Pages - Menu

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Με ιδιώτες γιατρούς οι διαγνωστικές εξετάσεις στο ΕΣΥ από Φθινόπωρο - Το σχέδιο για να μειωθούν οι αναμονές

 



Με ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ώστε να κάνουν τις διαγνώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις, σκοπεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λύσει τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα στον διαγνωστικό τομέα των δημόσιων νοσοκομείων.
Το πρόβλημα μάλιστα των ελλείψεων των ακτινοδιαγνωστικών δεν είναι μόνο μεγάλο στα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να περιμένουν για ώρες για να λάβουν το αποτέλεσμα της εξέτασης ενώ και τα ραντεβού να έχουν πολυήμερες αναμονές.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την πρόσληψη ιδιωτών ακτινοδιαγνωστών οι οποίοι θα μελετούν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και θα κάνουν τη διάγνωση, αλλά από απόσταση. Κάτι που θα μειώσει τις αναμονές ειδικά στα νησιά που δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και στα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σοβαρά κενά.
Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα από τη Λέρο: «Με τη διάταξη για τους αξονικούς θα μπορούμε να κάνουμε τις εξ’ αποστάσεως διαγνώσεις, άρα θα λύσουμε αυτό το θέμα για να μειωθούν οι αναμονές».
Εργασία από το σπίτι για τους ιδιώτες
Οι ελλείψεις ακτινοδιαγνωστών στο ΕΣΥ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της Αττικής. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει άμεσα πρόσκληση σε ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες να συνεργαστούν με δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να κάνουν διαγνώσεις σε εξετάσεις ασθενών και να αμείβονται με βάση το έργο που θα παράγουν. Αυτό που έχει μελετηθεί είναι να αμείβονται ανά εξέταση για τις απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που θα εξυπηρετούν καθημερινά. Κάτι που ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα συνεργαστούν με το Δημόσιο σύστημα θα μπορούν να εργάζονται ακόμη και από το σπίτι τους, καθώς οι εξετάσεις θα τους αποστέλλονται μέσω δικτύου και θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να κάνουν τις διαγνώσεις. Και τα αποτελέσματα όμως θα μπορούν να αποστέλλονται ψηφιακά στους ασθενείς με ειδικούς κωδικούς ώστε να μην υπάρχει παράβαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Οι συνήθειες που μπορεί να μειώσουν μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο

 


Ο τρόπος ζωής μας, σύμφωνα με τις νέες έρευνες, φαίνεται πως μπορεί να γίνει ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.

 

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (American Cancer Societ), περισσότερο από το 40% των καρκίνων φαίνεται πως προκαλείται από καθημερινές συνήθειες μας.

Κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, παχυσαρκία και αμέλεια επίσκεψης σε γιατρό φιγουράρουν στην κορυφή των αιτιών που προκαλούν καρκίνο.

Το τσιγάρο για παράδειγμα είναι υπεύθυνο για το 20% των καρκίνων που εμφανίζονται στους άνω των 30 ετών.

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα για την επιρροή που έχουν μόλυνση περιβάλλοντος, κακή ποιότητα νερού και άλλοι παράγοντες που δεν επηρεάζουμε εμείς, στην εμφάνιση καρκίνου.

Οι επιστήμονες προτείνουν τις παρακάτω αλλαγές στη ζωή μας για μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα
  • Μείωση κατανάλωσης καπνίσματος
  • Απώλεια περιττών κιλών
  • Εμβολιασμό κατά του ΗPV
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο
  • Τακτικό έλεγχο για καρκίνο του δέρματος
  • Ετήσιο τσεκ απ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

4 τρόποι για φυσικό καθαρισμό των νεφρών καθημερινά

 


Οι νεφροί καθαρίζουν το σώμα φιλτράροντας τα «απόβλητα» και παίζουν βασικό ρόλο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Η σωστή ενυδάτωση και διατροφή, όπως και ορισμένα συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας.

Οι νεφροί είναι δύο μικρά όργανα που βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης, κάτω από τα πλευρά.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στον «καθαρισμό» του σώματος, την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών αλλά και τη δημιουργία ορμονών.

Εάν δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια, μια ολοκληρωμένη διατροφή και επαρκής πρόσληψη νερού είναι συνήθως αρκετά για να διατηρήσουν τους νεφρούς υγιείς.

Ακολουθούν 4 τρόποι για να βοηθήσετε στον καθαρισμό των νεφρών:

1.Πίνετε αρκετό νερό

Οι νεφροί φιλτράρουν ό,τι περνάει από το σώμα και χρειάζονται επαρκείς ποσότητες νερού για να λειτουργεί σωστά το ουροποιητικό σύστημα.

Όταν αυτό το σύστημα δε λειτουργεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, πέτρες στους νεφρούς και δυσλειτουργία τους.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι 3,7 λίτρα για ενήλικες άνδρες και 2,7 λίτρα για ενήλικες γυναίκες.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες, όπως η ηλικία, οι δραστηριότητες και τυχόν υποκείμενες παθήσεις.

2.Επιλέξτε τροφές που υποστηρίζουν την υγεία των νεφρών

Όπως και για την καλή υγεία της καρδιάς, έτσι υπάρχουν και τροφές που βοηθούν στην καλή υγεία των νεφρών.

Μερικές από αυτές είναι, σύμφωνα με μελέτες, τα κόκκινα σταφύλια και οι σταφίδες, το κράνμπερι, το καφέ φύκι, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τόφου, σόγια, άπαχα κρέατα, εμπλουτισμένα δημητριακά).

3. Επιλέξτε ροφήματα που καθαρίζουν νεφρούς

Η κατανάλωση ορισμένων ειδών τσαγιού, χωρίς ζάχαρη, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων.

Πρόκειται για το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το τσάι ορτανσίας.

4.Επιλέξτε συμπληρώματα που βοηθούν στη νεφρική λειτουργία

Τα συμπληρώματα έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, και ορισμένα από αυτά είναι βοηθητικά για τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

Πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας, χρησιμοποιήστε συμπληρώματα όπως βιταμίνη Β6ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κιτρικό κάλιο.

topontiki.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

10 τροφές που βοηθούν στη μείωση του άγχους της ζωής μας


 Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και πώς;

Το άγχος είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους καθημερινά. Η σωστή διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα και το μυαλό να παραμείνουν υγιή και ισορροπημένα.

Ακολουθούν αναλυτικά κάποιες από τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους:

Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών.

Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ηρεμία και την χαλάρωση χωρίς να προκαλεί υπνηλία.

 Βρώμη
Η βρώμη είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας το άγχος.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους μειώνοντας την φλεγμονή και προάγοντας την υγεία του εγκεφάλου.

 Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να μειώνουν το άγχος και να βελτιώνουν τη διάθεση.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διάθεση και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ξηροί Καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, περιέχουν μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και στη μείωση του άγχους.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, στον οργανισμό.

Μπλε Μούρα
Τα μπλε μούρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από το άγχος.

Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Αλτσχάιμερ: Επιστήμονες ανέστρεψαν τη νόσο αλλά η έρευνα εξελίσσεται


 Ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) ανέπτυξαν μια επαναστατική προσέγγιση που σταματά την ανάπτυξη συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Για χρόνια, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στις αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών. Κύριο συστατικό αυτών των πλακών, είναι το αμυλοειδές βήτα (Αβ), ένα μικροσκοπικό πρωτεϊνικό θραύσμα.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», υιοθέτησαν μια καινοτόμο προσέγγιση. Αντί να στοχεύσουν τις πλάκες που σχηματίζονται αργότερα στη νόσο, στόχευσαν τα μονομερή Αβ, με μια ειδικά σχεδιασμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται αντικαλίνη. Αυτή η συνθετική πρωτεΐνη, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν H1GA, δρα σαν μοριακό σφουγγάρι, απορροφώντας τα επιβλαβή μονομερή Αβ προτού προκαλέσουν προβλήματα. Αποτρέποντας τη συσσώρευση αυτών των μονομερών, οι ερευνητές ελπίζουν να σταματήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστεί.

Η ομάδα δοκίμασε την πρωτεΐνη σε ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αναπτύξουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Όταν έγχυσε την πρωτεΐνη H1GA απευθείας στον ιππόκαμπο των ποντικιών- μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη – η υπερδραστηριότητα των νευρώνων, ένα ενδεικτικό σημάδι της πρώιμης νόσου του Αλτσχάιμερ, καταστάλθηκε αποτελεσματικά.

«Απέχουμε ακόμη πολύ μακριά από μια θεραπεία που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα από πειράματα σε ζώα, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η επίδραση της πλήρους καταστολής της νευρωνικής υπερκινητικότητας στα αρχικά στάδια της νόσου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: Studyfinds/ΕΡΤ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Φλεγμονές και διατροφή το καλοκαίρι: Tρόφιμα που ωφελούν τον οργανισμό

 


Η 
αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν εννοείται κάτι τόσο συγκεκριμένο, όμως η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα καλό μοντέλο για να ακολουθήσει κάποιος, με πολλά επιστημονικά στοιχεία να την υποστηρίζουν», τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης

Τρόφιμα για να καταναλώνετε περισσότερο

«Λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι, είναι τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα», λέει και συνεχίζει: «Από τα ψάρια οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και η πέστροφα είναι εξίσου καλές επιλογές. Στόχος είναι η κατανάλωση τουλάχιστον δυο γευμάτων με ψάρι την εβδομάδα. Εάν δεν σας αρέσει το ψάρι, τότε σκεφθείτε να πάρετε ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα ιχθυελαίου. Από τους ξηρούς καρπούς τα καρύδια, έχουν σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, υψηλά ποσοστά αντι-φλεγμονώδους δράσης, όμως και τα αμύγδαλα είναι μια ακόμη εξαιρετική επιλογή. Το ελαιόλαδο, το συστατικό-κλειδί της μεσογειακής διατροφής, εμφανίζει υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, καθώς και “ υγιών” μονοακόρεστων λιπών.

Φρούτα και μη αμυλώδη λαχανικά είναι γνωστά για τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Δεν γίνεται να κάνεις λάθος όταν επιλέγεις τουλάχιστον για το μισό σου πιάτο τα μη αμυλώδη λαχανικά. Οι κορυφαίες επιλογές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -λάχανο, σπανάκι, σέσκουλο- και τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Επίσης, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι αντιφλεγμονώδη. Από τα φρούτα, τα μούρα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια έχουν τα ισχυρότερο αποτέλεσμα κατά των φλεγμονών», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Προτιμήστε ολικής άλεσης τρόφιμα, φασόλια και φακές. Επικεντρωθείτε επίσης στη βρόμη, την κινόα, το καστανό ρύζι και όχι σε τρόφιμα που παρασκευάζονται από ολικής άλεσης άλευρα, όπως το ψωμί, οι τορτίγιες και τα κράκερς. Αν και πολλές αντιφλεγμονώδεις δίαιτες – προσεγγίσεις ισχυρίζονται ότι η ολική άλεση και τα όσπρια (π.χ. φασόλια, μπιζέλια και φακές) αυξάνουν τη φλεγμονή, οι έρευνες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, το οποίο έχει δείξει να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής».

Τρόφιμα για να καταναλώνετε λιγότερο

«Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα σιτηρά (λευκό αλεύρι), καλό είναι να αποφεύγονται. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκό αλεύρι και τα αναψυκτικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος, οδηγώντας σε φλεγμονή.

Τα κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα, φοινικέλαιο και έλαιο καρύδας) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της φλεγμονής, και τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα από εξαιρετικά φλεγμονώδη τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης», αναφέρει ο ειδικός.

Μύθοι για τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

«Στο στόχαστρο πολλών έχουν μπει οι τομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι πατάτες, που κατηγορούνται για τη φλεγμονώδη δράση τους. Όμως οι έρευνες και οι λεπτομέρειες καθορίζουν πολλά. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν ουσίες που ονομάζονται αλκαλοειδή και είναι τοξικά και φλεγμονώδη όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.

Όμως ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές π.χ. της τομάτας δεν πρόκειται να καταφέρουν να καταναλώσουν τόσο μεγάλες ποσότητες. Όχι μόνο τα συγκεκριμένα λαχανικά δεν συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιων φλεγμονών, αντιθέτως αποτελούν μέρος της παραδοσιακής και αντιφλεγμονώδους μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό φυτοθρεπτικό συστατικό.
Να σημειωθεί ότι μόνο εάν έχετε μια πραγματική αλλεργία, δυσανεξία ή ευαισθησία σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, τότε ναι, αυτό το φαγητό είναι φλεγμονώδες για σας. Αυτό ισχύει για τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία συχνά κατηγορούνται για συμμετοχή σε φλεγμονή», επισημαίνει ο κ. Καραφυλλίδης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Καφεΐνη: Σε ποιες περιπτώσεις κάνει κακό στην καρδιά


 Αν λατρεύετε την καφεΐνη, προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Νέα μελέτη δείχνει πως οι νέοι και υγιείς που πίνουν όλη μέρα καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα ή/και ενεργειακά ποτά, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρδιολογικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Όλ’ αυτά τα ροφήματα περιέχουν υψηλά επίπεδα από την διεγερτική ουσία. Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι υπερβαίνουν τα 400 mg την ημέρα έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Και δεν χρειάζεται να την καταναλώνουν καθημερινά. Η υπερκατανάλωση είναι επιζήμια κι αν γίνεται 5 μέρες την εβδομάδα.

Την ποσότητα αυτή μπορείτε να προσλάβετε, εάν καταναλώνετε καθημερινά:

  • 4,5 φλιτζάνια καφέ φίλτρου των 200 ml ή
  • 10 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα ή
  • 5 ενεργειακά ροφήματα των 250 ml

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ασιατικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC Asia 2024). Το συνέδριο διεξάγεται στο Δελχί.

Όπως είπαν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν την μελέτη τους σε 92 υγιείς νέους, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση καφεΐνης και υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως 3 λεπτών για να ελεγχθεί η καρδιακή λειτουργία τους.

Το 19,6% των συμμετεχόντων είπαν ότι κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 400 mg καφεΐνη. Τα 400 mg είναι η ανώτατη δόση που συνιστάται για διαφύλαξη της υγείας.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές που κατανάλωναν 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα, είχαν σημαντικά αυξημένο καρδιακό παλμό και αρτηριακή πίεση στη διάρκεια του τεστ.

Όσοι συμμετέχοντες, όμως, έπιναν ακόμα περισσότερη καφεΐνη (600 mg την ημέρα) εξακολουθούσαν να έχουν ταχυπαλμία και αυξημένη πίεση 5 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τεστ.

Οι επιδράσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης ανοίγει τον δρόμο στην υπέρταση, είπε η Dr. Nency Kagathara, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου & Νοσοκομείου Zydus, στην Ινδία.

Οι γυναίκες, οι κάτοικοι αστικών κέντρων και οι εργαζόμενοι με θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης.

«Η πολλή καφεΐνη μπορεί να διαταράσσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό», τόνισε η Dr. Kagathara. «Οι επιδράσεις αυτές, όμως, δεν είναι αθώες. Η υπέρταση αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλικό και άνοια. Επιπλέον, εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου την καρδιά».

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

topontiki.gr

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Το πιο επικίνδυνο τρόφιμο στο τραπέζι μας για τηn καρδιά

 


Οι καρδιαγγειακές παθήσεις απασχολούν όλο και περισσότερο την ιατρική κοινότητα, πρώτον γιατί αυξάνονται, και δεύτερον γιατί κατεβαίνει συνεχώς η ηλικία που αρχίζουν και εμφανίζονται.


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο McMaster συνδέει άμεσα την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με την εμφάνιση προβλημάτων στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος.

Στο πλανήτη η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος εμφανίζει άνοδο, ενώ θα περίμενε κανείς πως με τόση ενημέρωση θα είχε μειωθεί. Ένας από τους λόγους είναι και η αύξηση του κρέατος και η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φθηνότερες επιλογές.

Στην έρευνα πήραν μέρος 134.297 εθελοντές και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.

Μόνο 150 γρ. επεξεργασμένου κρέατος εκτοξεύει κατά 49% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και 51% τον κίνδυνο θανάτου.

Το μόνο παρήγορο είναι πως η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων, κάτω από 30 γραμμάρια, δεν έχουν επίδραση στη καρδιά μας.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Αλτσχάιμερ: Η βιταμίνη που προστατεύει από χρόνιες εκφυλιστικές διαταραχές


 Τον κρίσιμο ρόλο που παίζει για την υγεία μας μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο έρχεται να καταδείξει νέα αυστραλιανή μελέτη.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μία τέτοια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο βλάβης του DNA, καθώς και τον κίνδυνο χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσαν δείγματα αίματος από 172 ενήλικες μέσης ηλικίας, βρίσκοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και των υψηλών ποσοτήτων ενός γονιδιοτοξικού αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη.

Ο τοξικός αυτός συνδυασμός βλάπτει τα γονίδια του σώματος, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, σε γαστρεντερικές ασθένειες, μια σειρά από καρκίνους και στον διαβήτη.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που βοηθούν το σώμα να παράγει ενέργεια, να χτίζει δόντια και οστά, να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, ενώ διασφαλίζουν ότι η καρδιά, οι μύες και τα νεφρά λειτουργούν όπως πρέπει.

Ο μοριακός βιολόγος της UniSA Δρ Permal Deo λέει ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου (λιγότερο από 300 mg την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, αλλά ο ρόλος του στην πρόληψη της βλάβης του DNA δεν έχει μελετηθεί πλήρως στους ανθρώπους μέχρι τώρα.

«Η μελέτη μας έδειξε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (λιγότερο από 18 mg/L) και αυξημένης βλάβης του DNA, ακόμη και μετά την προσαρμογή με βάση το φύλο και την ηλικία», λέει ο Δρ Deo.

«Μετρήθηκαν τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης (Hcy), φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα, δείχνοντας μια αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου και ομοκυστεΐνης και θετική συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα του μαγνησίου στο αίμα πρέπει να είναι αρκετά υψηλά για να προστατεύσουμε τα γονίδιά μας από την τοξικότητα που προκαλεί η ομοκυστεΐνη, η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12».

Ο καθηγητής Michael Fenech, από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι η χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πιθανό να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και κύτταρα που παράγουν ενέργεια, επιταχύνοντας τη γήρανση των ιστών και καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην πρόωρη εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας για περισσότερα από 600 ένζυμα και σχεδόν 200 ένζυμα το χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν κρίσιμες διεργασίες στο σώμα.

«Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση ή την εξέλιξη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών», λέει ο καθηγητής Fenech.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition.

Πηγή: iatropedia

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι που προστατεύει το έντερο

 


Είτε ως επιλογή πρωινού είτε βραδινού, το γιαούρτι με μέλι αποτελεί κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας.

Συνδυάζοντας τις λίγες θερμίδες με την αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης, αυτό το «πάντρεμα» γλυκού και αλμυρού οδηγεί σε γρήγορο κορεσμό και κλείνει ιδανικά ένα γεύμα σε μια ελληνική ταβέρνα. Εκτός από νόστιμη επιλογή, θεωρείται και φυσικό βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως διαπίστωσε νεότερη διπλή μελέτη.

«Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε το συνδυασμό γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα» αναφέρει σχετικά η Δρ Hannah Holscher, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, τμήμα του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ιλινόις και συγγραφέας των δύο μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition.

Το ελληνικό γιαούρτι, συγκεκριμένα, περιέχει προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες προβιοτικών. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών έχει αποδειχθεί ήδη ότι προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, ενώ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική ικανότητα.

«Τα ένζυμα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιοποικιλότητα των μικροβίων. Αυτό είναι σπουδαίο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια. Θέλαμε να εξετάσουμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο» εξηγεί η Δρ Holscher.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδικής, φαγόπυρου, τριφυλλιού και από άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

Όπως παρατήρησαν, για τα υγρά του σάλιου και του στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας μελιού και των χειρισμών ελέγχου με γιαούρτι αναμεμειγμένο με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι -ιδιαίτερα η ποικιλία τριφυλλιού- βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

Θέλοντας να επικυρώσουν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στη συνέχεια μια κλινική μελέτη με 66 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και συμπλήρωσαν δοκιμασίες που αξιολογούσαν τη διάθεση, τη νόηση και τη συνολική ευεξία τους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός του μελιού με το γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, οπότε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν όντως σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε η Δρ Holscher. Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο χρόνο της εντερικής διέλευσης, στη συχνότητα κινήσεων του εντέρου ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις της διάθεσης και της γνωστικής ικανότητας. Η Δρ Holscher δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Σε μια επόμενη μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε και την κατανάλωση ενός τρίτου συνδυασμού, του γιαουρτιού με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρχαν επιπτώσεις στα μέτρα υγείας.

Σημασία, βέβαια, έχει και να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα του μελιού: «Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών» πρότεινε η Δρ Holscher.

Πηγή: ygeiamou

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Νέα επιστημονικά δεδομένα για το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου του παχέως εντέρου


 Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι γνωστά εδώ και χρόνια

Mε τα οφέλη του ελαιολάδου να είναι γνωστά εδώ και χρόνια μια ακόμη επιστημονική έρευνα αναδεικνύει την ευεργετική του δράση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Ειδικότερα, το 2022, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jaume I (UJI), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, απέδειξε ότι ένα εκχύλισμα ελιάς μπορούσε να αναστείλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου in vitro. Τώρα έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα αυτό είναι επίσης ασφαλές για τα υγιή κύτταρα.

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στις ιδιότητες ενός εκχυλίσματος ελιάς που παράγεται στο Castellón, συγκεκριμένα στο La Foia de l’Alcalatén με την επωνυμία Sabor del Temps, από την οποία παράγεται το αντίστοιχο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO). Το εκχύλισμα αυτό από την ελιά όχι μόνο αναστέλλει το 30% της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου HT-29 και του MCF -7 αδενοκαρκίνωμα μαστού σε δόση 30 ug/mL in vitro, αλλά είναι επίσης ακίνδυνο για τα υγιή κύτταρα.

Ο Pedro Miguel Carda και η Eva Falomir, καθηγητές στο UJI και μέλη της ερευνητικής ομάδας Joining Medicine And Chemistry, έδειξαν ότι αυτό που επιτεύχθηκε πριν από χρόνια με ένα εκχύλισμα από τις ελιές που έδιναν το αντίστοιχο EVOO, έχει πλέον επιβεβαιωθεί με το ίδιο το ελαιόλαδο.

Πηγή: Olivenews.gr

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΓΙΑΤΙ οι σαγιονάρες και τα εκτεθειμένα πόδια μπορεί να βλάψουν το δέρμα


 Τα ανοιχτά παπούτσια είναι η πλέον αγαπημένη επιλογή το καλοκαίρι στη χώρα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Οι σαγιονάρες, τα πέδιλα, τα σανδάλια έχουν την τιμητική τους, αφού το δέρμα του ποδιού αναπνέει, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ζέστης, υγρασίας και… μυκήτων.

Ειδικά οι σαγιονάρες φοριούνται όλες τις ώρες της μέρας – στις βόλτες στην πόλη, στις εκδρομές στην εξοχή, στις εξορμήσεις στην παραλία. Δεν είναι, όμως, τόσο αθώες όσο πιστεύουμε. Μπορεί να γίνουν οι ίδιες αιτία μολύνσεων στο δέρμα και στα νύχια, εάν δεν ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

«Οι σαγιονάρες είναι ένα στυλ υποδήματος που είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Όλοι ξέρουμε ότι προστατεύουν από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται δίπλα στο νερό, όπως στην άμμο, στις πισίνες και στα κοινόχρηστα αποδυτήρια και ντους των γυμναστηρίων. Έχουμε μάθει να μην πατάμε πουθενά χωρίς αυτές, αφού μας ενδιαφέρει η υγεία του δέρματος των ποδιών και των νυχιών μας.

Παρόλα αυτά δεν είναι απολύτως ασφαλείς. Αφήνουν εκτεθειμένα τα πόδια σε κάθε είδους βρωμιά, βακτήρια και μύκητες, τα οποία εάν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή ζέστη και υγρασία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις που για να καταπολεμηθούν απαιτείται πολύς χρόνος, υπομονή και επιμονή», προειδοποιεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Για να διαπιστώσουν τι θα μπορούσαν να “κολλήσουν” φορώντας σαγιονάρες, δύο δημοσιογράφοι της New York Daily News φόρεσαν ολοκαίνουργιες, λαστιχένιες σαγιονάρες στο Coney Island, στο Prospect Park και στο μετρό για λιγότερο από μια εβδομάδα. Διαπιστώθηκε ότι συγκέντρωσαν σχεδόν 14.000 είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του σταφυλόκοκκου. Επίσης, μελέτες έχουν βρει ότι οι περισσότερες σαγιονάρες μολύνονται με βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα, όπως το E. coli (κολοβακτηρίδιο).

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες είναι ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος που ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Ενώ επιτρέπουν στο πάνω μέρος του άκρου ποδός να εκτίθεται στον αέρα, να μειώνει θερμοκρασία και να εξατμίζεται η όποια υγρασία δημιουργείται, ορισμένες κατασκευάζονται από υλικά που προκαλούν υπερθέρμανση και εφίδρωση, τις δύο συνθήκες δηλαδή που χρειάζονται οι μύκητες για να πολλαπλασιαστούν.

Για τον λόγο αυτό οι σαγιονάρες από πλαστικό ή συνθετικό υλικό θα πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθιστώνται από όσες κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, όπως από δέρμα ή φυσικό καουτσούκ (υπάρχει και συνθετικό). Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται παντόφλες από ύφασμα, π.χ. μέσα στο σπίτι.

Επιπλέον, εκείνες που είναι φτιαγμένες από πλαστικό περιέχουν συχνά βλαβερές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος (π.χ. λάτεξ) ακόμα και καρκίνο [δισφαινόλη-Α (BPA)]. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέρος του δέρματος που έρχεται σε επαφή με αυτά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Χαρακτηριστική ένδειξη ότι στις σαγιονάρες έχουν αναπτυχθεί μύκητες και βακτήρια είναι η άσχημη οσμή τους. Ο ιδρώτας, τα κύτταρα του δέρματος και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υλικό μέσα σε αυτές διασπώνται από τα μικρόβια, δημιουργώντας πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που εκπέμπουν μια δυσάρεστη οσμή.

Τα συχνότερα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία είναι ο Σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (Staphylococcus epidermidis), το Micrococcus sedentarius, ο μύκητας Candida albicans και ο Aspergillus niger. Ο τελευταίος αναδύει μια μυρωδιά μούχλας.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί εισχωρούν στο δέρμα από μικρορωγμές του, οι οποίες είναι εύκολο να δημιουργηθούν αφού τα πόδια δεν έχουν καμία προστασία. Για παράδειγμα, ο ιμάντας της σαγιονάρας μεταξύ των δύο πρώτων δακτύλων μπορεί να τραυματίσει το δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του μήκους του, και να “ανοίξει την πόρτα” σε αυτούς.

Η πιο συχνή μυκητιασική λοίμωξη είναι η δερματοφυτίαση πελμάτων (Tinea pedis), γνωστότερη ως «Πόδι του Αθλητή». Ο μύκητας ευδοκιμεί σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και αναλόγως του σημείου που θα μολύνει το δέρμα εμφανίζονται συμπτώματα στα πέλματα και γύρω από τα νύχια.

Κυρίως, όμως, η μυκητιασική λοίμωξη εμφανίζεται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών και συχνότερα το δέρμα μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου δακτύλου. Η μόλυνση προκαλεί αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του σκασίματος και της απολέπισης, του κνησμού και της αίσθησης καύσου.

Όταν μολύνει τις φτέρνες, οι πάσχοντες αρχίζουν να πονούν και λίγες μέρες μετά το δέρμα γίνεται παχύτερο και δημιουργεί ρωγμές. Σπανιότερα ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες με υγρό, οπουδήποτε στο πέλμα και σπανιότατα έλκη. Φυσικά, οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών μπορούν να μεταδοθούν και στα χέρια.

«Για τις μυκητιάσεις των νυχιών ευθύνονται ορισμένα είδη δερματόφυτων και νηματοειδών μυκήτων. Μπορεί να προκαλέσουν ξεκόλλημα του νυχιού, πάχυνσή του και δυσχρωμία. Άλλα είδη επηρεάζουν επιφανειακά το νύχι και άλλα υπονύχια.

Η διάγνωση της ύπαρξης μυκήτων στο δέρμα και στα νύχια των ποδιών γίνεται αρχικά από τον δερματολόγο μέσω κλινικής εξέτασης, αλλά απαιτείται και η λήψη δείγματος, η μικροσκοπική εξέταση και η καλλιέργειά του για την ταυτοποίηση του είδους που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία (μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες), η οποία, όμως, είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της φαρμακευτικής θεραπείας.

Η αγωγή μπορεί να είναι τοπική – έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά φάρμακα σε μορφή κρέμας, αλοιφής, λοσιόν, σκόνης κ.ά. Υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν τη λήψη φαρμάκων από το στόμα, πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού, λόγω των πιθανών παρενεργειών τους και αλληλεπιδράσεών τους με άλλα φάρμακα. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύμηνη θεραπεία και γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή και να ακολουθούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες του γιατρού» εξηγεί.

«Για την ονυχομυκητίαση, τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή λέιζερ έχει φέρει επανάσταση, καθώς μπορεί να θεραπεύσει γρηγορότερα και χωρίς να κινδυνεύει ο ασθενής από τις τυχόν παρενέργειες φαρμάκων. Γι’ αυτό είναι κατάλληλα όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τις γυναίκες που εγκυμονούν. Για τις δύσκολες περιπτώσεις, η εφαρμογή λέιζερ μπορεί να συνδυαστεί με τοπική ή αγωγή από το στόμα ακόμα και με φωτοθεραπεία.

Ενώ οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών από δερματόφυτα δεν είναι επικίνδυνες για τη ζωή, μπορεί να ταλαιπωρήσουν τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Πρέπει οπωσδήποτε να θεραπεύονται όχι μόνο για την αισθητική αποκατάσταση, αλλά και γιατί προκαλούν λύσεις της συνέχειας του δέρματος και ευκαιρία για είσοδο βακτηρίων που είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό. Για τη συντηρητική αντιμετώπιση των τελευταίων απαιτείται αντιμικροβιακή ή αντιβιοτική αγωγή.

Το καλοκαίρι λοιπόν, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση, θα πρέπει οι σαγιονάρες να είναι κατασκευασμένες από φυσικά υλικά, να μην φοριούνται για πολλές ώρες ή μέρες αλλά να εναλλάσσονται με άλλες. Το σχέδιό τους πρέπει να επιτρέπει τον αερισμό του πέλματος (όχι αυτά με υπερυψωμένες άκρες και βαθύτερο πάτο).

Να πλένονται καθημερινά με σαπούνι και νερό, δίνοντας έμφαση στα μικρά σκισίματα και στα σημεία που ενώνονται τα λουράκια με τη βάση της σαγιονάρας, και να αφήνονται να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα πριν φορεθούν ξανά. Εάν έχουν αναπτυχθεί μύκητες, είναι προτιμότερο να αντικαθιστώνται ή, εάν δεν είναι αυτό εφικτό, να εφαρμόζεται σπρέι σε αυτές που σταματά την ανάπτυξη μικροβίων. Να αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενο χώρο χωρίς υγρασία.

Εξυπακούεται ότι ο τακτικός καθαρισμός των ποδιών είναι απαραίτητος για την αποτροπή ανάπτυξης μικροβίων, ιδίως εάν έχουν ιδρώσει ή έχουν φορεθεί σε βρώμικα μέρη, όπως, για παράδειγμα, στον δρόμο», καταλήγει ο δρ Στάμου.

πηγη

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Καρκίνος: Ο ρόλος του άγχους στην εμφάνιση της νόσου σε πολλές ηλικίες

 


Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Κι ενώ υπάρχουν συνδέσεις με επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, ή με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επίδραση του στρες θεωρείται ακόμα αμφιλεγόμενη.

Γεγονός, ωστόσο, αποτελεί η παρατήρηση πολλών γιατρών καρκινοπαθών ότι συχνά σοβαρά γεγονότα της ζωής – πένθος, διαζύγιο και σοβαρό ψυχολογικό τραύμα – προηγούνται της διάγνωσης της νόσου. Ωστόσο, τα πραγματικά στοιχεία δεν φαίνετα να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ακόμα και το Cancer Research UK (CRUK) αναφέρει ότι αυτού του είδους οι συσχετισμοί στερούνται επαρκών επιστημονικών αποδείξεων.

«Υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε τη συμβολή του στρες στον καρκίνο. Η άποψή μου είναι ότι συμβάλλει, τόσο στην έναρξη του καρκίνου εξ αρχής όσο και στην εξάπλωση του καρκίνου όταν εμφανιστεί.

Πρόκειται, όμως, για έναν παράγοντα που συμβάλλει, δεν είναι απαραίτητα η άμεση αιτία» επισημαίνει η καθηγήτρια Melanie Flint από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, η οποία μελετά την επίδραση των ορμονών του στρες στον καρκίνο.

Στρες και άγχος 

Ορισμένες μελέτες που έχουν παρακολουθήσει μεγάλους πληθυσμούς σε βάθος χρόνου φαίνεται να το επιβεβαιώνουν: Μια μελέτη σε 10.000 γυναίκες στη Φινλανδία, που παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι όσες είχαν βιώσει πένθος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού εντός πέντε ετών.

Επιπλέον, το εργασιακό άγχος έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε άνδρες κάτω των 65 ετών και, αν και η σχέση ήταν ασθενέστερη, σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Άλλες παρόμοιες μελέτες, ωστόσο – συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης των στοιχείων – δεν κατάφεραν να δείξουν καμία απολύτως συσχέτιση. Μέρος αυτού του προβλήματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Trevor Graham, διευθυντή του Κέντρου για την Εξέλιξη και τον Καρκίνο στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), είναι ότι το άγχος συχνά συνοδεύεται από άλλες συμπεριφορές που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου:

«Μια ζωή μέσα στο άγχος θα μπορούσε να είναι αλληλένδετη με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η αδράνεια και η ανθυγιεινή διατροφή, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους αιτιολογικούς παράγοντες» διευκρινίζει.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι το στρες προκαλεί πλείστα δεινά στον οργανισμό – ιδίως αν είναι χρόνιο. Η καθηγήτρια Melanie Flint εξηγεί τους μηχανισμούς:

«Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη συνδέεται με υποδοχείς που υπάρχουν σε κάθε κύτταρο και αυτό ρυθμίζει διάφορες άλλες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής. Το στρες και η κορτιζόλη μπορούν επίσης να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα». Σημειώνει μάλιστα ότι η κορτιζόλη μπορεί να βοηθήσει τα καρκινικά κύτταρα να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαπλωθούν από την αρχική περιοχή του όγκου σε μια δευτερεύουσα περιοχή, όπου και θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος, όπως ο εγκέφαλος ή το ήπαρ.

Υπάρχουν επίσης κάποιες περιορισμένες ενδείξεις, προσθέτει, ότι το άγχος μπορεί έμμεσα να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αυξάνοντας την ευαλωτότητα σε ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπου τα στοιχεία είναι ισχυρότερα, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι το στρες μπορεί κάλλιστα να έχει ρόλο στην πρόκληση εξάπλωσης του καρκίνου αφού αυτός έχει ήδη αναπτυχθεί«Στον καρκίνο του μαστού υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής και θνησιμότητας. Όλο και περισσότερες μελέτες το αναφέρουν αυτό και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε» συμπληρώνει η καθηγήτρια Nazanin Derakhshan στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Ανάγκη για περισσότερα στοιχεία

«Τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε μια εμφάνιση δεδομένων που θα εξετάζουν τη σχέση μεταξύ στρες και καρκίνου» δήλωσε ο ογκολόγος καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός του CRUK.

Αλλά στο μεταξύ, οι άνθρωποι που έχουν ήδη καρκίνο ή όσοι έχουν μια γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο, όπως οι μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια για να διαχειρίζονται τα επίπεδα του στρες τους, προτείνει η καθηγήτρια Δρ Flint. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμβουλευτική, τη φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση ή απλώς την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών.

topontiki.gr