HEALTH NEWS

HEALTH NEWS
Επικαιροποιημένο εμβόλιο, κατά του κορωνοϊού, για τον γενικό πληθυσμό έρχεται το φθινόπωρο, όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής θεραπείας μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα. Βασιλακόπουλος: «Επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο» Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει για όλους το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του όλες τις μεταλλάξεις του Covid-19, που υπάρχουν μέχρι τώρα, και θα κληθεί να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Ωστόσο, ο καθηγητής προέτρεψε όλους όσοι είναι πάνω από 60 ή έχουν ανοσοκαταστολές να προβούν άμεσα στην 4η δόση, το πρόγραμμα της οποίας δεν πηγαίνει όσο καλά θα περίμεναν οι Αρχές. «Η πανδημία είναι σε ύφεση και χάρη στα νέα σημαντικά όπλα που έχουμε κατά του Covid-19 , δηλαδή τα πολύ αποτελεσματικά χάπια, ο κορωνοϊός δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την κοινωνία», επισήμανε.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Freegr network

Κορωνοϊός: Βρήκαν γιατί πολλοί ασθενείς έχουν «θολωμένο» μυαλό μετά τη νόσηση

 


Η δημιουργία θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ασθενείς, που νοσεί ο κορωνοϊός, παρουσιάζουν στη συνέχεια νοητικές διαταραχές που τους κάνουν να νιώθουν σαν να έχει «θολώσει» το μυαλό τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 16% των ασθενών παρουσιάζουν για μήνες μετά την COVID επίμονες δυσκολίες:

  • Στην σκέψη
  • Στην συγκέντρωση της προσοχής
  • Στη μνήμη

Το θόλωμα του μυαλού είναι πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς που νόσησαν βαριά. Ωστόσο παρατηρείται και σε ανθρώπους που πέρασαν ήπια την COVID.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Διεξήχθη σε 1.837 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αιματολογικές εξετάσεις τους, αναζητώντας πρωτεΐνες (βιοδείκτες) που σχετίζονται με τα νοητικά προβλήματα. Τους εξέτασαν επίσης 6 και 12 μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία COVID για να εξακριβώσουν εάν αντιμετώπιζαν νοητικά προβλήματα.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που στη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν αυξημένα επίπεδα δύο βιοδεικτών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θόλωμα του μυαλού. Οι βιοδείκτες αυτοί είναι:

  • Το ινωδογόνο
  • Τo δ-διμερές (D-dimer)

Και οι δύο ουσίες σχετίζονται με τις θρομβώσεις, λένε οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λέστερ. Εν τούτοις, διευκρινίζουν ότι:

  • Τα ευρήματά τους ισχύουν μόνον για ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο
  • Αποτελούν το πρώτο κομμάτι του παζλ και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες
  • Εξέτασαν τα νοητικά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός χρησιμοποιώντας τεστ και ερωτηματολόγια που μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία

Και αναπνευστικά προβλήματα

«Τόσο το ινωδογόνο όσο και το D-dimer εμπλέκονται με τη θρόμβωση του αίματος. Επομένως τα ευρήματά μας ενισχύουν την θεωρία ότι τα νοητικά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός σχετίζονται με τις θρομβώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Max Taquet, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως εξήγησε, το ινωδογόνο μπορεί να δρα απ’ ευθείας στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία του. Το D-dimer, όμως, συχνά αυξάνεται όταν δημιουργούνται θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες. Επομένως, τα νοητικά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με την έλλειψη οξυγόνου.

Επιπλέον, οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα D-dimer είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν και αναπνευστικά προβλήματα, πρόσθεσε ο Dr. Taquet.

Freegr network

About Freegr network -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :