Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Από τους λοβούς με πτυχώσεις έως τη φαγούρα – Τι μπορούν να αποκαλύψουν τα αυτιά μας για την υγεία μας

 


Εδώ, εμβαθύνουμε στα σημάδια και τα συμπτώματα έξι διαφορετικών καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τα αυτιά σας, αλλά αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα…

1. ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Εάν είστε κάτω των 60 ετών και έχετε μια διαγώνια πτυχή κατά μήκος του λοβού του αυτιού, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (CAD).
Η ασυνήθιστη προειδοποίηση, που ονομάστηκε «σημάδι του Φρανκ».

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των πτυχώσεων στο αυτί και των καρδιακών προσβολών, αλλά ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι η υποκείμενη διαδικασία που προκαλεί τα δύο είναι παρόμοια.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η πτυχή του λοβού του αυτιού συνδέεται με την απώλεια ελαστίνης και ελαστικών ινών στο δέρμα – η ίδια διαδικασία που βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία στην Στεφανιαία Νόσο.

Η Στεφανιαία Νόσος δεν θεραπεύεται, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων όπως οι καρδιακές προσβολές.

2. ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Το να υποφέρετε από εξοργιστικές εμβοές θα μπορούσε να υποδηλώνει προβλήματα αρτηριακής πίεσης – αυτό αν δεν έχετε μόλις επιστρέψει από ένα μουσικό φεστιβάλ.

Το κοινό πρόβλημα ακοής δεν αποτελεί συνήθως ένδειξη για κάτι σοβαρό και μπορεί να βελτιωθεί από μόνο του.

Σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι εμβοές είναι ένα συχνά αναφερόμενο παράπονο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, είναι όταν η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας είναι ασυνήθιστα υψηλή. Μπορεί να είναι σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NCBI διαπίστωσε ότι το 44% των ατόμων με εμβοές είχαν επίσης υπέρταση.

Η σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων σχετίζεται με το λεπτό δίκτυο αγγείων στο ακουστικό σας σύστημα.

Όταν η πίεση συσσωρεύεται σε αυτό το σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εμβοών.

Η μελέτη από τη Βραζιλία ανέφερε ότι οι εμβοές, οι οποίες ακούγονται σαν ήχος που χτυπάει, πάλλεται ή αντλεί, θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε:

Θα πρέπει να δείτε τον παθολόγο σας εάν ακούτε συνεχώς ή τακτικά ήχους όπως βουητό, κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά σας, λέει το NHS. Η υπέρταση δεν έχει συνήθως πολλά συμπτώματα, οπότε αξίζει να ελέγξετε τις εμβοές για κάθε ενδεχόμενο.

3. ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΉ ΛΟΊΜΩΞΗ

Η φαγούρα στα αυτιά μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία μυκητιασικής λοίμωξης. Οι μύκητες (συνήθως Aspergillus και Candida) αναπτύσσονται και εξαπλώνονται στον ακουστικό πόρο.

Όταν ο Aspergillus προκαλεί μυκητιασική λοίμωξη του αυτιού, μπορεί να δείτε κίτρινες ή μαύρες κουκίδες και ασαφή λευκά μπαλώματα στο κανάλι του αυτιού σας.

Εάν ο ένοχος είναι η Candida, μπορεί να δείτε ένα παχύ και κρεμώδες λευκό έκκριμα να βγαίνει από το αυτί σας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο αυτί, απολεπισμένο δέρμα γύρω από τον ακουστικό πόρο, πονοκεφάλους, εμβοές και απώλεια ακοής.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε:

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις του αυτιού δεν είναι πιθανό να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία.

4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Λίγο κερί στο αυτί είναι φυσιολογικό και ωφέλιμο.

Το κίτρινο υλικό εμποδίζει τα ζωύφια και τη βρωμιά να εισέλθουν στους ακουστικούς πόρους.

Αλλά το κερί του αυτιού με υγρή και κολλώδη υφή δεν είναι φυσιολογικό.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το υγρό κερί μπορεί να είναι σημάδι μετάλλαξης στο γονίδιο ABCC11, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του ίδιου του καρκίνου του μαστού είναι ένας όγκος στο στήθος, μια αλλαγή στο σχήμα του μαστού, ένα εξάνθημα ή μια αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε:

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ύπαρξη υγρού κεριού στο αυτί δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα είναι βέβαιο ότι θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη δείχνει ότι είναι απλώς ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Αν όμως το κερί στο αυτί είναι ενοχλητικό, μπορείτε να δοκιμάσετε να αγοράσετε μερικές ωτοασπίδες από ένα φαρμακείο.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας τη συσσώρευση κεριού στο αυτί με τα δάχτυλά σας, μια μπατονέτα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

Αυτό μπορεί να βλάψει το αυτί σας και να σπρώξει το κερί πιο κάτω.

Αν όμως οι ωτοασπίδες δεν καταφέρουν να μειώσουν το κερί του αυτιού σας ή να το κάνουν λιγότερο κολλώδες, επικοινωνήστε με τον παθολόγο σας για ένα ραντεβού.

5. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΑΥΤΙΩΝ

Η παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο, ακόμη και η αμηχανία μπορεί να κάνει τα αυτιά κόκκινα – αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το σύνδρομο κόκκινων αυτιών (RES).

Το σύνδρομο κόκκινων αυτιών είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί στους λοβούς να καίνε και να πονάνε.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και έντονος.

Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από τους λοβούς σας στα μάγουλα, στο σαγόνι ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας.

Οι κρίσεις της πάθησης διαρκούν συνήθως από 30 έως 60 λεπτά.

Πότε να ανησυχείτε:

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί το σύνδρομο κόκκινων αυτιών, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι σοβαρό.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας είναι συχνά ή επώδυνα ή εάν δεν μπορείτε να ακούσετε σωστά στο(α) προσβεβλημένο(α) αυτί(α), τότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

6. ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ

Τα αυτιά που έχουν μερικές δερματικές ετικέτες – μικρές, σαρκώδεις αναπτύξεις – μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία νεφρικής νόσου.

Μια μελέτη του British Medical Journal υπέδειξε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα νεογέννητα μωρά.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ανάπτυξη της νεφρικής οδού και των αυτιών ενώ βρίσκονται στη μήτρα συμβαίνει ταυτόχρονα.

Ως εκ τούτου, κάθε είδους διαταραχή ή ατυχία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να οδηγήσει τόσο τα νεφρά όσο και τα αυτιά να είναι ανώμαλα με κάποιο τρόπο.

Η νεφρική νόσος συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε.

Άλλα συμπτώματα της νεφρικής νόσου σε μωρά ή παιδιά περιλαμβάνουν πρήξιμο των ποδιών, αφρώδη ούρα και αυξημένη παραγωγή ούρων.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου