iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΘΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ξανά τις παρελάσεις – Δύσκολα θα κάνουμε Χριστούγεννα

 


“Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών” ανάφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και σημείωσε οτι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ούτε για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ούτε για την 28η Οκτωβρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Ματίνα Παγώνη είπε πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και επεσήμανε οτι ήδη νοσηλεύονται 15 παιδιά ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα το 20ήμερο από το άνοιγμα των σχολείων.

Σημείωσε πως τα σχολεία τον χειμώνα πρέπει να είναι με ανοιχτά τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι με τα μπουφάν καθώς όπως εξήγησε η αλλαγή του αέρα είναι το καλύτερο.

“Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

πηγη 

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ στασιμότητα του ποσοστού εμβολιασμού και στη Πελοπόννησο

 



Στο μέτωπο της υγείας, όπου η ανησυχία καλά κρατεί για το πως θα ξεφύγουμε από την πανδημία του κορωνοϊού, και, το ποιες τελικά θα είναι οι επιδράσεις της ορισμένοι αριθμοί δεν μπορούν παρά να μας προβληματίζουν.

Στοιχεία που ενισχύει αυτή την ανησυχία η στασιμότητα του ποσοστού εμβολιασμού, με κάτι περισσότερο από κακή, την εικόνα στη Πελοπόννησο το τελευταίο χρονικό διάστημα

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

 



Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους, κατά κύριο λόγο στην τρίτη δόση εμβολιασμού θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται ή με mRNA εμβόλιο, ή πάλι με Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια, θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ από εκεί και πέρα:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια εξήγησε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στον βασικό εμβολιασμό, δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεσή του λόγω μεταλλάξεων καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Το σκεπτικό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι το σκεπτικό για την τρίτη δόση, που έχει αρχίσει να χορηγείται και θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες σε δομές, σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση αντισωμάτων μετά τους έξι μήνες.

Όπως ξεκαθάρισε, η σύσταση είναι να χορηγείται η τρίτη δόση μετά από έξι μήνες με μοναδική εξαίρεση τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να γίνει ακόμα και έναν μήνα μετά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

«Καμπανάκι» για τη γρίπη

Ακόμα, αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κοροναϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και «ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες», οι οποίες αναφέρονται στην ετήσια εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου COVID, για τα άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση, του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου.

«Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων» επεσήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, να μας δημιουργήσει αίσθηση εφησυχασμού».

in.gr

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την πανδημία



Αυξημένα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα και μειωμένη κοινωνική συμπεριφορά είναι ανάμεσα στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε 282 παιδιά και 490 εφήβους και τις οικογένειές τους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Γεράσιμος Κολαΐτης.

Όπως καταδεικνύεται στην έρευνα, η αυξημένη ψυχοπαθολογία των παιδιών σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία (τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στους εφήβους), το φύλο (αυξημένα ποσοστά σε αγόρια), η ψυχολογική ή σωματική ευημερία τους, η κοινωνική υποστήριξή τους, η οικογενειακή δυσλειτουργία και το ιστορικό τραύματος και ανθεκτικότητας των φροντιστών τους.

Την ίδια ώρα, σε έρευνα που διεξήγε η Ευρωπαϊκή Παιδοψυχιατρική Εταιρεία διαπιστώθηκε ότι η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αυξήθηκε δραματικά από το 50% το 2020 στο 80% το 2021 με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις αυτοκτονικές τάσεις, τις διαταραχές άγχους και διατροφής και τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια. Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε ότι η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς και τις οικογένειές τους επηρεάστηκε περισσότερο στην αρχή της πανδημίας, παρά στο δεύτερο κύμα της.

Ο κ. Κολαΐτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως σε παιδιά και εφήβους, αλλά οι πρώτες έρευνες σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, καταδεικνύουν, όπως και η ελληνική, αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους και αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα σε βάθος χρόνου.

