Η έλευση της υποπαραλλαγής Κένταυρος του κορονοϊού και στη χώρα μας θεωρείται πλέον από τους ειδικούς θέμα χρόνου. Καθοριστικός μήνας για την εμφάνισής της αναμένεται πως θα είναι ο Σεπτέμβριος.
Το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή των παραθεριστών προβλέπεται να οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα, η ανοσία από τον εμβολιασμό τείνει να εξασθενήσει, γεγονός που δρα επιβαρυντικά στη διασπορά. Έτσι θεωρείται πως η Κένταυρος, η διαφορετικά η υποπαραλλαγή BA.2.75, θα επικρατήσει πολύ σύντομα έναντι των άλλων (Όμικρον 4 και 5), ακόμη και μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα ή στις αρχές του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή BA.2.75 ή Κένταυρος έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως και αυξάνεται γρήγορα. Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι μερικές από αυτές, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα.
Το αρνητικό σενάριο δείχνει νέα έκρηξη κρουσμάτων
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε πιο ανησυχητική την “Κένταυρος” σε σχέση με τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. “Το 50% των κρουσμάτων θα οφείλονται σε αυτή”, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνοντας ότι τώρα ο πολύ ζεστός καιρός του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργεί ανασταλτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού.
“Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φθάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας, υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 με 60 ημερησίως, όπως συνέβη και σε αυτό στάδιο της κορύφωσης, εκτιμώντας πως η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.
Πολύ πιο μεταδοτική
Από τα δεδομένα στην Ινδία, όπου και εμφανίστηκε πρώτα στις αρχές του Μαΐου, δεν φαίνεται ακόμη η Κένταυρος να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων, όμως είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5. Οι ειδικοί λένε όμως πως αν και η BA.2.75 δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια.
Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την παραλλαγή Κένταυρος, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση).
Στην εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Κένταυρος δείχνει “δυναμική” και “μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει” προχώρησε την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Σχετικά με το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο σημείωσε στον ΣΚΑΙ ότι σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί εάν θα υπάρξει άνοδος στις νέες διαγνώσεις.
πηγη thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου