Πολλοί αναζητούν το μυστικό ή τα μυστικά της μακροζωίας. Είναι άραγε ένα αμινοξύ ή ένα συνολικό πρόγραμμα διατροφής που θα μας εξασφαλίσει τα πολλά και καλά χρόνια ζωής;
Είναι μήπως μια άσκηση ή περιλαμβάνει τη φροντίδα και για την ψυχική υγεία; «Οι συζητήσεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα υγείας έχουν παραδοσιακά επικεντρωθεί στη σωματική υγεία. Όμως η σημασία της ψυχικής ευεξίας αναγνωρίζεται πλέον ως καθοριστική για την μακροζωία και ευζωία», επισημαίνει η νευροψυχολόγος δρ Diane Roberts Stoler και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Εκπαίδευση (Ed.D.).
Τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις μας και ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους αλλά και αρνητικές εμπειρίες όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά και το άγχος είναι στοιχεία που επηρεάζουν το μήκος και την ποιότητα της ζωής, σημειώνει η ειδικός και εξηγεί πώς η βελτίωση της ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει στη μακροζωία, χάρη:
- στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας ενισχύουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επί παραδείγματι, η κατάθλιψη προάγει τη φλεγμονή και διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, τα άτομα με κατάθλιψη καθίστανται ευάλωτα σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και διαβήτης.
- στη βελτίωση της συμμόρφωσης στα φάρμακα. Τα άτομα με διαταραχές από την ψυχική σφαίρα δυσκολεύονται συχνά να συμμορφωθούν με τις φαρμακευτικές αγωγές και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, καθώς δεν έχουν κίνητρο ή νιώθουν ανίσχυρα. Η καλή ψυχική υγεία βοηθά στην αυτοφροντίδα.
- στον περιορισμό των ανθυγιεινών συμπεριφορών: Οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνήθειες είναι συχνές σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και νόσους. Κάπνισμα, κακή διατροφή και καθιστική ζωή ενδεικτικά, είναι συνήθειες με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.
- την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης. Το αίσθημα της μοναξιάς και οι μειωμένες κοινωνικές σχέσεις αναδεικνύονται σε όλο και πιο ανησυχητικές απειλές για την υγεία. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοαπομόνωση, με συνέπεια την επιδείνωσή τους αλλά και τον κίνδυνο σωματικών εκδηλώσεων.
6 βήματα για καλύτερη ψυχική υγεία και μακροζωία
Η Δρ Stoler προτείνει έξι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές για καλύτερη ψυχική υγεία που εγγυώνται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία:
- Παραμείνετε δραστήριοι. Η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές που ανεβάζουν τη διάθεση και καταπολεμούν το στρες. Βάλτε στόχο τα 20 έως 30′ μέτριας έντασης άσκησης καθημερινά.
- Διατηρήστε την κοινωνικότητά σας. Περάστε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή άλλους κοινωνικούς κύκλους ώστε να καταπολεμήσετε το αίσθημα της μοναξιάς.
- Χαλαρώστε. Τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τάι τσι, είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση του καθημερινού στρες και του χρόνιου άγχους.
- Βγείτε έξω: Η παραμονή στη φύση, η έκθεση στο ηλιακό φως και η εισπνοή καθαρού αέρα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
- Εξασκείστε το μυαλό σας: Το διάβασμα, τα παζλ, οι χειροτεχνίες ή ενασχόληση με μουσικά όργανα είναι κάποιες από τις πνευματικές δραστηριότητες που βοηθούν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση καθώς μεγαλώνετε.
- Προσφέρετε: Ο εθελοντισμός και η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη διάθεση και να ενισχύσει την αίσθηση κοινωνικής συμμετοχής.
«Δίνοντας προτεραιότητα στη συναισθηματική ευημερία σας θα έχετε σημαντικά οφέλη ως προς τη μακροζωία. Μια ολιστική προσέγγιση είναι ιδανική· συνδυάστε τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωή με βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν είναι απαραίτητο» καταλήγει η ειδικός.
Πηγή: ygeiamou