Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως δεν θα παρθούν φέτος υποχρεωτικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά δεν απέκλεισε να παρθούν κάποια «ήπια», όπως τα χαρακτήρισε
Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση εκτιμώντας πως είναι αδύνατο να μην φτάσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη «Κένταυρος» αφού έρχονται τουρίστες από χώρες που έχει ήδη εντοπιστεί όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών μειώνεται, ωστόσο παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν αποκλείεται νέο πανδημικό κύμα να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και να δημιουργηθεί η ανάγκη για μέτρα περιορισμού της διασποράς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί στα σχολεία, το οποίο θα αποφασιστεί προς το τέλος Αυγούστου. Υπάρχουν ήδη διαφορετικά σενάρια για το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί, ενώ λαμβάνεται υπόψη και η περσινή εμπειρία από το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στα σχολεία και, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, λειτούργησε υποδειγματικά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Ήπια μέτρα
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε (ΣΚΑΙ) πως δεν θα παρθούν φέτος υποχρεωτικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, αλλά δεν απέκλεισε να παρθούν κάποια «ήπια», όπως τα χαρακτήρισε.
«Πλέον, βρισκόμαστε σε μια φάση της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβολιασμένο πληθυσμό, αντιικά φάρμακα και παρά τις μεταλλάξεις, μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες» είπε ο κ. Πλεύρης την Τετάρτη και συμπλήρωσε:
«Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα επιστρέψουμε σε υποχρεωτικά μέτρα ή μέτρα περιορισμού και απομόνωσης. Θα παραμείνουμε στη λογική των ισχυρών συστάσεων, ειδικά προς τον ευάλωτο πληθυσμό.
Τα σίγουρα μέτρα που θα ισχύουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, είναι:
- Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία.
Ο ίδιος, πάντως, εξήγησε, πως υπάρχει ετοιμότητα για ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων μέτρων, ήπιου χαρακτήρα. «Είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε μέτρα αν υπάρξει διαφορετική δυναμική. Περιμένουμε νέα κύματα το φθινόπωρο. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι ήπιας μορφής. Να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις για χρήση της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».
«Άλλαξαν όλα σε σχέση με την πανδημία»
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας προ λίγων ημερών στο Flash TV, αναφέρθηκε στην πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αυτό το διάστημα, αλλά και στο μέλλον της πανδημίας.
Όπως είπε «έχουμε μια ελεγχόμενη αύξηση των νοσηλειών, αλλά ηλικιών από 80 και άνω με συνοσηρότητες. Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε να κάνουμε με μια μετάλλαξη που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και οι πνευμονίες είναι σπάνιες. Άρα η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι ελεγχόμενη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αλλάξει όλα, ο ιός έγινε ηπιότερος, αλλάξαμε και εμείς. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την Δεσκάτη και το παράδειγμά της. Να σας πω τα τελευταία δεδομένα, από τους 150 ανθρώπους που είδαμε όλοι είχαν αντισώματα. Ειδικά όσοι είχαν εμβολιαστεί και πέρασαν δύο φορές την Όμικρον ήπια. Άρα κάθε φορά που περνάει κανείς αυτό το κοινό κρυολόγημα με λίγο πυρετό, είναι σαν να κάνει μια αναμνηστική δόση εμβολίου. Και αυτοί είχαν πολύ υψηλά αντισώματα, άρα ο ιός έγινε ηπιότερος, αλλά και εμείς είμαστε περισσότερό προστατευμένοι από τα εμβόλια αλλά και από τις επιμολύνσεις. Κάπως έτσι τελειώνουν οι πανδημίες και όχι με έναν διακόπτη».
Ο καθηγητής επεσήμανε πως «για τον πολύ κόσμο είμαστε στο τέλος της πανδημίας, αλλά για μας στα νοσοκομεία θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια περιστατικά μεγάλων ανθρώπων με δύσκολα προβλήματα και αυτόν τον χειμώνα, μπορεί και την επόμενη χρονιά, αλλά μιλάμε για μια κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου