iHealthgr. blogspot.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΥΑΞΙΑ- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ

Μία μελλοντική πανδημία παρόμοια της Covid-19 είναι «αναπόφευκτη»

Μία νέα πανδημία τόσο μεγάλη όσο αυτή της Covid-19 που σκότωσε 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι «βέβαιη»

Πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μας όσο ζούμε ανθρώπινα

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, η καρδιά εμπνέει τη φαντασία

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού με χρήσιμες συμβουλές

Οι κρίσεις πανικού δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, ηλικία(αν και οι έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη συχνότητα στους άνω των 30 ετών) έχουν αρκετά κοινά στοιχεία,

Ο μειωμένος ύπνος κάνει κακό στον εγκέφαλο και τι να προσέχετε

Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, αλλά και εκείνος που υποτιμάμε περισσότερο απ’ όλους. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε καλά και επαρκώς από νωρίς στη ζωή.

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΠΙΘΑΝΗ μείωση των κρουσμάτων από τα μέσα Σεπτεμβρίου



Για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο ο Καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο , ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλείες και έπειτα, οι θάνατοι.

Επιπλέον, ο Καθηγητής Πνευμολογίας, λόγω τόσο των εμβολιασμών όσο και του ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες, είπε πως στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, τονίζοντας πως ειδικά στους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους, προειδοποιώντας πως αθλητές που δεν εμβολιάζονται, διακυβεύουν το μέλλον τους.

Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου;
Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε πως πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο, μετά τις ευπαθείς ομάδες.

Και όπως τόνισε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

Πηγή: www.iefimerida

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

68% ανέβηκε η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID πανελλαδικά



Στο 68% φτάνει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID πανελλαδικά  σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ,  χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο  διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Όπως εξήγησε  στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα»,.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

πηγη

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Πανδημία… Season 2 και 3 και μια οικονομία που κλυδωνίζεται...

 



Αν και η εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού συνεχίζει να αποτυπώνει την «αιμορραγία» λόγω της υγειονομικής κρίσης -με το πρωτογενές έλλειμμα να ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ- παρά ταύτα παρατηρείται το εξής: Εχουν αυξηθεί τα έσοδα από έμμεσους φόρους. Αυτό ενισχύει τις ενδείξεις για την ανοδική πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης διατηρώντας τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο.

Στην παρούσα φάση, η ελληνική οικονομία κρέμεται από τα χείλη της στατιστικής υπηρεσίας όπου στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας προβλέπουν ότι το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου θα αυξηθεί άνω του 13% ετησίως (από 10%). Κύρια πηγή αυτής της ώθησης είναι η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που προσεγγίζει το 2019. Βασικός δε παράγοντας που θα καθορίσει αν το ΑΕΠ για όλο το 2021 θα υπερβεί το 5,7% είναι η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τι μας λένε τα στοιχεία; Ουσιαστικά ότι ενεργοποιήθηκε τμήμα της ζήτησης, ειδικά προς υπηρεσίες και κατηγορίες «μη-βασικών» αγαθών που είχε ανασταλεί για 1,5 σχεδόν χρόνο λόγω της πανδημίας. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου (εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία) αυξήθηκε κατά 28,8% (σε ονομαστικούς όρους) το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, αξιοσημείωτο ότι διαμορφώθηκε σε επίπεδο 5,3% υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Καταγράφεται παράλληλα έντονη αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, των αερομεταφορών, και της διασκέδασης-αναψυχής το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (+194%, +192% και +84% ετησίως). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τόσο η παραγωγή όσο και ο κύκλος εργασιών στον τομέα της μεταποίησης υπερέβησαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα αντίστοιχα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2019 (κατά 5,1% και 4,5%, αντίστοιχα), υποδεικνύοντας πως η δραστηριότητα των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σε αυτόν τον κλάδο ανέκαμψε με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό από τις επιπτώσεις του Covid-19, συνεπικουρούμενη και από την ισχυρή εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στο κρίσιμο μέτωπο της εργασίας παρατηρούνται επιταχυνόμενες ροές προσλήψεων που φανερώνουν κυρίως τη δυναμική που αναπτύσσει ο τομέας των υπηρεσιών, ειδικά μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Οι καθαρές ροές μισθωτής απασχόλησης αυξήθηκαν σε 275.000 το επτάμηνο του 2021 από 111.000 το επτάμηνο του 2020 (σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας). Το ποσοστό ανεργίας (προσαρμοσμένο για εποχικότητα) μειώθηκε σε, χαμηλό 10ετίας, 15% τον Ιούνιο, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό (+4,8% ετησίως τον Ιούνιο και +1,7% το δεύτερο τρίμηνο συνολικά).

Πανδημία… Season 2 και οι προβλέψεις

Οι συνθήκες, κατά το επόμενο 12μηνο, αναμένονται διεθνώς να είναι διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι και αυτό εξαιτίας της διαδικασίας των εμβολισμών. Για την ελληνική οικονομία, διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για το 2021 και το 2022.  Οι προβλέψεις δείχνουν ανάπτυξη πάνω από το  5% φέτος, όταν πέρσι η κατάρρευση του ΑΕΠ έφτασε το – 7,8%. Οι οικονομολόγοι όμως χτυπούν καμπανάκια και μιλούν για αυξημένη αβεβαιότητα με κύρια πηγή την μετάλλαξη Δελτα, αλλά τις γεωπολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγική κρίση επηρεάζοντας όλη την Ευρώπη. Ένας ακόμα κίνδυνος είναι η νέα αύξηση των κρουσμάτων και οι ακόλουθοι περιορισμοί στα ταξίδια. Επίσης, ένας ακόμα κίνδυνος για τις προβλέψεις είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας μόλις καταργηθούν τα μέτρα στήριξης. Ένα διαρθρωτικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να επηρεάσει το αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι θετικές προβλέψεις καθοδηγούνται από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό Ιούλιο- Αύγουστο και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο. Φέτος, η Ελλάδα αναμένει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο πέρσι δεν ήταν διαθέσιμο.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν φέτος, ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Οι επιχορηγήσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης ανέρχονται περίπου στο 10% του ΑΕΠ του 2019 και σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια το 43% αυτών θα δαπανηθεί το 2021-23, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει τα επόμενα χρόνια Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 και θα επεκταθεί κατά 5,3% με την αύξηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η χρυσή τομή για την κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη χρυσή τομή.  Από τη μία είναι η τόνωση των κρατικών ταμείων, το “μάζεμα” των έκτακτων δαπανών που αυξήθηκαν λόγω των πανδημικών συνθηκών και της διατήρησης του ισχυρού μαξιλαριού ρευστότητας (31-32 δισ. ευρώ). Από την άλλη να στηριχθεί η οικονομία και να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος- παρά τα ελλείμματα- για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων. Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στην αύξηση των εσόδων από τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου αναμένονται να “πέσουν” στα κρατικά ταμεία οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος κλπ, όπως και να φανούν οι εισπράξεις από τις τουριστικές δραστηριότητες.  Από το φθινόπωρο εξάλλου αναμένονται και τα νέα ραντεβού της χώρας με τις αγορές όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται έκδοση ομολόγου για την άντληση 1-2 δισ. Ευρώ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταγράφουν μείωση στα έσοδα κάτω του στόχου και πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 9,063 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,602 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υστέρησης των δαπανών κατά 1,034 δισ. ευρώ , καθώς το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού παρουσίασε υστέρηση κατά 651 εκατ. Ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.461 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 651 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24.375 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 101 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ανήλθαν στα 39.483 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.067 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου (40.551 εκατ. ευρώ).

πηγη

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς



Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον ρυθμό που παρατηρείται στην εμβολιαστική διαδικασία. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και την αναστολή από την εργασία τους όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είπε ότι όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία-κλειδί, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό.

«Οσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόσο πιο ισχυρό το τείχος ανοσίας», σχολίασε, ενώ προσέθεσε πως οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. «AstraZeneca δεν φαίνεται να κινείται το εμβόλιο, εξαιρετικά χαμηλή η ζήτηση», εξέφρασε.

«Εμείς είχαμε ένα πολύ καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είμαστε πρωτοπόροι σε διάφορες πρακτικές», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως «σε άλλες χώρες ο εμβολιασμός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Όλα τα εξετάζουμε όμως, ακόμα και εκστρατείες ενημέρωσης αλλά ο κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος ο κόσμος».

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς
Παράλληλα, ανέφερε πως τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα αρχίσει να χορηγείται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η επιτροπή θα καθορίσει σε ποιους θα χορηγηθεί η τρίτη δόση στη συνέχεια, βασιζόμενη σε δύο παράγοντες, την απόσταση από τον εμβολιασμό και την ηλικία, προτάσσοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ...

 



Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μια νέα κατάσταση, καθώς αναμένεται να απολέσουν μια σειρά πραγμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσαν δεδομένα. Μαζί μ’ αυτούς, όμως, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να την «πατήσουν» και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης.

Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις του κλάδου στα νέα μέτρα της κυβέρνησης είναι αρνητικές, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να κάνει λόγο για μίνι lockdown στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους και θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  • Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown» είναι η πρώτη αντίδραση της ΠΟΕΣΕ.

Και προσθέτει: «Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμενε κλειστός και συσσώρευε χρέη και ζημίες, ως o “πολιορκητικός κριός” απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΣΕ ζητάει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης, όπως η χρονική επέκταση των μειωμένων ενοικίων, η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και η χορήγηση νέων Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

«Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών» καταλήγει η ΠΟΕΣΕ.

Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος -μιλώντας στην ΕΡΤ- κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της εστίασης. «Εργαλειοποιείται ο κλάδος της εστίασης και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό, που είναι η μόνη λύση».

«Όταν έχουμε έναν στους δύο ανεμβολίαστους, αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στον κλάδο στο επίπεδο της δυναμικότητας που μπορεί να χάσει. Αυτό που βλέπουμε στους χώρους που είναι αποκλειστικά Covid Free, εκεί οι παρέες που είναι μεικτές αποχωρούν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σπεύδει να θέσει σειρά ερωτημάτων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test, κόστους 10 ευρώ.

«Τι ακριβώς μέτρα θα πρέπει να πάρουμε; Θα πρέπει να τους δίνουμε άδεια άνευ αποδοχών; Τι γίνεται όταν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση; Και για εμάς είναι μια δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε να ακούσουμε τα μέτρα από την κυβέρνηση» τονίζει, μιλώντας -επίσης- στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

πηγη moneyreview

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Eπιστήμονες προειδοποιούν για τη φρουκτόζη

 


Η κατανάλωση φρουκτόζης φαίνεται να μεταβάλλει τα κύτταρα στο πεπτικό σύστημα με τρόπο που τους επιτρέπει να λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με προκλινική μελέτη από ερευνητές του κέντρου Weill Cornell Medicine του Πανεπιστημίου Κορνέλ και του νοσοκομείου NewYork-Presbyterian.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της γνωστής σχέσης μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης φρουκτόζης παγκοσμίως, των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας και ορισμένων καρκίνων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, επικεντρώθηκε στην επίδραση μιας υψηλής σε φρουκτόζη δίαιτας στις λάχνες, τις λεπτές δομές που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Οι λάχνες διευρύνουν την επιφάνεια του εντέρου και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε φρουκτόζη είχαν λάχνες που ήταν 25% έως 40% μεγαλύτερες από εκείνες όσων δεν έτρωγαν φρουκτόζη. Επιπλέον, η αύξηση του μήκους των λαχνών συνδέθηκε με αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους.

«Η φρουκτόζη είναι δομημένη διαφορετικά από άλλα σάκχαρα και μεταβολίζεται διαφορετικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού και ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell, δρ Μάρκους ντα Σίλβα Γονκάλβες. «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο πρωταρχικός μεταβολίτης της φρουκτόζης προάγει την επιμήκυνση των λαχνών και υποστηρίζει την ανάπτυξη όγκων στο έντερο». Ο δρ Γονκάλβες πρόσθεσε ότι «η φρουκτόζη είναι σχεδόν πανταχού παρούσα στις σύγχρονες δίαιτες, είτε προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ζάχαρη, είτε από φρούτα. Η φρουκτόζη από μόνη της δεν είναι επιβλαβής. Το πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση, καθώς το σώμα μας δεν σχεδιάστηκε για να τρώει τόσο πολύ όσο τρώμε».

Στόχος της έρευνας

Η μελλοντική έρευνα στοχεύει να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματα στα ποντίκια μεταφράζονται στους ανθρώπους. «Υπάρχουν ήδη φάρμακα σε κλινικές δοκιμές για άλλους σκοπούς που στοχεύουν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή φρουκτόζης-1-φωσφορικής», δήλωσε ο δρ Γονκάλβες. «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο να το επανατοποθετήσουμε, για να συρρικνώσει τις λάχνες, να μειώσει την απορρόφηση λίπους και πιθανώς να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων».

ΠΗΓΗ

Η λοίμωξη από κορωνοϊό επικίνδυνη και για ενδοκρινικές επιπλοκές

 



Τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από λοίμωξη COVID-19 παρουσιάζουν σε άρθρο, που πρόσφατα έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Yποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2 ανευρίσκονται και σε ιστούς πέραν του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπτώσεις, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Και πολλοί ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από COVID-19 αφορά στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, επίσης, για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί, ακόμη, να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Η COVID-19 έχει συσχετιστεί και με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και την υπόφυση, πιθανολογούνται αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες, αναφέρουν οι επιστήμονες. Προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα και να λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς αυτούς. Το κοινωνικό σύνολο από τη μεριά του, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε πολλαπλά επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.

ΠΗΓΗ

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

H νέα υγεία του δέρματος: DNA tests, online συνεδρίες, καινοτόμα προϊόντα και πρωτόκολλα


 Όλα αλλάζουν στον κόσμο γύρω μας. Νέα δεδομένα και νέες καταναλωτικές συνήθειες καθιερώνονται στο χώρο της υγείας και της ομορφιάς, με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Σήμερα, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να συνδυάσουμε μεθόδους, που δίνουν στους δερματολόγους και τους πλαστικούς χειρουργούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάθε εξατομικευμένη ανάγκη και να πετυχαίνουν άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη νεότητα και την ευεξία.

DNA και υγεία δέρματος

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Μέσα από ακριβείς διαγνώσεις του DNA, έγκυρη δερμοανάλυση, online συνεδρίες, καινοτόμα προϊόντα και πρωτόκολλα. Πρόκειται για μία νέα προσέγγιση, την οποία πρώτη υιοθετεί η Dr.Age, πάντα σε συνεργασία με διακεκριμένους δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Η Dr. Angelica Kavouni, μία από τις πλέον περιζήτητες πλαστικούς χειρουργούς στην Αγγλία, με έδρα στη Wimpole Street στην καρδιά του Λονδίνου, επισημαίνει: «Η αντιγήρανση δεν αφορά απλώς στη χρήση ενός καλλυντικού ή την εφαρμογή μίας θεραπείας ή μιας χειρουργικής επέμβασης. Όταν γνωρίζουμε περισσότερα για τη διαδικασία γήρανσης του DNA κάθε ατόμου, μπορούμε να προτείνουμε εξειδικευμένες λύσεις για τη διατήρηση της νεανικότητάς του. Πλέον, η τεχνολογία μας βοηθά να σχεδιάζουμε ιατρικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, που προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιγήρανση του προσώπου. Επίσης, οι εξελίξεις στο χώρο των δραστικών συστατικών στα προϊόντα περιποίησης με περισσότερο επιστημονική κατεύθυνση, συμπληρώνουν και επαυξάνουν τα αποτελέσματα των θεραπειών επεμβατικών ή μη».

Η Dr.Age, που στην Ελλάδα συνεργάζεται με το βραβευμένο διεθνές κέντρο SYMMETRIA και την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, έχει δημιουργήσει θεραπείες και πρωτόκολλα αντιγήρανσης με βάση διαγνωστικούς ελέγχους DNA, που ονομάζει Prime Age DNA Program.

Prime Age DNA Programs

Τα Prime Age DNA Programs πραγματοποιούνται σε 4 απλά βήματα, ακόμη και από την άνεση του σπιτιού σας. Περιλαμβάνουν μια αρχική συνεδρία (online), εξετάσεις αίματος (στο χώρο σας), ανάλυση και σχεδιασμό πρωτοκόλλου (online), και εφαρμογή θεραπειών και προϊόντων περιποίησης, με ένα πολύ λογικό κόστος, που επιτρέπει στο γιατρό και στον καταναλωτή την καλύτερη προσέγγιση στην αντιγήρανση του δέρματος, με άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Νέος (τριπλός) κανόνας ομορφιάς

Η Dr.Age βασίζεται για την ανάπτυξη των προϊόντων της στον κανόνα των τριτημορίων, με τον οποίο πλαστικοί χειρουργοί και αισθητικοί δερματολόγοι αναλύουν το πρόσωπο, προκειμένου να επιλέξουν τη θεραπεία που θα εφαρμόσουν.

Χωρίζουν, δηλαδή, το πρόσωπο σε τρία τριτημόρια και επιλέγουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για κάθε περιοχή, αφού κάθε τριτημόριο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μοναδικό τρόπο.


Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, η Dr.Age, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, έχει αναπτύξει μια σειρά εξειδικευμένων καλλυντικών που σστοχεύουν στην αντιγήρανση του για κάθε τριτημόριο του προσώπου χωριστά. Η σειρά συμπληρώνεται από προϊόντα που αφορούν σε όλο το πρόσωπο για ενισχυμένη σύσφιξη, ενυδάτωση και λείανση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Η μέθοδος αυτή έχει πατενταριστεί από την Dr.Age ως μια μοναδική και καινοτόμος προσέγγιση για την αντιγήρανση στο χώρο του καλλυντικού.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

 


Θα παραμείνει το μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και γηπέδων ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές τρεις ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων.

Συγκεκριμένα στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου «ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown», το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

«Πόρτα» στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο

Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, αναμένεται να γίνουν την Τρίτη.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» παρατήρησε μάλιστα.

Κυβερνητικές πηγές: Το σκεπτικό πίσω από την επιβολή μέτρων στους ανεμβολίαστους

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κοροναϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Rapid test και στους εκπαιδευτικούς

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Αύξηση στα ραντεβού για τσίμπημα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν την Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

ΠΗΓΗ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

STOP se ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη –Σε διασκέδαση και κλειστούς χώρους

 



Καθόλου εύκολη δεν φαίνεται να είναι η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εστίαση και κλειστούς χώρους ούτε ακόμα και με rapid test.

Τίποτα φυσικά δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιο lockdown, και τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Ήδη αυτήν τη στιγμή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς rapid test, το οποίο ούτως ή άλλως στοιχίζει σε χρόνο και χρήμα.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου όταν και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες, αλλά το μήνυμα της κυβέρνησης είναι αυστηρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει και δεν έχουν ακόμα διαψευστεί από αρμόδιους υπουργούς εξετάζεται το σενάριο οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμα και με αρνητικό rapid test.

Οι «απαγορευμένοι» χώροι

Καφετέριες και εστιατόρια

Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Θέατρα

Περιορισμός φαίνεται ότι θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.

Κινηματογράφοι

Ανάλογα μέτρα αναμένεται ότι θα ισχύουν και για τους κινηματογράφους.

Γήπεδα

Η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Μήνυμα για εμβολιασμό ή σχέδιο προς εφαρμογή

Ακόμα έχουν ακουστεί σενάρια για να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής, κάτι ωστόσο που μοιάζει ανεφάρμοστο, καθώς από τη μία πρόκειται για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, και δεύτερον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί κάτι τέτοιο.

Αν και τίποτα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει και η κινητικότητα του Αυγούστου αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων

Το αν οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν μένει να φανεί στα τέλη του μήνα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους προκαλούν αντιδράσεις στους επαγγελματίες αλλά και προβληματισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Και αν οι  περαιτέρω περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας είναι κάτι που ακόμα συζητιέται, το μπλόκο στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχει αρχίσει να έχει εφαρμογή.

Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους.

ΠΗΓΗ

Παράταση στα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο της covid-19


 Παρατείνεται έως και τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 23 Αυγούστου η ισχύς των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού covid-19 που ήδη ισχύουν στο σύνολο της Επικράτειας από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 9 του τρέχοντα μήνα.

Σημειώνεται ότι στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ-3793-Β/13-08-2021), με το άρθρο 1, παρ. 1, περ. 7 (σελ. 51557-51565, ιδίως σελ. 51563), προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλε-εκπαίδευσης, εξαιρουμένων των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού,

των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού του Π.Δ. 457/1983, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.culture.gov.gr/el/announcements/SitePages/announcements.aspx.).

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας από αύριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές


Από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες θα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας σε περίπτωση που αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από τις 16 Αυγούστου έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Η αναστολή δεν σημαίνει απόλυση

Σημειώνεται ότι η αναστολή δεν συνιστά αναγγελία απόλυσης, ωστόσο, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας προκειμένου να αναπληρωθούν λειτουργικά κενά στο δημόσιο από εργαζομένους που νοσούσαν από κορωνοϊό ή έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις ιδιωτικές προνοιακές δομές υπολογίζεται μέχρι σήμερα περίπου σε ποσοστό 65%, ενώ είναι ακόμη χαμηλότερο στις δημόσιες δομές, όπου ξεπερνά μόλις το 45% του συνολικού δυναμικού τους. Στον αντίποδα, πολύ υψηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα καταγράφεται μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές, καθώς οι εμβολιασμένοι στις ιδιωτικές δομές υπολογίζονται περίπου στο 85% στο γενικό σύνολο, ενώ το ίδιο ποσοστό προσδιορίζεται στο 77% για τα δημόσια προνοιακά κέντρα, σημειώνοντας μάλιστα ανοδική τάση.

Νέες ποινές για ανεμβολίαστους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Test ή στέρηση μισθού

Την ίδια ώρα, στενεύει ο κλοιός συνολικά για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς έρχεται νέο οριζόντιο πλαίσιο. Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ισχύει υποχρέωση για δυο τεστ ανά εβδομάδα.

Το βασικό σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση της σημερινής υποχρέωσης για ένα self test ανά εβδομάδα (το οποίο παρέχεται δωρεάν από το κράτος) με υποχρέωση για ένα rapid test ή pcr τεστ (μοριακό) ανά εβδομάδα. Το κόστος των τεστ θα βαρύνει τον εργαζόμενο, ως αντικίνητρο με σκοπό τον εμβολιασμό του. Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ.

Αυστηρότερες ποινές

Σε περίπτωση που ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός υπάλληλος, που δεν έχει εμβολιαστεί, δεν υποβληθεί στον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο και δεν δηλώσει το αποτέλεσμά του στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες (στην «Εργάνη» οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και στην «Απογραφή» οι δημόσιοι υπάλληλοι) τότε θα επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται για τις ειδικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός:

  • Αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού.

Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιάζονται και δεν θα δηλώνουν στην πλατφόρμα https://hr.apografi.gov.gr/login το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού rapid test κάθε εβδομάδα θα αντιμετωπίσουν το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο χρόνος αναστολής καθηκόντων θα διαρκεί όσο θα αρνούνται να συμμορφωθούν με την νέα υποχρέωση. Ο χρόνος αυτός δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Θα χάνουν δηλαδή ημερομίσθια και ημέρες υπηρεσίας από τον ασφαλιστικό τους βίο για όσο αρνούνται ή αμελούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του rapid test.

Στέρηση μισθού και στον ιδιωτικό τομέα

Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα θα προβλεφθεί πως ο εργοδότης θα υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου, ενώ θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας επειδή ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα αρνείται να υποβληθεί και να δηλώσει το rapid test.

Τα ίδια θα ισχύουν όχι μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Τα πρόστιμα για τον εργοδότη

Κυρώσεις έχει και ο εργοδότης που δεν εφαρμόζει την υποχρέωση αναστολής της σύμβασης του εργαζόμενου. Ειδικότερα, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό το οποίο παραμένει ανεμβολίαστο και χωρίς την υποχρεωτική δήλωση ράπιντ ανά εβδομάδα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση (δηλαδή, για κάθε εργαζόμενο που «συλλαμβάνεται» στον φυσικό χώρο δουλειάς ανεμβολίαστος και χωρίς rapid test) και έως 50.000 ευρώ,
  • σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, επιβάλλονται πρόστιμα 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Πρόστιμο 300 ευρώ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με τις νέες ρυθμίσεις, που συνιστούν επί της ουσίας συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΚΥΑ είχε οριστεί ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και αμελούν ή αρνούνται να υποβληθούν στο ένα υποχρεωτικό self test ανά εβδομάδα. θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ. Μέχρι τότε τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν μεροκάματα.