Ανισότητες και διακρίσεις

Σε έκθεση που έγινε για λογαριασμό των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας στα δικαιώματα των παιδιών στα κράτη μέλη του Δικτύου παρατηρήθηκε ότι τα ευάλωτα παιδιά βίωσαν μεγαλύτερες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τα παιδιά με επιπλέον μαθησιακές ανάγκες, τα παιδιά με αναπηρία ή με ψυχική ασθένεια, τα παιδιά αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, τα παιδιά χωρισμένων γονιών και τα παιδιά σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Μάλιστα, τονίζεται ότι η πανδημία ανέδειξε και ανισότητες μεταξύ ομάδων παιδιών. Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι τα παιδιά και οι ειδικοί γύρω από τα παιδιά έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών γύρω από τα επείγοντα μέτρα.

Ανάμεσα στις επιπτώσεις της πανδημίας που καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι: το ψηφιακό χάσμα (κάποια παιδιά δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο), ο περιορισμός στη μετακίνηση των παιδιών που έθεσε ρίσκο στην ψυχική υγεία των παιδιών, ο αυξημένος κίνδυνος να βιώσουν τα παιδιά ενδοοικογενειακή ή διαδικτυακή εκμετάλλευση, εκφοβισμό ή παραμέληση, καθώς και ο περιορισμός στην πρόσβαση των παιδιών σε ιατρικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για την ψυχική υγεία των παιδιών εξαιτίας του περιορισμού της μετακίνησης, του κλεισίματος των σχολείων, του εγκλεισμού στο σπίτι και των περιορισμένων δυνατοτήτων παιχνιδιού και συνάντησης με φίλους.

«Τα παιδιά επηρεάστηκαν πολύ από τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός παραπόνων και αιτημάτων για παρέμβαση έχουν κατατεθεί στον συνήγορο του πολίτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και είναι κοινό φαινόμενο σε όλους τους Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού», παρατήρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 25ου ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, που γίνεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ο κ. Ποττάκης τόνισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά «ήταν σαφώς πολύπλευρες και πολυεπίπεδες τόσο στη σωματική και την ψυχική τους υγεία, στις συναισθηματικές τους ανάγκες, στα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα με τα αυξημένα επίπεδα εγκατάλειψης και αποκλεισμού από την εκπαιδευτική διαδικασία, στην κοινωνικοποίηση, καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις, όπου υπήρξε μια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δυστυχώς οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ευρείες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, και επίσης αρκετά επίμονες».

Μάλιστα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης, επισήμανε ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων και περιστατικών δεν θα αναφερθούν ποτέ και πάντα οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν ένα μικρό ποσοστό του φαινομένου.

Κατά την περίοδο αυτή της πανδημίας, «η ασυνέπεια των συστημάτων παιδικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο έγινε ακόμα πιο εμφανής υπό την πίεση αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, η οποία αναλαμβάνει μετά το συνέδριο την προεδρία του ευρωπαϊκού Δικτύου.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού και Επίτροπος για τα Παιδιά και τους Νέους στη Σκωτία, Μπρους Άνταμσον, επισήμανε ότι η πανδημία δεν δημιουργεί μόνο μια επείγουσα κατάσταση για την υγεία, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ «τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, την υγεία την οικογενειακή ζωή, στο παιχνίδι και στην κοινωνικοποίηση έχουν επηρεαστεί».

Τέλος, εκπροσωπώντας την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σουίτσα, ο Κόλιν Σικλούνα εξήγησε ότι στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Παιδιών που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των ίδιων των παιδιών, καθώς περισσότερα από 10.000 παιδιά συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση.

lifo.gr

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ανεμβολίαστοι πληρώνουν ακριβότερο 150 ευρώ το δίπλωμα οδήγησης

 


Οι υποψήφιοι οδηγοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να πραγματοποιούν συχνά τα rapid test που κοστίζουν 10 ευρώ το καθένα.

Ακριβότερη κατά τουλάχιστον 150 ευρώ θα είναι η απόκτηση άδειας οδήγησης για τους ανεμβολίαστους υποψήφιους οδηγούς εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο λόγος αφορά στα υποχρεωτικά rapid tests που κοστίζουν 10 ευρώ το καθένα και θα πρέπει να έχουν κάνει οι υποψήφιοι οδηγοί πριν από τα θεωρητικά ή πρακτικά μαθήματα ή τις εξετάσεις.

Αν υπολογίσει κανείς πως η απόκτηση άδειας οδήγησης προβλέπει τουλάχιστον 20 ώρες σε θεωρητικά μαθήματα και 25 ώρες σε πρακτική εκπαίδευση τότε εύλογα το κόστος των rapid tests ανέρχεται σε τουλάχιστον 150 ευρώ!

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα περιοριστικά μέτρα στο άρθρο 27 που αφορά στις Σχολές Οδηγών και τους υποψήφιους οδηγούς: «Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 4214/13-09-2021 η με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 55732 κοινή υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/10.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας (Β’ 4206).».

Στη γραμμή 27 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της νέας αποφάσεως παρατίθενται τα μέτρα, τηρουμένων των οποίων, από δημοσιεύσεώς της και για το χρονικό διάστημα ισχύος της, επιτρέπεται η διενέργεια:

-των μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων και των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς

-των μαθημάτων περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων Π.Ε.Ι.

Τα μέτρα της νέας αποφάσεως εφαρμόζονται, μέχρι νεωτέρων οδηγιών, τηρώντας παράλληλα τα ακόλουθα:

1.Οι εμπλεκόμενοι, πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με:

πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19.

βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού εκδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr και επιδεικνύονται από τους εμπλεκόμενους είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένα σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο της ταυτοπροσωπίας τους.

2.Οι λοιποί εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι:

-με «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», η οποία εκδίδεται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr μετά την καταχώρηση του αποτελέσματος από τον φορέα που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο.

Η ως άνω βεβαίωση επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένη από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο).

ή

-με το πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται κατόπιν μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Το ως άνω πιστοποιητικό επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένο από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένο σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

3.Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, ως ακολούθως:

-Από τον εκπαιδευόμενο, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

-Από τον εξεταζόμενο, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν τη θεωρητική εξέταση ή τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή την πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον εκπαιδευτήμία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

-Από τον επιτηρητή/εξεταστή, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για την ενιαία και ορθή εφαρμογή της ανωτέρω απαίτησης περί διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και ισχύος του για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, τίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:

Διαγνωστικός έλεγχος που διενεργείται την 15η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, ισχύει έως και την 22η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, ώρα 12:59.

4.Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης ή η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 επιδεικνύεται:

-Από τον εκπαιδευόμενο, στον εκπαιδευτή πριν από κάθε διενεργούμενο μάθημα θεωρητικής ή πρακτικής εκπαίδευσης ή περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι., στον επιτηρητή πριν από κάθε θεωρητική εξέταση και στον εξεταστή πριν από κάθε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον εκπαιδευτή, στον ιδιοκτήτη ή νόμιμο εκπρόσωπο της Σχολής/Κέντρου την επόμενη της διενέργειας του ελέγχου ημέρα προσέλευσης στη Σχολή/Κέντρο και στον εξεταστή πριν από κάθε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.

-Από τον επιτηρητή/εξεταστή, στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, όταν, κατά την κρίση της, του ζητηθεί.

-Από κάθε εμπλεκόμενο, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου.

5.Από εκδόσεως της παρούσας καταργείται η β’ σχετική εγκύκλιος και η από 27-07-2021 διευκρινιστική επί του σημείου 2 αυτής εγκύκλιος.

6.Λόγω αντικειμενικής αδυναμίας έγκαιρης ενημέρωσης των εμπλεκομένων, έως και το πέρας της επόμενης από την έκδοση της παρούσας ημέρα, δύναται να εφαρμόζονται τα προγενέστερα της παρούσας μέτρα και οδηγίες.

Παρακαλείται το σύνολο των εμπλεκομένων για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας προς την τήρηση των γενικότερων και ειδικότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης των συνεπειών της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19

newsauto.gr

Γιατροί αποφασίζουν για ποιες ιατρικές πράξεις απαιτείται rapid test

 



Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα  Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού καθορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Με την ΚΥΑ, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς προσέρχονται στα οδοντιατρεία, καθώς μέχρι τώρα προβλεπόταν διεξαγωγή rapid test 48 ωρών τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέως αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος, εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ΚΥΑ.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

fek-metra-giatroi

Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Μονοκλωνικά αντισώματα: Έρχονται και στην Ελλάδα

 



Στην Ελλάδα αναμένεται να έρθει σύντομα η πολλά υποσχόμενη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για την καταπολέμηση του Covid-19, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, θα χορηγείται δωρεάν.
Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, αλλά η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, ενώ το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: “Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ το rapid test στον οδοντίατρο

 



Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με τα τεστ και για τους εμβολιασμένους ασθενείς που θα μπαίνουν στα οδοντιατρεία, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητώντας να υπάρξει διόρθωση, η οποία έγινε δεκτή.

Έτσι, σύμφωνα με τις νέες διευκρινίσεις που δόθηκαν στα οδοντιατρεία δύναται να εισέρχονται χωρίς τεστ οι εμβολιασμένοι ασθενείς.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

25% με 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι

 



Για την πορεία της πανδημίας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το 30% των κρουσμάτων ανιχνεύεται στα παιδιά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» και ερωτώμενος για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι υπάρχει μείωση στα κρούσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφη μείωση 7% παρότι αυξήθηκαν στο διπλάσιο τα τεστ.

Σε ότι αφορά τις περιοχές που προβληματίζουν, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι αυτές είναι η Βόρεια Ελλάδα και «κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γιατί σε αυτές υπάρχει πιθανότητα να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουασμάτων».

Συμπλήρωσε ότι «η τακτική των τοπικών lockdown θα συνεχιστεί» και εξήγησε ότι «συνεχίζουμε με το τέστινγκ για να μπορέσουμε να δούμε και να ελέγξουμε τη διασπορά».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει αριθμός όριο πάνω από τον οποίο θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα, «είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων που κοιτάει η ομάδα για να κρίνει αν υπάρχει κίνδυνος για κάποια περιοχή».

Σε εκείνο το σημείο επισήμανε ότι οι ηλικίες 4-18 ετών έχουν το 25 με 30% των κρουσμάτων.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι σε ύφεση και στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και το φθινόπωρο. Θυμόμαστε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, εμείς προετοιμαζόμαστε».

Οταν του ζητήθηκε μια πρόβλεψη κρουσμάτων για τα επόμενο διάστημα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα κινηθούμε στα τωρινά επίπεδα. «Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση, περιμένουμε να δούμε τα σχολεία αλλά θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούμε. Θυμίζω όμως ότι σε 10 μέρες πέρυσι έγινε η αύξηση. Η πανδημία είναι εδώ και το μήνυμα είναι ένα, τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εννιά στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο θα μας σώσει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εξι εκατομμύρια είναι ήδη εμβολιασμένοι γίνεται προσπάθεια για αύξηση και κάθε μέρα εμβολιάζονται περισσότεροι».

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΥΞΗΣΗ εργασίας για τα μκροβιολογικά λόγω των rapid test



Ανεβαίνει… η πίεση της εργασίας και στα μικροβιολογικά εργαστήρια, λόγω των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι  ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, με τα εργαστήρια να ανοίγουν ακόμα και Κυριακές για να τους εξυπηρετήσουν. 

Με πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας επιφορτίστηκαν από σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα μικροβιολογικά εργαστήρια στην χώρα, λόγω των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν για τους εργαζόμενους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαθητές, φοιτητές, πολίτες από 12 ετών και πάνω που θέλουν να μετακινηθούν σε ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ και πλοία ή να επισκεφθούν κλειστούς δημόσιους χώρους συνάθροισης θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης (rapid test) έως 48 ώρες πριν, από ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο. 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ψηφιακά εκδίδονται οι Ιατρικές Βεβαιώσεις

 



Ψηφιακά, απλά, γρήγορα και με ασφάλεια, γίνεται πλέον η έκδοση των ιατρικών βεβαιώσεων. Τη νέα υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ παρουσίασαν την Πέμπτη (23/9) ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις αποτελούν την επίσημη πιστοποίηση από τον ιατρό ότι ένας πολίτης μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα η βεβαίωση να εκδίδεται για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση.

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό κάθε πολίτη. Αρχικά, ο ιατρός καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη στην υπηρεσία «Ιατρικές Βεβαιώσεις» του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, επιλέγει τον τύπο της βεβαίωσης (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, συγκεκριμένο άθλημα ή για κάθε νόμιμη χρήση) και τέλος διαλέγει ένα από τα προτυποποιημένα κείμενα. Η ιατρική βεβαίωση εκδίδεται αυτόματα και είναι διαθέσιμη στον πολίτη ως εξής:

·         από το myHealth app, στην ενότητα «Ιατρικές Βεβαιώσεις»

·         εφόσον ο πολίτης έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, ο αριθμός barcode της ιατρικής βεβαίωσης αποστέλλεται με SMS και η πλήρης ιατρική βεβαίωση με e-mail σε μορφή pdf (αναλόγως τι έχει επιλέξει ο πολίτης ως κανάλι ενημέρωσης για την άυλη συνταγογράφηση)

·         εάν ο πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, η ιατρική βεβαίωση εκτυπώνεται από τον ιατρό.

Ο έλεγχος γνησιότητας των ιατρικών βεβαιώσεων από τους φορείς στους οποίους απευθύνεται γίνεται μέσω του myhealth.gov.gr/verify. Εκεί, ο παραλήπτης στον οποίο ο πολίτης απευθύνει προς χρήση την ιατρική βεβαίωση έχει τη δυνατότητα να την αναζητήσει με τον κωδικό barcode και να ελέγξει τα στοιχεία της, όπως το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα του ιατρού, τον τύπο και το κείμενο που αυτός έχει συντάξει. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης εμφανίζεται ένα από τα παρακάτω μηνύματα:

·         «Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

·         «Ληγμένη Ιατρική Βεβαίωση» (Οι ιατρικές βεβαιώσεις για Κολυμβητήρια, Γυμναστήρια ή Συγκεκριμένα αθλήματα έχουν ισχύ ενός έτους)

·         «Μη Έγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

Για τον έλεγχο μιας ιατρικής βεβαίωσης σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ο παραλήπτης εισέρχεται στην πλατφόρμα myhealth.gov.gr/verify με τους κωδικούς στο Taxisnet.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε: «Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και η καθημερινή μάχη με αυτή δεν μας εμποδίζει παράλληλα να υλοποιήσουμε τις πολιτικές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη, ειδικά στον χώρο της Υγείας. Με τη συνδρομή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις προχωράμε σε ένα ακόμα βήμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ τον πολίτη. Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις θα οδηγήσουν την Υγεία σε ένα επόμενο στάδιο προς όφελος του πολίτη και είναι η συνέχεια δράσεων που έχουν γίνει έως τώρα και συνδυάζονται με την άυλη συνταγογράφηση και με τις εφαρμογές με SMS στα κινητά μας με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και υποστήριξης που μας δίνει συνολικά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια δήλωσε: «Σχεδιάζουμε από κοινού με τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και με της ΗΔΙΚΑ ένα πλήρες πρόγραμμα ψηφιοποίησης στον τομέα της Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει τόσο “μικρές νίκες” όσο και έργα πνοής και μακρόχρονου σχεδιασμού. Επιδιώκουμε ένα “πάντρεμα” ανάμεσα σε τεχνολογίες και πλατφόρμες με τη γνώση και την επιστήμη. Έτσι έγινε στο ψηφιακό σύστημα του εμβολιαστικού προγράμματος, έτσι προχωράμε και τώρα. Οι ιατρικές βεβαιώσεις που ανακοινώνουμε σήμερα εκδίδονται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την οποία έχουμε επεκτείνει υλοποιώντας την άυλη συνταγογράφηση. Οι βεβαιώσεις εμφανίζονται στην εφαρμογή myhealth που αποτελεί πρόπλασμα για τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο, ένα οικοδόμημα που θα δούμε να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε: «Σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων, ψηφιακά. Κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται για μια σειρά δραστηριοτήτων της καθημερινότητας του, μέσω της εφαρμογής MyHealth, που σχεδίασε η ΗΔΙΚΑ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Θάνο Πλεύρη, συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σημείωσε: «Οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις συνιστούν άλλη μια υπηρεσία που ολοκλήρωσε η ΗΔΙΚΑ στο πλαίσιο της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας και ακολουθούν μια σειρά από άλλες ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί, με πιο πρόσφατη το MyHealth app. Η συνεχής πρόοδος στον τομέα αυτό τροφοδοτείται από το όραμα της ΗΔΙΚΑ και την εμπειρία των εργαζομένων της. Τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από τους Έλληνες πολίτες και ενισχύονται από την υποστήριξη τόσο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και του Υπουργείου Υγείας».

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Εισαγγελική παρέμβαση για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς

 



Παραγγελία προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν εάν τελούνται ποινικώς διωκόμενα αδικήματα από αντιεμβολιαστές-αρνητές εμβολίων που μηνύουν εκπαιδευτικούς έδωσε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, ζητώντας από τους συναδέλφους του λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης να επιλαμβάνονται τάχιστα και να ερευνούν εάν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών – αρνητών συνιστούν  αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση  να ενεργήσουν  όπως ο νόμος ορίζει, και η παρέμβασή τους να είναι συνεχής.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου με τίτλο: «Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;»

Η μεσσηνιακής καταγωγής βουλευτής του Β2  Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, καυτηρίασε το γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολιαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΡΜΟΔΙΟΙ μίλησαν για τον εμβολιασμό των παιδιών

 


Η Βάνα Παπαευαγγέλου και η Μαρία Θεοδωρίδου σε συζήτηση μέσω live streaming που οργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, μίλησαν για τον εμβολιασμό των παιδιών και απάντησαν σε ερωτήσεις γονέων και μαθητών, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανοί δισταγμοί για το εμβόλιο.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως η μετάλλαξη «Δ» δεν φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερα τα παιδιά, ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της αυξημένες κυκλοφορίας των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι. «Γι’ αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε.

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Άρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών», πρόσθεσε. 

Με τη σειρά της η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε μία διαφάνεια με τους λόγους που οδηγούν στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο το γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης όσο και η παραπληροφόρηση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών

Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση. Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.

Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.

Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.

Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;

Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.

Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο

Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται. Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη

Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;

Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση διαφέρει στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης από οργανισμούς.

Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες. Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.

Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζονται για χρόνια

Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες. Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι. Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση

Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;

Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.

Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες

Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες. Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.

Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή

Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;

Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου

Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων

Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων. Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό

Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό

Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.

Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις

Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών. Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου. Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;

Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.

Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;

Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο. Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;

Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.

Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;

Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμμτισμός της εφηβείας. Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού. Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό

Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο

Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.

Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ραυματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.

Στις ερωτήσεις για το αν το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει στο DNA ή αν περιέχει έμβρυα οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές.

πηγη