνες από την ημερήσια διατροφή. «Εάν αφαιρέσετε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τη διατροφή σας, θα αρρωστήσετε για άλλους λόγους, όπως οι βιταμινικές ανεπάρκειες. Κάτι τέτοιο επίσης επηρεάζει τον καρκίνο», προειδοποίησε. «Το θέμα είναι να μην λαμβάνει κάποιος μέσω των συμπληρωμάτων, περισσότερες βιταμίνες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός του».

Αν και η έρευνα βασίστηκε σε καρκίνους του πνεύμονα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.

Πηγή: iatropedia

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :