Το Imagine Cup αποτελεί τον μεγαλύτερο ετήσιο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών, μέσω τεχνολογικών λύσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπισή των μεγαλυτέρων προβλημάτων του πλανήτη. Σπόνσορας και χορηγός του συγκεκριμένου θεσμού είναι η Microsoft.
Η πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού ήταν το 2003 στη Βαρκελώνη. Εκείνη την χρονιά, ο αριθμός των διαγωνιζόμενων έφτανε τους 1.000. Πέρyσι στη Νέα Υόρκη, οι συμμέτοχες ξεπέρασαν τις 350.000. Μάλιστα, στην τελετή απονομής του πρώτου βραβείου έδωσε το παρών και ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama. Φέτος, οι τελικοί του Imagine Cup 2012 θα διεξαχθούν στο Σίδνεϊ.
Η χώρα μας συμμετέχει ανελλιπώς σε αυτό το θεσμό από το 2004, έχοντας πετύχει σημαντικές διακρίσεις. Στην κατηγορία Software Design, κατέλαβε την 3η θέση το 2004 με το project "SmartEyes", ενώ την επόμενη χρονιά ήρθε 2η με το project "Sign2Talk". Πέρuσι στην κατηγορία Interoperability Challenge, η Ελλάδα αναδείχτηκε νικήτρια με την εφαρμογή Touring Machine. Παράλληλα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής κέρδισαν 8.000 ευρώ ως χρηματικό έπαθλο.
Το φετινό event
Σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Microsoft πραγματοποιήθηκε ο ελληνικός τελικός, ώστε να αναδειχτεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Σίδνεϊ. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Παρόλα αυτά, ο κ. Ευθύμιος Μπάκας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία παρουσίασης των επικρατέστερων projects, ακούσαμε και μια σύντομη ομιλία του Ernst-Jan Stigter (διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς) με θέμα: “Δέσμευση στην επιχειρηματική καινοτομία ως καταλύτη στην ανάπτυξη”.
Στη συνέχεια οι έξι ομάδες Eλλήνων φοιτητών παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους. Η αρχή έγινε με το Easy Teach’n (Βασιλική Πετυχάκη, Μιχάλης Πετυχάκης, Βασίλης Χαρισόπουλος, Νεφέλη Μπουντούνη), μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, που έχει ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν στους φοιτητές όταν ψάχνουν για μια πληροφορία στο internet. Η πλατφόρμα, στεγάζει μια κοινότητα χρηστών, οι οποίοι μπορούν να μοιράζουν μεταξύ τους εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να γίνει ο ίδιος “καθηγητής” παραδίδοντας μαθήματα μέσω live streaming.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου